Köszönöm a segítséget!
Házasság teljes titokban
„Nem tudom, hogy ezt házasság után is lehetne? ”
A kinti ügyvédet kérdezd erről, ugyanúgy, mint a házassági vagyonjogi szerződésről. Ha Magyarországon változtatod meg a neved, az ingatlanon veled fennálló közös tulajdon miatt előbb vagy utóbb, de a szüleid megtudják. Dettó a magyarországi címedet.
„A postai meghatalmazás papír alapon van meg, úgy tudtam hogy amíg az létezik, addig minden levelem át tudják venni. ”
A postán személyesen visszavonhatod a meghatalmazást. Onnantól szüleid hiába mutatják be meghatalmazásukat, a posta nem adja ki a levelet.
osztap, ez az ügyfélkapus megoldás jó ötlet, nem is tudtam hogy lehet ilyet, köszönöm megnézem! Igazából ha hivatalos levél nem jön, akkor onnantól kezdve szerintem nem jönne olyan levél, amiből ez kiderülne. A névváltoztatás ami nagyon rossz, hogy nem fogom tudni megcsinálni. Nem tudom, hogy ezt házasság után is lehetne? Azért lenne fontos, mert olyan szinten gyűlölöm a nevem, hogy ha valaki az eredeti nevemen hív, úgy érzem szándékosan bánt. Emailekben is próbálom úgy olvasni a leveleket, hogy ne legyen látható a nevem a képernyőn mert nem bírom a látványát, igyekszem mindig letakarni a nevem ha valahol le van írva.
A postai meghatalmazás papír alapon van meg, úgy tudtam hogy amíg az létezik, addig minden levelem át tudják venni. Mert csak be kell mutatni a postán.
A házzal kapcsolatban én is erre jutottam, hogy a közös tulajdon hátrány. Legjobb lenne, ha a szüleim nevén lenne az egész, hogy ne kelljen közösködni semmiben, mert ha idegennek adnám el, az problémákat okozhatna. Csak ugye ezt is valamivel meg kell magyarázni, hogy miért akarom rájuk íratni..
Egyébként nem EU-s állampolgárról lenne szó, hanem másik kontinens a világ másik felén. Emiatt gondolom még bonyolultabb lenne az a házassági szerződés, de mindenképp kellene hogy legyen.
LaciSupreme, igen, ekörül forog az egész életem.
„A közös tulajdon megszüntetését ezért érdemes lehet végigvinni,”
Megjegyezném, hogy ha az a fél ingatlan sem érdekli, akkor természetesen minden további nélkül eladhatja a tulajdonrészét bárkinek, ehhez nem kell a szülők beleegyezése, elvileg tudniuk sem kell róla - legalábbis a szerződés megkötéséig, mert tulajdonostársként elővételi joguk lesz a részére. De ez sem kell, hogy érdekelje, meghatalmazottal is intézheti az ügyet, és találkoznia sem kell a szüleivel.
Én megbíznék egy ingatlanost az eladással, aztán egy ügyvédet meghatalmaznék a szerződéshez. Pénzbe kerül, de a fél lakás árából azért futni fogja.
Alina92,
Ha az ügyfélkapun a Rendelkezési Nyilvántartásban beállítod, hogy a hatóságok elektronikusan tartsák veled a kapcsolatot, akkor nem jönnek postán hivatalos levelek.
Emellett érdemes lehet bejelentkezned egy lakcím-szolgáltatóhoz. Ezek a cégek megengedik, hogy bejelentkezz a címükre (a lakcímkártyára az ő címük kerül), és az esetleg papíron érkező postát megőrzik vagy bescannelik és emailben átküldik. Az egész évente pár tízezer forint.
Ennek több előnye van. Egyrészt, a tulajdoni lapon rajta van a címed, ez bárki számára nyilvános. De érdemes a földhivatalban frissíteni, ha nem laksz ott, mert az ingatlan miatt kaphatsz oda leveleket, és azokra reagálni kellhet. Hasonlóan, a közművek is küldhetnek levelet. Ezek mind mehetnek a lakcím-szolgáltatós címre.
