üzembentartói szerződés


fixi # 2011.06.17. 08:44

Hellosztok!

Milyen rizikóval járhat, ha üzembentartóként adom el a kocsit (LADA 2105)? Szal tulajdonos én vagyok és a vevő az üzembentartó. Ilyenkor a bonus/malus átvihetem az új autómra? Illetve a súlyadó a vevő fizeti vagy én?

Gabicsek # 2011.06.16. 19:00

A forgalmiba egy személy van bejegyezve: vagy egy tulajdonos, vagy egy üzembentartó. Olyat még nem láttam, hogy kettő lenne beírva. (szerintem nincs is ilyen). Ha egyikük nevén van a kocsi, mint tulajdonos, attól az még természetesen lehet közös vagyon, ha később vagyonmegosztásra kerül sor. Lehet az egyik tulajdonos, a másik pedig üzembentartó. A bonus-malus mindig a tulajdonosé (vagy az üzembentartóé), természetes, hogy kettőjüké nem lehet.

jogi948 # 2011.06.14. 17:08

üdv!
Egy szgk-nak ugye lehet több tulajdonosa (férj és feleség) akkor lehet több üzemben tartója is? Ha a feleség a tulaj és az üzemben tartó, kérhetik, hogy a férj is legyen közösen üzemben tartó? Erre nincs is formanyomtatvány. Ha írásban nyilatkoznak, hogy a házassági vagyonjog alapján a szgk. a házastársi közös vagyon része, hogyan kell illetéket fizetni? Ha a feleség B10-ben volt utána mi lesz a (közös) besorolás?
Jó kérdés nem?

Gabucika # 2011.05.15. 11:27

Szia Gabicsek!

Az okmányban azt mondták,hogy fordítva is működik az üzembentartói. Ha a fiad a tulaj és te az üzembentartó akkor mind a kettőtök anyakönyvi kivonatát kell csatolni és nincs illeték.
Gabucika

Gabicsek # 2011.04.25. 19:03

ptazol!
Ha kötöttetek üzembentartói szerződést, egy példányt adj le az üzembentartó lakhelye szerint illetékes okmányirodán. Majd ők intézik a továbbiakat. (adásvételi szerződés esetén legalábbis így van). Beírják a nyilvántartásba és felszólítják az üzembentartót (gondolom).

loldma # 2011.04.23. 21:31

Kedves fórumozók!

Egy használtautó kereskedőtől vettem egy 23 éves autót, de kasztnicserére hivatkozva mondta, hogy csak üzembentartóival lehet átírni az autót. Közben kiderült, hogy az új karosszéria csempészve volt, valószínűleg nincs befizetve a regisztrációs adó. A tulajdonosát az autónak felkerestem, de ő 10 éve eladta az autót (legalábbis úgy tudta), és hallani se akar róla, nem hajlandó semmit aláírni. Az üzembentartóváltás szerződésnél a tulajdonoshoz az előző üzembentartót írták be, és az üzembentartó váltás végrehajtódott, a forgalmiban már az én nevem szerepel, nameg az átalakítás előtti autónak az adatai, a motorkód/motorszám valószínűleg át volt ütve, se a szín, se az évjárat nem egyezik a mostani autóval. Amikor visszamentem a kereskedőhöz, akkor mondta hogy én úgy tudom továbbadni az autót, hogy az én nevem írom a tulajdonos rublikába. A kérdésem, hogy lehet-e érvényteleníteni az üzembentartó váltást, illetve van-e mód rá, hogy a pénzem visszakapjam az autóért, vagy túladjak rajta/továbbadjam?

patzol # 2011.04.22. 19:35

Tisztelt Jogi Fórum és fórumozók!

Üzembentartói szerződéssel adtam túl 23 éves autómon, visszterhes a szerződés, a legújabb nyomtatványt használtuk.
Az okmányirodai bejegyzést azonban nem tette meg az új üzembentartó. Jelenleg nem is elérhető, így figyelmeztetni, fenyegetőzni sem tudok.
Rendőrség szerint a szerződés engem mint tulajdonost véd holmi büntetésekkel szemben.
A kérdésem a következő:
Mit tehet ilyenkor az ember?
Bejelenti az autót, hogy eltünt?
Kivonatja forgalomból?

