Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


gerbera317 # 2017.04.28. 13:24

:-) Nyilván nem, de azóta a kérdező is rájöhetett, hol a hiba.

Burn Out # 2017.04.28. 13:09

A meghatalmazó is aláírta a meghatalmazást?

foglalt # 2017.04.28. 11:50

Jó napot!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy nálunk tegnap volt egy közgyűlés amin édesapám nem tudott részt venni mert külföldön tartozkodott (ő a tulajdonos) irtunk meghatalmazást tanúkkal, de viszont a közösképviselő nem fogadta el mondván, nem érvényes mert a külföldi konzulátussal kellett volna megirni. Érdeklődnék, hogy valóban így van vagy.
válaszukat előre is köszönöm.

joke # 2017.04.28. 03:51

Hát, igen!
Arra nem gondoltak "nagyjaink", hogy az uniós belépéssel, a "munkaerő szabad áramlásával", a jóval fejlettebb és gazdagabb nyugat elszívja a szakembereket az országból.
Ez pedig idővel, katasztrofális helyzetet okoz a hazai gazdaságban, egészségügyben, TB- és nyugdíjkasszában, stb.
Az teljesen nyilvánvaló, hogy ez így már sokáig nem tartható fenn. Alapvető változásoknak kell következni, de jó lenne tervezett formában csinálni, mert ellenkező esetben káoszba süllyed az ország. Aminek vannak már előjelei...

MajorDomus # 2017.04.27. 21:00

Legalább 2.500 lakás, és a kezelési dij több mint 2,5 millió !

Csak a saját területemből kiindulva!

Most már ott tartunk,hogy én könyörgök a vállalkozónak,hogy vállaja el!

60 éves villabyszerelőim vannak,mert mindenki külföldön dolgozik!

joke # 2017.04.27. 07:58

El lehet képzelni a káoszt, amikor vagy 60 társasház hirtelen elkezd új közös képviselő után kutatni.
Ez óvatosan számolva is több mint ezer lakás.
Ez alaphangon is több mint havi 1 millió, csak kezelési díjból. De számos nagy költségvetésű felújítás is volt.
Tetőcserék, hőszigetelések, kémény felújítások. Abból is szokott csurranni-cseppenni, biztosítások kötése minden házon, LTP minden házon, hitelfelvételek nem két háznál.
Ezek mind "honorált" tevékenységek az üzletet szerzők számára. Úgy tűnik, mindez SEM volt elégséges.
Az ostobák, a mohóságukkal buknak meg.
Ezért írtam hogy a tisztességet, törvényekkel nem lehet pótolni. Sajnos, az ország morális helyzete is kb. ezen a szinten van.

MajorDomus # 2017.04.26. 22:10

60 házat nen guc kezelni egy közös öéoviselő,még 30 is sok,nekem elhiheted!

Nem a mundlrt akarlm védeni,de én tapasztalatból beszélek,te meg indulatból.

3 évtizede veszek át épületeket más kezelőktől,tudom mit beszélek!
Nem a lopés,hanem a hihetetlen hozzá nem értés és hanyag munka a nagyobb gond.

joke # 2017.04.26. 03:36

Véletlenül, ismerem a történetet.
2012-ben bukott egy k.k., 17 millió feletti összeg tűnt el. Kapott 1.5 évet felfüggesztve. 30 fölött volt a társasházai száma. Akkor, ezeknek új képviselőt kellett keresniük. Átmentek egy másik kezelőhöz, amelyik most márciusban bukott meg. Közel 60 ház tartozott hozzá. A kár itt már jóval több lesz. Nem zugképviselőről és zugirodáról beszélünk! Most akkor, hova a jó büdös francba menjenek ezek a társasházak?
Védjétek csak a mundér becsületét, de ettől nem lesz tisztább a pálya! Ismeritek a házak közötti pénz tologatást, megfogni csak egyidejű kassza csinálással lehetne őket. Vagy ha annyira hülye, hogy meg akar forgatni néhány tízmilliót, csak nem jön össze a buli, mert átvágják és lenyúlják a pénzt. Innen egyenes út vezet a buktához.
És mindkét fenti k.k. menet közben "kurvult" el, ahogy megérezték a "pénz szagát". Bár, utóbbinál erősen látszik a következetes törekvés a pénzek lenyúlására...
Attól hogy sokan "ésszel" csinálják és mértéket tartanak, még nem lesznek tisztességesek.
Nyilván, a "42 ezerben" akad sok tisztességes is.
Ahogyan a politikusok között is akadhat olyan is. :)
Ha a véleményemre vagytok kíváncsiak, óriási hiba volt magánvállalkozók kezébe adni a társasház-kezelést.
Ha sok társasház van egy városban, ott egy önkormányzati cégnek kéne csinálnia, kellő önkormányzati felügyelet és háttér mellett. Ez sem garancia arra hogy minden tökéletesen fog működni, de annál jobb, mint hogy mindenféle emberek társasház kezelésbe kezdjenek. Nehogy már ne érje meg egy ilyen céget létrehozni, min. ezer Ft/lakás/hó kezelési díj mellett.
Lehet itt törvények tömkelegét hozni a társasházak működésére. Ha nem tisztességesek akik a pénzt kezelik, akkor úgyis lenyúlják. És a sok hülye szabályozás csak bonyolítani fogja a becsületes közös képviselők életét. A tisztességnek belülről kell fakadnia, a törvények ezen nem segítenek.
Ugye a brókerbotrányok, ismertek.
Meg lehetett akadályozni őket? Ha igen, miért nem tették? Valahol így van ez a társasház működtetésnél, vagyonkezelésnél is...

MajorDomus # 2017.04.25. 20:00

Joke

Az országban 42 ezer közös képviselő dolgozik!

