szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Eszi # 2015.12.06. 18:43

Sziasztok!

Eladóvá váltak az alábbi könyveim:

Novissima Alkotmányjog 2014.08.31.
Novissima Munkajog 2013. július 1.
Novissima Tb jog 2013.05.08.
Dialóg Campus Közigazgatási jog 2015.
Dialóg Campus Az Európai Unió joga 2015.

Csak együtt eladók. Két hónapja vásároltam őket, az alkotmányban, a közigben és az eu-ban van aláhúzás tollal, egyébként új állapotúak.

Az öt könyv összesen: 14.000,- Ft.
Érdeklődni: beszmeralda@gmail.com

Egyébként nov.30-án írásbeliztem ak-közigből. Jogesetem: Örmény nemzetiségi önkormányzat szeretné, ha lehetne nemzetiségi szószólójuk a parlamentben. Adjon tanácsot az országos nemzetiségi önkormányzat elnökének, hogy lehetséges ez, mivel indokolja meg az örményeknek, hogy nem kerülnek hátrányba azáltal, hogy nem eredményez mandátumot a szavazatuk, mivel matematikailag lehetetlen, hogy az országgyűlésbe bekerüljenek.

Szóbelizni dec.3-án voltam az OBH-ban. Nagyon kedves, segítőkész bizottság volt, csak a lényeget kérdezték.
Kérdések, amire emlékszem:

Közig: szakvélemény, szakértői vélemény, határozat részei, jogorvoslat, hatáskör, illetékesség
Munka: munkaviszony keletkezése, megszűnése, végkielégítés, érvénytelenség, járulékok
Eu: Bizottság, diszkrimináció, Defrenne ügy

Tomzso # 2015.12.04. 20:43

Sziasztok!
A C rész közös emailcíméhez a belépő adatokat ( felhasználónév, jelszót) megírnátok nekem...

Előre is köszönöm.

procyonne # 2015.11.29. 10:52

Kedves Szakvizsgázók!

Az EU-s joghoz tartozó tankönyveket vennék használtan, SOS!

Ha valaki már túl van ezen a szakvizsgán, és eladná tankönyveit, kérem, írjon sürgősen a procyonne@gmail.com e-mail címre.

Ezen kívül az ates jegyzeteket is megköszönném a fenti e-mail címre!

Üdv

Morcoska86 # 2015.11.28. 18:10

Eladóvá váltak az alábbi könyvek:

Novissima Kiadó: Alkotmányjog, 2014 - 3800 Ft
Dialóg Campus Kiadó: Közigazgatási jog, 2015 - 5000 Ft
Dialóg Campus Kiadó: Az Európai Unió joga, 2015 - 5000 Ft

A könyvek jó állapotban vannak, az alkotmányjogos könyv ugyan ki van húzva kék, zöld, sárga stb. kiemelőkkel,de attól még maximálisan használható.
A másik két könyv itt-ott ceruzával van kihúzva.

Érdeklődni: 06/20 335-2690

Szix # 2015.11.27. 15:03

Sziasztok,

én ma voltam C részből, írok pár sort segítségül.

Nekem ez első vizsgám volt, munkajogból írtam. A munkajogi jogszabályokon kívül nem árt vinni egy Pp-t is az írásbelire ;-)

A kapott jogeset lényege:
Nő munkavállaló emberi reprodukciós eljárssal kapcsolatos kezelésen vesz részt. Eleinte titokban tartja,majd végül emailben jelzi a HR vezetőnek.
Közben a cégnek esnek a bevételei,ezért elbocsátásra készülnek.
A nő,miután megírta az emailt, másnap kapja meg a rendes felmondását a munkáltató működésével összefüggő okra hivatkozva.
Már öt éve dolgozik a cégnél, nem volt vele soha probléma, munkájával elégedettek voltak egyébként.
Bírósághoz fordul, jogi képviselőként kellett megírni a kereseti kérelmet.

