Használtautó, Garancia???


Patikusevi # 2017.09.21. 18:23

Sziasztok!
Ki tudna segíteni?
Egy Hyundai I10-em van, 2 éves, garanciális. Én vagyok az első tulaj. Bedöglött a klímám, nem hűt. Ma voltam SZAKszervízben, telefonon felvették a problémát. Ma bevittem, ismét elmondtam mi a hiba. Egy óra múlva közölték, nem sérülésből ered a hiba, de nekik nincs ilyen klímagázuk, vigyem oda, újabb telephely. Ezért fizettem 2500 forintot. Azt mondták, hogy a klíma valóban garanciális LENNE, de olozhatja a bajt pl kavicsfelverődés, arra nem vonatkozik. De ők nem tudják, mi a hiba, addig nem is mondanak semmit...
Miért fizettem? Hisz ezt ők nyilván azonnal tudták, hogy nem tudják felmérni a hibát!!!!
Mire van az 5 éves garancia, ha semmire sem vonatkozik???? Azért vettem új autót, mert garanciális, elvileg!
Most akkor mi van? Bocs, valóban szőke szőkenő lennék?
Évi

beltline # 2017.09.15. 16:07

Figyelj nepper! Beszélj már egy ügyvéddel erről azért. Nehogy rosszul járj amikor ezt valamikor másnak is el szeretnéd sütni.

nonolet # 2017.09.15. 12:52

" Le van fényképezve az a szöveg egy fórumról ahol ez hangzik el"

Ugyanmár... nevetséges vagy ezzel az érveléssel.

NEKED kell átvenni, mint vevőnek kellő körültekintéssel.
A fórum szöveget az eladó és a bíró is magasról szarja le...

NEKED kell az állapotot a szerződésben rögzíteni.
Ha nem vagy naiv-hülye vevő.

Beleírtad, hogy rozsdamentesen veszed?
Pedig fontos volt ez neked, akkor ...miért nem?!!!

beltline # 2017.09.15. 10:51

Nem személyesen vettem, a postás hozta és csak aláírtam, hogy átvettem. Én kiszálltam...

beltline # 2017.09.15. 10:01

Rövid leszek, nem nekem írta. Ja, dehogynem a fórumon vettem. Azt egyébként hogyan lehet? Köszi, hogy ismét írtál

drbjozsef # 2017.09.15. 08:28

De, egy keveset igen, így talán könyebben bizonyítható az állításod, de a bíróságon a bíró szabadon mérlegelheti a bizonyítékokat, nem tudhatod, mennyire esik latba egy screenshot.

Arra jó esetleg, hogy a delikvensnek levélben megemlítsd : ha nem fizet, perelni fogsz, és a vásárláskor a tanú előtti hazugsága mellett a hirdetésben leírt rozsdamentességről is van fényképed. Hátha az hat.

De abban nem változott a dolog, hogy Neked kell perelni. Ami nem olcsó, és továbbra is határeset. Kimagyarázza magát, hogy nem is úgy gondolta, Te viszont nem voltál a helyzethez elvárhatóan gondos. Úgyhogy van kockázat a pereskedésben.

A felszólítást érdemes megírni, hátha hat, és akkor visszakozik, nincs pereskedés. Aztán ha mégsem, majd meglátod utána.

beltline # 2017.09.15. 08:22

Köszönöm!!! Téged vártalak. Le van fényképezve az a szöveg egy fórumról ahol ez hangzik el és ott a becenevén található e-mailen folyt a beszélgetés az indulásunk előtt.
Egy kérdező." Tényleg rozsdamentes?"
az eladó:" Tényleg, tudom, hogy ritka"
A dátum látszódik a beszélgetésnél, 3 hónapja történt. Csak ezért mentem el az autóért. Ez nem változtat az előző leveledben leírt véleményedről?

drbjozsef # 2017.09.15. 08:05

Ja, hogy garázsban áll, és az előző tulaj sem ült bele, gondolom ott is garázsban állt, és nem rozsdásodik? Míg a rendszeresen használt 17 éves meg igen? Érthetetlen.

