üzembentartói szerződés


jordan # 2011.01.21. 05:17

Tisztelt fórum s tanácsadó!
1 éve megvettem első saját autóm, de az édesanyám nevére mivel én fiatal friss jogosítványos ként messze többet fizetnék a biztosításra mint ő.
Sajnos a válság miatt a lakáson lévő jelzálog s az e közben felmondott egyéb hitelek amik édesanyámat s a háztartását sújtják, felvetették a kérdést hogy mi történik ha valami oknál fogva a bankok felfigyelnek az édesanyám nevén lévő autóra s esetlegesen megpróbálnák a gépjármű eladásával visszanyerni a pénzük egy részét. Egy 13 éves fél milliós autóról lenne szó, nem egy bmw de én megdolgoztam érte s nagyon szeretem.
Mivel lehetne bebiztosítani hogy a bank ne nyúlhasson hozzá? Üzembentartói szerződés erre megoldás? Fontos hogy a biztosítás az édesanyám nevén maradjon ezáltal az autó is, mivel nem lennénk képesek az akár többszörösére növekedett összeget kigazdálkodni!
Szóval mit lehet tenni? Milyen papírt kell eszközölni s milyen formában? Értem ezalatt hogy egymást közt akár szomszéd tanúval vagy mindenképp ügyvéd jelenlétében? Erről kérnék felvilágosítást, irány mutatást s segítséget.
Előre is nagyon szépen köszönöm bár kinek aki veszi a fáradságot!

Jordan

guba # 2011.01.21. 07:44

Mindazt végrehajtás alá lehet vonni, ami az adós tulajdona, és még azt is amiről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. A jövedelemmel nem rendelekző vagyontalan kiskorú, vagy fiatalkorú személy tulajdonában lévő dolgokról ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy mit valószínűsít. A színlelt szerződések semmisek.
Jordan kérdésére: a vélelem az, hogy azé az autó, aki tulajdonosként van feltüntetve, de ezzel szemben lehet bizonyítani, ami a végrehajtási lefoglalásra nézve nem, de a végrehajtás alapján történő értékesítésre nézve halasztó hatályú lesz.

Nono7 # 2011.01.21. 12:18

A vélelem és a valóság azért nem ugyanaz!
Ajándékozással is kaphat egy gyermek bármit nagyszülőktől, keresztszülőktől vagy már azt sem lehet?

pazs # 2011.01.21. 12:43

Nono7: hát persze, mindent lehet. De ha neked van annyi pénzed, hogy autót ajándékozz a gyerekednek, akkor a hiteleződ joggal tart arra igényt, hogy azt a pénzt az adósság visszafizetésére fordítsd. Na ezért fedezetelvonás. A pénz a fedezete a tartozásodnak, amit másra költesz úgy, hogy valaki másnak adod (a pénz helyébe lépett értéket). Érted már?

végrehajtó1 # 2011.01.21. 12:55

jordan

Nem kell ezt az egész dolgot felfujni.

Adásvételivel átiratod a gépjárművet és a üzembemtartó marad a mama..Így ő fizeti a biztosítást és a 'súlyadót'.

Senki nem fog hozzányúlni.

végrehajtó1 # 2011.01.21. 13:01

A jövedelemmel nem rendelekző vagyontalan kiskorú, vagy fiatalkorú személy tulajdonában lévő dolgokról ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy mit valószínűsít. A színlelt szerződések semmisek.

Az a baj hogy nem ilyen egyszerü.Ugyanis ilyen esetben a gyámhivatal foggal körömmel ragaszkodik a gyerek vagyonához.
A végrehajtók nem fognak ezért pereskedni a vh kérő pedig inkább sokszor hagyja mert nagyon macerás .

jordan # 2011.01.21. 16:56

végrehajtó1
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
De ha átiratom a nevemre az autót akkor ki kell fizetnem újfent az átírást? Vagy ennek van valami mezei módja is? Nincs nagyon 40 ezrem sajnos.

Nono7 # 2011.01.21. 16:59

pazs: köszi a hozzászólást, de előbb írtam, hogy nem én venném az autót, hanem pl nagyszülő
Itt mindenki csak azt olvas el egy szövegből ami neki szimpatikus?
Na mindegy....
léptem innen

guba # 2011.01.22. 10:24

előbb írtam, hogy nem én venném az autót, hanem pl nagyszülő

Nem ezt írtad, hanem folyamatosan módosítgatod, kiegészíted az amúgy sem világosan megfogalmazott tényállást. Ezt is írtad az imént:

Hiszen nem az én nevemről akarom a gyerekre iratni az autót, hanem egy autót akarok venni, az ő nevére.

