Végrehajtás - tulajdonjog változás


gerbera317 # 2024.01.19. 16:25

A kérdező igazán megtanulhatná, mi a különbség a végrehajtás és az árverés között, és az új tudása birtokában akadékoskodna, persze, továbbra is alaptalanul. Az ingatlanra a jogszabályi rendelkezésneknek megfelelően, beköltözhető állapotban tűzték ki az árverést. Ezen nem volt mit megtámadni, illetve az elutasításon nincs mit megfellebbezni.
Ha valaki megveszi árverésen a fél ingatlant, annak valószínűleg lakottan is kellett volna. Beköltözhetően könnyebben elbánik a bentlakóval, cserébe viszont drágábban szerezi meg. Ha viszont nem kell senkinek, akkor meg mit számít, hogy hogyan árverezték?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.19. 14:24

Ez az árverési vevő problémája, nem a tied. Az neked csak jó, ha minél több pénz folyik be az árverésen.

papinianus88 # 2024.01.19. 13:42

pincsi:

Vht. 140/.B § (1) - (2) bek.

140/B. § * (1) * Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogok jogosultjai részére a végrehajtó valamennyi szükséges tájékoztatást – ha nem ismert más cím – az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett, illetőleg az ingatlanügyi hatóság által közölt címre küldi meg.
(2) A tájékoztatás megtörténtéhez fűződő jogkövetkezmények az (1) bekezdésben megjelölt címre történő kézbesítéshez fűződnek, az eljárás folytatásának nem akadálya az, ha e címre történt kézbesítés sikertelen.

A Vht. 141. § (3) bek c) szerint lakottan kell árverésen értékesíteni az ingatlant, ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanban a nem adós tulajdonostárs lakik. Mivel az édesanyád nem ebben lakik, a közhiteles nyilvántartás szerint sem, ezért a főszabályt alkalmazta a végrehajtó (141.§ (1) bek.), beköltözhetően értékesíti az ingatlant. Ez független attól, hogy 1/2-ed vagy 1/800-ad tulajdoni hányadú ingatlan. A végrehajtó nem nyomozó hatóság. A közhiteles nyilvántartás alapján nem ott lakik édesanyád. A becsérték módosításhoz pedig semmi, de semmi köze. Gondolom a lakott értékre gondoltál.

pincsi # 2024.01.19. 13:13

Kedves drbjozsef, köszönöm válaszát.
Van egy kis félreértés. Valószínűleg, túl bonyolultan írtam le. Itt csak az én részem van árverezés alatt, a fiamé nincs.(Csak az én 1/2 résznyi tulajdonjogomra írtak ki végrehajtást.)
Nem az árverést szeretném megakadályozni, hanem azt szeretném elérni, hogy a beköltözhetően kiírt árverést változtassák meg lakott becsértékűre. Lát erre lehetőséget? Mi alapján nyújtsuk be a fellebbezést? Egyáltalán van-e ennek értelme? (szerintem igen, hiszen most már a másik 1/2 rész tulajdonosa is ott lakik, amit árvereznek (az ő részét ez nem érinti), de ez alapján a becsértéket módosítani kellene.. Vagy nem így látja?

drbjozsef # 2024.01.19. 12:50

pincsi,

Teljesen szabályos, ha a végrehajtó a közhiteles nyilvántartásokból dolgozik, márpedig aszerint édesanyádnak más ingatlanban van a lakcíme.
Legfeljebb téves tájékoztatást kaptál. Kifogással a végrehajtó jogszabályba ütköző cselekményét (vagy annak elmaradását) támadhatod, de itt ilyen nem történt, a bíróság is jogosan utasította el a kifogást.

Időközben (még mielőtt kiírták volna a végrehajtást)
Mielőtt kiírták volna az árverést, vagy mielőtt megindult a végrehajtási eljárás? Nem mindegy. Habár, ha a "végrehajtás kiírása után nyújtottuk be a földhivatalhoz az ajándékozási szerződést" (egyen ez akár az árverés is), az nem lehet akadálya a végrehajtásnak, az ingyenesen szerző fiadnak tűrnie kell, hogy elárverezzák az ajándékot, ha azt a végrehajtási jog terhelte.

pincsi # 2024.01.19. 11:58

Üdvözletem!
Lakóházunk 1/2 részére, ami a tulajdonomban van, végrehajtást írtak ki. A másik 1/2 rész édesanyám tulajdona (ő nem adós). Amikor levélben értesültünk a végrehajtásról, bementünk a végrehajtói irodába, hogy néhány kérdésre választ kapjuk. Ott azt mondták, hogy mivel édesanyám is velünk lakik(bár másik lakcímre szól a lakcímkártyája), nekem sincs más tulajdonom, és az elmúlt 6 hónapban itt laktam, ezért lakottan fogják kiírni a végrehajtást.
Aztán jött a hidegzuhany, ugyanis a végrehajtó az árverést az ingatlan beköltözhető állapotára írta ki.
Időközben (még mielőtt kiírták volna a végrehajtást) édesanyám elajándékozta a részét a fiamnak, aki mindig itt lakott. A végrehajtás kiírása után nyújtottuk be a földhivatalhoz az ajándékozási szerződést, és ez alapján végrehajtási kifogást emeltünk. A bíróságtól ma érkezett meg a kifogás elutasítása, mert ő csak azt vizsgálta, hogy a végrehajtó súlyos törvényszegést követett-e el. Mivel édesanyám nem igazolta lakcímkártyával, hogy itt lakna, és mivel a végrehajtónak nem állt a rendelkezésére olyan irat, ami igazolná, hogy a fiam az új tulajdonos (aki szintén nem adós), ezért megállapította, hogy a végrehajtást szabályszerűen írták ki. A tényleges helyzetet nem vizsgálták. Szeretnénk fellebbezni, és elérni, hogy a tényleges állapot alapján a végrehajtást lakottan írják ki. Ön lát-e erre esélyt?
Köszönöm, Pincsi