Akinek ötlete van szívesen veszem, mert amig nem rendeződik a helyzet, addig a súlyadó a nyakamon van, mégha információim szerint a kötelező biztosítást le is mondhatom az üzembentartói szerződéssel.

Gabicsek # 2011.04.18. 19:20

Gabucika!
Ismernek az okmányirodában más irányú munkámból kifolyólag, ők ajánlották, hogy pénzért adja át a fiam az üzembentartóit, akkor kevesebb az illeték. Azt mondták, akár 1.-Ft. is lehet, a lényeg, hogy ne ajándékba menjen. Valószínűleg ezért gondolom, nem ingyenes, ha fia adja az anyjának, mert talán mondták volna akkor ezt is. Persze a fene sem tudja, mi az érdekük:) Ha rákérdezel, légyszí írd meg, mert most már ugyan mindegy, mert tavaly nyáron intéztük, viszont nagyon kíváncsi lennék a válaszra.
Gabi

Gabucika # 2011.04.16. 21:33

Gabicsek!
Az infókat csak úgy tudtam begyűjteni,hogy az okmányban az ügyintézőt régről ismerem. Minden nap be kell járnom,átírások miatt.Az egyik ismerősöm kért meg arra,hogy vigyem be a papírokat.Hidd el,ha szimpla ügyfél vagyok nincs tájékoztatás. Bementem és rögtön megkérdezte a barátnőm,hogy tulajdonos fia az üzembentartó,mert akkor írjak egy másikat,megadta mi kell hozzá,mit írjak rá,adta a csekket a forgalmira. Más ügyintézők nem mondják meg,hogy van kiskapu is.Nem érdekük. Dolgoznak,mint a robotok és ennyi.

Adridor!

Az okmányba mind a kettőtöknek be kell menni,mert a fiadnak és neked is alá kell írni a papírokat csak úgy adják ki az új forgalmit.Ha nem akarsz biztosító után szaladgálni a netrisk-re regisztrálsz és gyorsan,könnyen megvan a bizti.Az adatok kellenek és előzetes fedezetigazolást kapsz,amit ki lehet nyomtatni azt viszed az okmányba.Elfogadják. Gabucika

Gabucika # 2011.04.16. 20:22

Gabicsek!

A napokban intéztem egy ilyen üzembentartóit,de fordítva.Az anya volt a tulaj a fia az üzembentartó. Ingyenesre kellett jelölni és bemutatni a születési anyakönyvit és nem fizetett semmit. Igazad van,hogy miért nem lehet ingyenes,ha a szülő az üzembentartó. Hétfőn megyek az okmányba és rá fogok kérdezni. A Rita 10 hozzászólásod úgy van ahogy leírtad,átírási illeték,biztosítás,törzskönyv,forgalmi,majd ugyanez az üzembentartónak is átírási illeték ha viszterhes 25-30% /okmányiroda függő/,ha ingyenes 50%-át kell fizetni,biztosítás,forgalmi.

Rita 10.
Ha már a nevedre íratod az autót,miért veritek magatokat még plusz költségbe? A papírokat csak úgy tudjátok egyszerre megcsináltatni,ha van valamilyen ismerősötök a gépjárműveseknél. Nekem van és nagyon sokat segít,bármikor mehetek,ha nincs már ügyfélfogadás.
Gabucika.

végrehajtó1 # 2011.04.16. 17:26

Rita10

Egy füst alatt megy.Törzskönyben a tulaj forgalmiban pedig az üzembentartó fog szerepelni.

adridor # 2011.04.16. 17:15

Gabicsek és Gabucika!

Köszönöm az infókat, még nem jutottam el a tettek mezejére, ha odakerül a sor, megírom, hogy miért mennyit kellett fizetni.
Adridor

Gabicsek # 2011.04.15. 20:33

Gabucika!
A fiam tulajdonában lévő autó került át hozzám, mint üzembentartóhoz. Nekem az okmányiroda azt mondta, ha ingyen adja, több az illeték, ha pénzért, kevesebb. Ezek szerint csak ha gyereknek megy az üzembentartói, az ingyenes? Szülőnek nem? Mert én fizettem, mint a katonatiszt.

