Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Rafina67 # 2012.03.26. 14:43

Sziasztok!

A válaszokat köszönöm!
Az államvizsgára nem is emlékszem olyan régen volt már a lányom is már államvizsgázhatna olyan öreg vagyok:-)
A polgárihoz meg sosem volt semmi közöm, de nagyon nem.

A tankönyvek mihez kellenek pontosan, ha nem írásbelire készülök? Ezt azért kérdezem, hogy ki tudjam választani a legmegfelelőbbet.

Jó tanulást nekünk!!

Üdv:

Rafina

Goodwitch # 2012.03.26. 12:25

Sziasztok!

Én is nyomom hamarosan, nekem ez lesz az utolsó.

Aki könyvből nyomja, az nagyon figyeljen oda, hogy amit tanul, az hatályos jog-e még, mert alapos átdolgozáson esett át a jogterület a legutolsó kiadások óta új Ptk. nélkül is, és nem csak a bíróságok elnevezése változott.

Akinek van jogtára, annak javaslom a szöveghasonlítás funkció használatát a könyv lezárása és a vizsga időpontja közötti változások kimutatására.

A novissimás könyvek egészen jók, és hasznosak, ha az összefüggéseket is látni akarod. Sok felesleges lapozgatástól ment meg, ha egy ilyen kérdésre akarod összeszedni a választ pl., hogy "mikor kizárt az igazolás?" vagy "melyik végzést változtathatja meg a bíróság saját hatáskörben?" stb.

Én ezen a területen dolgozom 3,5 éve, de nekem is vannak újdonságok :-(.


Goodwitch

hardanger # 2012.03.26. 10:34

Szia JogiBear!

A gazdasági jog könyveim Novissima-sak, a Pp. és családjog Dialog Campusos. A polgári jog most nincs nálam, az Nagy Éva-s.
Szerencsére mind kölcsön kaptam, mert a barátnőm tavaly év vége felé vizsgázott, így az egészet átadta nekem.
A tételsort én is innen töltöttem le.

Használom továbbá az egyetemen államvizsga előtt készített előadás jegyzeteimet, ami nagyon jó az összefüggések megértése végett.

Ma láttam, hogy a Gt. és a Ctv. pédául pont mostanában fog változni.

JogiBear # 2012.03.26. 09:54

@hardanger: milyen könyveket vettél meg, miket javasolnál? A legfrissebb tételsor az, amit belinkeltem?

  • Egy szintén elég régen államvizsgázott, második vizsgájára készülő sorstárs...
hardanger # 2012.03.26. 06:18

Üdv vizsga előtt állók és már levizsgázottak!

Január óta olvasom a fórumot, május 9-én megyek a második részvizsgámra polgári jogból.

Eddig is nagy segítség volt már az, hogy a levizsgázottak megosztották a kérdéseiket, amit ezúton is köszönök.

Én március elején beszereztem minden anyagot, kinyomtattam a törvényeket, állásfoglalásokat és nagyjából azóta munka után foglalkozom is az anyaggal.

Számomra ez a módszer tűnik a legcélravezetőbbnek, hogy korán elkezdeni tanulni. Április 16-tól leszek szabin, onnantól kb. napi 10 órát fogok készülni. Az anyag egy részét akkor már csak ismételni kell.

Sajnos nyolc éve államvizsgáztam, azóta nem foglalkoztam polgári joggal, főleg a gazdasági rész, ami teljes homály, nincs semmilyen gyakorlatom.

Biztosan több kérdésem is felmerül majd a tanulás folyamán, amit itt meg is kérdeznék, ha még más nem tette, úgyhogy örülnék, ha segítenétek.

Kitartást mindenkinek a felkészüléshez!

Sherlock # 2012.03.25. 19:45

Új Ptk. valszeg 2014. január 1.

Rafina67 # 2012.03.25. 19:38

Sziasztok!

Ez a rész lesz nekem az utolsó.
A segítségeteket kérem, mert az egészhez semmi közöm.
Miből tanuljak?
Törvények kijelölt részei alap.
Azon kívül kell-e még valami?
Melyik törvény módosítása, esetleg teljes lecserélése van folyamatban? Azt ugye már nem is tanulnám. Mikor lenne célszerű vizsgázni, ha nem akarok nagyon új dolgokat tanulni?
A Ptk-t mikor akarják lecserélni? Előtte még levizsgáznék.

Előre is köszönöm!

