autópálya matrica - büntetés


Ginzen # 2007.03.11. 23:52

Kedves Fórumozók!
A következő problémával fordulok önökhöz:
Az osztrák-magyar határon vettem egy autópályamatricát, 10 naposat. Kiragasztottam a szélvédőre, blokkot eldobtam, 10 nap mulva a matricát is.
Ez egy hónapja történt, pár nappal ezelőtt kaptam 2 felszólító levelet, hogy fizessek be 2 szer x összeg birságot, mert 2 különböző napon matrica nélkül vettem ígénybe az autópályát. Hogyan tudnám bizonyitani hogy vettem matricát, csak valami hiba történhetett? vagy rendszám elirás vagy a számitógépes rendszerben.
Én arra gondoltam, hogy kedden kimegyek a határra és ott megkérem az eladót, nézze meg valamilyen nyilvántartásban. Jobb ötletem nincs... (nem benzinkuton vettem, hanem egy büfével egybekötött elárusitóhelyen)
elnézést kérek az esetleges helyesírási hibákért, üdvözlettel és köszönettel:
Schwarz Tibor

ksstomi # 2007.03.12. 06:43

hozzászólás törölve

Ginzen # 2007.03.12. 07:51

Sajnos nem kártyával fizettem a matricáért.
Köszönöm a választ!

ksstomi # 2007.03.12. 07:57

hozzászólás törölve

_Lala_ # 2007.03.12. 08:49

Ezért kell eltenni:

  • azt a nyugtát, amit akkor nyomtatnak, amikor megkapod a matricát, és amin a RENDSZÁM szerepel, és
  • a matrica hátoldaláról lehúzott papírt.

Az éves matricát pl. ezek birtokában másik autóra is át lehet íratni 1.000 Ft ellenében!

ObudaFan # 2007.03.16. 21:25

Ez nem szabálysértési ügy lesz, hanem egy polgári per. Itt a cég köteles bizonyítani, hogy ksstomi részt vett az autópálya forgalmában, ha viszont a cég ezt bizonyította, ksstominak kell bizonyítania, hogy a díjat megfizette. Éppen ezért nem ártana egy egyeztetés, vagyis épp azt nem javaslom, hogy ksstomi csak várja, hogy majd mi történik.

ksstomi # 2007.03.16. 23:58

hozzászólás törölve

monalisa1 # 2007.03.17. 09:26

ksstomi!
Tudtammal a fórum sz.gép rendszere úgy van beállítva - és bármely más beírós/levelezős rendszer is -, hogy ugyanazt a választott nevet két ember nem tudja használni! Tehát ahhoz hogy a "kisstomi" rajtad kívül bejöjjön másnak is, őneki legalább a "kisstomi2" variáns kell használnia.

Szerintem vagy te írsz saját maga és utóbb már megbánod (...) vagy valai tudja a jelszódat és ő lép be esetenként a nevedben.

ksstomi # 2007.03.20. 23:05

hozzászólás törölve

monalisa1 # 2007.03.21. 00:13

Változtass jelszót, az majd valószínűleg segit. Akár naponta is...

kriszta69 # 2007.07.18. 16:03

Sziasztok!

Remélem, tudtok segíteni...

Apukám június 18-án vásárolt négynapos autópálya matricát, mert másnap utaztak Lengyelországba. A matricán - ahogy kérte - június 19. van kilyukasztva, vagyis 22-én érvényes matricával jöttek haza.
Ehhez képest ma kaptak egy pótdíjfizetési felszólítást...
Telefonáltak az ügyfélszolgálatra, és kiderült, hogy az érvényesség kezdetének az eladó a vásárlás napját (18-át) jelölte meg (vagyis a matricán és a bizonylaton különbözik az időpont), így a bizonylat és a számítógép szerint 22-én már jogtalanul használták az autópályát.
Előkerestem a rendeletet, amire hivatkoznak
(36/2007. (III. 26.) GKM rendelet
az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról. 5. § (1) … A matrica vásárlójának az értékesítéskor kinyomtatott bizonylatot alá kell írnia az ... érvényesség kezdeti időpont helyességének igazolásaként.
(3) Amennyiben az ellenőrző szelvényen kézzel rögzített adatok nem egyeznek meg a bizonylaton nyomtatott úton szereplő adatokkal, abban az esetben a bizonylaton szereplő adatokat kell valódinak tekinteni.)...

Mit tudunk csinálni? Egy 65 éves embernek tankoláshoz magával kell vinnie az olvasószemüvegét? (mert az aláírás helyét is csak az eladó segítségével találja meg, nemhogy a mögötte feltortlódó sorban elolvassa az apró és halvány betűs szöveget). Miért nem elég, ha a matricát ellenőrzi?