A postai meghatalmazást pedig visszavonhatod. Azt nem a szülőknek kell megmondani, hanem a postának. A szülő akkor fogja megtudni, amikor megpróbálja a neked érkező levelet átvenni, de a postás nem adja neki oda.
A fél ház viszont továbbra is kötni fog a szüleidhez, jogilag is és gazdaságilag is. Pl. ha elviszi a vihar a tetőt, téged terhel a megcsináltatás költségeinek fele. A közös tulajdon megszüntetését ezért érdemes lehet végigvinni, de ezt nem kell azonnal megoldanod, ráér ez pár év múlva is, és nem feltétlen személyesen, hanem ügyvéden keresztül.
Azok a mentálhigiénés szakemberek, akikkel konzultáltál, bizonyára felhívták a figyelmed, hogy a no kontakt nem láthatatlanságot jelent. Épp ellenkezőleg, az énhatáraid meghúzását, és a kapcsolat megszakítását. Mert amíg az életed az körül forog, hogy ők ne tudjanak meg semmit, addig te fejben továbbra is fenntartod a diszfunkcionális kapcsolódást. Egzisztenciálisan, szociálisan, érzelmileg, gondolatilag és spirituálisan egyaránt.
Tehát ha megengedsz egy javaslatot, akkor gondold át, ki is van a te jelenlegi és jövőbeni életed középpontjában.
Csak azt szeretném, hogy tűnjenek el az életemből és semmi információt ne szerezhessenek rólam. Rettegek attól, hogy bármilyen velem kapcsolatos információ a tudomásukra jut, függetlenül attól, hogy itt vagyok, külföldön vagyok vagy meghaltam.
Bocsi, hogy bele vau-vau, de nem lehet, hogy valójában még mindig a jóváhagyásukra vágysz? ;) Azért bünteted őket? Így nem könnyű érzelmileg függetlenedni, és lehet, az ember így cseberből vederbe kerül csak, mert a problémáit általában viszi magával, nem igaz?
Csak azért merek olyan kérdéseket feltenni, amikre nem várok választ, mert a joghoz nem értek. :)
Nem érdekel a pénzük, de nem tudhatnak meg rólam semmit. Ha meghalnék, akkor se akarnám hogy kiderüljön bármi is a magánéletemről. Nem tudnak rólam semmit és ennek így is kell maradnia.
Alina92,
A terapeuták biztosan jobban tudják, mi nem ismerjük a körülményeidet. De azért van abban egy kicsi ellentmondás, hogy "nem érdekel a ház, az örökség, semmi", és "minden kapcsolatot megszakítanál", miközben azon parázol, hogy megtudják-e, hogy megváltozott a neved, vagy hogy férjhez mentél-e? Értem én, hogy egzisztenciálisan nem olyan egyszerű, ha nem tudod eltartani magad, és nincs hol laknod. De HA mégis sikerül - mondjuk egy férjhez menetellel -, akkor onnantól nem tökmindegy neked, hogy mit tudnak, és mit gondolnak a szüleid? Nem kell megadnod nekik a lakcímedet...
A hasznos hozzászólásokat köszönöm, ez megnyugtató, hogy nem küldözgetnek levelet. Az utolsó hozzászólónak is köszönöm a tanácsot és a linket.
Nem, nem vagyok bezárva, nem fizikailag vagyok korlátozva, hanem az egész életen át tartó mentális leépítés eredményeképp már teljesen életképtelenné és munkaképtelenné váltam, ezért nem csak annyiból áll a helyzet, hogy fogom magam és kimegyek az utcára.
A hozzáállásomról nem kértem véleményt. Az összes pszichológus és terapeuta akivel eddig konzultáltam, azt tanácsolták, hogy minél távolabb a szülőktől és lehetőleg vágjam el velük a kontaktot teljesen. Nyilván nem ok nélkül mondták. Az állapotom rohamosan romlik, de végleg megszabadulni a szülőktől nem tudok. Nem érdekel se a ház, se örökség, se semmi. Akinek fogalma sincs arról, hogy lelkileg milyen mértékben lehet valakit gyötörni, az kérem ne véleményezzen, mert erre most pont nincs szükségem. Jogi információkra voltam kíváncsi, ezért tettem fel a kérdést jogi fórumon, magánéleti kérdésekben a pszichológus ad tanácsot, aki ismeri az egész sztorit. Az meg hogy milyen nyelven kommunikálunk a leendő férjemmel, abszolút nem ide tartozik.
