Eos Faktor?


végrehajtó1 # 2012.01.21. 11:45

Kérdésem:nem lesz ebből hirtelen letiltás?

nem

Lakásom nincs albérletben élek a fizum 50%ban tiltva,mit tehetek?

veled semmit.

Letilthatja a pénzünket vagy zárolhatja a számláinkat?
az eos nem.Csak a végrehajtó.De az még odébb van.

hitelbalek? # 2012.01.21. 11:22

Tisztelt tanácsadók!
Tudom mát írtam erre a fórumra de most konkrét választ szeretnék kapni mert már tényleg nem tudom mit tehetek.
A probléma röviden az:van több tartozásunk,de konkrétan csak ez az egy amiben a nejem is adóstárs.A tartozást megvásárolta az EOS faktor bár a bank erről engem nem értesített.Már elég régóta kb 2-3éve is zaklat az eos levelekkel telefonon és ma sajnos felvettem a telefont.
kérték a közel2milla tartozást mire én csak havi 8-10ezret ígértem.kérdezték a munkáltatómat nem mondtam meg erre azt mondta küld a címemre 3 csekket kezdjek fizetni amennyit tudok.Kérdésem:nem lesz ebből hirtelen letiltás?Lakásom nincs albérletben élek a fizum 50%ban tiltva,mit tehetek?hirtelen csak ezt tudtam felajánlani nehogy a nejem fizetésére menjenek rá.Bár azt olvasom az eost nem szabad figyelembe venni.mennyire igaz ez?
Letilthatja a pénzünket vagy zárolhatja a számláinkat?Vagy ne is vegyek róluk tudomást?

végrehajtó1 # 2012.01.20. 11:17

Renata79

Ez még nem végrehajtás.Csak ők hívják annak.Még sok ilyen levelet fogtok kapni...(PL: peresités elötti felszólitás,ügyvédi előkészítés elötti felszólítás, stb stb..)

Ilyen téren kifogyhatatlanok:)

végrehajtó1 # 2012.01.20. 11:14

BlueAngel77

Ne telefonálgass mert csak magad izgatod ezzel.Velük nem kell foglalkozni.Végrehajtásti szakig még hosszú hónapok sőt 1 év is el telhet.

Ha eladtad a lakást akkor személyesen menj be hozzájuk és írásban rögzítsétek hogy pontosan mennyi a tartozásod mert ha csak úgy kifizeted akkor később újra kitalálnak ilyen olyan költségeket , hogy rendezd azt is.Valamint a írásban rögzítesd azt is hogy ha kifizetted semmilyen további követelésük feléd nincs és nem lesz.
Ha ebbe nem mennek bele akkor üzend meg nekik hogy kérjenek fizetésimeghagyást ellened és erre ellent fogsz mondani.Ekkor a bíróságon mindent nekik kell bizonyítaniuk.Ott már nem tudnak sumákolni.

Renata79 # 2012.01.20. 09:14

Sziasztok!
Eos-al kapcsolatos segítséget kérnék. Most olvasok egy végrehajtás eljárás kezdeményezése tárgyú levelet, amiben a testvéremtől követelnek 441.000,- Ft-ot.
Leírja, hogy a Bíróság/Közjegyző jogerősítette a fizetési meghagyás iránti kérelmet. A fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható.
A levélből nem derül ki, hogy ki az eredeti jogosult, csak annyi, hogy ha befizetjük a mellékelt csekken az összeg 10%-át, akkor lehetőség van a végrehajtást elkerülni, és részletfizetést kérni.
Kérdésem az, mennyire kell komolyan venni ezt a végrehajtást?
Nem a fizetést akarjuk elkerülni- számunkra még nem derült ki, hogy kitől vette meg az eos a tartozást- , de nagyon sok hozzászólást olvastam itt a fórumon, ami számomra megdöbbentő.
Kérlek Benneteket, segítsetek!
köszönöm

