végrehajtás kérdések


demianhu # 2024.06.19. 20:48

Tisztelt fórumozók,
Egy újabb rossz nap sajnos, a mai napon egy további 20 millió forintos hatósági átutalási megbízás érkezett a számlára (a nyugdíjból zárolás ellenére). Nem tudom ez hogyan lehetséges, ha a nyugdíjból már a maximalizált összeg vonva van és a bankszámlára más átutalás már nem is érkezik.
Kérném szépen mielőbb egy hozzáértő személy segítségét.
Üdv.,
Dávid

demianhu # 2024.06.18. 20:54

Tisztelt fórumozók/olvasók!
Egy aránylag komplikált helyzettel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Édesanyám több végrehajtási ügyben érintett és sajnos a férje és egyben édesapám halála miatt nem fordított figyelmet a tartozások rendezésére, megoldására. Sajnos az évek alatt több lakást elárvereztek és mai napig nyugdíjának a felét vonják, illetve többször emeltek le kisebb/nagyobb összeget a számlájáról is. A fentiek ellenére a mai napig egy komoly tartozás maradt fent. A legtöbb ügyre sajnos nincs is rálátásunk, mivel azok édesapám álltak lettek megörökölve, de mivel házastársak voltak így a felelősség közös. Ez egy folyamatos stressz az életben és teljesen kilátástalannak tűnik.
Megfordultunk már több ügyvédnél is, de sajnos eddig nagyon rossz tapasztalatok vannak, legtöbbször a pénzt elvették és nem foglalkoztak tovább az üggyel.
Szeretnénk végre pontot tenni ennek az ügynek a végére és ezzel kapcsolatban kérném a segítségeteket. Olyan ügyvédet keresünk, aki jártas a végrehajtási jogban és az adósságrendezésben. Különösen hasznos lenne, ha valaki tudna ajánlani egy megbízható és tapasztalt ügyvédet Budapest körzetében.
Ha valaki hasonló helyzetben volt és sikeresen rendezte a tartozásokat, kérjük, ossza meg velünk a tapasztalatait és tanácsait.
Ha ismertek olyan szervezeteket, alapítványokat vagy más erőforrásokat, amelyek segítséget nyújthatnak adósságrendezésben vagy jogi tanácsadásban, kérjük, jelezzétek nekünk.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Üdv.,
Dávid

kicsikem80 # 2024.06.18. 18:39

Ez a Kúriai döntés letaglózott.Nem tudom sehoyg megérteni, hogy mi az indoka a birtokba nem adásnak. Ha valamilyen elkpzelhetetlen okból az adós a polgári perben pernyertes lenne, akkor hogy állítanák vissza az eredeti állapotot? Törlik a jogerős végrehajtást, a végrehajtást kérőnek kifizetett összeget visszakövetelik és törlik a tulajdonjogomat az ingatlannyilvántartásban? Ezt nem tudom elképzelni..Ha pedig nem, akkor miért kell várni, hogy birtokomban is legyen? mit vagy kit véd ezzel a jog?

Kogeza # 2024.06.18. 18:15

„az ingatlan birtokba adási kötelezettsége helyzetben”

Ezt én másoltam be rosszul, nem a határozat hibás. Javaslom a hivatkozott linken elolvasni az egész határozatot, abból egyértelműbben kiderül, hogy ez alapján - ha az eljáró bíróság nem tér el a kúriai döntéstől - a kérdező nem sok mindent tehet...

kicsikem80 # 2024.06.18. 17:27

de csak figyelembe kellene venni azt is, hogy nekem mekkora érdeksérelmem keletkezik, ha ezt az utolsó mozzanatot, a birtokbaadást nem hajtják végre csak pár év múlva, amikor az ő polgári perük jogerősen lezárul. Annak akármi is lesz a vége, ez már nem az adós tulajdona. Mi értelme van akkor a felfüggesztésnek? Tényleg teljesen logikátlan és érthetetlen..

drbjozsef # 2024.06.18. 17:12

Hát lehet, hogy én csak közepes szinten bírom a magyar nyelvet, de aki ezt írta, az még annyira sem. Hat sorban kapásból két értelmetlen mondat („ az ingatlan birtokba adási kötelezettsége helyzetben” ? ez miez?), ráadásul szerintem az utolsó mondatból - tekintve, hogy igazán explicite sehol sem mondja ki, hogy a birtokba adás az konkrétan végrehajtási cselekmény - egyáltalán nem következik, hogy arra is vonatkozik ez az eszmefuttatás. A végrehajtás része, azt mondja, de azt nem, hogy vh cselekmény, és a felfüggesztés "megakasztotta a végrehajtási eljárást". Azt meg. Kivéve, amit nem.