Magánszemélytől vásároltál, neked kell bizonyítani. Azt, hogy a rozsdásodás már fennállt, nem lesz nehéz. Azt, hogy erről nem tájékoztatott, már határeset, vagy elhiszik a tanúdnak, vagy nem, vagy ő is hoz tanút, hogy de mondta. Azt, hogy kellő gondossággal jártál-e el, ahelyett, hogy hittél neki, azt nehéz lesz bizonyítani.

Egyszóval, zaklathatod az eladót levelekkel, hogy vegye vissza, vagy adjon kedvezményt, mert becsapott, de ha le se szarja, akkor legfeljebb perelhetsz, és a fentiek alapján elég véleményes a végeredmény.

Döntsd el Te. Érdemes-e sok költséggel pereskedni, de csak
viszonylag nem túl magas eséllyel megnyerni. Sajnos más út nincs.

Legközelebb vigyél hozzáértőt, ha Te nem értesz hozzá, és rögzíts minden beszélgetést.

Ja, nem vagyok ügyvéd, csak laikus olvasó.

beltline # 2017.09.15. 06:16

Rendben. Írok egy rövid történetet aztán itt vége is. 1. nem kereskedőtől vettem, ezt már írtam az első levelek közt. 2. Van egy 1992-es e36 325i-m. A garázsban áll, OT lesz belőle. Csak annyit kell tudni róla, hogy a főnökömtől kunyeráltam el. 5 évig fűztem, hogy adja el nekem mert bele sem ül. Semmilyen rozsda nincs sehol. Csak a bal oldali első ablak kapcsolója nem gyári

Szomorú örökös # 2017.09.15. 04:53

beltline

A legnagyobb jóindulattal, laikusként írom neked, hogy ha 17 éves autótól rozsdamentességet vársz el, akkor nagyon balga vagy. Ezért nem vonhatod kérdőre a kereskedőt, aki eladta. Már akkor gyanakodni kellett volna, amikor kiderült az a bizonyos "kutya-dolog", de ti ennek ellenére hittetek neki. Tényleg kár volt. Én nem mondom azt, hogy ezért magadra vess, de hogy ügyvéden keresztül akarod megoldani a történetet? Szerintem inkább hagyd, mert el fogod bukni a dolgot. Próbálj meg békében közelíteni az eladóhoz, nem fenyegetőzni feléje, mert azzal szerintem épp az ellenkezőjét fogod elérni.

Én most egy ennél 2 évvel fiatalabb autót birtoklok. Ez volt az első olyan vásárlásom, ahol gyakorlatilag sikerült körültekintően és jól vásárolni. Sokat árul el a jármű nyomon követhető története is, ha egyáltalán lekövethető. Pl. nagyon gyanús, ha egy 2000-es körüli évjáratú autónak új típusú uniós rendszáma van, mert akkor már az is befigyelhet, hogy agyonhajtott német vagy osztrák autóról van szó (előző autómmal így jártam). Az enyémet pl. Magyarországon helyezték üzembe, minden dokumentációját megkaptam, nagyon sokáig hátul rajta volt még az eladó kereskedés matricája is. Szóval sok minden lehet, amelyet figyelembe kell venni, amikor autót vásárolsz. De hogy 17 évesen tip-top rozsdamentességet vársz el egy autótól, az valóban roppant érdekes.

beltline # 2017.09.14. 20:10

Te vagy az ügyvéd? Szerintem nem...

nonolet # 2017.09.14. 19:50

Aligha lehet rajtad segíteni...

