szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


zsuzsi1980 # 2009.02.17. 12:15

Sziasztok!

Olvastam, hogy van EU-ból kidolgozott, nincs meg véletlenül valakinek?
Sajnos nagyon kevés időm van tanulni, mert dolgoznom kell még mellette.
Kérlek akinek megvan küldje el.

Előre is ksöszönöm és mindenkinek kitartást a tanuláshoz.

triniti81 # 2009.02.17. 19:11

Szia!

Dobj egy e-mailt a viktoria.sovago@gmail.com-ra, és átküldöm! :)

pink29 # 2009.02.18. 07:56

Szia zsuzsi1980!

Ismered a gmail-es szakvizsga címet? Ott van mindenből kidolgozott tétel. És a Szegedi Ügyvédi Kamara honlapján is ...azt lementettem, ha kell átdobom! Elvileg 4 hét múlva kellene mennem..még nem kaptam behívót!

progcic # 2009.02.18. 17:16

Jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj, kezdek félni!!!!! :(

Holnap megyek! :(

Ha túlélem, beszámolok róla!

Addig is küldjétek nekem a sok-sok pozitív energiát!

Előre is köszi!

pink29 # 2009.02.19. 09:44

Szia progcic!
Szorítok:) majd írj, hogy hogy sikerült és milyen volt. Március utolsó hetére kaptam időpontot...ráérek:)

progcic # 2009.02.19. 21:07

Na helló!

Túléltem. Érdekes volt. Kb. 20 percet voltam bent, érzésem szerint arra voltak kiváncsiak, hogy mit NEM tudok, és nem arra, hogy mit tudok. Ugyanis amit tudtam , azt nagyon mondtam, azzal leállítottak és nem hagyták végigmondani, amit kevésbé, arra megjegyezték, hogy : "azt hittem, ez jobban fog menni."Ez konkrétan a köziges hölgy volt.

Munka: jogeseten át a rendkívüli felmondás , szabadság, munkáltató kártérítési felelőssége, munkabér védelme, baleseti hozzátartozói nyugellátás, árvaellátás/utóbbiból törvényszövegre lett volna kiváncsi, bevallom töredelmesen, ezt nem onnan tanultam/

Közig: gyülekezési jog jogeseten át, honosítás /ebből csak az első esetet engedte elmondani/, Áptv. alapelvei, miért van a területi elv, semmiségi okok, hivatalból indítható jogorvoslati elj.-ok /a döntés kijavítása, kicserélése, kiegészítése kapcsán megjegyezte, hogy ez kérelemre is mehet...na de nem ezt kérdezte, illetve ezt nem kérdezte/, semmisségi okok /ebből egy nem jutott eszembe, erre ő megjegyezte, hogy na igen, ezt nem szokták tudni.../

Eu: Európai Közösségek bírósága /ebből csak az Európai Bíróságig jutottam, leállított/, pedig ennek a kérdésnek nagyon örültem, de tényleg

  • ne bis idem, és a kapcsolódó jogesetek, a cenzor, aki kb. 30 éves volt (!), azt mondta, hogy az nem idetartozik, pedig dehogyisnem. Ezzel kapcsolatban buzgón helyeselt, amikor megemlítettem a schengeni egyezmény 54. cikkelyét
  • jogeseteket kérdezett, vagy négyet, válogatottnál válogatottabb baromságokat. Én mindenre mondtam valamit, amire ő azt mondta, hogy jó fiókban keresgélek, de nem jó dolgot vettem ki belőle. Szerintetek?

Szó, ami szó, nem lehetett hibázni!!! Szerintem ők egy fogalmazótól azt várták, hogy mindent tud, na de az én fejem sem káptalan!!!

A vizsga egyébként kellemesen telt, bólogattak általában, a fentieket is tkp. viccesen mondta, aki mondta és én azért jobbra számítottam. 4-4-3 lett amúgy és az LB-n voltam. Picit csalódott és meglepett vagyok, vagy inkább voltam, mostmár annak örülök, hogy megvan!!! Csak rossz, hogy belémfojtották a szót, én 6 hetet tanultam, nem izgultam, nem voltam fáradt, összeszedettnek éreztem magam ezen a vizsgán /sokkal inkább, mint polgárin/, na de ezek szerint hiába. :(

Sajnos eu-ból volt, akit ki is vágtak :(

Az előttem lévő 45 percet volt bent, engem jó hamar elintéztek :( Én voltam a negyedik /pedig az a kedvenc számom/ :)

Remélem, nem szegte kedveteket a kissé hosszúra sierült beszámolóm, hajrá mindenkinek, aki még ezelőtt a "vegyes felvágott" előtt áll!!!

progcic # 2009.02.19. 21:10

Na, már fáradok, nem csoda :(

Szóval, a ne bis idem kapcsán a Miraglia esetre mondta a cenzi, hogy nem tartozik ide! Pedig dehogyisnem a tételsor szerint /meg amúgy szerintem is/. Na mindegy, hiába vergdök már ezen :)

Manócsinó # 2009.02.20. 09:58

Sziasztok!