BlueAngel77 # 2012.01.19. 17:33

Sziasztok, egy kérdésem lenne, gondolom nem vagyok vele egyedül. Ki mit tud a Dunacorp Faktorház Zrt-ről? Volt egy 600 ezres személyi kölcsönöm,amit sajna megszűnt munkám miatt már csak nehezen majd egyáltalán nem tudtam fizetni. A Bank eladta a tartozást, és a Dunacorp Zrt immáron 690 ezret követelt tölem. Havi 97 ezer Ft-os részletfizetésben egyeztem ki velük, ezt is csak méltányossági alapon adták meg.A fizetési határidő minden hónap 19-e.
Ezt is nehéz persze fizetni,mert igaz azóta van állásom,de ennyit közel sem keresek. De csak-csak megoldom. Ebben a hónapban viszont hála égnek megveszik a lakásomat, folyósítás a febr. elején várható. Felhívtam a Dunacorp-ot rögtön, hoyga jövő hónapban a teljes összeget rendezem,de ez őket nem érdekli, arrogánsan beszélnek velem, bírósági végrehajtóval és azonnali jogi eljárás megkezdésével fenyegetőznek, ha az e havi részletet nem fizetem be. Nagy nehezen belementek hogy 50 ezret fizessek,de időközben nem várt kifizetni való lépett az életembe, ami kicsit fontosabb mint ez a hiteltartozás lerendezése....Így mindössze 20 ezret tudok utalni nekik, és már egy fillérem se maradt. Erre ma felhívnak, ha a jövő hét keddig nem fizetem be a hátralevő 30 ezret, akkor szankciók és az előbb leírt jogi eljárás megkezdését vonzza magával a dolog, mivel nem mutatok fizetési hajlandóságot. És őt különben az se érdekli, ha az anyám halt meg és a temetésére kellett a 30 ezer. Adjak el valamit, kérjek kölcsön stb, stb. Semmim nincs csak a lakásom, már a bútoraimat is eladtam. A lakást meg ugye jövő hó elejével kifizetik. Kérdem én, ezalatt a kb 15 nap alatt történhet bármi, ami engem akár anyagilag, akár jogilag súlyosan megterhel, ha utána egyből egy összegben rendezem tartozásomat??????????? Ez őket miért nem érdekli?????????

HELP MEEEEEEE!!!!!!!!!!!!

hellboy35 # 2012.01.09. 15:04

Én is tartozok a UPC-nek de úgy hgy volt anno 24ezer ft tartozásom,kikapcsolták a szolgálltatást,,s utánna is küldték a csekket hgy fizessem.mi jogból fizessek a upc-nek ha már nemtudom nézni a csatornákat.A végén kijött egy kicsit nagyobb összeg,s átadták ezeknek a köcsögöknek,ezeknek a maffiaháttérrrel rendelkező barmoknak!!!
Zaklatnak sms-ben,fenyegetőznek,pofátlanul flegmán s követelőzően beszélnek a telefonba,hát mennyenek a jó kurva anyukba!!!!Hogyan lehet ezeket a szemeteket lerázni?Fenyegetőznek hgy igfy adják bíróságra,ugy adják bíróságra,oszt faszt se lépnek,mert saját zsebre játszanak,hát belőlem nemfognak meggazdagondi az egyszer biztos!

clonidin # 2012.01.07. 21:17

Sziasztok! A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni!
2008-ban beléptem egy egyetemi diákszervezet t-mobile-os flottájába. A SIM kártyát kb. 3-4 hónapig használhattam aktívan, aztán rájöttem h a konstrukciók számomra nem kedvezőek stbstb szóval egyáltalán nem is foglalkoztam vele. 2009 februárjában meghibásodott a telefonom, kidobtam, utólag jöttem rá, hogy benne volt a SIM kártya is, de nem tiltattam le, nem hittem volna, hogy bármi baja is lesz a szemétégetőben. Ez egy elég kaotikus időszak volt az életemben, szóval nem tűnt fel az, hogy az első pár hónap kivételével egyáltalán nem kaptam számlákat a T-mobiletól. 2009 augusztusában egy gyorsétteremben találkoztam a flottát kezelő sráccal, aki megemlítette (!), hogy röpke hárommillió forintos összeget követel rajtam a T, azokból a hónapokból, amikor már nem is használtam a telefont. Először kb elájultam, utána bementem egy T-pontba, ahol azt mondták, hogy a számlámon nem látnak felém irányuló követelést, és mivel az összeg maga abszurd volt, a telefonomat nem használtam, egyszerűen azt hittem, hogy valami adminisztrációs hiba történt és nem is foglalkoztam vele. Tegnapelőtt (2011.01.05) felhívtak a diákszervezettől, hogy az EOS faktor írt nekik egy követelést, az én immáron 3.700.000 forintos tartozásomról. A T-mobileban nem tudnak részletes számlainformációt kiállítani a 2009-es hónapokról. Engem ebben az időben senki az égvilágon nem keresett meg, hogy tartoznék nekik. El sem tudom képzelni, hogy fizikailag hogy jöhetett létre ekkora számla 3 hónap alatt, bizonyítani nem tudják, 3 éve nem kerestek. Mit kellene tennem ebben a helyzetben? Nagyon megköszönném a segítséget!!