A helyes válasz lényege: jogellenes volt a felmondás,mert felmondási védelem illeti meg a nőt (mivel tájékoztatta a munkáltatót), kértem a bíróságtól a munkviszony helyreállítását az Mt. 83 (1) b pontra hivatkozva.
Én utaltam a kreseti kérelemben a semmisségre, a felmondás egyéb szabályaira is stb, de a lényeg a jogellenes felmondás megállapítása.

Ezt el is fogadták helyes válasznak, ezzel kapcsolatban a szóbelin nem kérdeztek.

Az írásbelin bőven van idő, használjátok ki bátran!

A szóbelikhez feltöltök a közös emailcímre 3 anyagot (munkajog, alkotmány-közig és EU).

Mindhárom a 2013-as Ates féle jegyzeten alapul, azokat próbáltam hatályosítani, illetve kiegészíteni/átírni megfelelően.
Minden tétel megtalálható bennük - kivéve a Ket-et, mert azt én a jogszabályból tanultam.

Ezekben az anyagokban nagy butaság vagy hatálytalanság valószínűleg nincs, én igyekeztem nagy gondossággal javítani, hatályosítani, használjátok bátran!
Természetesen lehetnek benne kisebb elírások,szóval csak figyelmesen olvassátok! Kiindulópontnak vagy összefoglalásnak mindenképp jó lehet (legalábbis a többi közkézen forgó kidolgozottnál szerintem ezekből már könnyebb készülni).

Én ezekből és a fontosabb jogszabályokból készültem, alapvetően elég is volt a jó jegyhez.

Sok sikert mindenkinek.

anemon # 2015.11.26. 22:38

Az én jogesetem:

Kőműves fejvédő mellőzésével végzi a munkáját, a felettese elnézi neki, mert anélkül gyorsabban megy a munka. Kőműves üzemi balesetet szenved, bíróság kármegosztást alkalmaz.
Kőműves megkapja az egészségbiztosítási szervtől az egészségbiztosítási szolgáltatásokat, baleseti járadékot, ha jól emlékszem. Egészségbiztosítási szerv ezt követően fizetési meghagyással kötelezi a munkáltatót az egészségbiztosítási szolgáltatások összegének megtérítésére.
Munkáltató álláspontja szerint mivel a munkavállaló nem tartotta be munkavédelmi szabályokat (nem vette fel a fejvédőt), plusz a bírsóág kármegosztást alkalmazott, ezért nem köteles megtéríteni az egészségbiztosítási szervnek a folyósított ellátásokat.Felülvizsgálatot kér.
Hozzon ítéletet!

anemon # 2015.11.26. 22:29

Sziasztok! Eladóvá vált a munakjog, tb és az EU könyvem (Novissima kiadó), plusz a Rózsás Eszter féle közig (Dialog Campus kiadó), ami az alkojog "állam" részét is tartalmazza. Kicsit meggyűrtem a borítólapokat, egyébként kítűnő állapotnak örvendenek. Eu-ban és tb-ben kb. 20-20 oldal van kihúzva, munkában még ennyi sem, közigben kb. az első 60 oldal:)

asalamon789@gmail.com

jah és csak Budapesten tudom odaadni, leginkább Dózsa György út-Jászai tér-Mammut környékén.

lbarbi # 2015.11.24. 10:03

Sziasztok!

Az alk/közighez a teljes jogforrást kinyomtatva tovább adnám, paragrafusonként -csak a szükségesek - kiollózva, tételek kidolgozva papíralapon (itt aszért kell nézni a hatályosításokat, bár helyenként beleírtam), több mint 500 oldal, én kb csak ebből tanultam és 3-4-5 jegyeket kaptam:)

Az összes ATES kidolgozás is benne van, papíralapon,
akit érdekel: lakybarbi@gmail.com

heidel # 2015.11.23. 07:30

Sziasztok!