A hibázó benzinkútnál azt tanácsolták, fizessük be a pótdíjat, és közben kérjünk méltányosságot, és igényeljük vissza az összeget. De Apám nem hiszi, hogy az egyszer befizetett pénzét valaha is viszontlátja, ezért nem akar fizetni, inkább levelezni akar velük. Viszont ennek semmi halasztó hatálya nincs, egészen biztos, hogy ha levelezni kezdünk, kicsúsznak a 15 napos fizetési határidőből, és fizethetik az ötszörösét...

Segítségeteket előre is köszönöm!


Kriszta

szota # 2007.07.18. 16:21

kedves Kriszta,
Ahogy én a tendenciákat figyelem I(és a híreket hallgatom) a ragasztós matricának lejárt az ideje! A jelenlegi kamerás ellenőrző rendszer is rendszámokat olvas és veti össze az adatbázisával, és régebben is - ellenőrzéskor - a bizonylatot nézték nem a matricát!. Márcsak azért is, mert az interneten vagy SMS-ben vásárolt virtuális matrica esetében nem is lehet kiragasztani semmit sem.
Szerintem csak egy út van: fizetni.
És a jövőben olcsóbb a szemüveget elvinni és elolvasni, mit ír alá!!!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

kriszta69 # 2007.07.18. 19:58

Kedves szota!

Rendben, hogy lejárt az ideje, értem, amit írsz, de akkor mi értelme van egyáltalán a matrica kiadásának, felragasztásának? Ha nincs matrica, akkor máshol, pl. a bizonylaton kénytelen egyeztetni, ellenőrizni az autós...


Kriszta

Macaroon # 2007.10.02. 05:58

Sziasztok!

"Társaságunkhoz érkezett elektronikus levelére válaszolva tájékoztatjuk, hogy Társaságunk klasszikus értelemben nem átadta az ügyeket az ügyvédi irodának, hanem megbízta, hogy az ÁAK Zrt. érdekeit képviselje a pótdíjas ügyek vonatkozásában és kezelje azokat. Tehát ezeket az ügyeket az ügyvédi iroda Cégünkkel egyeztetve kezeli.
Fentiek értelmében kérjük, hogy az ügyvédi iroda által kezelt esetekkel kapcsolatos észrevételeivel és kérelmével forduljon az ügyvédi irodához."

Kötelezhetnek, hogy az ügyvédi irodával levelezzek, vagy sem? Kértem az Autópályásokat, h küldjenek képet és csekket is vele együtt és lepattintottak. Rühellem ezt az ügyvédi irodát.

Köszi,

Macaroon

mérpontén # 2007.10.02. 11:34

Sziasztok!

Kaptunk egy levelet az Intrum J-tól, hogy az Állami Autópályakezelő Zrt. megbízásából felszólítanak (szerintük sokadszor, bírósági eljárás előtt utoljára...), fizessünk be 50.000 Ft körüli összeget, mert megbízójuk nyilvántartása szerint 2005 őszén, szeptember valahanyadikán nem fizettünk autópályadíjat, és erről bizonyító erejű felvételük is van. A rendszám stimmel, de két év távlatából honnan tudhatnánk, valóban jártunk-e arra akkoriban? Kérhetjük, hogy az összeg befizetése előtt ismertessék meg velünk a bizonyító erejű felvételt? Nem kellene részletezniük, miből áll össze a követelt összeg? Eddig egyetlen felszólítást sem kaptunk, nem kellene igazolniuk, ha kamatot is felszámolnak, hogy ők korábban már megpróbáltak értesíteni minket a (feltételezett) bírságról? Ha meg akarjuk tudni, nem valamilyen lehúzásról van-e szó, mindenképpen végig kell csinálni a bírósági eljárást (hogy aztán esetleg annak a költségét is a nyakunkba varják)?

Köszi a választ előre is!

Cyrano # 2007.10.06. 20:27

Kedves Fórumtársak !

Negyon felháborodtam, amikor kb 2 éve kaptam egy felhívást hogy mutassak be 4 évvel korábbi dokumentumokat, majd egy fizetési felszólítást az AAK-tól. Azt állították, hogy 2002.-ben egy adott időponban jogosulatlanul használtam az autópályályukat, ezért kérték, muntassan be a matricát és az ellenőrző szlvényt.