végrehajtó1 # 2012.01.06. 14:08

még egy dolog jutott az eszembe, nincs valamilyen elévülési idő,
De van.1 év.Nem kell velük levelezgetni és hívogatni.Ügyvédre sem kell költeni.Felesleges.Majd ha fiz.megh.-t adat ki akkor mondj ellent.Addig ne foglalkozz velük.

deVilly # 2012.01.06. 12:47

@ Dr.Attika

ezt kifejtené bővebben - ha nem probléma? de azért végigolvasom, amit lehet, legvégső végső esetben hajlandó vagyok inkább ezt a pénzt ügyvédi költségre kifizetni, mint ezeknek...

deVilly # 2012.01.06. 12:44

még egy dolog jutott az eszembe, nincs valamilyen elévülési idő, vagy az állandó levelezgetéssel, sms-ekkel tartják ezt fent valahogy?

Dr.Attika # 2012.01.06. 12:28

Kedves "deVilly"!
Olvassa vissza kérem ezt a topicot. Lényeg az, hogy aki ezzel az EOS Faktorral szóba áll az saját magának árt. Ez egy szelet hámozó cég. Német tulajdonosokkal. A balekok befizetéséből él.

deVilly # 2012.01.06. 12:18

Kedves Fórumozók,

segítséget szeretnék kérni: az EOS Faktorhoz került egy T-home internetes ügyem, az EOS és a Magyar Telekom állítása szerint tartozásom van feléjük, álláspontom szerint meg nincs. Az ügy sok éve húzódik, de most már elegem van az állandó leveles és SMSM-es zaklatásból. Véleményem szerint az EOS úgy vette át a vélt kintlevőséget, hogy nem nézett utána a jogosságának, most pedig - bár írtam nekik számtalan alkalommal - nem hajlandók "felfogni, amit leírtam, makacsul ragaszkodnak az állításukhoz, és a "pénzükhöz".

Igyekszem rövid pontokban összeszedni,, hogy mi és hogy történt:

2009. április 27-én (írásban) május 1-gyel felmondtam az internetes szerződésemet a Telekommal.

2009. május 1-től leszereltük a Telekom modemét, és innentől a UPS az internet szolgáltatónk (május 1-től bizonyíthatóan nem volt sem adatforgalmunk, ráadásul telefonszámunk se, amin jött volna a net szolgáltatás, hiszen az is átkerült a UPS-hez)

2009. május 4-én ismételten meg kellett erősítenem a Telekom munkatársának a szerződésbontási szándékunkat. Ez megtörtént.

2009. május-ig minden anyagi természetű kérdésben elszámoltam a Telekommal, hiszen nem is bonthattam volna tartozással szerződést náluk!

Ezt követően 2009. május 18-án kaptam egy levelet a Telekomtól, hogy befogadták a szerződésbontási szándékomat.

No és innentől jön az amit én vitatok, ui. a Telekom május 1-től május 18-ig követel tőlem olyan szolgáltatási díjat (amit igénybe sem tudtam volna venni fizikailag) és az pedig, hogy a Magyar Telekom 18 napig ült egy döntésen, azt ne nekem kelljen kifizetnem!!!