Tegnap én is túlestem ezen a vegyes bazáron az LB-n. Azt nem mondhatom, hogy nagy élmény volt, bár még csak a polgárin vagyok túl, meg mostmár ezen.

EU: A cenzor hölgy elég kedves volt, és jót is akart azzal, hogy megkérdezte, hogy milyen változásokról lehetett hallani mostanában a hírekben a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban? Nem akartam mondani neki, hogy aki a szakvizsgára készül nemhogy két napja, de lehet két hete sem látott tv-t. :(
A másik kérdés az uniós állampolgárság volt,azt tudtam, semmi több.

Alk/közig: Itt az országgyűlés kinevezési jogköre teljes részletességgel. Kit, mennyi időre, milyen jokörrel, milyen arányban neveznek ki.
Ezt összeszedegettük, majd az alkotmánybíróság eljárásainak felsorolása, és az alkotmányjogi panasz teljes részletességgel.
Majd a Ket jogorvoslati rendszere, és milyen változásokról lehetett hallani a napokban ezzel kapcsolatban? /komolyan mondom legközelebb a tv előtt fogok készülni/
Majd az önkormányzati társusok részletesen, és hogy októbertől milyen változtatásokat tervez a kormány a körjegyzőségekkel kapcsolatban? /azt mondták, hogy nem csak egy megyében lévő települések alkothatnak ezután körjegyzőséget/

Munka/tb: Mivel ügyvédjelölt vagyok, voltam-e már tárgyaláson, és milyen témában? Innen lyukadtunk ki oda, hogy hogy kell kinéznie egy kereseti kérelemnek a munkaviszony jogellenes megszüntetésével kapcsolatosan. Ha az ügyfél ezt kéri tőlem, mi lesz pontosan a kereseti kérelem. Ezt követte az alakiság a munkajogban, főszabály és kivételek, majd tb-ből a nyugellátások rendszere, rehabilitációs járadék, árvaellátás részletesen.

Kb. ennyire emlékszem. Úgy 50 percet voltam bent, én voltam az első.
A jegyeim 2-4-4 lettek a fenti sorrendben. A végén az elnök hozzátette, hogy a lisszaboni szerződést sokkal jobban kéne tudnom, merthogy ő is tudja, pedig nem a szakterülete. :(

Leginkább a vizsga stílusa volt kellemetlen. Az elnök belebeszélt az összes válaszomba, és persze éreztette, hogy az alk/köziget, eu-t, és mindent tud. :(
Úgyhogy elég kellemetlen volt. Az eu-t én jobbnak gondoltam, vagy azt reméltem, hogyha ilyen gyenge kérdez még valami mást. De nem! Na mindegy, legalább megvan!

Azért kitartás mindenkinek, és sok sikert annak, aki még előtte van!!!!

kunigunde # 2009.02.20. 10:42

Gratulálok a sikeres vizsgákhoz! Ezekkel az élménybeszámolókkal sikeresen bekerült a zabszem arra a bizonyos helyre... :))

ferka442265 # 2009.02.20. 17:02

Jó estét mindenkinek!

Eu.-ból, az utolsó 4 tétel hogyan honnan és ki az a Dr. Szbó Sándor aki ezt kitalizta nekünk?
HELP

köszi: fer

progcic # 2009.02.20. 20:01

fer:

a szakvizsgazok@gmail.com címen találhatsz hozzá anyaokat. A 78. és 80-as tételek ki vannak dolgozva, azt hiszem a Lisszaboni Sz. -hez is van anyag ott, de erről szerintem akármennyi anyag van a neten is.

A 79-es tétel szerintem ugyanaz, mint a 46-os. Legalábbis én egyenértékűként kezeltem vele.

Dr. Szabó Sándor pedig az a figura, akit el kell kerülnöd cenziként :)

Szisz78 # 2009.02.21. 11:43

Sziasztok!

Segítséget, véleményt szeretnék kérni.
Szerintetek, aki már tanulta, vagy most tanulja, munkajogból a törvényszöveg tanulása elegendő, itt az Mt-re gondolok. Illetve tb-ből a gmail-es fiókon fent lévő huszonoldalas anyag? szintén elég?

Ill. még egy, a Novissimás EU könyv elég kusza nekem, abból, ha kidolgozottat tanul valaki, akkor a fennlévő több fajtából melyiket? Van egy 50 körüli oldalas, hasábokra szedett kidolgozott verzió, olyan mélységű tudás szerintetek elég?

Köszönöm előre is a válaszokat,

jó tanulást mindenkinek,
Szisz

Szisz78 # 2009.02.21. 12:02

:)

még egy kérdés

Az Alkotmány-közig Novissimás könyvből a 12-13. tétel nem aktuális.
Melyik törvényt tanultátok hozzá, helyette?
A 2007. évi LXXX. tv. a menedékjogról...és még esetleg melyik kell a témakörhöz???

Mára befejeztem:)

köszönöm mindenkinek,
Sz.

nahaj # 2009.02.21. 13:06

Kedves Sz!