Nagyon sokat segített a felkészülésben a fórum, ezért én is megosztom Veletek a vizsgakérdéseimet.

Munkajogból voltam írásbelin, íme a jogesetem:
803.
X.Y. munkavállaló egy külkereskedelmi cégnél volt sikeres állásinterjún. A felek szóban megállapodtak abban, hogy X.Y. üzletkötői munkakörben, 6 hónapos határozott munkaidő keretében Bécsben fog dolgozni megfelelő anyagi javadalmazás (nem volt pontos összeg, csak ennyi) ellenében. Hétfőn 10 órakor már Bécsben kell X.Y.-nak munkára jelentkeznie. Megállapodtak abban is, hogy a munkáltató finanszírozza X.Y. havi egyszeri hazautazását.
Abban egyeztek meg, hogy a munkaszerződést 2 nap múlva kötik meg.
A megbeszélt időpontban, 2 nap múlva X.Y megjelent a cégnél, hogy megkössék a munkaszerződést, amikor is a cég közölte vele, hogy a megbeszéltektől annyi lenne az eltérés, hogy a munkavégzés helye nem Bécs, hanem Tunisz, Tunézia fővárosa lenne. X.Y. ezt követően nem írta alá a szerződést.
Egy hét múlva jön egy e-mail a cégtől, hogy X.Y. fizessen meg 200.000,- forintot, mert azzal, hogy nem írta alá a munkaszerződést, a cégnek kára keletkezett.
X.Y. hozzám fordul, a feladat ügyvédi válaszlevél írása a munkáltatónak!

Szóbelizni november 19-én a Legfőbb Ügyészségen voltam, egy roppant segítőkész bizottság előtt. A kérdéseim:

Munkajog-Tb.:jogkövetkezmények a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséét, munkáltató általi felmondás, felmondási tilalmak és korlátozások, mi minősül munkában töltött időnek a szabadság kiadása körében, melyek a baleseti ellátások, üzemi baleset, illetve mi nem minősül annak
Alkotmányjog-Kig.: alapjogok korlátozása, Alkotmánybíróság, kérelemre induló jogorvoslati eljárások a Ket-ben, ezen belül a bírósági felülvizsgálat kifejtése
EU: E) cikk, hatáskörök megoszlása, az Európai Unió Tanács és az Európai Tanács elnöki tisztségének összehasonlítása, közösségi hűség elve és ehhez kapcsolódóan egy jogeset
A jegyeim:5-5-5. Alapvetően törvényekből tanultam,illetve az Eu-t és az alapjogi részt Ates jegyzetből! Köszönet érte!
Kitartást!!!

anemon # 2015.11.22. 18:56

végtelen hálás lennék egy alkjog atesért...nagyon s.o.s. :)
asalamon789@gmail.com

köszönöm

R. Márton # 2015.11.22. 16:14

Sziasztok,

Ha valakinek esetleg a tételekben szereplő AB határozatok megvannak rövidítve, kérem küldje át a trumpet1986@freemail.hu címre.

Köszönöm

DRPNZ # 2015.11.21. 18:05

Kedves sorstársak!
Összeszedtem, megszerkesztve feltettem a közös email címhez tartozó google driveba a gyakori kérdéseket 2014.márciusától 2015 novemberig terjedő időszakra, használjátok, hozzon szerencsét.

Nekem ez lesz a második vizsgám, (büntetővel kezdtem) dec 09.én megyek. Én főleg tankönyvekből készülök (Alkotmány-Novissima, Közigazgatás-Dialog Campus, EU-Dialog Campus). A munka/tb törvény, néha könyv és a híres ATES jegyzet lesz.. Az idő szűkös, de remélhetőleg sikerül megfelelő szintre felkészülni. Sok sikert mindenkinek!

lbarbi # 2015.11.21. 09:03

Köszi Rado:)

tegnap sikeresen túljutottam rajta... Nálam is jó volt az alapmegoldás, még szóban kiegészítettem, de igazából, mindenféle kapcsolódó kérdéseket kaptam, amivel gyakorlatilag le is vizsgáztam az alkotmányjogi részből:)

Jogesetem (alk/közig):
Egy netes társkereső 16. évüket betöltöttek részére működik,
A NAIH-hoz bejelentés érkezik, hogy jogsértő az adatkezelés, mert

  1. a kiskorú regisztrálóktól nem kérik a törvényes képviselő beleegyezését, sem utólagos hozzájárulását;
  2. a regisztráció egyben hozzájárulás is hírlevelek, reklámok elektronikus küldéséhez.