Tavaly (2011. végén) megnéztem a 2009-es ÁSZF-et, ha csak azt veszem, hogy az akkor érvényben lévő ÁSZF-jükben egyébként 8 nap van megadva maximális befogadásra, nos, ha ezt veszem alapul, akkor is (ha a legrosszabb esetben), akkor május 4-től a 8 nap az 2009. május 12-nek kéne lennie, és nem még plusz 6 nap május 18-ig, amit végül is kiszámlázztak...

Először egy Avexó nevű céghez került az ügyem, levelezgettünk, majd onnan az EOS-hoz.

Az összeg folyamatosan nő, jelenleg 15.227.- HUF ami nem nagy (simán kifizethetném), de elvből nem vagyok hajlandó megfizetni, mert totál jogtalannak érzem.

Kérdésem, mit tehetek a fentiek alapján, mik a lehetőségeim?

Ui. a folyamatos levelezgetéssel, csak az idő megy és pár ezerrel évente az összeg is nő (kevesebb, mint 9 ezer forintról indult egyébként), és az EOS-nál teljes értetlenséggel találkozom sajnos.

nagyon köszönök előre is minden érdemi választ!

Warior # 2011.12.21. 16:35

Úgy került elő,hogy mikor ok nélkül kaszáltak, ezt le írtam,hogy a bankban lévő pénzhez nem nyúlhattak volna ! és erre kaptam azt a választ,hogy a bank dolga oda figyelni ! Nem pedig a végrehajtó dolga ! De most már mindegy is mert, le vették az inkasszót ! vissza vonták egyenlőre ! Szóval így került elő ! Le írtak minden olyan jogszabályt ami szerint működnek a dolgok.

gerbera317 # 2011.12.20. 18:20

a mentességi szabályok betartása a pénzforgalmi szolgáltató kötelessége

Ez így igaz, de hogy jön ez ide? Az eredeti problémád az volt, hogy nem készfizető kezes vagy, ezért el sem rendelhették volna ellened a végrehajtást. Ez az inkasszós dolog honnan került most elő?

Warior # 2011.12.19. 17:46

Tisztelt gerbera317 !

Nos meg kaptam a levelet ! A lényeg,hogy lehet kérni, az eljárás felfüggesztését, bár ahogy kiveszem a levélből elég nyomós indok kell ahhoz,hogy elfogadják a kérelmet ! Ami viszont érdekes, ezért le írom. " Azonban abban az esetben, amikor a végrehajtás pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre az úgynevezett inkasszó alapján folyik, úgy ezen végrehajtás foganatosítása során érvényesülő mentességi szabályok betartása a végrehajtói inkasszó kézhezvételét követően a pénzforgalmi szolgáltató, nem pedig az önálló bírósági végrehajtó kötelessége ! Ezek szerint a bankot lehet, elmarasztalni amiért küldtek pénzt a végrehajtónak.

Wicked # 2011.12.13. 11:04

Sziasztok!