Egyébként megkaptad a választ: lehet a vélelemmel szemben bizonyítani, akár azt is, hogy Gipsz Jakabtól kapta a gyerek a kocsit.

wladimir # 2011.01.28. 18:11

Tisztelt fórum.
A történet a következő.Van a nevemen egy pár hitel,ebből 3-at felmondtak,(részletfizetést adtak de hihetetlenül nagy részletre PL:600ezer 6 hónapra:):):)).és hamarosan behajtás következik,de nincs semmim,így nem tudnak semmit elvenni.Kivéve egy 1981 volkswagen golfot,amit nagyon nem szeretnék .A kérdésem az lenne,hogy elég e,ha üzenbentartóit kötök a barátnőm nevére,vagy el kell adnom?
Ha üzenbentartóira van nálam autó,és a tulajdonos banki tartozása miatt mondjuk köröztetik a kocsit,akkor tőlem elvehetik,mint üzembentartótól,mondjuk ha rendőrségi igazoltatáskor kiderül,hogy körözik,és én nem tudtam róla.?
Segítséget előre köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.01.28. 19:07

el kell adni és maradjon a az adós nevén az üzembetartói

chrisx1 # 2011.02.15. 22:17

Üdv!

A barátom autóját vettem át üzembentartóként, az eljárás már le van zárva, tehát írtunk egy meghatalmazást, hogy én intézek mindent, egy üzembentartói szerződést, és megkaptam a forgalmit is! Ezekkel, és a nevemre kiállított új biztosítással bejelentkeztem az okmányirodába, elmentem a postára befizettem a két csekket, megkaptam az új forgalmit az én nevemmel, és kész! Tehát törzsköny az ő nevén van, forgalmi meg az enyémen, téma lezárva! Szóval ezek után a tulajnak még kell valamit tenni? Mi úgy tudjuk ,hogy neki is be kell jelenteni, de a saját hülyeségem miatt már nincs üzembentartói szerződésünk, újat írni nem tudunk, mert a régi forgalmi számát már nem tudjuk, viszont neki meg azt mondták az okmányirodában, hogy kell a szerződés! Nem értem az egészet, mert már a nevemen van a forgalmi, és megtartottam azt a jegyzőkönyvet is ,amit az ügyintéző állított ki , amiben minden adat benne van, de azt állítólag nem fogadják el!
Na akkor most mi van ilyenkor!?

Köszi a válaszokat!

Krisz

wladimir # 2011.03.02. 16:51

chrisx1
Szerintem,ne foglalkozz vele,már biztos hogy a te nevedre jön majd a súlyadó és te kapod a csekket is ha racingolsz,a barátodnak azért kell lejelentenie,mert az okmányirodai rendszer szar,és ezzel felgyorsítják az iktatást.De egy percig ne hidd azt,hogy a barátod nem fog súlyadó csekket kapni:)Mert fog.Persze tévesen,mert a rendszerben mindketten szerepeltek egy rendszámnál,de te tartod üzemben az autót.A lényeg az,hogy ne foglalkozz vele,mert felesleges időpocsékolás.SZAR AZ EGÉSZ RENDSZER.

Tryxee # 2011.03.05. 14:53

Szép jó napot mindenkinek!:)
Olvasgattam a témákban, nem találtam választ a kérdésemre, ezért a segítségüket kérem.
Úgy vennék autót hitelátvállalással, hogy nem banki úton. Erről olvastam, hogy létezik ilyen. Még lenne is egy autó, a tulajdonos bácsi meghalt, a felesége nevén van most az autó, de neki még jogsija sincs... ezért eladnák, havi törlesztőt fizetnék csak. (szerintem báros vagyok, bár biztosan nem tudom, de biztosan nem felelnék meg egy banknak..)
Milyen megoldással tudnám átvenni az autót, és törlesztőjét? hogy ők is biztonságban legyenek, és én is. Nem tudom, ha üzembentartóként lennék megjelölve, az megoldás lehet e?
Segítségüket előre is nagyon köszönöm.
Beatrix

Tomsawier # 2011.03.05. 15:39

Tisztelt fórumozó Hölgyek / Urak!

A téma pontosan az "üzembentartói szerződéssel" foglalkozik, gondoltam erre is, de szeretném az én nevem alatt tudni a motorkerékpárt. Ha van ilyen téma ami pont ezzel foglalkozik, elnézést, hogy nem oda írtam csupán új tag vagyok, nem ismerem még az oldalt rendesen (kereső).

Sok helyre kiírtam már a kérdésemet, de kielégítő (megoldó) választ még nem kaptam. Kicsit összetett a dolog, de remélem sikerül megoldást találni rá. (pénztárca kímélő-t)
Adott egy motor amit 4 éve vettem (ETZ MZ 250). A srác akié (mert még adásvételi sem íródott) kiment az országból, de egyik barátját megbízta azzal, hogy adja el. A motort elhoztuk, de papírokat nem kaptunk hozzá. Ha sikerülne adásvételit íratnom vele (jelenleg nem tudom hol lakik), utána bemennék az okmányirodába és átírathatnám a nevemre?
Tételezzük fel, a srác elhagyta a régi papírjait, de még mindig az ő nevén van akkor újat kellene kérnie, majd utána tudnám átíratni a nevemre? Vagy egyszerűen beviszem az adásvételit, majd mondom a régi papírok nincsenek meg, de mivel már az én tulajdonomban áll, átszeretném íratni. A tulaj kivonatta ideiglenesen a forgalomból, szóval biztos megvoltak a motor papírjai.
Ilyenkor mit lehet tenni? Mi a helyes eljárás? Köszönöm.

guba # 2011.03.06. 12:45

Tryxee, bankkölcsön biztosítékaként egészen biztos, hogy elidegenítési tilalmat, vagy vételi jogot kötöttek ki a bank javára. A bank hozzájárulása nélkül nem érdemes semmiféle megállapodást kötni, mert az akár bűncselekmény is lehet.

végrehajtó1 # 2011.03.06. 12:50

Tomsawier

Ilyenkor mit lehet tenni? Mi a helyes eljárás?

