Ajándékozási szerződés és kötelesrész


katalinkatalin # 2024.04.24. 19:00

Tiszta sor! Köszönöm.

drbjozsef # 2024.04.24. 13:03

A kötelesrész nem jár alapból, azt kérni kell.
Attól kérheted, aki olyan juttatásban részesült, amely miatt kevesebb lett az örökrészed (akár ajándék, akár mondjuk végrendelet miatt).
De akitől te nem AKARSZ kapni (bármilyen okból), attól egyszerűen nem kéred.

katalinkatalin # 2024.04.24. 12:46

Igen, két felnőtt édestestvérről van igazából szó, mert a féltestvér sem fog igényelni semmit tőlünk, és mi sem igénylünk semmit (vagyis én biztosan nem) a féltestvérünktől majd. A féltestvér is annak az apának a gyermeke, aki a teljes fél részét csak az egyik édestestvérnek ajándékozta, szerződéssel, de csak azzal a lakással kapcsolatosan, amiben a két édestestvér élt.
Közben rájöttem, a két lakás ügye különböző idejű és történésű. Korábban valamiért összemostam a kettőt.
Tehát mivel az apától én nem kapok semmit, nem is kaptam semmit soha, így 10éven belül az édestesómtól igényelhetek kötelesrészt.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.24. 09:11

Akkor tulajdonképpen mi a kérdés?

drbjozsef # 2024.04.24. 08:46

Úgy kezdted a kérdést, hogy adott KÉT felnőtt testvér.
Most pedig írsz féltestvérekről és édestestvérről is. Ez több, mint kettő kellene legyen... Valami nem kerek.

katalinkatalin # 2024.04.24. 08:19

Köszönöm.
Rendben!
A két szülő régen elvált. Az a szülő, aki csak az egyik gyerekére adott ajándékozási szerződést, a megadott lakással kapcsolatosan, neki van egy másik lakása. Ha ez a szülő meghal, az ajándékozási szerződésből kihagyott testvér a másik lakással kapcsolatosan nem akar örökölni semmit, még kötelesrészt sem, azt a féltestvérére hagyja teljesen. Ez a lemondás is számít majd valamiben, vagy nem? A féltestvérnek sem lesz igénye erre a fél részre. Az ajándékozásiban megjelölt fél lakáson kívül, a kihagyott testvér nem fog mást örökölni ettől a szülőtől. Ez a szülő soha nem adott életében semmilyen ajándékot, pénzt, semmit, valószínűleg egyik édestestvérnek sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.24. 06:20

Az osztályrabocsátásnak pedig nincs is időbeli korlátja.

drbjozsef # 2024.04.24. 05:20

katalinkatalin,

A törvény úgy szól, hogy a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani azt a vagyont is, amit az örökhagyó a halála előtti 10 évben bárkinek ingyenesen juttatott.

Ha az ajándékozó szülő az ajándékozási szerződés megkötésétől számítva több mint 10 évig él még, akkor nem fog járni kötelesrész ez után az ingatlanrész után.

Ha 10 éven belül halna meg, akkor a megajándékozott testvértől kell követelni a kötelesrészt. Célszerűen a hagyatéki eljárásba is be lehet jelenteni az igényt, de attól függetlenül is, egyszerűen egy tértis levélben, benne megfizetési határidővel. Ha a kötelezett nem fizet, akkor fizetési meghagyást kell indítani ellene, amit közjegyzőnél lehet megtenni (Ha 3 millió forintnál több lenne ez az összeg, akkor pert kell indítani bíróságon).

Fontos megjegyezni, hogy a köteles rész számítását teljes örökölt vagyon, illetve kötelesrészi alap összevetésével kell elvégezni, magyarán, ha örököl más vagyont a szülőtől a nem megajándékozott testvér, akkor a számított kötelesrészből azt le kell vonni, csak kevesebb jár. Ha örökölt annyi vagyont a nem megajándékozott testvér, mint amennyi köteles rész neki járna, akkor további összeg már nem is jár.

katalinkatalin # 2024.04.23. 20:34

Adott két felnőtt testvér. Az egyik szülő (él még) ajándékozási szerződést köt (a lakás felét ajándékozza oda, mert másik fele a másik szülőé), de csak az egyik gyerek javára. Annyit tudni, hogy nem a szülő halála után lesz az egyik testvér tulajdonában a lakás fele, hanem már a szerződéskötéstől. A másik testvér igényelhet kötelesrészt? Ha igen, mikor, kihez lehet benyújtani ezt az igényt? Vagy az ajándékozásival elveszett ez a lehetőség? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz szükséges ezzel fordulni? Mi a megnevezése a szakembernek? Érdemes fordulni szakemberhez, mert az összeg nem kevés, vagy elég kevés és fölösleges teher lenne?
Köszönöm szépen.