Rita10!
Nem vagyok benne biztos, hogy egy füst alatt el lehet intézni, de biztos lesz itt olyan fórumozótól válasz, aki jobban ért hozzá. Én csak logikusan gondolkodva: Először is a tulajdonos nevére kell kerülnie az autónak, mivel a tulajdonos nevére kerül a törzskönyv. Ehhez kell ugye az eredetiségvizsgálat, biztosításkötés, stb. A törzskönyvet ha jól tudom, nem rögtön adják ki. Ha már van új tulajdonosa a kocsinak, akkor lehet megkötni az üzembentartói szerződést, ekkor kerül a forgalmi az üzembentartó nevére, a törzskönyvön viszont marad a tulajdonos neve, azt nem cserélik. Tehát ezért nem hiszem, hogy egy füst alatt ez menne. De az okmányiroda biztos tudja, hogy lehetne olcsóbban és gyorsabban megúszni.

Rita10 # 2011.04.15. 18:08

Kedves Fórumozók!

Tervezünk vásárolni egy autót, melynek én lennék az üzembentartója, a tulajdonosa a férjem. Az okmányirodában elintézhető ez egy füst alatt? Mivel még nincs átírva az autó, így elég egyszer kifizetni a forgalmi/törzskönyvet és a vagyonszerzést, vagy kétszer kell?

Era

Gabucika # 2011.04.14. 13:48

Adridor!

Okmányirodástól tudom,hogy ha ingyenes üzembentartói szerződést kötsz és a az üzembentartó a fiad,nincs átírási költség. Annyi kell,hogy a fiad születési anyakönyvi kivonatát be kell mutatni az okmányba,mert ha egyenesági leszármazott,ingyenes az üzembentartói átírás. Az új forgalmira kell 6000Ft,plusz a biztosítás.
Gabucika

Gabicsek # 2011.04.05. 19:32

Akkor, ha az üzembentartást pénzért (akár 1.-Ft-ért) adod át, mert ha ajándékként, akkor több az átírási illeték (talán 50 %, de nem biztos, csak az, hogy több). Ugyanis a nyomtatvány ezt is tartalmazza, hogy pénzért, vagy ajándékba. Elég a pénzt aláhúzni, összeget sem kell beírni. Ezt egy okmányirodás ajánlotta nekem is.

Gabucika # 2011.04.04. 19:33

Adridor!

A Gabicsek tanácsához még annyit,hogy az üzembentartói szerződés is pénzbe kerül. Az átírási illeték 30%-át kell kifizetni,amit csekken kapsz az okmányirodában.

T.Gabucika

Gabicsek # 2011.04.03. 12:49

Adridor!
Ha bankos az autó, a banktól kell kérni az engedélyt az üzembentartóihoz. Általában meg szokták adni. De: attó az adós még te maradsz, tehát a részleteket neked kell fizetni, az nem kerül át az üzembentartó nevére.
Ha a bank kiadja az üzembentartói engedélyt, meg kell kötni rá a szerződést (okmányirodánál van nyomtatvány), majd ha azt kitöltöttétek, akkor az üzembentartó nevére kerül a forgalmi (ki is cserélik). Ez előtt neki kell megkötni rá a kötelezőt, csak így írják a nevére. Ennek vannak költségei. Ha átírták, a teljesítményadót is neki küldik. Tehát minden költség átszáll, kivéve: a banki adósság, mert az adós attól még te maradsz a banknál.

yessbe!
Ha megmarad a tulajdonjog a kocsin, akkor bizony benne van a pakliban, ha tartozása van a tulajdonosnak, és másképp nem lehet behajtani, akkor végrehajtás alá kerülhet.
Azt javaslom: vagy normál banki hitellel próbáld megvásárolni te, vagy valamelyik megbízható közeli hozzátartozód, aki megkapja a hitelt, utána intézhettek üzembentartóit.

adridor # 2011.04.03. 12:24

T. Cím!
Olvasgattam a témákban, de nem találtam választ a kérdésemre, ezért a segítségüket kérem.
Adott egy autó, ami a nevemen van, de a fiamé, (bárlista miatt) ő is fizet mindent (részlet, biztosítás, súlyadó). Van-e mód üzembentartói szerződést kötni, ha igen, mi a teendő, hol, mit kell intézni? Mennyibe kerül ez nekem. Amennyiben Ő lesz az üzembentartó, akkor új biztosítást kell kötni, az ő nevére, súlyadó, törlesztés szintén a nevére kerül?
Segítségüket előre is köszönöm.
adridor

yessbe # 2011.03.22. 05:25

T.Cím!