A névváltoztatással kapcsolatban, mindenképp meg szerettem volna változtatni a nevem, mert az is csak a borzalmakra emlékeztet, de úgy biztos vagyok benne hogy kiderülne a dolog. Sajnos nincs olyan barátnőm, akihez be tudnék jelentkezni Magyarországon.
Alina92,
A házassági vagyonjogi szerződéssel óvatosan. Egy külföldön élő házaspár válásakor jó eséllyel nem a magyar jogot alkalmazzák, ezért kérdés, hogy mit ér ott a magyar házassági vagyonjogi szerződés. Ez pl. egy összefoglaló az EU-n belüli helyzetről, hogy válásnál melyik ország joga alkalmazandó:
https://europa.eu/…index_en.htm
Beszélni kéne egy helyi ügyvéddel, lehetőleg a házasság előtt.
Nem lepődnék meg ha a fél házat is visszaszereznék tőled...
Ilyen hozzáállással?
Csak azután arra vigyázz hogy e hjárj úgy mint az egykori keányzó akivel Egyiptomban egy szakácskjkönyvet írattak alá mint házassági szerzödést.
Lefalább beszéled a leendő férjed nyelvét?
Alina92,
Nyilván 100%-ra senki sem tudja ezt megígérni, hogy a szüleid nem fogják megtudni.
Nem küldözgetnek erről hivatalos levelet, de ha pont ettől félsz, akkor változtasd meg az állandó lakcímedet, valami ismerősőd, barátnődhöz jelentkezz be, ahonnan azért a hivatalos leveleidet megkapod.
Nem kell oda szólnia a lakcímednek, ahol tulajdonod van, se oda ahol életvitelszerűen laksz. Már nem kötelező.
Más okból, máshonnan, nem túl valószínű, hogy spontán értesülnének róla, pláne, ha a férjezett nevedet nem is változtatod meg a mostaniról.
De mondom, kizárni nem lehet. Mondjuk egy példa : ha a férjed elkövetne valami bűncselekményt, és szüleidnél keresné akár őt, akár téged, a feleségét a rendőrség. Akkor azért kiderülne, ugye.
„ egyfajta menekülés lenne itthonról.”
Be vagy zárva? Nem tudsz kimenni az utcára? A menekülés leginkább azt jelenti a magyar nyelvben, hogy kimész onnan, és nem mész vissza, kész már meg is menekültél.
(Házassági szerződés nem ártalmas, jó dolog az, de speciel a fél lakás amiben a szüleid laknak mindenképpen a különvagyonodnak számít, hiszen a házassági vagyonközösség előtt szerezted. Mondjuk egy ilyen manőver után a másik felét nemigen fogod örökölni, ha egyke vagy se, én valszeg a helyükben ugye nemigen hagynám rád ezek után.)
Üdv,
Úgy szeretnék házasságot kötni, hogy a szüleim ne szerezzenek róla tudomást. Attól félek, hogy értesítést küld a hivatal vagy akármilyen hivatalos levél érkezhet, és a szüleimnek van meghatalmazása átvenni és felbontani a leveleimet, közműveknél intézkedni, stb. A problémát az is nehezíti, hogy külföldön élő külföldi állampolgárral történne a házasság és szeretnék házassági szerződést, mivel a fél ház az én nevemen van. A másik fele természetesen a szüleim nevén van, emiatt is félek, hogy bármilyen értesítés jöhet vagy utána nézhetnek a családi állapotomnak. A házasság után külföldre költöznék, de a házasságról semmiképp se szerezhetnek tudomást. Létezik erre bármilyen megoldás, hogy titokban tudjam tartani az egészet? Úgy, hogy se most, se később ne tudódjon ki.
Ui.: Nem gyerek vagyok hanem 30+ felnőtt és ez egyfajta menekülés lenne itthonról.
Köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02