üzembentartói szerződés


Mihi85 # 2011.06.20. 14:20

Üdv Mindenkinek!
Egyik barátom autóját szeretném megvenni üzembetartóira.A gond az hogy még 30 hónap hitel van az autón , az okmányirodában azt mondják hogy a banktól kell egy nyilatkozat mert még a bank is tulajdonos...
Ennek a menetét tudja valaki? Kell e fizetni a bankba is vagy ilyesmik? Mi van ha a srác nem fizeti a részletet?Ez ellen hogy tudok védekezni?
A válaszokat előre is köszönöm...

kea4 # 2011.06.24. 23:45

Ha üzembentartási szerződést kötsz valakivel, akkor a kocsi tulajdonosa papíron Te maradsz. A szerződésben nyilván kikötöd, hogy mindennemű kötelezettség az üzembentartót terheli (különösen a súlyadó és az esetleges bírságok). Evvel együtt is bőven előfordulhat, hogy nem fizet, és a tulajdonoson (=rajtad) behajtják, aztán Te próbálkozhatsz leverni az üzembentartón a szerződés alapján.

Üdvrivalgással:
KEA.

végrehajtó1 # 2011.06.25. 07:43

Ha az üzembentartó nem fizet ,akkor a tulajdonoson nem lehet bevasalni.

Dr.Attika # 2011.06.25. 10:33

Üzembentartói szerzőés nem létezik, mint ahogy már többször kifejtettem e fórumon. A tulajdonosnak és az üzembentartónak a különválása valamilyen jogcímet feltételez.
Bérleti, kölcsön stb.
Ebből kell kiindulni.

végrehajtó1 # 2011.06.25. 12:12

Arra gondoltam hogy Kovácsé az autó de Nagy az üzemben tartó.
A forgalmiba csak az üzemben tartó adatai kerülnek.

subus # 2011.07.01. 15:41

Üdvözlök Mindekit a fórumon.
Én is kötöttem egy üzembetartói megbizást , csak mire hivatalossá lett volna téve az illető eltünt az autómmal. Egy darabig hitegetett jön és mgyünk az okmány irodába . Bevittem a papirt amit akkor irtunk , de aztmondták nem érvrényes .Az üzembetartónak rajtavanak az adatai tanuk aláirása is .
Mostmár eggyáltalán nemlehet elérni.
Nemtudom mit tgyek .

kogito # 2011.07.19. 08:28

Tisztelt fórumtársak! Idős ember vagyok, átvágtak! 1999-ben vettem egy belvárosi lakást, de később kiderült, hogy az eladó hamisította a tulajdonos aláírását. Már meghalt.
Én eladtam ezt az ingatlant a sajátommal együtt és vettem egy családi házat a kiskorú unokám nevére.
Az általam megvett és eladott ingatlant a bíróság jogerősen "visszaadta" a régi tulajdonosnak, nekem viszont vissza kell fizetnem a vételárat annak, akinek én értékesítettem. Ccca 7 milla 1999-ig viszamenőleg.
A vevő ügyvédjétől kaptam felhívást az összeg és annak kamatainak fizetésére, de nincs pénzem, nyugdíjas vagyok.
Olvastam eleget a fórumon, de egyet nem.
Milyen időponttól minősül fedezetelvonásnak az autó unokámra történő átírása (én maradnék az üzembentartó)?
Az ügyvédi felszólítás után? Továbbá anno a lakást az én nevemre vettem és most csupán az én, vagy mindkettőnk nyugdíjából vonják a max. 33%-ot?
Felajánlottam a havi 50 ezres törlesztést a volt vevőmnek és az ügyvédjének is, de erm kaptam tőlük semmiféle választ.
Segítsen valaki, ha tud világossá tenni a dolgokat.
Köszönettel: GS.

Stann # 2011.07.29. 13:12

Kedves fórumozók!

Van egy személygépkocsim, aminek én vagyok a tulajdonosa, viszont más az üzembentartó (a forgalmiban is az üzembentartó neve szerepel). Le szeretném venni róla az üzembentartói bejegyzést (így újra én lennék az üzembentartó), részletesen ennek mi lenne a folyamata (ill. költsége)?

