Ajándékozás, kötelesrész


zoepit # 2024.09.08. 11:31

Üdvözlöm!

Párom édesanyja még a halála előtt párom hugára iratta az örökösrészt a családi házból. Az apai rész még megmaradt, párom édesapja korábban elhunyt. Összesen 4-en vannak testvérek. A ház külterületen található, közmű nincs rajta.
Mikor párom édesanyja is elhunyt, párom a hugának ajándékozta az apai örökség rá eső részét is.
Érdeklődnék 2 különböző dologgal kapcsolatban.
1, Az ún. \"kötelező rész\" autómatikusan beleeseik az ajándékozásba ha erre nincs külön kitérve a szerződésben?

2. A huga az ajándékozást követően unfair módon s minősíthetetlenül viselkedett párommal és amit ígért nem tartotta be ráadásul mi nagyon megszorultunk (ketten élünk az egy főre járó létminimum alatti összegből) vissza lehet követelni az ajándékozást? Mennyi ideig lehetséges ez?
Párom hugának 4 ingatlanja van továbbá fix jó keresete, vállalkozó. Az ingatlant nem óhajtja eladni de be sem költözik.
Tehát a kötelesrész jár e ajándékozás után s azt hogy lehet behajtani ha az örökség egy ingatlan amit nem adnak el?
Illetve, az ajándék maga visszakövetelhető e s hogyan.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

osztap # 2024.09.08. 13:29

zoepit,

Tehát a kötelesrész jár e ajándékozás után s azt hogy lehet behajtani ha az örökség egy ingatlan amit nem adnak el?
Párod az anyja halála után 5 évig követelheti a kötelesrészt a húgától, HA az anyja a halála előtt 10 éven belül ajándékozta a húgának a tulajdoni hányadot. Főszabály szerint párod pénzt követelhet, nem tulajdoni hányadot. És a kötelesrészt az egész hagyatékra (nemcsak a házra) kell kiszámolni, és le kell vonni belőle, amit a párod ténylegesen megörökölt (pénzt, értéktárgyat, stb.). Csak ha még így is marad követelése, azt követelheti.

Illetve, az ajándék maga visszakövetelhető e s hogyan.
Olvasd el a Ptk. 6:237. §-t. Az (1) bek. talán esélyes lehet. A (2)-höz a "minősíthetetlen viselkedés" kevés, súlyos jogsértés kell, pl. életére tört. A (3) nem rátok vonatkozik. Fix határidő a követelésre nincs, de onnantól, hogy a visszakövetelés alapja fennáll, pár éven belül követelni kell, különben a húg sikerrel hivatkozhat az (5)-re.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A követelés menete mindegyiknél: Felszólítani szóban a legegyszerűbb és leggyorsabb. Ha nincs megegyezés, utána tértis levélben, ha arra sem, akkor perben követelni.