Küldtek egy 2002.-ben készült fényképet, amit a dokumentum szerint 2004.ben "ellenőriztek".
Én az alábbi kifogásokkal élve ellentmondtam:

1.nem használtam az általuk megjelölt időpontban az autópályát, ezért pótdíjfizetésre sem vagyok kötelezhető.
2. A küldött fényképen látható Gk.-n nem volt olyan sérülés, amilyennel akkoriban rendelkezett az autónk ( biztosító ).
3.A Gk. a menetlevél szerint teljesen más irányba járt azidőben.
4. A remdelet szerint köteles vagyk eltávolítani a matricát, így 4 évvel az állítólagos eset után nem rendelkezhetem vele.
Az akkor hatályos rendelet szerint pótdíjfizetésre akkor vagyok köteles, ha megállítással ellenőriznek.és akkor nem rendelkezek a két dokumentummal - ahol a gk. adatait is rögzítik,
Mostani rendelet:

7.§.(2) Ellenırzéskor a gépjármő vezetıje az állandó vagy ideiglenes ellenırzı pontnál köteles megállni és az ellenırzı szelvényt, illetve a bizonylatot az ÁAK Zrt. ellenırének átadni, valamint a díjkategória ellenırzésére a gépjármő és
vontatmány forgalmi engedélyét bemutatni.
(3) A díj megfizetése - a gépjármővek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a díjköteles útszakasz
bármely pontján ellenırizhetı.
(4) Ha a gépjármő az ellenırzéskor nem rendelkezik az 5. § (1) bekezdése szerinti érvényes matricával, illetve
elektronikus díjfizetés esetén a 4. § (5) bekezdése szerinti értesítéssel, akkor a jogosulatlan úthasználat miatt a
gépjármő díjkategóriájának megfelelı pótdíjat kell fizetni."

Nem fogadtam el az állításukat, miszerint a képen látható autó az enyém lenne, mert arról a megjelölt időpontban nem készülhetett az a kép, ezért kértem bizonytsák a mérőórájuk hitelességét és a rendszerük hozzáférhetetlendégét és azt, hogy állításommal ellentétben az enyám lenne az az autó, amiről fényképet küldtek !

Nem kaptam rá érdemi választ és tudtommal eddig pert sem kezdeményeztek.

Vélemémyem szerint a kötelezettség megállapításához kétséget kizáróan kell bizonyítaniuk azt, hogy az én autóm az állításuk szerinti időpontban ott volt és nem rendelkezett jogosultsággal.

Véleményem szerint per esetén a kötelezettség megállapításához a Gk.kétséget kizáró beazonosítására a rendszám nem elégséges. Felperes csak akkor járhat sikerrel, ha megállításkor nem rendelkezett a gk. jogosultsággal !

AAK. ezen zaklatása azonban sok esetben per nélkül is bevételt ,riadalmat okozhat az autóstársak között, főleg azért, mert nem életszerű, hogy 4 évvel később kelljen számot adnunk egy ragacsos matricáról, szelvényről !Felháborító ! ( Ma már rövidebb az elévülési idő, ezért fontos megnézni az akkor hatályos rendeletet )
Üdv.
C


" A törvények olyanok, mint a pókháló..."

Arisha # 2007.10.18. 10:30

Sziasztok!

Tavaly testvérem Pestre ment autójával, ami visszafelé Budaörsnél lerobbant. Érvényes matricával rendelkezett, ami éjfélkor lejárt. Gy?rb?l éjfél után ért oda érte egy trailer, hogy hazavontassa. A trailernek volt érvényes matricája. Pár hétre rá öcsémnek jött egy felszólítás, hogy azonnal fizessen pótdíjat. Az általuk készített képen állítólag csak a rendszám látszik, az nem, hogy az autó traileren van. El lett küldve nekik autószerel? papírja, trailer matricáról szóló bizonylata, meg egy levél, amiben leírta, hogy au autó rossz volt, traileren szállították. Ez volt egy éve. Azóta egy ügyvéd írogat lelkesen, elkérte ugyanazokat a papírokat, ami a felügyeletnek el lett küldve, s most már perrel fenyeget?znek.
Kérdésem: ha a fényképen tényleg csak a rendszám látszik, az nem, hogy az autó a traileren volt, nem 4 keréken a pályán, az ugye nem elegend? bizonyíték, hogy pert nyerjenek, ha perelnek?

el?re is köszi a választ.

bigdady # 2007.10.18. 12:04

Én már olvastam ilyeről, hogy azt fényképezték le amelyik a tréleren volt, hiába volt 2 méter magasban a kocsi. talán a vezess.hu foglalkozott vele, de nem biztos

bigdady # 2007.10.18. 12:06

MEg gondolom menetiránnyal háttal mentél akkor vagy nem? :)))

Arisha # 2007.10.18. 12:13

Ez egy sima autószállító utánfutó volt, és nem menetiránynak háttal.:(

Royal # 2007.10.18. 13:01

Ha magyarországon él az ember, szép lassan kikupálódik hol számíthat átverésre. Elmesélem az esetemet:

Éppen 1 hete történt, hogy Budapestről Vácra szerettem volna eljutni. Az útiterv a következő lett volna. M3 kivezető -> 2/A út -> Vác. Az M3 autópálya 2/A leágazásig köztudottan díjmentes. Haladok nyugisan a városból kivezető autópálya szakaszon, elérek a 2/A leágazásig, ez az utolsó lehet?ség ahol el lehet hagyni az autópályát, utána már fizetős szakasz következik. Azonban meglepődve tapasztaltam, hogy a leágazás le vagyon zárva, rajta munkagépek dolgoznak, nem lehet kimenni semerre, csak tovább egyenesen a kamerával ellenörzött szakaszra. Dúltam fúltam, mert sehol nem volt előre kitáblázva, és ismervén a jómagyar módszereket, 1000%-ig biztos voltam abban is, ha belépek a fizetőzónába, ott fog villogni a kamera. És akkor olyat tettem amit nem veszélytelen. Satufék, és lükverc a pályán, 1 kilómétert vissza. Anyázás dudálás közepette. De Megérte. Pár napra rá, az index írt a dologról egy cikket:

http://index.hu/…var/matr278/

2007. Hungary. :(

balageboy # 2007.10.21. 07:42

Jaj de örülök neked Royal :D Ezek szerint nem én vagyok egyedül az utak réma ..... Én egy az egyben ugyanezt tettem, sőt szerintem több mint egy km-t tolattam vissza a leállósávban ugyanezen ok miatt csak máshol, aztán szerintük persze ki volt táblázva de hát mégsem volt, úgy emlékszem. És hogy tetézzem, még utána az egyirányúval is szembemenve mentem ki a pályáról, mert az volt közelebb :D
Na íme személyemben itt egy megrögzött szabálytalankodó .. A szükség néha ráviszi az embert ilyen dolgokra, hát elég furcsán néztek rám, ez tény, de hát istenem.
Balázs

ui. Én utána felhívtam az Autópályakezelőt (vagyis többször is), és egyszer egy nagyon kedves hölgyet fogtam ki, aki még azt is elárulta, hogy akkor azon a részen a kamera nem működött, na ez aztán az idegesítő, ezek szeruint nyugodtan mehettem volna tovább. Egyébiránt pedig azt mondta, hogy a rendszer a 24 órás időtartamot vizsgálja, azaz ha belefutok egy ilyen fixen telepített kamerába és nem volt matricám, akkor az is megoldás, ha utána rögtön az első benzinkútnál megveszem, mert így ellenőrzik csak napra, szóval 10-20 perc ide vagy oda az mindegy. Ezt nem is gondoltam volna, azt hittem ennél több eszük van azért, de hát ezek szerint, ha ő mondja, biztos így van.

Royal # 2007.10.24. 07:22

:-)))))

Igen én is a szembejövő (pályára felhajtó) úton hagytam el a pályát :D ÁÁÁ egyébként meg tiszta gáz hogy így kell megoldani a dolgot. Az autópályakezelő ahelyett, hogy méltányossági alapon a következő kihajtóig ingyenessé tenné a szakaszt, legalább átmenetileg, pont az ellenkezőjét teszi. Ott fejezi le a zsákutcába terelt birkákat. Bár azt nyilatkozta az autópályakezelő hogy ki volt táblázva. Igen, ahol már késő.

Hát a percekkel kapcsolatban nem biztos hogy nem figyelik. A sógoromat nemrég büntették meg. Vett tavasszal egy 24 órás matricát (lehet ilyet kapni teherautóra) este 11-kor egy benzinkutnál, naivan gondolván, hogy másnap este 11-kor jár le. Hát nem. A 24 órás matrica aznap 23:59-ig érvényes. Tehát éjfél előtti órákban ilyet vásárolni nem érdemes. A probléma ezzel megint az, hogy sehol nem tüntetik fel.

Macaroon # 2007.10.24. 17:48

Ez egy mekkora magyar tahóság már megint! Pénteken vettünk mi is 4 napost este, gondolván, hogy 4*24 óra, hát NEM! Hétfő este járt le. Ez egy VICC mint annyi minden más Magyarországon.

balageboy # 2007.10.25. 18:16

Igen-igen! A 24 órát én is így gondoltam és azt hiszem a hölgy is akivel beszéltem, tehát az éjfél előtti matricavásárlásokkal tényleg vigyázni kell, de az én esetemben ez úgy volt, hogy nagyjából 15 h-kor beleszaladtam a kamerába, utána pedig vettem a legelső kútnál, pár km-rel arrébb matricát, és az úgy oké volt, kb fél óra eltéréssel, merthogy valóban nem kaptam semmiféle büntetőpapírt tőlük. Nekem a benzinkutas tanácsolta, hogy tegyem ezt, mert ő tutira tudja, hogy így vizsgálják a 24 órát, hogy 0-24 h-ig, na most aztán ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy 23 h-kor szalad bele és a következő nap 00:15 h-kor veszi a matricát, akkor ezek szerint már jönne a büntetés.
a frász tudja ..... lényeg, h megúsztam, de egyébként, én ha csak tudom, kerülöm a pályákat, elvből nem vagyok hajlandó fizetni érte.
Balázs