beltline # 2017.09.14. 17:19

Az autó kívülről nem indokolta azt, hogy kételkedjek a szavában. Eléggé odafigyelős volt mindenre az "eladó". Magyarul, volt gazdája az látszott. Valami nyikorgás volt a klíma kompresszorban, ezért kapott egy újat a szekér. Ideadta a nyikorgó kompresszort is, mert egyébként semmi baja. Végig olvastam minden hozzászólását a fórumon. A legkisebb problémát is megjavíttatta. Várnék egy ügyvédi hozzászólást is, ha valaki esetleg szeretne segíteni. Köszönöm

beltline # 2017.09.14. 15:43

Nem reméltem, csak elolvastam amit egy fórumon írt, ahol már 4 éve puszipajtások mindenkivel, depláne amikor megérkeztünk a tanúm előtt jelentette ki,hogy ez nem rozsdás, alá lehet menni.

nonolet # 2017.09.14. 15:22

Egy 17 éves vacaknál... ez teljesen normális.
Aki mást gondol, balga.

Szóval, erre hiába alapoznál kifogást.

Mégis mit reméltél újszerű autót?!

17 évesen ...ugyanmár!

beltline # 2017.09.14. 15:08

Valóban, az sem enyhít a bűnön, hogy el van takarva egy doblemezt burkoló műanyaggal, amit megbontás nélkül nem láthatunk? Ma akartuk levenni azt a műanyagot, csak még itthon sem találtunk hozzá szerszámot.

nonolet # 2017.09.14. 11:58

A rozsda a vevőtől elvárható
"kellő gondossággal" eljárva
észlelhető lett volna.

Gondatlan voltál, megszívtad.
Magadra vess...

Ennyi.

--
KITŐL is vetted?! meg a szerződésed szerint.

Ugye nem az üzembentartótól, hanem a tulajdonostól...

beltline # 2017.09.14. 07:11

2000-es gyártás

beltline # 2017.09.13. 20:49

Tisztelt fórumozók!
Sajnos bekerültem egy problémába. Kiválasztottam egy autótípust ami megfelelt az igényeinknek. Megnéztem többet is. Egy fórumon akadtam rá a megvásároltra. Erre azért jutottam mert a fórumon ecsetelte az eladó, hogy ez valóban nem rozsdás. Leutaztunk hozzá. Amikor szemben álltunk az autóval, 280 km után, akkor jelezte, hogy elkapott egy kutyát és van egy kis nyoma. A találkozó előtt, napokig email-eztünk, de erről nem esett szó. Ezt még benyeltem. A következő mondatban kijelentette:"az autón nincs rozsda, nyugodtan menjünk alá". Nem mentünk, utcán álltunk, d.u. f6 volt. Mentünk egy próbakört és megegyeztünk az összegben. Ez után hazaküldtem azt aki elvitt. Fent a lakásban kiderült, hogy ö csak üzembentartó és van egy biankó adás-vételije. A forgalmiban be volt vezetve üzembentartóként. Kifizettem, elhoztam. 3 nap múlva, cseréltem kerekeket és akkor látszott, hogy azért nem rozsda mentes. Van egy doblemezt védő műanyag ami alól kilátszik a lyuk széle, ami alatta lehet azt még nem néztem. Ez a lyuk szél kerék levétel után látható. Emelő helyét borító műanyag alatt is látható rozsdásodás. Ezt szóvá tettem sms-ben, válasz az volt:nem alszom az autó alatt. Van-e valami lehetőségem, mert nekem nem kell rozsdás/rohadt autó? Jelent-e valamit, hogy a valódi tulajdonos által írt meghatalmazást nem láttam illetve nincs nálam? A fórumon írt rozsdamentességről szóló beszélgetést lefényképeztem és a velem levő is emlékszik arra, hogy az eladó jelezi nincs rozsda.
Köszönöm

Gesz # 2017.09.13. 17:04

Nagyon nagyon szépen köszönöm a segítséget:)

nonolet # 2017.09.13. 16:33

Jááájjj értő olvasás... az kéne!

HA!!!!
az eladó nevénél egy VÁLLALKOZÁS szerepel
ÉS!!!
a vevő nevénél egy magánszemély szerepel

AKKOR a vevő "Fogyasztó"-nak minősül !

