Használtautó, Garancia???


nonolet # 2017.09.05. 18:36

Ez szavatossági ügy.

Amiben,

HA a kereskedő az eladó szerződéseden!,
AKKOR te magánszemély vevőként "Fogyasztó"-nak minősülsz...

Fogyasztóként pedig él az az előnyöd, hogy:
Az első 6 hónapban azt kell feltételezni,
hogy
a hiba oka MÁR az eladáskor is megvolt.

Vagyis a kereskedő köteles INGYEN javítani!

Kivéve, ha BIZONYÍTJA, hogy

  • nem előírásszerűen használtad és e miatt lett hibás

vagy

  • szándékos károkozás történt

A bizonyításhoz egy tőle független és akkreditált labor szakvéleménye kell (amit aligha fog produkálni), kivéve, ha nyilvánvaló a dolog.

Vagyis a kereskedő alighanem lesz szíves

  • ingyen javítani

és

  • ha van bizonyítható károd a hiba miatt,

akkor azt is megtéríteni, ha kéred tőle.

nonolet # 2017.09.05. 20:56

Olvasd el ezt figyelmesen...

http://totalcar.hu/…a_kereskedo/

kdavid86 # 2017.09.05. 21:42

a szerződésből másolom:
4. Eladó a Gépjármű általa ismert műszaki állapotáról, (esetleges) meglevő és korábbi sérüléseiről részletesen és kimerülten tájékoztatta a Vevőt, aki ezt jóváhagyólag tudomásul vette. (gyakorlatilag a srác semmit nem tudott mondani a kocsiról csak hogy eddig ök használták szoval kb minden rendben mi állapítottuk meg h van valami baj a kuplunggal de ez benne is van a szerződésben azt tudomásul vettük) A Gépjármű műszaki állapota a futásteljesítménynek megfelelő. A gépjármű műszaki állapotának rövid leírása, esetleges hiányosságok, hibák és sérülések felsorolása: -kuplung hangos, valószínűleg kinyomócsapágy, -több karc az autó külsején.
5. A Vevö a fenti 4. pont alatti tájékoztatást követően tudomásul veszi, hogy az esetleges hibás teljesítés és a kellékszavatosság körében Eladó a felelősséget a vonatkozó jogszabályok által engedett mértékben teljes körűen kizárja.
Na most itt a kuplunggal kapcsolatos meghibásodásokat hárítja el vagy mindent?

Atis77 # 2017.09.06. 04:56

Hiába a szöveg nem háríthat törvény szerint. A hibát illetően meg nem lesz elég pumpát cserélni/felújítani, az valószínűleg pancs gázolajjal jártak. Komplett üzemanyag rendszert (befecskendezők és komplett pucolás, tank, csövek) meg kell csinálni különben nem lesz jó. Ismerősöm járt így ugyanúgy renault 1,5 dci, szintén neppertől lett véve, de neki több hónap után jött elő a hiba. A vége okosban is 350 lett, de azóta hibátlan.

nonolet # 2017.09.06. 05:41

Mivel az 5. pont érvénytelen...
Olyan mintha nem is lenne ott.

Mivel a szavatosságot kizárni nem lehet.

Épp ezért kerül ot bele a "vonatkozó jogszabályok által engedett mértékben" kitétel.

Amit értőn olvasva azt jelenti,
hogy azokért a hibákért nem felel, amik már az átadáskor

  • ismertek voltak (ÉS!!! ADOTT róluk tájékoztatást)
  • nem voltak ugyan ismertek, de a vevőtől ELVÁRHATÓ szokásos körültekintéssel felfedezhetők lettek volna
  • vis major esemény okozta
  • olyan hibák amik a jármű korára/futására tekintettel

    megszoktak jelenni a kopás/elhasználódás okán

Az ELSŐ 6 hónapban azonban ezek esetén megfordul a helyzet és ezekért is felel! az eladó
HA!!!

  • kereskedőként adta el

és

  • a vevő magányszemély, azaz "Fogyasztó"-nak minősül

Ez a 6 hónapos előny az

  • ami miatt érdemes kereskedőtől venni

és

  • amit a kereskedő szert elfelejteni

További előny, ha kereskedőtől van véve az autó,
hogy ha később kiderül róla, hogy lopott autó.
Akkor az autó maradhat a vevőnél, nem kobozzák el.

kdavid86 # 2017.09.06. 06:16

Köszönöm a hasznos válaszokat!!!

kdavid86 # 2017.09.06. 10:39

380.000 Ftért vásároltam az autót és arra próbálnak hivatkozni hogy a javítás őszköltésege túl magas 120.000 Ft az autó értékéhez képest plusz 240.000 km van az autóban és számithattam volna arra h valamii meghibásodik. Ilyenkor is követelhetem a javítást? Mint mondtam az autó rögtön másnap leállt.