Nincs kérdésem, történetem van és véleményem amit szeretnék itt megosztani. Talán megkönnyebbül zaklatott lelkem kissé, ha ezt megtehetem.
Sokat olvasgattam ezt a fórumot és bár nem vigasztal, de még is csak jobb érzés tölt el, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal.
Eonos tartozásom miatt vitték a gázóránkat, szerződésbontás és ahogy ez lenni szokott. Kértem részletfizetést tőlük, visszautasították, mert, hogy nem vagyok már velük szerződésben. Az Eon eladta/kiadta egy végrehajtónak a tartozásom jelentős részét egy végrehajtónak, aki letiltatta a fizetésem 33%-át, emellett egy Bross Holding nevezetű cégnek adtak át 60 napos behajtási határidőre másik két számlát. Miután ez nem ment sajnos időben így késedelmesen fizettem azt be. Pár nappal később jelentkezett ugyan ezért az összegért az Eos Faktor is.Telefon oda, telefon amoda, telefon mindenhová, a befizetett összeg sem a Bross-nál, sem az Eonnál és persze az Eosnál sem volt megtalálható. Időközben pénzhez jutottam, telefonon egyeztettem az Eon ügyfélszolgálattal, hogy ugyan hová, mennyivel tartozom...elsorolták, minden stimmelt, behajtó és Eos Faktor meg még náluk is tartozom X ezer Ft-tal. Okés, végrehajtónál rendeztem soraim, Eonnál szintén, 0 Ft tartozásom maradt. Mivel ugye az Eos-os pénzt elutaltam már és majd megkapják mikor a Bross visszautalja az Eonnak, így nyugodtan hátradőltem, tartozás FIZETVE.
Eos telefonál, eos zaklató sms-t küld, eos egészen egyszerűen megőrjít.
Beszélek velük minden alkalommal, elmondom, hogy valahol kering a pénz, meg kell, hogy kapják...és akkor mi derül ki, na mi? Hogy van ám egy harmadik tartozás is amit szintén megvettek az Eontól és, hogy azt is szeretnék megkapni. Ezt így szárazon zúdították rám telefonon, míg én ezen az oldalon majdnem leestem a földre. Telefon Eonnak, most akkor mi a fene is van...hát valamilyen oknál fogva elfelejtették közölni, hogy engedményeztek még egy számlát...Ha..ha..haaaaa
Ha akkor, augusztusban ezt közlik velem, akkor ezt is kifizethettem volna, hiszen meg volt rá a pénzem. Most meg itt állok egy vas nélkül az Eos meg a szó szoros értelmében megőrjít.
Száz szónak is egy a vége...Augusztus óta a napokban sikerült elintézni, hogy a fentebb említett pénzt végre átutalta az Eon az Eosnak, mint kiderült a végrehajtónak is visszautalt pénzt, ami ennyi ideig fene tudja hol volt. Amennyiben nem vagyok kitartó és igen is vettem a fáradságot arra, hogy "üssem a vasat" , akkor az Eon majd' 160 ezer Ft-tal vág át!
Az Eosnak még mindig tartozom, szerintük megállapodtunk részletfizetésben, de én úgy gondolom a megállapodás mindig minimum 2 fél részéről érvényes és mivel én nem írtam alá semmit, sőt elmondtam nekik egymilliószor, hogy nem megy olyan ütemben a fizetés ahogy rám erőltetik, így fizetem ahogy tudom. Mindenesetre egy bizonyos, ha megszabadulok ezektől a kis piócáktól, akkor azt megünneplem.
Köszönöm, hogy itt ez a fórum! Sokkal nyugodtabb vagyok, amióta látom, hogy nem muszáj ezek miatt a diliházba kerülnöm :)
Üdvözlettel: Wicked

olomkatona # 2011.12.13. 09:39

Segítséget kérnék.
volt párommal albérletben életünk, közös háztartásban.
T-home nál az én nevemre kötöttünk iptv és internet szolgáltatást. nyáron a kapcsolatunk véget ért, de a szolgáltatás maradt az albérletben, ő használja. a válásnál megbeszéltük, semmit nem hozok el, csak a T-home szerződést írassa át a saját nevére. a feltétele, hogy minden számla ki legyen egyenlítve. mai napig nem írta át, és jelentősen el van maradva a számlákkal, az én nevemre. nem hajlandó fizetni, és átírni se a számlát. mit tehetek ez ellen?
köszönöm a válaszokat előre is.
köztünk lévő megállapodást szerződéssel nem, csak email levelezéssel tudom bizonyítani.

Britney78 # 2011.11.25. 08:25

Egy olyan problémám van, hogy 2003 közepén vettem egy autót banki hitellel. De ez év végén állásajánlatot kaptam külföldön, így gyorsan eladtam az autót egy magányszemélynek adás-vétellel, mely szerint ő fizeti tovább a részleteket. Ezt a szerződést elküldtem mindenhova. Utólag kiderült, ilyen nem történhetett volna meg. Viszont, most nem rég jöttem haza külföldről és kaptam tegnap egy levelet (új címem van) attól a banktól, ahol a hitelem volt 8 év után, hogy rendezzem az adósságom. Felhívtam őket és kiderült, hogy ők már behajtó cégnek is átadták az ügyet, csak nem találtak, így visszaadták a dolgot a bank kezébe. Most ezzel, hogy én felhívtam őket 8 év után, elismertem, hogy van hitelem még a bank felé, gondolom én. Mit tudok tenni? Ebben az esetben van elévülési idő? Van egy lakás, amit most vettem, viszont amióta hazatértem, hónapok óta nincs munkám, és van egy kislányom, akit egyedül nevelek. Mivel előtte kint éltem, munkanélküli segélyre sem vagyok jogosult. Kérem segítségüket, hogyan tudnám ezt a kamattal növelt (ami már nagyobb, mint a tőke összege) elmarasztalni, ha lehetséges. Válaszukat előre is köszönöm, A.