Milyen döntéseket hozhat a NAIH?

SZÓBELI:
alk/közig - NAIH végzések/határozatok a jogesethez kapcsolódóan, adatkezelés, majd mi volt az utolsó közig eljárásom, magánszemélyként? - személyit csináltattam és innen hatósági igazolvány, hatósági bizonyítvány, kormányablak, anyakönyvvezető, melyik ki, hova tartozik..
EU: Tanács szintjei, mit csinál a soros elnök, melyik tanácsnál (Külügyek) nem Ő elnököl, akkor kicsoda? Hogyan gyakorolja hatáskörét az EU, itt aztán beszéltünk arányosság/szükségességről, mi az, hogy szuprematív? Hogyan lehet a szerveket ellenőrizni?
munk/TB: munkaviszony alanyai - fogalmak, majd ez miként alakul a közszférában, tanulmányi szerződés, nyugdíjbiztosító jogalap nélküli kifizetés esetén mit tesz, kitől mikor követelheti vissza..

Ügyészségen voltam, segítő volt a bizottság és korrekten értékeltek.

Az alk/közighez a teljes jogforrást kinyomtatva tovább adnám, paragrafusonként -csak a szükségesek - kiollózva, tételek kidolgozva papíralapon (itt aszért kell nézni a hatályosításokat, bár helyenként beleírtam), több mint 500 oldal, én kb csak ebből tanultam és 3-4-5 jegyeket kaptam:)

akit érdekel: lakybarbi@gmail.com

Rado # 2015.11.19. 20:27

Kedves lbarbi!

Valóban kicsit pontatlan voltam az előző hozzászólásomban, ezúton korrigálom :)

A szóbeli vizsga azzal kezdődött, hogy részletesen kiértékelték az írásbelimet. Az értékelést végző bizottsági tag azt mondta, hogy leírtam mindent ami lényeges volt és jól oldottam meg a feladatot, így többre nem volt kíváncsi, ezért nem is kérdezett.
Úgy gondolom, hogy ha szükség lett volna kiegészítésre, vagy pontosításra, akkor lett volna rá lehetőségem.
Ha számít valamit, én nagyon készültem, hogy megvédjem az írásbelimet, mert úgy éreztem, hogy hiányos lett. Meglepetésemre nem volt rá szükség, a bizottsági tag azt mondta, hogy csak az alapesetre voltak kíváncsiak, én meg leírtam az összes lehetséges különös esetet is.

Remélem segítettem :)

Rado

DTSV # 2015.11.17. 17:05

A könyvek gazdára találtak! Remélem szerencsét hoznak!


DTVS

lbarbi # 2015.11.17. 11:49

Kedves Rado!

Az írásbeliddel kapcsolatosan volt lehetőség módosítani, kiegészíteni a megoldásodat?

Obear # 2015.11.16. 21:26

Sziasztok,

eladók az alábbi szakvizsga könyvek:

  • Molnárné dr. Balogh Márta, Dr. Molnár-Hidassy Dóra - Társadalombiztosítási jog (Novissima, 4. kiadás, lezárva: 2013. május 8.) - 1.500,- Ft
  • Dr. Jeney Petra - Dr. Kende Tamás - Dr. Lövenberg Viktória - Az Európai Unió joga (Novissima, 3. kiadás, lezárva: 2014. november 30.) - 2.500,- Ft
  • Dr. Hoffman István - Dr. Rixer Ádám - Dr. Szilvásy György Péter - Közigazgatásijog (Novissima, 2. kiadás, lezárva: 2013. augusztus 21.) - 2.200,- Ft

Mindegyik könyv alaposan ki van színezve és egy-két szó tollal beleírva. A budapesti személyes átvételt preferálom.