Átvennék egy autót, melyen hitel(2.200e ft.) van. A tulaj nem tudja fizetni, Nekem pedig tetszik az autó. Tudom, a legbiztosabb az lenne, ha hitelképesség után átvenném a hitelt és az autót.
De most váltottam munkahelyet és még nem vagyok hitelképes + a jövedelem mértéke is kevés egyenlőre, de ez változni fog.
A banknál érdeklődtem és a hitelátvállaláson kívül van még egy lehetőség az "Utólagos üzembentartó bejegyzése". Megkaptam a szükséges nyomtatványokat, melyek alapján bírálják el. Tehát működik ebben a formában is a BANK ENGEDÉLYÉVEL.Itt is vizsgál hitelképességet a bank, de a mértéket már nem olyan szigorúan. Azért mert üzembentartó és kezes is lennék. Ez nem is probléma mert Én fizetnék (csekkes) mindent, ami az autóval kapcsolatos kiadás, CASCÓT IS! Ez a rész rendben van. De mi van a másik oldalon?
Ebben is kérném véleményét. Mi van ha a tulaj meggondolja magát és követeli az autót? Mi a helyzet, ha van a tulajnak bárhol olyan hiteltartozása (nem tudom, de nem lehet tudni, ezt mindig elhallgatják) ami behajtásig fajul, elvehetik az autót? Ezeket le lehet védeni, papírozni? (ügyvéd-közjegyző).
Le lehet mondatni minden követelésről, míg Én fizetek mindent? Mi az a megoldás mely a legkevesebb kockázattal jár ebben a formában?

Köszönettel: Yessbe

gajuma # 2011.03.21. 21:52

Szerintem az, hogy a szerződésnek nem érvényességi kelléke a keltezés, egyben jelenti azt is, h a létrejöttének sem kelléke. (Többen a kevesebb benne van elve.)
A szerződés keletkezése bizonyítandó.

Véleményem szerint végrehajtási igényperrel lehetne érvényesíteni a kérdező igényét.

Persze felelni is kellene azért, hogy a gk. tulajdonjoga miért nem került átírásra.

Dr.Attika # 2011.03.21. 21:39

A szerződés hatályosságának megállapítása lényeges kérdés. Amit leírtál egy zagyvaság. Te kevered az érvényesség és a hatályosság fogalmát. Végy mégegy polgári jogi alap kurzust tanácsolom.

gajuma # 2011.03.21. 21:21

A szerződés a felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezésével jön létre.
A szerződés létrejöttéhez a feleknek a lényeges, valamint a bármelyikük által lényegesnek minősített kérdésekben való megállapodása szükséges.

A "lényeges" jelenti, hogy a szerződés érvényes létrejöttéhez a feleknek nem kell minden részletben megállapodniuk. Lényeges pl. a szerződés tárgya , vagy pl minden olyan kérdés, amelyet a Ptk-nak az egyes szerződésekre vonatkozó része főkötelezettségként határoz meg.

A bírói gyakorlat szerint nem lényeges, hogy a szerződést keltezéssel lássák el, és mint ilyen a szerződés létrejöhet keltezés nélkül is.

Dr.Attika # 2011.03.21. 20:47

"gajuma"!
De bizony létrejöttséget eredményező kellék. Tetszik keverni az érvényességi kelléket a létrejöttség kellékével. Ha nincs dátum, nincs szerződés.

"kisfiu76"! Ha ezt teszi az magánokirat-hamisítás bűncselekménye.
Reparáció érdekében fogadjon ügyvédet.

kisfiu76 # 2011.03.21. 20:34

ha most kitöltöm az adásvételit a törzskönyv kézhetvételi dátumával akkor van némi esélyem?