gerbera317 # 2011.11.23. 22:13

rajder:

Annyit tudni kell, hogy a faktorcég nem behajtó. Ő nem megbízásra dolgozik, jutalékért, hanem megveszi a követelést, és a továbbiakban ő a jogosult, az eredeti jogosult pedig némi veszteséggel, de kiszállt a buliból. Tehát faktorcég esetén nem kell aggódnod, hogy a neki kifizetett összeg nem jut el a jogosulthoz. Azt persze nem árt mindjárt az elején tisztázni, hogy kinek a jogutódja a faktor - nyilván csak akkor, ha kismillió helyről vettél fel kölcsönöket. És arra is ügyelni kell, hogy ne követeljen többet, mint amennyit az eredeti jogosult is követelne a szerződés szerint.

terzo # 2011.11.23. 18:43

Államilag támogatott csőd???

Amikor még dolgoztam, felvettem egy hitelt a Citi Banktól. Havi törlesztés: 19 533 Ft. Nem okozott különösebb gondot a törlesztés, mert a havi nettóm 120 - 140 ezer Ft körül volt.
Aztán a multi elment Kínába és meg munkanélküli lettem és nem tudtam törleszteni a 19 533 Ft-ot.
A Citi Bank a tartozásomat átadta az EOS KSI-nek.
Az összeg akkor 783 973 Ft volt.
Erre kaptam 26 havi törlesztést, 32 249 Ft/hó összeggel.
Ebből ki is fizettem: 138 996 Ft-ot.
Mivel jelenleg is munkanélküli vagyok, április óta nem tudtam a törlesztést fizetni.

Ma kaptam egy levelet, hogy az EOS KSI visszaadta a a hitelemet a Citi Banknak, aki megbízta behajtással a Creditexpress-t.
A jelenlegi fennálló tartozásom szerintük: 789 889 Ft, és a ma kapott levél alapján 23 havi törlesztést adtak, 34 343 Ft/hó összeggel...

Nem nagyon értem a logikát és nem is keresem benne, mert nincs, ha a Citi Banknak nem tudtam a 19 533 Ft-ot törleszteni, az EOS KSI.nek a havi 32 249 Ft-ot, akkor mint munkanélküli miből fogom fizetni a havi 34 343 Ft???

Nagyon úgy néz ki, hogy a jelenlegi gazdasági válságnak nevezett valami legnagyobb haszonélvezői a Bankok és a behajtó cégek...

Hogy lehet ezt már épp esszel felfogni???

Naponta olvasom, hogy hányan menekülnek öngyilkosságba a teljesen ellehetetlenített élet elől.

Én nem értek velük egyet, csupán csak 57 évesen dolgozni szeretnék, és a tartozásaimat rendezni.

Emberhez méltó életet szeretnék élni!

Vagy ez már teljesen lehetetlen Magyarországon 2011-ben?

Munkához "öreg" vagyok, nyugdíjhoz fiatal, na most hogyan tovább???

rajder # 2011.11.22. 19:08

Kedves Fórumozók!
Engem Cetelemes hiteltartozás miatt keresett meg az EOS. Mivel időközben megfelelő munkahelyet találtam, így sikerült ez év áprilisában egy írásos megállapodást kötni velük, és azóta is tudok fizetni határidőre. Kicsit elkezdtem aggódni a közölt 'bevételeik' miatt! Méghogy veszteségesek!!!
Jogos-e az attól való félelmem, hogy a befizetett pénzem nem fog eljutni a megfelelő helyre? Egyáltalán fizessek nekik tovább???
A banktól semmilyen értesítést nem kaptam (legalább is nem emlékszem), hogy őket bízta volna meg......
Előre is köszönöm a válaszokat!

