szakvizsga - "B" rész (büntető)


kondidori # 2010.10.21. 12:43

Szia Jayalaii!

Ha visszafele tekered a fórumot, láthatod, hogy már elmélkedtünk ezen kicsit. Én a 9/2002 rendeletet nem tanultam meg, egyszerűen értelmetlen.
Csak a Bvtvr-t, Bvszabályzatot, meg a pártfogókat tanultam meg nagyon , a bv szabályzatot meg a fiatalokat elolvastam.
A vizsgán nem is kérdeztek mást senkitől sem, csak a Be. idevonatkozó részeit, meg a Bv tvr-t.

Jayalaii # 2010.10.21. 14:11

Köszi kondidori!

szorgosan olvasgattam ám a korábbi hozzászólásokat egészen januárig visszamenőleg (úgy kb. 1 hónapja), de akkor ez nem tűnt fel, csak most hogy szembesültem vele... katasztrófa! illetve nem is, mert annyival kevesebb egy tétel! : )

köszi mégegyszer!

Üdv,

J.

vizsgazo12 # 2010.10.21. 16:11

Sziasztok!

Ma voltam a Legfőbb Ügyészségen, tapasztalataim:
kimondottan rossz légkörű, alázó vizsga, bunkó vizsgáztatókkal (pl. amíg Be-ből szivattak, az anyagi jogot kérdező asszem Belovics legfőbb ügyész helyettes végig az asztalra borulva fogta a fejét, jelét mutatva, h mekkora hülyeségeket mondok, amíg a Bv-t kérdezgették, a másik kettő egymással hangosan beszélgetett és nevetgélt...) Amúgy 6an voltunk, az első 2 embert mindenből megvágták, anyagi jogból senki nem kapott 2-nél jobb jegyet!

Anyagi jogból csak bírói gyakorlatot, és a 15. irányelvet kérdezték, a törvényt tudtam, de közölte a fickó, h az itt nem elég.
Kérdések: Jogos védelemről mindent, mikor jogellenes a támadás, mi minősül védelemnek, erről BH, szükségesség arányosság,
Önbíráskodás, ide egy BH
Zsebtolvaj fogalma???
Lopás minősített esetei közül a dolog elleni erőszak
fogalma???
Ez utóbbi kettőnél már tényleg hátast dobtam, soha nem hallottam még h hasonlót kérdeznének szakvizsgán... főleg aki teljesen más területtel foglalkozik. Persze mivel nem ismertem a bírói gyakorlatot, meg is buktam.

Be: itt már egy fokkal korrektebb kérdések voltak, de a vizsgáztató egy olyan megjegyzéssel indított, h reméli azért a tételsort elolvastam...
Kérdések: nyomozás során jogorvoslatok, magánvádról mindent, egyáltalán nem volt segítőkész a vizsgáztató.
Végül 2-t kaptam.

Bv: utógondozás, ki végzi, miből áll, elzárás végrehajtása, helyszíni birság. Itt a néni segített, de ekkorra már teljesen készen voltam.
Ez 3 lett.

Tényleg azon múlik h milyen bizottsághoz kerül az ember. Én sajnos a többi vizsgáról is hasonlóan rossz élményekkel távoztam...

dr.beata.beres # 2010.10.21. 17:02

Nyugtasson meg valaki ,hogy nem ilyen szörnyű a bünti vizsga, mert az lesz a következő. No de szerencsére csak jövő év elején.

Bár az LÜ-ről én sem hallottam jókat.
Szerintem is nagyon bizottság függő egyébként a dolog.
A polgárin a LB-n nagyon jó tapasztalataim voltak, csak imádkozni tudok,hogy büntiből is oda kerüljek.

Valakinek nincs az általános részből jól összeszedett anyaga,amit esetleg e-mailben át tudna küldeni?

Cserébe polgáriból tudnék küldeni e-mailen 1-2 ítélet mintát.

Beáta

Babe84 # 2010.10.21. 18:06

Csak megerősíteni tudom vizsgázó12-t! Szintén ma, szintén LÜ....