Kogeza # 2024.06.18. 15:35

Ne nekem mondjátok (írjátok)...

papinianus88 # 2024.06.18. 14:14

Kogeza:

A birtokba adás egyértelműen intézkedés, nem pedig végrehajtási eljárási cselekmény, a legkevésbé sem szolgálja a követelés behajtását az, hogy az árverési vevő részére a végrehajtó átadja az ingatlant. Amennyiben például a végrehajtás során befolyt összeg fedezi az adós valamennyi tartozását, akkor a jelenleg hatályos Díjrendelet (8/2021 SZTFH rendelet, de a 35/2015 és 14/94 Im rendelet is így rendelkezett) 28. § (1) bekezdése szerint a végrehajtó a végrehajtási ügy érdemi vagy ügyviteli befejezését követő 15 napon belül (...) az általa felszámított munkadíjról, költségtérítésről, behajtási jutalékról és az őt megillető egyéb végrehajtói díjról díjjegyzéket állít ki, amelyet a feleknek, végrehajtási kérelem elkészítése esetén a kérelmezőnek kézbesít. Egy törvényi határidő szerepel itt, amennyiben az eljárás érdemi befejezésének fennállnak a feltételei 15 napon belül Díjjegyzéket állít ki, érdemileg befejezésre kerül az ügy. Igen ám, de szegény árverési vevő hiába kérte a birtokba adási kérelmet, még nem adta át a részére a végrehajtó, mert mondjuk a Vht. 182/A . § (1) bek. alapján a kilakoltatási moratórium időszakára esne. Ilyenkor mi van? Ne fejezze be a végrehajtó 15 napon belül az ügyet, mert akkor nem adhatja birtokba, hiszen az érdemi befejezés - sarkítással - hasonló a felfüggesztéssel, vagy befejezi és nem adja birtokba? Természetesen érdemileg befejezi az ügyet, hiszen a feleknek szükséges a díjjegyzék (KHR lista törlés, követelés törlése, adósnak egyértelműen a megtérülés ténye), és birtokba adja az ingatlant, mivel az INTÉZKEDÉS, semmi, de semmi köze nincsen a követelés behajtásához. Felfüggesztés hatálya alatt is találkoztam hasonló végrehajtást foganatosító bíróság által megállapított jogerős végzéssel. A vevőt amiatt sérelem nem érheti, mert a követelés megtérül, vagy megszüntetési per melletti felfüggesztésnél. Sőt konkrétan jelentős érdeksérelemként indokolta a bíróság. Úgyhogy nem kíván itt senki senkit félrevezetni :)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.18. 13:06

A Kúria tanácsai is tévedhetnek.

Kogeza # 2024.06.18. 12:39

kicsikem80

Szerintem eléggé félrevezetnek téged a jogász és nem jogász fórumtársak.

Pont tegnap került közzétételre a Kúria precedensképes határozata, amely kimondja, hogy "A végrehajtás felfüggesztésének joghatása az, hogy további végrehajtási cselekményeknek nincs helye, az eljárás megáll abban a helyzetben, amelyben a felfüggesztéskor éppen van. A felfüggesztés időbeli hatálya alatt az adósokat a végrehajtó, a végrehajtót az árverési vevő irányában nem terheli az ingatlan
birtokba adási kötelezettsége helyzetben, amelyben a felfüggesztéskor éppen van. [...] Vagyis a végrehajtás felfüggesztésének hatálya az,
hogy az adott ügyben további végrehajtási cselekményeknek nincs helye, és az egyes végrehajtási cselekményekre a Vht.-ben megállapított határidők a felfüggesztő végzés meghozatala napján félbeszakadnak. Mivel az ingatlan birtokba adása iránti eljárás az ingatlan-végrehajtás része, a végrehajtás felfüggesztése e végrehajtási szakaszban (az adott végrehajtási cselekményre is) ideiglenesen megakasztotta a végrehajtási eljárást."