Érd.: obear@freemail.hu

szklaudia # 2015.11.16. 15:02

Sziasztok!

Ha valaki lenne olyan iszonyat cuki, nekem is elküldené emailben a 2015-ös ATES jegyzeteket.

Email: drszklaudia@gmail.com

Nagyon, nagyon köszönöm!! :)

Rado # 2015.11.13. 12:41

Sziasztok!

Írásbeli feladata Alk/Közig részből:
Magyarországon talált, ismeretlen szülőktől származó gyermekről 18 éves korában kiderül, hogy a szülei venezuelai állampolgárok. Venezuelában a területi elv alkalmazandó.
A feladathoz kapcsolódó kérdések:
Hogyan alakul a gyermek állampolgársága 18 éves kora előtt/után? Hogyan rendezheti a gyermek a státuszát különböző időpontokban? Az állampolgársági ügyekben eljáró szerv eljár-e, ha a benyújtott kérelem hiányos vagy pontatlan?

Szóbeli kérdések:

Alk/Közig: egyesülési jog részletesen, Országgyűlés megalakulása, Ket alapelvei, az államigazgatási szervre vonatkozó szankciók a Ket szerint (illeték visszafizetés, államigazgatási jogkörben okozott kár, sérelemdíj), végzés elleni jogorvoslati lehetőség példákkal

EU: Európai Unió Tanácsa és az Európai Tanács közötti különbségek, Európai Tanács jogalkotása (a kül és biztonságpolitika területén: általános iránymutatás), Európai Tanács tagjai, ezen belül Magyarországot ki képviseli, Európai Unió Tanácsának jogalkotási eljárását hogy hívták régen és most, Irányelv hatálya jogesettel, gazdasági unió kialakulásának lépései

Mt/Tb: munkaviszony kezdete, próbaidő, szabadság kiadása, szabadság típusai, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai részletesen

A bizottság nagyon kedves volt,segítettek is ahol kellett, próbáltak rávezetni a helyes válaszra. Tényleg arra voltak kíváncsiak mit tudok, átlátom-e a tananyagot, illetve a tételsor alapján kérdezgettek. Az írásbelivel kapcsolatban nem tettek fel kérdést.

R.

BAHA # 2015.11.12. 16:59

Sziasztok!

Eladnám használt könyveimet. Mivel elég sok aláhúzás van benne, jelképes áron válnék meg tőlük. Talán tud másnak segíteni:

  1. Társadalombiztosítási jog Novissima kiadó, lezárva: 2013. május 8.
  2. Alkotmányjog Novissima kiadó, lezárva: 2014. augusztus 31.
  3. Az európai Unió joga Dialóg Campus kiadó lezárva: 2015. február 1.
  4. Közigazgatási jog Dialóg Camppus kiadó, lezárva: 2015. március 30.
  5. Munkajog, Novissima kiadó, lezárva 2013. július 1.

Egyben lennének eladóak.
Ha valakit érdekel az alábbi e-mail címre írjon:
ballaihajni@freemail.hu

Hajni

farkas74 # 2015.11.08. 16:58

Sziasztok!

TB részből nincs valakinek kidolgozott jegyzete? Sajnos könyvet jelenleg ebből a részből nem árulnak.

ha van, kérek küldjetek nekem erre az e-mail címre: farkaslaszlo74@freemail.hu

Köszi!

druzil # 2015.11.06. 19:25

Sziasztok! EU-ból mi kell ide: "a szubszidiaritás és az arányosság elve az uniós hatáskörgyakorlás során" ?
köszi!