A Be -s kérdezőnek a hatályos Be törvény szerinti válaszomra a következő volt a reakciója: "Hát ilyet ki ne találjon!". Megnéztem a törvényt teljesen jó választ adtam a 2 kérdésére!Törvény szerint, PONTOSAN!!! Erre nem tudok mit mondani....

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.21. 20:52

Sziasztok!
Jelentem én is ma voltam büntiből és siker, bár nem 5-5-5, csak 4-2-2, de ki nem sz@rja le nem:)
A Pkkbra voltam eredetileg beosztva, de volt némi adminisztrációs katasztrófa és a végén az OIT volt a helyszín és én voltam az uccsó. A bizottság jó, csak kissé fáradt és nagyjából 30-40 perc/vizsgázóval haladtak. Volt amelyikünktől bcs stádiumai volt kérdés anyagiból, de szerették a külön és a különleges eljárásokat is, valamint a a kötelező védőkirendelést. Nekem BV-ből közérdekű átváltása volt, hétfőn azt megírtam a T. nagyérdeműnek. Ennek a szabályaira aztán rámentünk szóban is, és utána a helysziní bírságot kellett fejtegetnem. Anyagiból a fiatalkorúakkal kapcsolatos eltéréseket. Viszont itt igen keményem befutottam az erdőbe néhány kor és büntetési tétel határral. A generális minimumot nagyon szerették...meg a próbára bocsátást.
Eljárásból pedig volt bizonyítás másodfokon, harmadfokú eljárás, másodfokon a megalapozatlanság és a felülbírálat terjedelme, zárt tárgyalás elrendelése illetve a tárgyalás nyilvánosságának kifejtése. Illetve a védő kirendelésének egyéb tv-i esetei és azok kapcsán a külön eljárások.

Igazából anyagi és eljárási bukdácsolásaim során már azt sem tudtam hogy fiú vagyok vagy lány...De tény, hogy egyébként segítőkészek voltak (bár nálam is volt némi szarkasztikus nevetgélés, beszélgetés...ami zavaró volt, de igyekeztem letojni). Végül is jófejek voltak és átengedtek. Összességében mindenkit közülünk, csak egy srác volt, aki anyagiból ismétel majd.

Szóval nem kell full para :)

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.21. 20:57

Ja és iratminták!
Tényleg vigyázzatok rá, hogy a BV és a szabsértés az írásbelinél is együtt jár.
Iratminták nagyrésze nekem is barátoktól fénymásolva, CD jogtárból volt, illetve amit mondtam már korábban Dialógos szakvizsga könyv végén sok van belőlük és mindenféle, illetve a HVG-s könyvben tudomásom szerint szintén.
De figyelmébe ajánlom mindenkinek ezeket is:
http://jog.byethost5.com/
http://www.szakvizsga.hu/…mintak.shtml

sakura san # 2010.10.21. 21:28

BV jog vizsgára készülőknek!!! Dialog Campus bv jog szakvizsga könyv benne minden lehetséges iratmintával eladó 3500 Ft-ért.

avatbe@gmail.com

dr.beata.beres # 2010.10.22. 07:20

Basszus, egyre jobban félek ettől a bünti vizsgától, még néhány ilyen rossz vizsgaélményes hozzászólás és ....

jó még van kb három hónapom dehát még csak most kezdtem hozzá munka mellett 0 bünti tapasztalattal

vizsgazo12 # 2010.10.22. 10:45

Nem paráztatni akartam senkit, csak megosztani egy rossz vizsgaélményt. Utolsó szakvizsgám lett volna, én sem foglalkoztam soha büntetőjoggal, és nem is szeretnék, de a bizottságot mindez nem nagyon érdekelte.....

Ami sz*r még, hogy idén már nem is engednek pótvizsgára bejelentkezni, csak februárra van időpont...

Annyira szemétség ez az egész szakvizsga, semmi értelme nincs, csak elvesz az ember életéből 3 x 1 hónapot...

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.22. 13:35

Vizsgázó12!
Nekem tegnap azt mondta a titkárság, hogy még nyugodtan lehet időpont decemberre, tekintve, hogy már nincs a kötelező 2 hónap türelmi idő az ismétlővizsgáig.