Munkajogból én a törvényt és kommentárt tanulom csak, könyvem ebből nincs (de szerintem nem is szükséges, örülök, ha ennyit is meg tudok tanulni). Az EU "hasábos" rövidített verzió nekem is megvan, sajnos én már mást nem tudok tanulni, akár jó az, akár nem, mert már csak pár napom van (tény és való, hogy az eléggé lerövidített verzió, de most még ez is soknak tűnik...). Tb-ből szintén elég szerintem a gmailes anyag, ahogy elnéztem a gyakori kérdéseket, abban mindegyik megtalálható. Alk, közig.-t Novissimás könyvből tanulom,a 12-13. tételnél (ami már nem aktuális) csak a törvény lényegét.

n.

csajun # 2009.02.23. 07:09

Szia Szisz!

A szakvizsga.hu oldalon fennt van a tételsor, és ott le van írva, hogy melyik tételhez milyen jogszabályt kell tudni. Alkotmányból a 12-es tételhez a 2007. évi I. és a 2007. évi II. törvényeknek a meghatározott szakaszai kellenek.

Üdv.
Judit

pink29 # 2009.02.24. 10:20

Sziasztok!

Gratula azoknak akik túlestek rajta, és én is kellően beparáztam:(
Most hallottam, hogy kiadták az uniós részből a szakvizsgához szükséges könyvet. A Dialog Campus által jelent meg, de nem tudok róla semmit, mert Szegeden nem lehet kapni!
Látta valaki? Ha 100 oldalnál több nem érdekel:)))))
A vizsgán nem az Mt-vel kezdenek és a vége csak az eu? Azt hittem azt kell legkevésbé tudni....én is hallottam hogy abból húznak rendesen....tuti jó!

myrtocle # 2009.02.24. 10:50

Ha ez az:
http://www.dialogcampus.hu/index.php?…

akkor 368 oldal. Én tuti nem veszem meg, maradok a gmailes anyagoknál. Már csak 2 hetem van.

nagydrpeter # 2009.02.24. 12:10

Helló Myrtocle! A két hét melyik napot jelöli, én is akkor megyek kb. Én sehogy nem állok, ma dolgozom utoljára aztán nagy hajrá. Legalább nyugtasson meg valaki, hogy lehet még esély...

pink29 # 2009.02.24. 12:16

Azaz! Nekem adtak a régi évfolyamtársak kidolgozott anyagot A4ben 315 oldal és régi fajta. Azt mondták, hogy a 100 oldalas kidolgozás nem elég...szerintük részletesebben kell tudni és van pár ismerős akit ebből a részből vágtak ki. Mindegy. Szóval ez a könyv kisalakos A5ös, tehát a 368 sem 368:)És megnéztem a tartalomjegyzéket, a tételsor szerint van kidolgozva és egyébként vegyes: van tétel ami 2 oldal és van ami 5....
nem tudom....Nekem az alk.rész is a könyvből van kimásolva kisalakú az is...igaz csak 185 oldal....
megy vki márc27-én?

myrtocle # 2009.02.24. 12:34

Több féle is van a gmailen EU-ból, van amelyik hosszabb, én mindet elolvasom aztán annyi. 9-én megyek írni közig-alk-ból, 11-én szóbelizni. Én még a héten dolgozom, de már tanulgattam, átolvastam mindent. Könyvet semmiből nem láttam, csak jogszabályokat, meg a gmailes anyagokat.

csajun # 2009.02.24. 13:46

Sziasztok!

Én az EU-hoz a kéthasábos (ha jól emlékszem kb. 50 oldalas) verziót ajánlom. Szinte ugyanaz, mint a könyv, a könyv nagyon elveszik a jogesetek kidolgozásában. Nekem az bejött, én azt tanultam, és egyáltalán nem volt kevés az 5-öshöz! :)

nagydrpeter # 2009.02.24. 13:52

Helló Myrtocle!
Akkor együtt írunk alk-közigből 9-én. Ma én is lerakom a munkát aztán hajrá. Még egyszer sem értem a végére, nem tudom mi lesz... Ha lesz valami infód akkor küld el, meg ha gondolod segíthetünk is egymásnak ha már egy hajóban evezünk... E-mail: nagydrpeter@citromail.hu

pink29 # 2009.02.24. 14:29

Szia csajun!
te láttad az új könyvet? Pedig állítólag 1 hete jelent meg. Akkor megkeresem az 50 oldalas két hasábosat bár eddig nem láttam olyat a gmailen.Még átgondolom a könyv dolgot.

progcic # 2009.02.24. 14:45

pink29:

először abból szóbelizel, amiből írtél, ha ez az első vizsgád.

Ha nem az első vizsga, megkérdezik, hogy melyik résszel szeretnéd kezdeni.

pink29 # 2009.02.24. 15:52

Hello!

Megnéztem a kéthasábos változatot, amit írtatok. Az a szegedi ügyvédi kamara változata csak két hasábban szerkesztve. Megrendeltem a könyvet. majd meglátom mennyi időm lesz rá, ha nem lesz marad a kidolgozott rövidített.
Jó tanulást!