Rafina

papamaci # 2012.03.25. 16:34

Kedves Hana05!
Valami hasonló érzés fogott el 21-én, amikor délelőtt 11-re berendeltek az OBH-ba és kiderült, hogy csak 13-kor kezdődik a vizsga. Amikor megtudtam, hogy utolsó leszek a sorban, onnantól szinte minden el kezdett kiürülni a fejemből. Lehet, hogy én stesszeltem, de lehet, hogy ez így természetes. Jómagam a vizsgákat sohasem tudtam megszokni, de sokaktól hallottam már, hogy az a természetes, hogyha azt érzed, semmi nem jut az eszedbe. Előtte legalábbis. A számonkérés során úgyis előjön.
Én azt mondom, még mindig jobb azt érezni, hogy nem tudsz semmit, mint elhitetni magaddal, hogy mindent tudsz. Ügyes leszel, megcsinálod, és ha túl vagy rajta, már csak a tudattal is több, hogy még egyszer nem kell vele foglalkozni.
Hajrá!

esteelauder # 2012.03.25. 08:46

Hana05.
Nyugodj meg, kivétel nélkül mindenki ezt érzi vizsga előtt. Természetesen nem üres a fejed, bármily hihetetlen.
Ilyenkor viszont nagyon okosnak kell már lenni: pihenni.
Ismételj, de aludj rendesen, egyél normálisan, amennyire tudsz.
A vizsgán leginkább ezzel tudsz segíteni; ha kicsinálod magad előtte 2 nappal, akkor hiába tanultál.
Hidd el a nehezén már túl vagy, a szakvizsgában a vizsga a legkönnyebb :) Leülted a kötelezőt, menni fog! :)

Hana05 # 2012.03.25. 06:41

Sziasztok!

3 nap múlva vizsga (a mai nappal együtt). Fogalmam sincs hova lett három heti tanulás eredménye, mert a fejem teljesen üres. Nem tudom elképzelni, hogy a vizsgán egy mukkot is ki tudok nyögni. Azt se tudom elő vagyok-e vagy holt.

A héten levizsgázottaknak nagyon gratulálok, le a kalappal és nagyon irigyellek benneteket.

macyca # 2012.03.24. 19:29

Kedves Papamaci!

Köszönöm a segítséget, igyekszem is, de a munkahelyemen agyilag annyira lefáradok, hogy utána képtelennek érzem magam értelmes feladat végrehajtására... Ma is próbálkoztam munka után, de elaludtam az egyesületeken... Azért nem adom fel, igyekszem tanulni minden este, miután a gyerekeket lefektettem.

JogiBear # 2012.03.24. 09:58

Ja, és még egy kérdés: ez most a jó tételsor?

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

JogiBear # 2012.03.24. 07:05

Üdv Kollégák!

Elveszítve szüzességemet (sikeres vizsga a B részből, ergo ebből nem fogok írásbelizni), most az itteniektől kérnék tanácsot, hogy miből, hogyan érdemes tanulni, milyen könyveket célszerű megvenni? Olvastam valahol, hogy dicsértétek a Novissimás könyveket, azok a büntetőből is nagyon jók voltak.

Az anyag így elsőre rengetegnek tűnik mindenesetre, tehát jó lenne tudni, hogy van-e esetleg olyan jogszabály a tételsorban, amit még kézbe venni sem érdemes (ld. pl. büntetőből a 9/2002-es)?

papamaci # 2012.03.23. 18:40

Macyca!
Ha minden nap csak egy órácskát foglalkozol vele, hidd el, nagyon sokat segít! A rendszert próbáld meg benne észrevenni és azt átlátni. Ha ez megvan, már félúton vagy a sikeres eredmény felé!

papamaci # 2012.03.23. 18:36

Gratulálok Kriszti83!
Úgy látom, a Te vizsgád sem éppen az egyszerűbbek közé tartozott, szép eredménnyel végeztél! Személy szerint nagyon irigyellek! :-)
Amúgy nekem is az tetszett, hogy gyakorlatias volt a vizsga, e mellett pedig úgy gondolom, hogy egy kellemesnek mondható légkörnél többet nem is lehetett volna elképzelni.
Kitartás mindenkinek!

macyca # 2012.03.23. 18:32

Gratulálok Kriszi83, papamaci!

Eddig még csak olvasgattalak Titeket, május 2-án szerettem volna menni, de sajnos a munkahelyi elfoglaltságok miatt a főnököm nem engedett el, így - remélhetőleg - június végén mehetek majd. Kb. 3,5 hetem lesz majd, de előtte nem nagyon fogok tudni tanulni, bár próbálkozom...

totmerc # 2012.03.23. 18:16

Kedves Linebacker!

Én is 4-én szóbelizem.Ma jutottam el oda hogy már nagyon elegem van.És még 11 nap szenvedés. Te hogy bírod?

Textilhal # 2012.03.23. 17:00

Gratulálok Kriszi83, ügyes voltál!:-)))

Nemtom észrevetted-e tegnap óta, de a szakvizsga teljes abszolválása után még a madarak is mintha szebben csipognának... Ugye?:-)

(Más is mondta már, hogy "hatnak" a szavaim...lehet tényleg valami pszichomókus veszett el bennem? Pályát váltok.)

Jó pihenést!

Netti7 # 2012.03.23. 16:53

Gratulálok Kriszti!

Én következő héten megyek. 2 kérdéseddel kapcsolatban megírnád nekem,hogy mi a helyes válasz?