Egyébként szerintem egy rossz vizsgaélmény ne vegye el a lelkesedését senkinek :) a pótláson legalább nem kerülhetsz ugyanahhoz a vizsgaelnökhöz :)

Nem kell megijedni attól sem, ha nincs meg a területi tapasztalat! Csak hajrá hajrá mindenkinek!!!

bodobacs123 # 2010.10.22. 16:57

Sziasztok, elolvasni érdemes BH-k fellelhetők valahol összegyűjtve?
Köszönöm a válaszokat.
B.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.25. 16:28

Gyerekek!
Hadd ajánljam ismételten:
http://jog.byethost5.com/

Vannak gyakori vizsgakérdések, jogesetek, kidolgozott tételek, BH-k.

Illetve ha valakinek vannak olyan anyagai ami közkincsé tehető, akkor oda fel is tudja azokat tölteni, mások tanúsága végett :)

Szodő # 2010.10.27. 12:45

Sziasztok!

Elég sok negatív tapasztalatról olvasni a büntető sz.vizsgával kapcsolatban...vagy nem csak azzal? Ilyenkor megijed az ember :(

Szodő # 2010.10.27. 12:59

Nekem eddig 1 pozitív, 1 negatív tapasztalatom van. Polgárival kezdtem-teher alatt nő a pálma-ahol eléggé megizzadtam a szóbelin, nem volt könnyű. Polgáriból visszatapsolt egy bíró, mert leblokkoltam :( azt az érzést nem kívánom senkinek!
A pótvizsga viszont hatalmas pozitív élmény volt, 2 nő, 1 pasi a bizottságban, nagyon rendes ügyvéd vizsgáztatott, 4 lett végül.

Büntetőből december-ben kellene mennem, de nem szeretnék alázó bizottságot kifogni :( gyakorlatom 0 ezen a területen...

Irígylem azokat akik végig szimpatikus, rendes vizsgáztatókhoz kerülnek!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.28. 08:02

A Complex felkészítőjében van egy ellenőrző kérdés az 5. tételhez. Abban arra, hogy "tárgyalhatja-e egyes bíró a rablás bűntettét", szerintük a helyes válasz az, hogy nem. Számomra ez messze nem ilyen egyértelmű, nem látom be, miért ne tárgyalhatná helyi bíróságon egyes bíró az alapesetet.
Büntető ügyekben jártas kollégák meg tudnák ezt magyarázni nekem?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.28. 08:23

Itt a másik.
A 9. tételhez tartozó feladatban ki kell választani három állítás közül az egyetlen helyeset:

  1. Szaktanácsadó nem járhat el ügyészként.
  2. Ügyész és nyomozó egy adott ügyben ugyanaz a személy nem lehet.
  3. Perújítási nyomozást nem végezhet az alapügyben eljárt nyomozó.

Szerintem ezek közül éppenséggel kettő helyes, és pont az nem, amelyet szerintük meg kell jelölni. (Esetleg megengedem, hogy mind helyes.)

Szerintetek?

dr. Juci # 2010.10.28. 08:59

KBS,

5. feladatra vö. Be. 14.§ (1) a) és Btk. 321. § (1):
a rablás alapesete is 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, Be. fenti rendelkezése szerint pedig tanácsban jár el a helyi bíróság, ha a bcs-re a tv. 8 évi vagy súlyosabb szabadságvesztést rendel
9-esnél egy helytelen állítás van, és az a "b". Aki nyomozóként eljárt, később ügyészként eljárhat, gondolom, erre jutottál te is - szóval itt a hiba a kérdésben van.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.28. 09:04

Köszönöm, az 5.-tel kapcsolatban igazad van, a 9.-t pedig valóban magam is úgy gondolom. Azt hiszem, azt akarták feladni, hogy válaszd ki a helytelen állítást.

papamaci # 2010.10.28. 17:27

Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy kérdezni nem szégyen, pofán nem vágnak érte, úgyhogy a segítségeteket kérném:

Nov. végén megyek büntetőből. Az első vizsgám lesz, ezért gondoltam tapasztaltabb kollégákat kérdezek, vagy olyanokat, akik éppen már a büntetőn túl vannk.