Warior # 2011.11.17. 13:39

gerbera317 köszönöm a válaszod ! Így már másként látom a dolgokat ! Elküldtem a levelem, ha meg kapom a választ majd közre adom,hogy mire jutottam !

gerbera317 # 2011.11.16. 18:37

Az sortartó kezesség olyan ritka, hogy nem is feltételeztem, hogy te az lennél. Mégsem véletlen, hogy én a készfizető kezes megnyúzásáról írtam.

Hogy miért a kezes viszi be a kölcsönadót a málnásba? Ezt magyarázni kell? Legyen: Ha a kölcsönadó nem akar kölcsönadni a kölcsönvevőnek, annak több oka is lehet. De annyi bizonyos, hogy ha annyira fontos volna a kölcsönadónak a kölcsönadás, akkor azt kezes nélkül is megtenné. De nem teszi, hanem kivár egészen addig, amíg jön valaki, aki azt mondja: "Kérem, ez az ember (= a kölcsönvevő) egy kiváló és megbízható ember, dolgozik ezerrel, nem iszik, nem drogozik, és a játéktermeket is kerüli. Higgyék el, vissza fogja fizetni a kölcsönt. Én ebben annyira biztos vagyok, hogy kezességet merek vállalni érte: ha ő nem teljesít, magam fogok helytállni helyette". Erre a kölcsönadó megnyugszik, és kölcsönad a kölcsönvevőnek. Nos, akkor ki viszi be a kölcsönadót a málnásba?

Teljesen általános, hogy nemfizetés esetén a kölcsönadó nem is töri magát a kölcsönvevővel szemben, hanem rögtön a kezes (= készfizető kezes) ellen fordul, és ennek egy rossz szava nem lehet, mivel aláírta a szerződést. Az, hogy a készfizető kezest ki vitte be a málnásba, olyannyira más kérdés, hogy amíg a tartozást az utolsó fillérig meg nem fizette, fel sem merülhet a másikra mutogatás ötlete.

A végrehajtót nem teheted felelőssé azért, mert eljár ellened. Ő ugyanis nem vizsgálja, és nem is jogosult vizsgálni, miféle kezes vagy. Ha az elrendelő hatóság kiállította a végrehajtható okiratot, a végrehajtó az abban foglaltak szerint köteles ellened eljárni. Végrehajtási kifogás csakis a végrehajtó törvénysértő intézkedése, vagy az intézkedés elmulasztása miatt terjeszthető elő, így ezzel kár is lenne próbálkozni, mert simán elhajt vele a bíróság. Ha a kezesség fajtája miatt sérelmezed a végrehajtást, akkor az elrendelést kell megtámadni, de azt meg nem végrehajtási kifogásnak hívják, hanem vh-okirat visszavonása illetve törlése iránti kérelemnek, attól függően, hogy az vh-lap vagy vh-záradék, és ha helyt adnak a kérelemnek, azt nem azért teszik, mert a végrehajtó törvénytelenül járt el, hanem azért, mert a vh-okiratot a törvény megsértésével állították ki (ld. Vht. 212. §). Ha minden igaz, e kérelem előterjesztése nincs eljárási cselekménytől számított 15 naphoz kötve, tehát bármikor megtehető.

Vicc az egészben, hogy ezzel sok végrehajtó sincs tisztában, és az adós végrehajtási kifogásnak nevezett sz@rát simán beterjeszti vh-kifogásként, százhúsz oldalas össziratban, a bíróság meg tökönszúrja magát, ekkora hozzá nem értés láttán.

Warior # 2011.11.16. 12:25

gerbera 317 itt egy kis érdekesség,hogy miért is lehet élni a kifogással, Egyszerű (vagy sortartó) kezesség esetén a kezes mindaddig sortartási kifogást emelhet, amíg a hitelező nem igazolja, hogy a követelés behajthatatlan az adóstól, azaz a kezes mindaddig megtagadhatja a fizetést, amíg a követelés az adóstól és az olyan kezesektől, akik őt megelőzően, rá tekintet nélkül vállaltak kezességet, behajtható. De akinek a kezese vagyok attól már vonják ! Így engem nem kéne piszkálni a végrehajtónak ! Mert nem közölték,hogy az adóstól nem lehet be hajtani ! Vannak érdekes dolgok a kezes témába !