DTSV # 2015.11.06. 13:39

Kedves Szakvizsgázók!

Bővült az eladó tankönyveim listája. Vigyétek őket mihamarabb és hozzanak Nektek is szerencsét :)

Dialog Campus: Rózsás Eszter: Közigazgatási jog (5., átdolgozott kiadás, 2015)

Novissima: Dr. Jeney Petra - Dr. Kende Tamás - Dr. Lövenberg Viktória: Az Európai Unió joga (Harmadik kiadás, 2015).

Novissima: Munkajog (2013., de ez a legfrissebb)

Novissima: Közigazgatási jog (2013., de ez a legfrissebb)

Novissima: Társadalombiztosítási jog (2013., de ez a legfrissebb)

e-mail:
dtvsszakvizsga@gmail.com


DTVS

eshow15 # 2015.11.04. 07:47

Sziasztok!

Ha megoldható én is elkérném 2015-ös ATES jegyzeteket.

Email: isogabor@yahoo.com

Előre is köszönöm!

BAHA # 2015.11.02. 20:20

Sziasztok!

Pénteken sikeres vizsgát tettem C részből!

Hétfőn az írásbelin az alábbi kérdést húztam:

X.Y. banki alkalmazott. Munkavállalói biztosítékot fizetett. A munkáltató szerint ennek összegét a bankban kezelt nagy pénzösszegek miatt meg kell emelni. Erre nem hajlandó X. Y. A munkáltató a korábbi biztosítékot a munkahely széfjében őrzi. A munkavállaló időközben új állást keres és talál is, ezért felmond a bankban. A munkáltató közli vele, hogy mivel több szabadságot vett ki, mint ami járna neki, ezért nem fogja részére visszafizetni a teljes összegű munkavállalói biztosítékot, hanem levonja belőle a tartozást.

X. Y. ügyvédhez fordul. Tegye meg ügyvédként a szükséges lépéseket.

A munkavállalói biztosíték szabályozásából kitűnik, hogy a munkáltató jogellenes helyezte el a széfben a biztosíték összegét, mivel azt egy erre elkülönített bankszámlán kell tárolni. Ezen kívül nem követelheti a biztosíték összegének emelését sem. De ezek irreleváns megállapítások a jogeset kimenetelében, de azért leírtam. Ezen kívül a munkáltatónak kell biztosítania az elszámolás feltételeit a munkaviszony megszűnésekor. A biztosíték összegét csak az esetlegesen felmerülő kárigények kielégítésére lehet felhasználni, másra nem.
Megoldás: a munkáltató a jogviszonyt jogellenesen szüntette meg, ezért az utolsó munkában töltött naptól számított 5. munkanaptól indulva 30 napon belül keresetet kell indítania X.Y. munkavállalónak a munkáltatóval szemben.
Erre jelest kaptam.

Szóbeli kérdések:

1. Európa
Miniszterek Tanács alatti munkaszervezet (Coreper és munkacsoportok).
Európa Emberi Jogi Egyezményhez való csatlakozás.
Ennyire emlékszem.

2. Munka és tb.
Munkaviszony és kormányzati szolgálati jogviszony keletkezése, összehasonlítása. Ki munkavállaló, ki a munkáltató. Fiatal munkavállaló. A tb. ellátások két nagy rendszere, azokon belül az ellátások felsorolása.(természetbeni és pénzbeni)

3. Közig. és alkotmány
Járási hivatal, kormányhivatal és kormányablak.
Kormány (miniszterelnök, konstruktív bizalmatlansági indítvány).
Családok védelme. Családok anyagi támogatása, szülő-gyermek kapcsolat tekintetében jogok és kötelezettségek.

Ennyire emlékszem. Kedvesek voltak, mosolygósak, nem ették meg az embert. Nem kérdeztek szörnyűségeket. Ha nem tudtam kérdeztek és rávezettek. Mindenkinek ilyen bizottságot.

Hajni