Aki nem hiszi, nézze meg a júniusi számot (https://kuria-birosag.hu/…iai-dontesek).

kicsikem80 # 2024.06.18. 09:36

Ma kaptam meg a végrehajtó jegyzőkönyvét, melyben elutasítja a birtokba adási kérelmet. Az indoklás 2 sor: a perbíróság (a végrehajtást felfüggesztő polgári bíróság) tájékoztatása szerint a felfüggesztés a birtokbaadásra is kiterjed..Beadom a kifogást, ebben kifejtem, hogy a birtokbaadás az intézkedés hivatkozva az általatok megküldött LB döntésre. Egyéb ötletetek, javaslatotok lenne, amivel még alá tudnám támasztani a kifogást? Nagyon köszönöm előre is..

drbjozsef # 2024.06.14. 12:09

kicsikem80,

Jó, hát ezt megkifogásolhatod, és akkor a bíróság majd utasítja, hogy intézkedésként kezelje. Ezért ez után azt fogja mondani, hogy a kérelmed elkésett volt (ha 60 utáni a 15 napban nem volt benne, Vht. 154./A§.), és azért nem adja birtokba.

Lakáskiürítési per lesz ez.

gerbera317 # 2024.06.14. 12:07

jegyzőkönyvet küldött csak
Csaaak? A végrehajtó 'legerősebb' intézkedése a jegyzőkönyv.
Akkor téged átvágtak. A végrehajtó jegyszőkönyve szól arról, hogy nem fog intézkedni: ezt kell kifogással megtámadni! Mást nem fog küldeni, pláne nem végzést. És te, amíg vársz arra a nem jövő végzésre, szépen lekésed a kifogásra nyitva álló határidőt.

kicsikem80 # 2024.06.14. 11:05

A jövő héten várható a végrehajtó végzése a birtokbaadási kérelmem elutasításáról, korábban jegyzőkönyvet küldött csak, hogy végrehjatási cselekmény nem foganatosítható.

kicsikem80 # 2024.06.14. 11:05

A jövő héten várható a végrehajtó végzése a birtokbaadási kérelmem elutasításáról, korábban jegyzőkönyvet küldött csak, hogy végrehjatási cselekmény nem foganatosítható.

drbjozsef # 2024.06.14. 10:34

kicsikem80,

Nagyon köszönöm a válaszokat, minden bizodalmam ebben van!!

Ebben csak akkor legyen, ha az utolsó mondatot is elolvastad - ahogy nekem rémlik, a fellebbezésed miatt lekéstél arról. Ez esetben viszont nincs mit tegyél a végrehajtó ellen kifogással, tartok tőle, hogy marad az, hogy lakáskiürítési pert indítasz a birtokos ellen.

kicsikem80 # 2024.06.14. 09:48

Nagyon köszönöm a válaszokat, minden bizodalmam ebben van!!

papinianus88 # 2024.06.14. 09:39

kicsikem:

Parancsolj, ebből azért megállapítható, hogy a birtokba adás minek is számít :)

A Legfelsőbb Bíróság Pfv.I/A.22.368/2001. számon közzétett döntés indokolásában rámutatott arra, hogy „sem a Ptk., sem pedig a Vht. nem határozza meg, hogy melyek a végrehajtási cselekmények, ennek fogalmát nem lehet megszorítóan értelmezni; ide tartozónak kell tekinteni mindazokat az eljárási cselekményeket, amelyeket a követelés behajtása érdekében a végrehajtás szabályai szerint akár a végrehajtó, akár pedig a végrehajtást elrendelő bíróság tett.”„E vizsgálat során az bír jelentőséggel, hogy az adott cselekmény a követelés behajtását szolgálja-e, elősegíti-e a teljesítést.” „... végrehajtási cselekmények az ügyben eljárt végrehajtók díjfizetéssel illetve előlegezéssel kapcsolatos felhívásai is, hiszen e felhívások is a végrehajtás foganatosítását célozzák.”