A válaszokat lőre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.07.29. 14:05

Okmányirodában kérdezd meg.

komposmeli # 2011.09.26. 13:59

sziasztok az lenne a kérdésem,én vagyok az üzembetartó,én csak a tulaj beleggyezésével adhatom -e át másnak az üzembetartói jogomat?vagyis lehet-e rajtam kívül mást bejegyeztetni üzembetartónak?vagy kell a tulaj beleeggyezése hozzá választ előre is köszönöm.

socialwork # 2011.09.29. 12:14

Szia komposmeli!

Én is hasonló cipőben járok. Az biztos, hogy kell a tulajdonos beleegyezése, kvázi ő ruházza át másra a jogot.
Azt viszont nem tudom, hogy nekem mint üzembentartónak kell-e lemondó nyilatkozatot tenni. Ha valaki tudja, kérem segítsen. Köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.09.29. 12:29

Menj be az okmányirodába és meg mondják.

socialwork # 2011.09.29. 13:47

Utánakérdeztem...nekem mint üzembentartónak nincs semmiféle lemondási kötelezettségem, ugyanis a tulajdonos bármikor, beleegyezésem nélkül visszavonhatja a üzemb. jogot.

Nitu123 # 2011.10.11. 09:38

Kedves Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek az alábbi helyzet minél biztosabb rendezése érdekében.
Van egy gépjárművem, amit egy ismerős megvásárolna tőlem, részletre. Ez nekem is megfelelő lenne, azonban amig nem fizeti ki a vételárat, addig nem szeretném ha tulajdonossá válna. Azt gondoltam, hogy ezért üzembentartói szerződést kötnék vele, de nem tudom, hogy magát a vételárat, a részletfizetést, a határidőkat milyen szerződésben rögzítsek? Ez is üzembentartói eleme legyen? Jövő hónapban műszakira kell menni az autónak, ha ő lesz a fenntartó, akkor a vizsgáztatás az ő kötelessége és ha nem teszi meg, akkor őt veszik elő? Ha jól olvastam, akkor ha nem fizet, egyszerűen visszaveszem a jogait, de ezt hogy teszem meg forgalmi és törzskönyv nélkül?
Bocsánat a sok kérdésért, de abszolut járatlan vagyok ezekben a kérdésekben.

Köszi előre is.
Nitu

micka82 # 2011.10.18. 08:16

Sokféle választ olvastam már innen-onnan, de még mindig nem tudom biztosan a választ a kérdésemre.

Ha egy tehermentes autót átíratnak családon belül más személyre, de üzembentartóként megmarad az eredeti tulajdonosnál, kit terhel bármiféle pénzügyi befizetés elmaradása, Pl. be nem fizettet parkolási büntetés, vagy elmaradó egyéb kötelező kiadások?
Minden esetben a tulajdonost veszik elő?
Mert az autót sosem használnám, csak papíron lennék a tulajdonosa, de mivel ennek a családtagnak vannak mindenféle elmaradásai ( a kocsin jelenleg még nincs) de tartok attól, hogy a büntetéseket, elmaradásokat rajtam akarják majd behajtani...

otello # 2011.10.25. 16:53

Tisztelt Fórumozók,Tisztelt Hozzáértők!
Segítséget kérnék a következő ügyben.A nejemmel válunk,közös megegyezéssel,ami tartalmazza,hogy autókat cserélünk.Az ő nevén egy 97-es,tehermentes swift van,az enyémen egy hitellel terhelt sx4.Mindkét kocsit a házasságunk alatt vásároltuk.A közös megegyezésünk alapján a nejem átvállalná az sx4 hitelét.A kérdésem az lenne,hogy milyen jogi megállapodást kell kötni ahhoz,hogy a hitelt átvállalja banki szerződés módosítás nélkül,ill.biztosítva legyünk mindketten arról,hogy ő fizeti a hitelt,majd a lejáratakor az autó az ő nevére kerüljön?A lényeg az lenne,hogy ne kelljen átírást,és illetéket fizetni.
Köszönettel!

guba # 2011.10.25. 17:50

Az ő nevén egy 97-es,tehermentes swift van,az enyémen egy hitellel terhelt sx4

majd a lejáratakor az autó az ő nevére kerüljön?