Személyiségi jogok megsértésénél milyen polgári jogi igények támaszthatóak? Itt a Ptk-ban lévő felsorolás kellett csak? Törzstőke emelésnél kizárható a tag?
A gyakorlati vizsgáztatástól kicsit tartok. Közigazgatásban dolgozom.

Kriszi83 # 2012.03.23. 13:16

Sziasztok!

Tegnap óta szakvizsgázott jogászként :-) az alábbiakat osztanám meg veletek:

Először is az elmúlt 4 hét mélypontjain baromi jó volt textilhalat olvasgatni, rém jó arc lehetsz :-)
Papamacinak Gratu, a többieknek kitartás, mégsem mission impossible...:-)

A KIM-ben voltam, aminek azért örültem annyira, mivel "elég jól" ismerem az épületet, és nagy könyebbség volt, h nem egy bíróságon, ügyészségen kellett szétszoronganom magam. A jogterülethez nem sok közöm van azt leszámítva, h csak szimplán közel áll hozzám, de soha nem dolgozam polgári területen.

Három hölgynél voltam (2 bírónő, az egyik vidékről, másra nem emlékszem), egyedüli nőként az aznapi vizsgán, ami valljuk be nem a legjobb felállás. Ettől függetlenül rendes volt mindenki, jó hangulatúnak mondanám a vizsgát, leszámítva, h 15. óra után én voltam az utolsó, és az 50 percet töltöttem bent...

Minden részből 15 kérdés kb, de csak szelektíven emlékszem:

Ptk, Cstv.

  • személyiségi jogok megsértésénél milyen polgári jogi igények támaszthatóak (külön kellett, h FELRÓHATÓSÁgtól függetlenül!!!)
  • közös tul megosztása (ezen belül elősvásárlási jogom megésértése esetén mit csinálhatok, nem volt elég, h annak megállapítását kérem, h velem szemben hatálytalálan...)
  • érvénytelenség jogkövetkezményei (ennek kapcsán kérte, hogy meséljek neki az ezzel kapcsolatos újnak mondható bírói joggyakorlatról- nem tettem)
  • kiskorú és nagykorú gyermek tartása (itt arra volt kíváncsi, h saját szükségletéenk rovására is el kell tartani a kiskorút, míg a nagyot nem, az érdemtelenség esete nem volt elég a bnőnek)

PP.

  • kézbesítési vélelem
  • szünetelés
  • mi van ha házasság felbontására irányuló perrel egyidejűleg van tárgyalás alatt a gyermek elhelyezése is, a gyerek kicsoda (érdekelt), meghallgatom-e, hogyan, szülők nem tudtak dönteni...
  • költségkedvezmények (ENNEK KAPCSÁN MINDEN, még vhr-t is kédrezett pontos összeggel, amit persze passzoltam)

Gt.

  • törzstőke felemelése (kizárhatom-e ebből a tagot)
  • tagok gyűlése
  • részvényfajták
  • részvény átruházása
  • ideiglenes részvény, részvényutalvány
  • felszolást ki indíthat, határidők, felszámolási költségek, sorrend
  • egyszerűsített cégbejegyzés
  • egyszerűsített felszámolás (felszámolésból szinte minden volt)
  • cégbejegyzéshez kötelezően csatolandó okiratok (nemcsak a Ctv. mellékletében szereplő dolgok, hanem életszagú gyakorlati oldalról is)

Összességében mindhárom 4-es, és tényleg egy beszélgetésnek éreztem a dolgot, a nehézség persze az, h ezek a kérdések jogeseten keresztül lettek felvázolva...

Mindenkinek kalappal. Ha valaki úgy érzi, szívesen segítek b.kinek
Üdv

Nenikő # 2012.03.23. 12:57

Textilhal hálás köszönet.

Textilhal # 2012.03.23. 09:44

Nenikőnek SOS válasz: az első (a / előtti) szám a jelentkezők aktuális száma, a második (a / utáni) pedig a keretszám, azaz hogy hány fő jelentkezhet elektronikusan.

Nenikő # 2012.03.23. 08:52

Sziasztok!
Szeretnék elektronikus jelentkezést leadni, de a számok nem tudom mit jelentenek az oldalon:
6/16, 0/6, stb.
Ennyi szabad hely lenne, vagy már/még ennyien jelentkeztek?
SOS választ kérnék.

Diza # 2012.03.23. 06:23

Papamaci! Köszönöm az infókat!

esteelauder # 2012.03.23. 02:11

fdori

én a novissimás legutolsó kiadású könyveket vettem meg, nem minden legutolsó hatály, de szerintem nem összenézni kell a hatályossal.
én annyit csináltam, hogy a kézirat lezárásakor hatályos verziót összehasonlítottam a jelenleg hatályossal (sima word összehasonlítás) és ránézek tanulás előtt.
relatív sok időm van még, de már most gyomorvérzést kapok..
az én agyam "rövidlátó" amit most tanulok arra már 3 nap múlva sem emlékszem, nem 3 hét múlva..
embertelen.