Gáz szolgáltatás

Tara1103 # 2025.03.17. 18:41

Üdvözlöm. Olyan kérdésem lenne, hogy ma kikapcsolták a gázóránkat. Nem az a baj, arra számítottunk, előfordulnak anyagi nehézségek. Két másik probléma foglalkoztat. Előzször is. A gyerekeink voltak itthon, 12, és 7 évesek. A gázos jött, és mivel a fiúk nem hallották a csengőt, ő fogta magát, bejött a nagy kapun leemelte a lakatot, és kikapcsolta az órát. Ekkor hívott a nagyobb gyermek, hogy egy bácsi van a kiskertben. Lefotózta bentről, hogy mit csinál. Majd rohantunk haza a férjemmel, szerencsére nem voltunk messze. Mire végzett haza értünk. Én az autóról csináltam fotót. Még munkalapot sem hagyott. Nem is tudom milyen eljárás ez, ha nem megy ki a tulajdonos fogja és besétál? Nem kellene papírt hagyni, hogy holnap jövök, vagy hasonló? Mégis milyen eljárás ez. Megteheti, hogy csak úgy bárhova besétál? A gáz tartozás sem stimmel nekem, mert átalányt fizetünk, ez 3 éve így van. Majd tavaly szeptemberben kijön egy számla 30 ezerrel több, decemberben 40 ezerrel, plusz egy 90 ezres végelszámolás. Amire konkrét magyarázatot nem kaptunk az ügyintézőtől, hogy direkt kérünk magasabb átalányt, hogy ne kelljen ráfizetni a végelszámolásnál sokat. Erre 90 lett úgy, hogy közben 70 ezerrel nagyobb összegű 2 számlát kaptunk. Így lényegében 160 ezret fizettünk az átalány fölött. Panaszt nyújtottam be a szolgáltatónál, de szeretném tudni erre van-e joga?

eulimen # 2025.03.17. 20:17

Szerintem kimaradt az előzményekből az, hogy a szolgáltató küldött már egy-két hivatalos levelet.
Ha azt àllítod, hogy ilyet nem kaptàl, ezzel lehet èrdemes kezdeni: igazolja a szolgáltató, hogy kinek küldte és ki vette át a tértivevényes leveleket.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény alapján
28. szakasz (3) "A földgázkereskedő a lakossági fogyasztók földgázellátásból történő kikapcsolását fizetési késedelem esetén kizárólag az alábbi feltételek együttes fennállása esetén jogosult kezdeményezni a földgázelosztónál:

1. a lakossági fogyasztó fizetési kötelezettségével 60 napot meghaladó késedelembe esett,
  2. a lakossági fogyasztó által, fizetési haladék adásáról vagy részletfizetési lehetőségről kezdeményezett egyeztetés esetén azok a lakossági fogyasztóval nem vezettek eredményre,
  3. a földgázkereskedő a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer értesítette, és az értesítésben a lakossági fogyasztó figyelmét felhívta a szociálisan rászoruló fogyasztókat az e törvény és a földgázellátásról szóló törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján megillető kedvezményekre, valamint az előre fizető mérő felszerelésének a lehetőségére.

(3a) A (3) bekezdés c) pontja szerinti esetben a lakossági fogyasztó értesítése írásban történik azzal, hogy a kikapcsolás lehetőségére és az azzal járó szolgáltatás-szüneteltetésre vonatkozó második értesítése tértivevényes levélben vagy a lakossági fogyasztó általi átvétel igazolására alkalmas egyéb módon történik."

eulimen # 2025.03.17. 20:18

bocs, 29. szakasz.

Szomorú örökös # 2025.03.18. 03:03

eulimen

Pontosan így van! Ha már csak két hétnél több a csúszás, már jön az első figyelmeztető levél a szolgáltatótól.

eulimen # 2025.03.18. 06:18

Ja és még ez is ide a földgáztörvényből.
Lehet kakaskodni, de a bírósági végzés alapján leszerelt mérőóra még többe kerül.
Kikapcsolás esetén tehát sosem az a kérdés, hogy bejöhet-e a gázszolgáltató szakembere a kapun, hanem hogy megakadályoztad-e, hogy bejöjjön és leszereljen.

16. szakasz (3) "A földgázelosztó a felhasználási helyre való bejutás érdekében a járásbírósághoz fordulhat, amennyiben a felhasználó akadályozza vagy meghiúsítja:

1. a fogyasztásmérő berendezés leolvasását, ellenőrzését, cseréjét vagy leszerelését,
  2. szerződésszegés vagy szerződés nélküli vételezés esetén a földgázelosztási szolgáltatásból történő felfüggesztést,
  3. a felhasználói berendezés ellenőrzését.

(3a) A földgázelosztó akkor kezdeményezheti a felhasználási helyre való bejutás biztosítása iránti nemperes eljárást, ha

1. a felhasználót a felhasználási helyre történő bejutás lehetőségének biztosítására legalább két alkalommal írásban felhívta, és
  2. az adott felhasználási helyre történő bejutási kísérlete sikertelen volt."