Akkor most kinek a nevén van az autó, és hitel, vagy lízing, mert nem mindegy.

otello # 2011.10.25. 18:50

guba!
Az sx4 a merkantil bank tulajdona még 4 évig,és én vagyok az üzembentartó,mint ahogy ez általában szokott is lenni.
A hitelt a házasságunk alatt vettük fel.
A swiftel nincs semmi gond,csak a hitellel terhelt autóval.Biztosíték kell arról,hogy ő fizeti tovább a hitelt,és ha az lejár,akkor én lemondok a tulajdonjogomról,és az övé az autó!
Hangsúlyozom:az átírási és illeték fizetést akarjuk megúszni!

guba # 2011.10.26. 08:05

Ha bankkölcsönt veszel fel egy autó vásárlásához, akkor nem a bank lesz a tulajdonos, hanem te, ezért gyanítom, hogy mégis lízingről lehet itt szó. Ha a kocsi a bank/lízingcég tulajdona, akkor az nem házassági közös vagyon, a tartozás viszont közös, függetlenül attól, hogy utóbb esetleg megszűnik a házassági vagyonközösség. A bankkal kell tehát rendeznetek ezt a kérdést első sorban, pontosabban nem elég ha csak egymás között egyeztek meg, mert ez a megegyezés a bankkal szemben nem lesz hatályos.

Doki67 # 2011.11.02. 09:14

Tisztelt Fórumozók!
Kell-e házastársak között üzembentartói, vagy kölcsönadási szerződést kötni!

A Probléma:

  • Férjem külföldre távozott végleges szándékkal ( itt hagyott bennünket mint eb a szaharát )

A házasságunk alatt vásárolt gépjárművet Én használtam, amivel karamboloztam - a Gjmű. felelősség biztosítása érvényes volt ( amit az Ő nevében én kötöttem ).
A biztosító rendesen kiegyenlítette az okozott kárt.
( menet közben válópert indítottam miután semmilyen támogatást nem kaptam a férjemtől a gyerekek neveléséhez )
Természetesen haza jött.
Tudomására jutott, hogy a Gjmű.-vel karamboloztam.
Bónusz vesztés miatt akar beperelni.
Megteheti-e és milyen elmarasztalás érhet egy esetleges per esetén? Milyen kártérítést követelhet?

guba # 2011.11.02. 09:37

Az autó mint házassági közös vagyon, fele részben a tied is, az őt ért kárt a vagyonmegosztás és a gyerektartás körében felmerült tartozásai körében rendezzétek el.

Doki67 # 2011.11.02. 09:45

Probléma az, hogy a vitás kérdés az Ő bónuszvesztése, mert a biztosító mindent kifizetett.
Nyíltan nem mondta, hogy be fog perelni, viszont tudomásomra jutott, hogy a válóper befejezése után meg fogja tenni ügyvéden keresztül a Bónuszvesztése miatti kártérítési kereset beadását. ( ügyvédje javasolta, hogy addig ne tegye meg, mert az a bíróságon rossz fényt vetne rá. A saját Gjmű-ben keletkezett sérülést saját költségen kijavítottam.

guba # 2011.11.02. 09:53

Megteheti, hogy beperel, bár, ha külföldre távozott végérvényesen, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy a bónuszvesztés igazolható kárt is okozzon neki. Anélkül meg nincsen kártérítés.

Doki67 # 2011.11.02. 10:03

Esetleges per esetén mi az amit követelhet?
Jelenleg itthon tartózkodik, mert dúvadként hazarongyolt, hogy mit képzelek Én, hogy csak úgy elválok tőle.
Már nem lakok a házban ami az ő nevén van - gyerekeimmel elköltöztünk.
( szóval egy ..... had ne mondjam ki, hogy micsoda )
Egyébként egy: erőszakos alkoholista primitív barom

guba # 2011.11.02. 10:17

A kárt főszabályként pénzben kell megfizetni.