Hagyaték


kgeorgina # 2020.11.12. 21:55

Testvérem fiatalon meghalt 2 kisgyermeket hagyott maga után.Férjével sajnos nem jó a viszonya a családnak.Szüleim végrendelkezni szeretnének hogy haláluk esetén ne jusson hozzá a gyerekek kötelesrészéhez.
Kérem segítségeteket mi lehet a megoldás? Azt szeretnék a szüleim hogy nagykorúság elérése után jussanak az összeghez általam
Közjegyző vagy ügyvéd keresendő fel
Olyat is hallottak írjanak kézzel papírt ha valamelyikük meghal a másik rendelkezhet a vagyon felett.

Hapciusz # 2020.11.12. 20:18

Hát, majd meglátjuk. Ahogy a vak is mondja.

drbjozsef # 2020.11.12. 19:23

Ugyan.

Jól van, körbejártad, ennyi volt. Ez halott ügy.

De kérdezz még ha gondolod, rigoz akár disszertációt is ír neked bármire.

rigoz # 2020.11.12. 19:19

@Hapciusz: „Az is megér egy nyomozást, hogy egy Erdélyből átszakadt leányzó miből is tudta kifizetni az öreget, ha vételi opcióval jutott a lakásához? Hm...

Én tennék min. egy bejelentést a rendőrségen, csak ténybelileg legyen valós. Aztán majd lesz vele valami. :) Abban igaza van Bélának, hogy a rendőrség habitusának meg főleg a fényében, megszüntetés lehet belőle jó esetben bizonyítottság hiányában... Rosszabb esetben már alapból elutasítják a feljelentést, hogy a cselekmény nem bűncselekmény, bár mivel állam közvetve sem érintett, ennyire talán nem lesznek trógerek...

Szerintem arra nincs is joghatósága a magyar rendőri szerveknek, ha csak nem magyarhonban szerezte a pénzt... De azt tényleg nem mindegy Önnek? Önt azért, ha örökös lesz sem lehet felelősségre vonni...

A jegyzői leltárfelvétel elhúzódása kapcsán így utóbb nem sokat lehet kezdeni, max. ír egy panaszt a kormányhivatalnak, de abból az ügyre érdemben kiható intézkedés nem fog származni...

Hapciusz # 2020.11.12. 19:09

kbs,drbjózsi, rigoz,

én csak a lehetőségeket járom körbe, nem azért mert szükségem lenne az öreg tévéjére.....

a tény az, hogy az öreg novemberben halt meg, de ezt csak hetek múlva tudtuk meg (a telefonja hiába csörgött ki, nem vitték vele a kórházba) és a 30 évvel fiatalabb nőci, aki tudta hogy vannak rokonai, nem is értesített róla.Oké, nem törvénytelen.

Februárban kérdeztük a hivatalt, hogy mégis, mikor értesítenek ki minket a hagyatéki eljárásról? MOST novemberben végre megszólaltak, hogy eddig a nőci válaszára vártak, mert a mi bejelentésünk alapján kiküldtek neki valami papírt.

Itt tartunk.

Az meg nem alternatíva, hogy feltörjünk egy olyan lakást, ahol az öreg haszonélvezőként lakott már (előzőleg övé volt a lakás).

Az is megér egy nyomozást, hogy egy Erdélyből átszakadt leányzó miből is tudta kifizetni az öreget, ha vételi opcióval jutott a lakásához? Hm...

rigoz # 2020.11.12. 18:36

Mondtam azt egy szóval is, hogy így át lehetne adni a hagyatékot? Fityfenét! Azt mondtam, hogy mérlegeli a közjegyző. :) Nem ugyanaz! :) Ha Én lennék a helyében, ff. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 18:02

Aki a rosszabbik végére kerül egy ilyen esetnek, annak érthetően bosszantó talán felháborító is a helyzet. De gondoljatok bele: a másik lehetőség az, hogy bemondásra el kell higgyék, hogy egy bizonyos dolog van, az enyém, és az tette el, akiről mondom. "Nála van a rolexem - kötelezzék, hogy adja vissza". Ugye, ez lenne csak az igazán meredek?

(Persze, el lehet képzelni "köztes" megoldást, hogy ha bemondásra nem is hinnék el, de nem követelnék meg a teljes bizonyosságot, beérnék a valószínűséggel. Csakhogy a gyakorlatban ez megoldhatatlan - a valószínű és a nem valószínű egzaktul nem határolható el. Ez a gyakorlat kb. 3 ezer év alatt csiszolódott ki. Nem ok nélkül.)

drbjozsef # 2020.11.12. 15:46

Nyomozás.

Engedd el. Jobban jársz, hidd el.

Hapciusz # 2020.11.12. 15:23

drbjozsi,

Nyilvan nem tudom tètelesen bizonyitani, mert ha igen, az is életszerűtlen lenne, nem? Nem wz a jellemző, hogy használati tárgyak meglètèt rögzitsük, mèg mielött valaki meghal.

Amugy a nyomozások során körbekèrdezik a házat, ők biztos hogy sokat tudnának mondani.

drbjozsef # 2020.11.12. 14:55

Hapciusz,

Tegyük fel, tudod bizonyítani az ingóságok létét, azt, hogy az elhunyt tulajdona volt, és az értékét is.
(Erre az esélyed : 0,000000000000000001%.)

DE tegyük fel.

