Közös tulajdon megszüntetése.


valeria66 # 2024.09.03. 07:04

Tisztelt Valaszadó. Szüleim halála után öcsémmel egyenlő arányban örököltük a szülői házat. Ő 22 évvel ezelőtti válása után átmenetileg odaköltözött,azóta is ott lakik. Édesanyám fizette átutalással a számlákat,illetőleg a nyugdíja fedezte a kiadásait,megtakarítása is volt. Öcsém továbbra is ott kíván lakni,de arra hivatkozva,hogy nincs megtakarítása,az én részemet magához váltani nem akarja, eladásba nem egyezik bele. Oda kívánja költöztetni a barátnőjét,hogy az ő lakása kiadásával támogassák a barátnő lányának házfelújítását. Kérdésem: milyen feltételei vannak a méltányos érdekből való bennmaradásnak,használati jog szerzésének. Öcsém 55 éves, keresettel rendelkezik,egészsége nem károsodott, kiskorúgyereket nem nevel,nem fizet tartást.
Köszönettel JV

osztap # 2024.09.03. 07:29

valeria66,

Oda kívánja költöztetni a barátnőjét
Ezt megteheti, hiszen tulajdonos. Mint ahogy te is beköltözhetsz melléjük mint tulajdonos, és/vagy beköltöztethetsz szívességi lakáshasználóként, akit csak akarsz. Lakóhelyet a barátnő nem jelenthet be, csak a Te beleegyezéseddel, de a lakóhely úgysem keletkeztet semmilyen jogot.

az én részemet magához váltani nem akarja, eladásba nem egyezik bele
Gondolkoztál már azon, hogy meghirdeted a saját tulajdoni hányadod eladásra úgy, ahogy van, lakottan, olcsóbban? Lehet, hogy az első két-három érdeklődő körbevezetése után megváltozna a véleménye.
És azon, hogy pert indítasz ellene közös tulajdon megszüntetése iránt?