Menj be az okmányirodába és elmondják.

guba # 2011.03.06. 13:07

Az átíráshoz adásvételi és törzskönyv kell, illetve egy nyilatkozat arról, hogy a forgalmit elvesztette az eladó.

Tomsawier # 2011.03.09. 16:05

Sziasztok!

Utánajártam pontosan a dolgoknak. 47 okmányirodát felkerestem, az alábbi tájékoztatást nyújtották:

A jármű átírásához szükséges dokumentumok a következők:

  • kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvény, és befizetést igazoló dokumentum az új tulajdonos nevére szólóan
  • forgalmi engedély,
  • törzskönyv – amennyiben a jármű ezzel rendelkezett,
  • 60 napnál nem régebbi eredetiség-ellenőrzésről szóló hatósági bizonyítvány,
  • személyazonosításra alkalmas igazolvány, lakcímkártya, adókártya.

A forgalmi engedély és a törzskönyv vesztéséről az eladó nyilatkozata szükséges, hogy mikor és milyen körülmények között vesztek el az okmányokat.

Köszönöm Guba fórumtársnak a segítséget.

Gabucika # 2011.03.19. 11:02

Helló!
Kérdésem a következő. Nevemen van egy autó és ha bérbe adnám a bérbevevőnek kell kötni a biztosítást vagy nekem? Az okmányirodában elfogadják,ha nem a nevemen van a biztosítás,hanem akinek bérbe adtam?

paquita87 # 2011.03.19. 14:42

Hello!

Szeretnék egy kis segítséget kérni!
Az én nevemen van az autóm, és én vagyok az üzemben tartó, de szeretném, ha öcsém lenne az üzemben tartó, de ezt csak ezt szerződéssel oldanánk meg. Ez rendben van így?
Illetve, ha továbbra is az én nevemen marad az autó, akkor mindent tud intézni ezáltal?
Külföldre utazom, és az autó be lenne cserélve, ez a terv, és a kötelező biztosítást is szeretnénk váltani, de csak július a fordulónap.
Mit tegyünk, hogy bármit intézni tudjon a jelenlétem nélkül? Megoldás lehet egy üzemben tartói szerződés?
Köszönöm a segítséget előre is!
Szép napot mindenkinek!

kisfiu76 # 2011.03.21. 19:50

Sziasztok! Kérdésem a következő lenne, adott 1 autó amit a tulaj nem tudott fizetni.Én átválaltam a hitel törlesztését.Ki lett fizetve az autó a bank meg is külde a törzskönyvet ami nálam van.anno be lettem jegyezve a forgalmiba mint üzembentartó irtunk adásvételit de nincs rajta dátum.ugy voltam vele biztos ami biztos,nem nagyon biztam a tulajban.közben az történt amire nem gondoltam hogy lett banki tartozása meg közüzemi tartozása a tulajnak és a bank kivonatta a kocsit forgalombol és most végrehajtás alatt áll.mit tudok tenni hogy ne bukjam el az autót
köszi a választ.

Dr.Attika # 2011.03.21. 20:19

"kisfiu76"!
Az adásvételi szerződés létre nem jöttnek minősül, mivel nincs rajta dátum. A gépjármű tulajdonosa az eredeti tulajdonos. Innentől kezdve jogszerű a megterhelés. Vélhetően az eredeti tulaj nevében fizetett , így fizette a kölcsön tartozást.A bank nyilván nem önnek küldte a törzskönyvet, hanem az eredeti tulajnak és ő adta át önnek.
Ön csak az "eredeti tulaj" ellen érvényesíthet követelést, de valószínűleg pénze ebből nem lesz.
Ezt az autót elbukta. Semmit nem tud tenni eredményesen. Eredmény alatt a gépjárművel kapcsolatos tulajdoni triász (birtoklás, használat és hasznok szedése, rendelkezési jog) jogának gyakorlását értem.

kisfiu76 # 2011.03.21. 20:26

Tisztelt Dr.Attika!

"az „eredeti tulaj“ ellen érvényesíthet követelést"-hogyan és ha nem miért nem?eddig az életben nem kellett jogi dolgokkal foglalkoznom és nagyon tájékozatlan vagyok

gajuma # 2011.03.21. 20:30

" Az adásvételi szerződés létre nem jöttnek minősül, mivel nincs rajta dátum."

Nem érvényességi kelléke a szerződésnek az okirat keltezése.