Birtokháborítás hibás kivitelezés miatt


osztap # 2024.04.25. 15:25

Szólítsd fel határidővel, hogy javítsa ki a hibát
Ezzel óvatos lennék. Mert a kérdező már ajándékba adta a vezeték tulajdonjogát az önkorminak, azzal, hogy az a vízmű kezelésébe kerül. Nem jókedvében tette, a víziközmű-törvény kötelezte rá. De a kivitelező nem eshet neki más tulajdonának, csak azért, mert a dolog volt tulajdonosa erre felszólította.

A hiba kijavítására az önkorminak/vízműnek mint a kérdező jogutódjainak kell felszólítania a kivitelezőt, kellékszavatosság alapján. Nem lennének vérmes reményeim azt illetően, hogy a kérdező és a szomszéd felszólítására akcióba lépnek, arra meg pláne nem, hogy a kivitelező javít. De meg kell próbálni.

Ha sikertelen, akkor a szomszéd és a kérdező pert indíthat az önkormi+vízmű ellen, a vízvezeték áthelyezését kérve a telekről. Mivel az ítélet anyagi jogerőhatása a kérdezőre is kiterjed (nem kapna vizet, ha kiveszik a vezetéket a földből), ezért szerintem célszerűségi pertársak a szomszéddal.

drbjozsef # 2024.04.25. 12:35

Mit lehet ilyenkor csinálni?
Mélyeket lélegezni.
Mit szeretnél? Hogy a jó helyre kerüljön. Van szerződésed a kivitelezővel, hogy milyen terv szerint csinálja? Nem úgy csinálta. Szólítsd fel határidővel, hogy javítsa ki a hibát. Nem együttműködő? Emlékeztesd, hogy megcsináltatod mással, de a költségeit neki kell kifizetnie. Ha nem fizet, fizetési meghagyást, vagy végső soron pert kell indíts ellene.
(Persze, ha céggel kötöttél szerződést, azt meg kipakolják, akkor bukod a pénzedet)

Tényleg az én felelősségem, ha egyszer átvette az önkormányzat meg a vízügy is?
Nem. Miért lenne? Ki mondta?

Kaphatok ezért büntetést?
Nem. Nem te csináltad.

Valóban én követtem el birtokháborítást, mikor ott se voltam, és a terveken feketén-fehéren szerepel, hogy hol kéne menni a vezetéknek?
Nem te, hanem a megbízásodból a kivitelező. Ha a hiba nála van, akkor a felelősség is nála van.

Bodag # 2024.04.25. 11:01

Sziasztok!
Újonnan vásárolt telkünkre bevezettük a vizet. Az utca végén vagyunk, ezért kicsit hosszabb vezetéket kellett csinálnunk, és áthozni az út alatt.
Megterveztettük, a terveket a vízügy jóváhagyta, kerestünk egy kivitelezőt, aki elvileg a tervek alapján megcsinálta, kifizettük. Az elkészült vezetéket átvette a vízügy és az önkormányzat is.

Eltelt 4 hónap, időközben a mellettünk lévő üres teleknek új tulajdonosa lett, és neki tűnt fel, hogy a vezetéket mintha az ő telkén hozták volna keresztül. Kiderült, hogy valóban igaza van, a kivitelező kb 15 méterrel előbb hozta át az út alatt, mint ahogy a terven szerepelt, és most keresztül megy az ő telkén. A szomszéd birtokháborítás miatt (egyébként jogosan) bepanaszolt minket, a kivitelező nem közreműködő.

Mit lehet ilyenkor csinálni? Tényleg az én felelősségem, ha egyszer átvette az önkormányzat meg a vízügy is? Kaphatok ezért büntetést? Valóban én követtem el birtokháborítást, mikor ott se voltam, és a terveken feketén-fehéren szerepel, hogy hol kéne menni a vezetéknek?

Előre is köszi a válaszokat.