Szeretnék felvilágosítást kérni abban, hogy a büntető modulon belül a büntető kollégiumi állásfoglalásokra ée a jogegységnyi határozatokra mennyi hangsúlyt kell fektetni?

Továbbá BV-ből írok, ezzel kapcsolatosan érdekelnének az iratminták. Ha valaki segíteni szerte, megköszönöm. drtomika@hotmail.com e-mailre megteheti iratminták csatolásával.

Elég ellentmondásosak a vélemények a büntetővel kapcsolatosan, kérem, nyugtasson meg valaki.

Az esetleges segítséget előre is köszönöm.

Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.28. 20:11

Van már időpontod? Mikor értesítettek?

papamaci # 2010.10.28. 20:47

Nov. 22-én írok, asszem okt. 25-én jött az értesítő.
Tudtok valamit javasolni, mégis milyen szisztéma szerint készüljek? A lentebb feltett kérdésekre is szeretnék egyúttal választ kapni, ha lehetséges.
Köszönöm!

kondidori # 2010.10.28. 21:21

Papamaci!

Javasolnám a webatu-t, ott van iratmintatár, de látom, már oda is írtál, tehát gondolom akkor szét is néztél az oldalon.
A B vizsgától nem kell félni. Én 2x átolvastam a jogegységiket, a csaláshoz kapcsolódókat, meg a magán-közok.hamisitáshoz kapcsolódókat nagyon tanuld meg, mert az szinte mindig kérdik. Meg az emberölés-testi sértésről szólót. Az elején még úgyis lelkes az ember, tehát az általános részit is érdemes megnézni, főleg hogy Bánáti úrnak az urbanlegend szerint az egység-halmazat a mániája.

Egyébként a vizsga nem olyan vészes, de vannak itt is killer bizottságok. Szóval én a Btk különös részt 2x rágtam át a rögzítés érdekében. Azt a hatályosított jegyzetet tanultam a webatu-ról. A vagyoni bcs-k minősített eseteit álmodból felkelve is tudnod kell (a PKKB-n állítólag bukási ok)
A Be-t végig kell rágni. Érdemes külön hangsúlyt fektetni a törvényes vád problematikájára (mikor az, mi van ha nem az, lehet-e újra vádat emelni ilyenkor stb.), újabban a kegyelmi eljárást is nagyon szeretik.
A Bv egyszerűnek tűnik, de kurvára el lehet veszni a részletekben. A Bvtvr és a Bvszab nálunk bőven elég volt, ha van időd, akkor még a pártfogókat, bv szerveztét is olvasd el. (Azt a 9/2002-es izét, azt már szerintem most felejtsd el, azt ember nem bírja megjegyezni, hogy kienk milyen értesítést kell küldeni.)
Szabálysértésnél általában a büntetések, meg a gyorsított eljárás van. Meg sorolj fel 4 db elzárásos szabsértést, vagy mi a különbség a bcs és a szabsért alakzat között pl. garázdaság.

Egyébként nálunk egy jó hangulatú vizsga volt, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak a bizottság tagjai.

dr. Juci # 2010.10.29. 08:15

Sziasztok!

Most jövök a titkárságról, friss-ropogós infokat hoztam vizsgaidőpontokkal kapcsolatban:

  • az idei írásbeli időpontok beteltek, akit érint, szerintem kezdjen telefonálni, hogy befért-e
  • a novemberi szóbeli időpontok szintén beteltek
  • a decemberi szóbeliket most osztják be, én szept. végén jelentkeztem, azt mondták, decemberre még beférhetek, aki hasonló cipőben jár, annak jövő héten érdemes telefonálnia.
Wyatt # 2010.11.03. 07:22

Féláron eladó jogi szakvizsga könyvek:
Henke Csongor: Büntető eljárásjog (Dialóg Campus 2010),
Balogh Ágnes - Kőhalmi László: Büntetőjog I. (Dialóg Campus 2010),
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog (Dialóg Campus 2008)
Büntető eljárásjog jog-ász kártyák

Budapesten, a Deák téren bármikor átvehetők.