kdavid86 # 2017.09.06. 11:07

Illetve szeretném írásba is adni nekik az igényem miszerint teljes körűen a javítás költsége őket terheli, de nem tudom, hogy egy mezei megfogalmazás elég vagy van erre valami mintalevél esetleg amit találhatok interneten? Keresgéltem már de magamtól sajnos nem lettem okosabb. Amennyiben nincs ilyen kérhetném valaki segítségét a megfogalmazásban? Előre is köszönöm!!

nonolet # 2017.09.06. 17:46

Csak írd le az itt olvasottak alapján, hogy

  • a fennálló szavatossági igényed keretében
  • elvárod a teljes körű ingyenes javítást

és

  • a járulékos költségek-károk megtérítését

Kivéve, ha bizonyítják, hogy

  • a hibáról tájékoztattak
  • vagy azt a rongálásod okozta

Írás előtt olvasd el ezt a cikket is
és
aztán mellékeld a cikk linkjét nekik is.

Cikk: http://totalcar.hu/…a_kereskedo/

Hajrá! menni fog ...

kdavid86 # 2017.09.08. 12:36

Siker! Javitják az autót! Köszönöm a segitséget!!

zo0719 # 2017.09.09. 14:08

Kedves Fórumozók.

Körülbelül 3 hete vásároltam egy autót egy magánszemélytől egy hét elteltével az autó elromlott és azóta sincs működőkepés állapotban.Már akkor amikor elromlott jeleztem az eladónak hogy az autóval baj van de az eladó elhatárolódik minden együttműködés azt mondja hogy egy jó autót adott el nekem .

Mit lehet ilyenkor tenni?
Hogyan tudom érvényesíteni a jogaimat?

drbjozsef # 2017.09.09. 19:02

Ha magánszemélytől vásároltad az autót, akkor neked kell bizonyítani, hogy a hiba már a vásárláskor is fennált, ráadásul olyan hiba, amiről az eladó nem tájékoztatott (nincs beleírva az adásvételi szerződésbe, hogy ennek tudatában vsásárolod az autót), és elvárható gondosság mellett sem ismerhetted fel a hibát (összekarcolt kaszniért nem kérhetsz utólag kárpótlást, hiszen látható).

Nyilván meg kellene vizsgáltatnod egy szerelővel, és szakvéleményt kérni a hibáról. Ha nagyon valószínű a szakértő szerint is, hogy az ami a meghibásodást okozta, már vételkor is fennállt, akkor két dolgot tehetsz, attól függően mit szeretnél.

Vagy felszólítod, hogy vegye vissza az autót, és adja vissza a pénzedet. Ha nem teszi meg, pert indíthatsz ellene.

Vagy megjavíttatod az autót, és felszólítod hogy fizesse ki. Ha nem teszi, közjegyzővel kibocsáttatsz egy fizetési meghagyást, amire ha nem fizet és ellentmond neki, megintcsak neked kell pert indítanod.

Egyszóval ha nem működik együtt, akkor perelned kell, ahol neked kell bizonyítani, és sikertelenség esetén még az eljárás költségeit is Te fizeted. Tehát gondold meg jól, és konzultáld meg jól szakértővel, hogy tudsz-e bizonyítani, és érdemes-e perelni.

Gesz # 2017.09.12. 16:36

Tisztelt Forumozók!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi üggyel kapcsolatosan:

Május végén vásároltam gépjárművemet egy márkakereskedőtől. Rá pár hétre indítottam be a légkondit és az hol műkődött és hol nem. Mostanra derült ki (több minden megnézettem), hogy a légkondim alapjáraton beindul viszont magasabb fordulatszámon leáll. Szerelőm azt mondta teljes kompresszort ki kell cserélni viszont elvileg nem bizonyítható, hogy a hiba a gépjármű vásárlása elött is fenn állt.

Ilyen esetben van bármilyen esélyem szavatosság, rejtett hiba jogcimen megcsináltatni a márkakereskedővel a hibát?

Segítségeteket előre is köszönöm!

drbjozsef # 2017.09.12. 17:14

Ha kereskedőtől vetted (nem kereskedésBEN, egy beadott autót, vagyis papíron magánszemélytől), akkor az fogyasztói szerződésnek számít, a szavatosság első hat hónapjára megfordul a bizonyítási kényszer, és a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a jármű NEM volt hibás az eladás idején.

Tehát írsz neki egy levelet, hogy 6 hónapon belül vagy, most kapcsoltad be a klímát, rossz a kompresszor, javítsák meg. Elsősorban neki kell megjavíttatnia. Aztán a választól függ, hogy hogyan tovább.

Gesz # 2017.09.13. 14:21

Tehát ha jól értem:

Ha az átadás-átvételin magánszemély (kereskedő) szerepel akkor érdemes utánamenni és megprobálni megcsinálatni a javítást, viszont ha egy cegtől vettem (pl. Schiller kft.) akkor az már kereskedés és akkor nem igazán van sok eselyém...