Tudod bizonyítani azt is kétséget kizáróan, hogy az az illető vitte el, akit vádolsz vele? Láttad, vagy látta valaki, van kameragfelvételed, bármi ?

Hapciusz # 2020.11.12. 14:53

Kbs,

Akkor minek? Fel kellett volna törni a lakást?
A tulaj nem èrtesirett minket semmiről, pedig tudta hogy vagyunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 13:50

Nem.

Hapciusz # 2020.11.12. 11:44

Kbs,

Ezt nevezik szabadrablásnak? Hmmmm...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 11:14

De lehet az is, hogy vannak bizonyítaékai is
Az ilyenre az elismerésen kívül nincs jó bizonyíték. Ki mit visz, az övé.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 11:13

Rigoz, ne fokozd! A közjegyző olyan hagyatéki vagyontárgyat, amely csak az öröklésben érdekelt állítása szerint tahtozik a hagyatékba, nem vesz (nem is vehet) leltárba, értelemszerűen nem is adhatja át.
A hagyatéki leltározás nem bemondásra megy.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 11:10

Még ha üres is a kecó, Hapciusz (amit azért nem nagyon hiszek), a bizonyítási teher rajtad van. Az, hogy "nem életszerű", inkább csak a büntető eljárásokban játszik. Magánjogi vitákban azt fogja mondani a bíróság, hogy "valószínű, hogy volt bútora a hagyaték megnyíltakor az örökhagyónak, de nem minden kétséget kizáróan". A lehető legjobb esetben beéri a valószínűséggel az ingók meglétére nézve, de az értéket is bizonyítanod kell - ami nem fog menni. Ha pedig nincs meg az érték, nem lehet összegszerű marasztalást kiadni. (Ott van ugyan az általános kártérítés intézménye, de azt emberemlékezet óta nem alkalmazta bíró.)

rigoz # 2020.11.12. 11:05

Ja, rendben. :) Nyilván, nagyon jó esély van, hogy bizonyítottság hiányában egyszercsak megszüntetik... Persze. De addigra lehet rég átadják a hagyatékot, akár ezt is figyelembe véve. :) De lehet az is, hogy vannak bizonyítaékai is, csak nem teregette ki. Na, ezt nem tudhatjuk. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 11:03

Félreértesz alighanem. Messzemenőkig jóhiszemű vagyok - csak a realitásokról tájékoztattam.

rigoz # 2020.11.12. 10:46

Béla, most szerintem egy kicsit rosszhiszemű vagy a kérdezővel szemben... (Gerbera szokása egyébként...)

Nyilván - Te is tudod, hisz nem véletlen jegyzed meg - ez önmagában nem bizonyíték semmire, de kinek is van a terhén egy lopás esetén a bizonyítási teher!?

A rendőrségén!

A feljelentést tevő sértetti jogutódnak nem feladata bizonyítani semmit, igaz feljelentést tenni sem.

A hagyatéki eljárásban viszont a közjegyző mérlegelheti a feljelentéstétel tényét és nyilván nem fogja figyelmen kívül hagyni! Ezt is tudod szerintem.

Ezzel voltaképpen meg is válaszoltam a költői kérdsét.. : )

Hapciusz # 2020.11.12. 10:33

Rigoz, jó ötlet!!

Kbs, azt ugye senki nem gondolja, hogy az öregnek mèg egy ágya sem volt a lakásban?
Amugy, hogy mehettünk volna abba a lakásba az ingóságokèrt?? Fel kellett volna törni?
Holott, èrtesitèst sem kaptunk arrol, hogy szerencsètlen öreg meghalt.

Bizonyáras sok olyan bejelntes erkezik a rendorsegre, pl.biciklilopás, aminek szintèn nem bizonyítható tèny,számla sincs róla.
Akkor ez micsoda? Teljes lakásfelszerelès lett eltüntetve. Szèp nyugdija volt az öregnek

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 09:37

Oszt minek, rigoz? Gondolod, hogy ha a feljelentésben listázod a szerinted eltűnt ingóságokat, akkor azzal tudod bizonyítani a hagyatéki eljárásban azoknak az ingóknak a létét, hagyatéki vagyontárgy jellegét és az értékét?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 09:35

Milyen jogon tüntette el az ingosagait az öregnek?
Milyen ingóságait?

rigoz # 2020.11.12. 09:21

@hapciusz: Én feljelentést-bejelentést tennék a helyében személyesen a rendőrségen és a jegyzőkönyvvel elbattyognék szépen a hagyatéki eljárást folytató közjegyzőhöz és csatolnám utóriatként a rendőrségi jegyzőkönyvét.

Hapciusz # 2020.11.12. 09:20

A vèteli opcióval megszerzett lakás tulajdonosa nagyon jol tudta, hogy a haszonèlvezőkènt lakó idős embernek vannak èlő testvèrei ès sokszor telefonáltak is egymással.

Ez a tulaj nem èrtesitett minket az öreg haláláról ès a lakasban levő ingóságokról sem, ami nem őt illette.
Hiába kèrtük a hagyatèki eljárást, miatta húzodott el hosszú hónapokig, mivel az önkormanyzat fele sem válaszolt ezügyben.

Ilyenkor mi van? Milyen jogon tüntette el az ingosagait az öregnek?

rigoz # 2020.11.12. 08:07

Köszönöm KBS a korrekciót!