Ez pedig azzal az előnnyel jár, hogy

  • az első 6 hónapban
  • az elaódan KELL bizonyítania

hogy

  • a hiba vagy annak az oka az eladáskor MÉG nem állt fent

illetve azt, hogy

  • ha a hiba MÁR akkor is fennállt, akkor azt a vevőnek

"kellő gondossággal eljárva" észre kellett volna vennie
vagy

  • a vevő kapott róla tájékoztatást
Gesz # 2017.09.13. 14:21

Tehát ha jól értem:

Ha az átadás-átvételin magánszemély (kereskedő) szerepel akkor érdemes utánamenni és megprobálni megcsinálatni a javítást, viszont ha egy cegtől vettem (pl. Schiller kft.) akkor az már kereskedés és akkor nem igazán van sok eselyém...

Vagy lehet nekem nem világos, hogyan tudom megkülönböztetni a kereskedőt a kereskedéstől..

drbjozsef # 2017.09.12. 17:14

Ha kereskedőtől vetted (nem kereskedésBEN, egy beadott autót, vagyis papíron magánszemélytől), akkor az fogyasztói szerződésnek számít, a szavatosság első hat hónapjára megfordul a bizonyítási kényszer, és a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a jármű NEM volt hibás az eladás idején.

Tehát írsz neki egy levelet, hogy 6 hónapon belül vagy, most kapcsoltad be a klímát, rossz a kompresszor, javítsák meg. Elsősorban neki kell megjavíttatnia. Aztán a választól függ, hogy hogyan tovább.

Gesz # 2017.09.12. 16:36

Tisztelt Forumozók!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi üggyel kapcsolatosan:

Május végén vásároltam gépjárművemet egy márkakereskedőtől. Rá pár hétre indítottam be a légkondit és az hol műkődött és hol nem. Mostanra derült ki (több minden megnézettem), hogy a légkondim alapjáraton beindul viszont magasabb fordulatszámon leáll. Szerelőm azt mondta teljes kompresszort ki kell cserélni viszont elvileg nem bizonyítható, hogy a hiba a gépjármű vásárlása elött is fenn állt.

Ilyen esetben van bármilyen esélyem szavatosság, rejtett hiba jogcimen megcsináltatni a márkakereskedővel a hibát?

Segítségeteket előre is köszönöm!

drbjozsef # 2017.09.09. 19:02

Ha magánszemélytől vásároltad az autót, akkor neked kell bizonyítani, hogy a hiba már a vásárláskor is fennált, ráadásul olyan hiba, amiről az eladó nem tájékoztatott (nincs beleírva az adásvételi szerződésbe, hogy ennek tudatában vsásárolod az autót), és elvárható gondosság mellett sem ismerhetted fel a hibát (összekarcolt kaszniért nem kérhetsz utólag kárpótlást, hiszen látható).

Nyilván meg kellene vizsgáltatnod egy szerelővel, és szakvéleményt kérni a hibáról. Ha nagyon valószínű a szakértő szerint is, hogy az ami a meghibásodást okozta, már vételkor is fennállt, akkor két dolgot tehetsz, attól függően mit szeretnél.

Vagy felszólítod, hogy vegye vissza az autót, és adja vissza a pénzedet. Ha nem teszi meg, pert indíthatsz ellene.

Vagy megjavíttatod az autót, és felszólítod hogy fizesse ki. Ha nem teszi, közjegyzővel kibocsáttatsz egy fizetési meghagyást, amire ha nem fizet és ellentmond neki, megintcsak neked kell pert indítanod.

Egyszóval ha nem működik együtt, akkor perelned kell, ahol neked kell bizonyítani, és sikertelenség esetén még az eljárás költségeit is Te fizeted. Tehát gondold meg jól, és konzultáld meg jól szakértővel, hogy tudsz-e bizonyítani, és érdemes-e perelni.