Másért való felelősségvállalás ,de milyen alapon?


drbjozsef # 2024.04.06. 17:29

akkor viszont had kérdezzem meg,az alaptörvényben is lefektetett nyugodt környezethez való jogomat miért sérthetik meg
Már úgy érted, hogy a veled élő családtagod? Hát azért, mert hagyod.

gerbera317 # 2024.04.06. 07:37

vigyorex
nyugodt környezethez való jogomat miért sérthetik meg
Jól látom? A nyugodt környezethez való jogodat sérti meg a bérbeadó azzal, hogy nem tűri, hogy az a személy, aki egyébként nem is lakna ott, és csak azért lakik ott, mert te megengedted neki, a lakókörnyezet nyugodt környezethez való jogát folytatólagosan megsértse? Mindezt úgy, hogy a bérleti szerződésben is vállaltad ennek a jogkövetkezményét? Szerinted létezik olyan bíróság a világon, amelyik neked adna itt igazat?
Tudod, mi az a természetjog? Röviden összefoglalva: a "nehogymár a nyúl vigye a puskát"-elv. És ezt lehet tovább bővíteni: nehogy már a nyúl apja vigye a puskát, stb. És ezt évezredeken át bővítgetve eljutunk az egyes országok mai alkotmányához, polgári törvénykönyvéhez, büntető törvénykönyvéhez, lakásbérleti jogviszonyokat szabályozó törvényéhez. Ez alapján vonhatók felelősségre egyetlen ember cselekedeti miatt az egész emberiség, egész nemzetek, egész törzsek, egész nemzetségek, egész családok, vagy csak az elkövető és annak elsőszülött fia. És a felelősségviselésnek időbeli hatálya is ismert: harmad- és negyedíziglen, de akár örökké is. És ez végigvonul a jogtörténeten az őskortól kezdve az ókoron és a középkoron át napjainkig. Elég, ha csak megnézzük az istengyilkosság, királygyilkosságok, Führergyilkosság(i kísérlet) stb. példáit.
Ha nem érted, itt egy másik, konkrét példa:
A te családtagod felgyújtja a házat úgy, hogy az teljesen leég, félig össze is dől, vele együtt a te lakásod is. Ez egy extrém természetjogi példa. Itt valószínűleg nem tiltakoznál, hogy ki kell költöznöd másnak a hibája miatt. Nem hőzöngenél, hogy "dehát nem is én gyújtottam fel a házat, hanem a gyerekem". Természetjogi szempontból ez nem kérdés: menni kell, mert a természet törvényei nem engedik, hogy továbbra is itt lakj. Úgy-e? Namármost, a károkozás vagy botrányos magatartás súlyosságának egyre enyhébb irányába visszafele haladva, meg lehet keresni azt a határt, amely előtt még maradhatsz a lakásban, azt átlépve viszont már neked is el kell menned. És bizony, akárhogyan is szépítgetjük a dolgot, ez a határ éppen ott húzódik, ahol azt az általad elfogadott bérleti szerződés is kiköti.
Ezért nincs más választásod: Vagy te szabadulsz meg a botrányos viselkedésű családtagodtól, vagy pedig a lakóközösség szabadul meg tőle - de akkor veled és az összes többi családtagoddal együtt fog megszabadulni tőle.

vigyorex # 2024.04.06. 05:55

drbjozsef,
megpróbáltam ,bár rosszul kezdtem neki,mégsem az volt a reakció hogy hogyan tehetem ezt meg ,hanem gyakorlatilag elmaszatolták a választ,amiből az jött le ,hogy nem tehetem ,pedig mondhatták volna azt is hogy mi ennek a helyes útja.(Érzésem szerint nem akartak kilépnmi a komfortzónájukból).Nos én nem tettem,de mivel 1 éve folyamatos panasz érkezett rá ,többek között azért mert a lépcsőházba költözött önszántából,most ott tartok hogy a bérbeadó javaslatára mégis kijelenthetem.Ezért nem értem én ezt.

vigyorex # 2024.04.06. 05:49

Köszönöm a válaszokat,
akkor viszont had kérdezzem meg,az alaptörvényben is lefektetett nyugodt környezethez való jogomat miért sérthetik meg ,megy úgy gondolom többek között ez is megtörtént?

drbjozsef # 2024.04.04. 05:41

vigyorex,

A törvényhely a Ptk., annak is a szerződésekről szóló fejezetei.

Te magad, feltételként vállaltad az aláírásoddal, a szerződés megkötésével, hogy a veled együtt lakókat majd te rendszabályozod meg, és ha erre nem vagy képes, akkor ezzel nem a bérbeadó fog baszakodni, hanem kirak téged is a lakásból.

Felnőtt, nagykorú, cselekvőképes? Gondolom, te is. Nosza, akkor vond meg a jogcímét (például : szívességi lakáshasználat) a bérleményed használatától, szólítsd fel az ingatlan elhagyására, ha szükséges, indíts ellene kilakoltatást bíróságon. Ha pedig nem akarod kidobni az utcára, akkor meg értesd meg vele az együttélési szabályok minimumának betartását.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.04. 05:19

Azt akarta kérdezni, hogy melyik törvény engedi meg, hogy egy szerződésben ilyen feltétel legyen. A válasz elég egyszerű: a szerződéses szabadság elve.

Szomorú örökös # 2024.04.04. 04:41

vigyorex

A bérbeadó a lakásbérleti szerződést írásban felmondhatja ha a bérlő vagy a vele együtt lakó bármely személy, a bérbeadóval vagy a társasház bármely lakójával szemben az együttélés követelményeivel szembemenő magatartást tanusít......Jelenleg abban helyzetben vagyok, hogy a velem élő családtagom valósítja meg ezt a magatartást......azt szeretném megtudni ,hogy mellyek azok a törvényi helyek, amik alapján engem felelősségre vonhatnak egy olyan ember tetteiért aki nagykorú,és nem áll gyámság vagy gyógykezelés alatt.

Te magad másoltad be a szerződés legjobban idevágó részét. Kiemeltem belőle neked a lényeget!
Nem téged vonnak felelősségre, de te vagy a szerződő fél, a balhés személy meg veled él ugyanott.
Őt nem vonhatják felelősségre, mivel vele nem szerződtek. Te viszont aláírtad így a szerződést, ennyi!

vigyorex # 2024.04.04. 01:09

Az utólsó mondat így szól helyesen:
Ezért azt szeretném megtudni ,hogy mellyek azok a törvényi helyek, amik alapján engem felelősségre vonhatnak egy olyan ember tetteiért aki nagykorú,és nem áll gyámság vagy gyógykezelés alatt.

vigyorex # 2024.04.04. 01:07

Tiszteletem,
Az önkormányzati bérlakásom szerződésének 19.pont b bekezdésében a következő olvasható :
A bérbeadó a lakásbérleti szerződést írásban felmondhatja ha a bérlő vagy a vele együtt lakó bármely személy,a bérbeadóval vagy a társasház bármely lakójával szemben az együttélés követelményeivel szembemenő magatartást tanusít.
Jelenleg abban helyzetben vagyok, hogy a velem élő családtagom valósítja meg ezt a magatartást.
Ezért azt szeretném megtudni ,hogy mellyek azok a törvényi helyek, is köszönöm a választ.amik alapján engem felelősségre vonhatnak egy olyan ember tetteiért aki nagykorú,és nem áll gyámság vagy gyógykezelés alatt.
Előre is köszönöm a választ.