Vagy lehet nekem nem világos, hogyan tudom megkülönböztetni a kereskedőt a kereskedéstől..

nonolet # 2017.09.13. 16:33

Jááájjj értő olvasás... az kéne!

HA!!!!
az eladó nevénél egy VÁLLALKOZÁS szerepel
ÉS!!!
a vevő nevénél egy magánszemély szerepel

AKKOR a vevő "Fogyasztó"-nak minősül !

Ez pedig azzal az előnnyel jár, hogy

  • az első 6 hónapban
  • az elaódan KELL bizonyítania

hogy

  • a hiba vagy annak az oka az eladáskor MÉG nem állt fent

illetve azt, hogy

  • ha a hiba MÁR akkor is fennállt, akkor azt a vevőnek

"kellő gondossággal eljárva" észre kellett volna vennie
vagy

  • a vevő kapott róla tájékoztatást
Gesz # 2017.09.13. 17:04

Nagyon nagyon szépen köszönöm a segítséget:)

beltline # 2017.09.13. 20:49

Tisztelt fórumozók!
Sajnos bekerültem egy problémába. Kiválasztottam egy autótípust ami megfelelt az igényeinknek. Megnéztem többet is. Egy fórumon akadtam rá a megvásároltra. Erre azért jutottam mert a fórumon ecsetelte az eladó, hogy ez valóban nem rozsdás. Leutaztunk hozzá. Amikor szemben álltunk az autóval, 280 km után, akkor jelezte, hogy elkapott egy kutyát és van egy kis nyoma. A találkozó előtt, napokig email-eztünk, de erről nem esett szó. Ezt még benyeltem. A következő mondatban kijelentette:"az autón nincs rozsda, nyugodtan menjünk alá". Nem mentünk, utcán álltunk, d.u. f6 volt. Mentünk egy próbakört és megegyeztünk az összegben. Ez után hazaküldtem azt aki elvitt. Fent a lakásban kiderült, hogy ö csak üzembentartó és van egy biankó adás-vételije. A forgalmiban be volt vezetve üzembentartóként. Kifizettem, elhoztam. 3 nap múlva, cseréltem kerekeket és akkor látszott, hogy azért nem rozsda mentes. Van egy doblemezt védő műanyag ami alól kilátszik a lyuk széle, ami alatta lehet azt még nem néztem. Ez a lyuk szél kerék levétel után látható. Emelő helyét borító műanyag alatt is látható rozsdásodás. Ezt szóvá tettem sms-ben, válasz az volt:nem alszom az autó alatt. Van-e valami lehetőségem, mert nekem nem kell rozsdás/rohadt autó? Jelent-e valamit, hogy a valódi tulajdonos által írt meghatalmazást nem láttam illetve nincs nálam? A fórumon írt rozsdamentességről szóló beszélgetést lefényképeztem és a velem levő is emlékszik arra, hogy az eladó jelezi nincs rozsda.
Köszönöm

beltline # 2017.09.14. 07:11

2000-es gyártás

nonolet # 2017.09.14. 11:58

A rozsda a vevőtől elvárható
"kellő gondossággal" eljárva
észlelhető lett volna.

Gondatlan voltál, megszívtad.
Magadra vess...

Ennyi.

--
KITŐL is vetted?! meg a szerződésed szerint.

Ugye nem az üzembentartótól, hanem a tulajdonostól...

beltline # 2017.09.14. 15:08

Valóban, az sem enyhít a bűnön, hogy el van takarva egy doblemezt burkoló műanyaggal, amit megbontás nélkül nem láthatunk? Ma akartuk levenni azt a műanyagot, csak még itthon sem találtunk hozzá szerszámot.

nonolet # 2017.09.14. 15:22

Egy 17 éves vacaknál... ez teljesen normális.
Aki mást gondol, balga.

Szóval, erre hiába alapoznál kifogást.

Mégis mit reméltél újszerű autót?!

17 évesen ...ugyanmár!

beltline # 2017.09.14. 15:43

Nem reméltem, csak elolvastam amit egy fórumon írt, ahol már 4 éve puszipajtások mindenkivel, depláne amikor megérkeztünk a tanúm előtt jelentette ki,hogy ez nem rozsdás, alá lehet menni.

beltline # 2017.09.14. 17:19

Az autó kívülről nem indokolta azt, hogy kételkedjek a szavában. Eléggé odafigyelős volt mindenre az "eladó". Magyarul, volt gazdája az látszott. Valami nyikorgás volt a klíma kompresszorban, ezért kapott egy újat a szekér. Ideadta a nyikorgó kompresszort is, mert egyébként semmi baja. Végig olvastam minden hozzászólását a fórumon. A legkisebb problémát is megjavíttatta. Várnék egy ügyvédi hozzászólást is, ha valaki esetleg szeretne segíteni. Köszönöm

nonolet # 2017.09.14. 19:50

Aligha lehet rajtad segíteni...