Szülői kapcsolat megszakítása


drbjozsef # 2024.01.29. 18:32

d2o0b2b3y,

Kapcsolattartás : Ptk. 4:178.§ - 4:185.§

Kiskorú gyermek tartása : Ptk. 4:213.§-4:218.§ (plusz előtte a rokontarás közös szabályai)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Főszabály : a gyermeknek joga van a kapcsolattartásra, a szülőnek joga és kötelessége a kapcsolattarás.
Tehát ha az egyik fél akarja, a különélő szülő ragaszkodik hozzá, akkor a kiskorú gyermek esetén jogosult a szülő a kapcsolattartásra.

Nincs nevesítve életkor a Ptk.-ban.

Szülői egyezség hiányában :
4:181. § (2) A kapcsolattartásról a bíróság vagy a gyámhatóság a gyermek korának, egészségi állapotának, életkörülményeinek, a szülők személyes körülményeinek és az ítélőképessége birtokában lévő gyermek véleményének figyelembevételével rendelkezik.

Tizennégy éven felüli gyermek esetén általában már figyelembe veszik a gyermek akaratát. De teljesen nem zárhatja ki a másik szülőt, ha az ragaszkodik a kapcsolattartáshoz. Majd ha nagykorú lesz.

Ha pedig az elrendelt kapcsolattartást nem teljesíti a gondozó szülő (akár a gyermek akarata ellenére), akkor a bíróság szankcionálhatja.

d2o0b2b3y # 2024.01.29. 15:09

Tisztelt Jogi Fórum!
A férjemtől 5 évvel ezelőtt váltam el, nagylányom (14) a kölcsönös érdeklődés hiányában szeretné teljesen megszakítani a kapcsolatot az apjával.
Szeretném megkérdezni, hogy hány éves korában és milyen jogi lépéseket lehet tenni az ügy érdekében, illetve ez mennyiben befolyásolja a volt férjem gyerektartás kötelezettségét, majd később a nagylányom szülőtartási kötelezettségét.

Üdvözlettel: Adél