Továbbá: A Vht. 217. §-a szerint a végrehajtó ellen nemcsak akkor terjeszthetsz elő kifogást, ha valamit "ír", hanem abban az esetben is, ha az intézkedést ELMULASZTJA. Ha a jogvesztő, objektív határidőn belül terjesztetted elő a birtokba adási kérelmed

drbjozsef # 2024.06.14. 08:38

kicsikem80,

Ahogy a másik topikban papinianus88 írta : nincs erre külön definíció a Vht.-ban. Egy már elárverezett ingatlan esetén, bejegyzett árverési vevő tulajdonossal, annak átadása nem végrehajtási cselekmény, hanem a végrehajtó intézkedése. Egy kifogást elbíráló bíróság szinte biztosan ezt fogja képviselni, mert ez a gyakorlat (persze, sajnos, 102% biztosak nem lehetünk ebben).

kicsikem80 # 2024.06.14. 07:25

Tisztelt Drbjozsef! Köszönöm a válaszát. Igen, kértük írásban a birtokbaadást. Esetleg abban tudna segíteni, hol találok arra bármilyen jogszabályt/leírást, hogy a birtokbaadás nem végrehajtási cselekmény, hanem intézkedés?Sajnos a kiadott jegyzőkönyv kifogás benyújtására nyitva álló 15 napos határidőből kicsúsztam, mert nagyon bíztam abban a fellebbezésben, amit a polgári bíróságnál nyújtottam be, mint egyéb érdekelt, hogy a felfüggesztést szüntesse meg..Sajnos a héten jött meg, hogy elutasították a fellebbezésemet, mert nem vagyok fél abban a perben. Most újra kértük a birtokbaadást a végrehajtótól, ha megjön a végzése, azonnal benyújtom a kifogást..

drbjozsef # 2024.06.14. 07:07

kicsikem80,

Most várjuk, hogy ezt írásban is megküldje a végrehajtó.

De minek? Mi közöd neked a végrehajtó meg a bíróság beszélgetéséhez? Szerintem felesleges erre várni a kifogással - hiszen azt a végrehajtónak eleve kötelessége beterjeszteni a bíróságra. Írásban ott van a jegyzőkönyved, hogy a felfüggesztés alatt végrehajtási cselekmény nem foganatosítható. Neked rögtön kellett volna kérned a birtokbaadást (megvolt?), és ha azt a végrehajtó nem teszi meg - feltehetőleg a felfüggesztésre hivatkozva, de mindegy, mire hivatkozik -, akkor a kifogást azonnal be kellett volna nyújtani azzal, hogy a birtokbaadás az NEM végrehajtási cselekmény, és kéred a t. bíróságot, hogy utasítsa a végrehajtót a birtokbaadásra.

Esetleg vázold ezt fel a végrehajtónak, általában nem szeretik, ha egy jogos kifogás után a bíróságok ugráltatják, ezért gyakran hajlandóak revideálni az álláspontjukat, és inkább megmozdulni (igaz, most, hogy valamiféle papírja erről, ez nem biztos esetedben).

kicsikem80 # 2024.06.13. 19:00

Kedves KBS! Jegyzőkönyvben küldte a végrehajtó, hogy a felfüggesztés időtartama alatt végrehajtási cselekmény nem foganatosítható. Erre küldtünk egy levelet, hogy véleményünk szerint a birtokbaadát nem érinti a felfüggesztés..Szóban tájékoztatott, hogy a polgári bíróságot megkereste erre vonatkozóan, és a bíróság leírta, hogy nem adható birtokba. Most várjuk, hogy ezt írásban is megküldje a végrehajtó..ezután tudunk kifogást benyújtani...csak már minden hitem elvesztettem az igazságszolgáltatásban..

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.13. 17:43

Na, na, na, na. Ezt végzésbe foglalta? (Még ha úgy lenne, azzal szemben is van jogorvoslat.)

kicsikem80 # 2024.06.13. 13:19

Sajnos én is hivatkoztam a Vht. 50.§ (5) bekezdésére, hogy ott taxatíi felsorolás van arra vonatkozóan, hogy mire terjed ki a felfüggesztés..Ott csak a végrehajtási összeg kifizetéséig szólhat, a többi végrehajtási cselekményt a felfüggesztés időtartama alatt is foganatosítani kell. A birtokbaadás itt nem szerepel..Viszont a végrehajtó nem hajlandó birtokba adni, mert a felfüggesztő polgári bíróság (!) véleménye szerint a birtokbaadás is ide tartozik..

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.13. 12:58

Mégegyszer mondom: a felfüggesztés rád nem hat ki. Mondd meg a végrehajtónak, hogy én üzenem. És ha nem hiszi, megkérdezzük a bíróság véleményét, de az már pénzbe lesz. Neki.