Te viszont az évi egy esetből általánositasz!

Ugye az orvosodat (aki a jövő héten operálja a vakbeledet)sem annak alapján itéled meg,hogy milyen műhibát követett el egy orvos Szegeden?!

ragyasdezso # 2017.04.25. 18:23

joke

Ugyanaról a kk. -ról van szó a linken. Szóval ez nem növelte a csalók számát! És azt jól tudod, hogy a tulajdonosok is bőven felelősök, hiszen mi számít a kk. választáskor: mennyiért vállalja? Aki 50%-ért az a nyerő és még végzettség sem kell! Fő hogy olcsó legyen. A közmondást meg ismered: olcsó húsnak....

joke # 2017.04.25. 17:04

Sajnos, ha nem elég a havonta bejövő pénz a ház működtetésére, akkor emelni kell a tarifát.
Hogy azért nem elég, mert többen nem fizetnek közös költséget, az lényegtelen abból a szempontból, hogy a háznak működnie kell, ki kell tudni egyenlíteni a számlákat. Ha nem, akkor becsődöl a ház, ami senkinek nem érdeke. A tartozásokat be kell hajtani, de az nem két nap, meg nem olyan egyszerű...

Klaczk # 2017.04.25. 14:08

joke!

Nem tudhatod miért nem voltam lakógyűlésen,úgyhogy ezt hagyjuk.
De ha még ezt meg is szavazta bárki is, milyen módszer az, hogy "Szavazzuk meg, hogy a nemfizetők által generált hiányt terheljük rá a fizetőkre!" "Oké, ezaz, szavazzuk meg!" Ez így működik???
Bízom benne, hogy nem!

joke # 2017.04.25. 03:38

Dezső!
Igen, krva figyelmesen olvastam!
Főleg azt, amikor a nagyokos pécsi "nagyfőnök" osztja az észt. "A kibicnek semmi sem drága" alapon.
Itt van akkor egy újabb cikk a témában, ami alatt valaki már megmondta a tutit, a korábbi irományban megszólaló Nagy Emil bölcseletére...

http://www.bama.hu/…penz-721929/

Tudom, mindig a tulajdonosok a felelősök, "ménem ellenőrizték".
Csak szólnék, hogy ez egy bizalmi állás! Megakadályozni nem lehet, ha rálép egy útra a közös képviselő.
Max. futni az események után.
Mivel nevetséges büntetést kapnak, azt is kb. úgy 2-3 évvel a cselekmény után, így mindig lesznek új játékosok a pályán.
Talán ismerős a mondás:
"Kétféle ember van, aki már volt kórházban és aki még lesz kórházban."
Erre hajaz a következő:
"Kétféle k.képviselő van, aki már megbukott és aki még nem." Ismerek legalább hármat, akik semmivel nem tisztességesebbek az elmúlt öt évben megbukott két komlóinál, csak jóval dörzsöltebbek és sokkal több eszük van. De ami késik, az nem múlik...

MajorDomus # 2017.04.24. 20:47

Jogosult.
A ház számláit fizetni kell addig is,mig a hétralékot behajtják.

joke # 2017.04.24. 15:08

Klaczk!

Ilyet csak lakógyűlésen lehet megszavazni.
Talán el kellett volna menni, nem utólag reklamálni...

Klaczk # 2017.04.24. 14:08

Tisztelt Válaszadók!

Egy olyan problémám van, hogy van egy lakásom (három lépcsőházas, négyemeletes tásasházban) amiben egy munkatársam lakik fenntartásért cserébe. Rendbe tartja a lakást, fizeti a rezsit stb...
Eddig 3780 forint volt a havi közköltség ami helyi viszonylatban (Kazincbarcika) átlagosnak számított. Viszont Májustól megemelték 5250 forintra amit én "kissé" sokallok ezért fel is hívtam a lakásfenntartó szövetkezetet, magyarázatot kérve.
Szó szót követett, tetőszigetelés, takarítás, izzócsere stb, értetlenkedek, mire kiböki a vonal túlsó végén a hölgy, hogy "meg nagyon sok a társasház kintlévősége".
Mondom erre, hogy akkor ezután én sem fogom fizetni és akkor majd csak lesz valaki másik balek aki helyettem is kifizeti.
Erre a hölgy, hogy akkor ráterhelik a lakásra, jelzálogot tehetnek rá és végső soron el is árverezhetik a lakást. Nyilván nem járható út, de akkor a nemfizetőknél miért nem ezt alkalmazzák, miért mással fizettetik ki a tartozásukat?
Kérdésem, hogy jogosult e a szövetkezet ilyen jogcímen emelést végre hajtani a rendszeresen fizetők terhére vagy ez egy olyan dolog, hogy a hölgy ezt így bemondta nekem a telefonba viszont hivatalosan úgyse vállalnák fel?
Válaszokat előre is köszönöm!
MPA

ragyasdezso # 2017.04.24. 13:42

joke

Igen sokat tisztult, de az nem zárja ki, hogy évente 5-6 ilyet olvashatsz.Ha figyelmesen olvastad a ügy felveti a tulajdonosok felelősségét is, amiről nagyon gyakran elfelejtkeznek!

joke # 2017.04.24. 12:21

"Az elmúlt 15 évben megtisztult a szakma,akik saját zsebre dolgoztak jórészt kihullottak a rostán,mert az internet világábanan már nehéz átverni az embereket."

http://www.bama.hu/…yoma-721157/

Ja, tényleg megtisztult...

MajorDomus # 2017.03.11. 00:03

Csak miért mindig kivűlről várják a segitséget?

Szomorú örökös # 2017.03.10. 05:45

MajorDomus

Én inkább úgy érzem, a kedves hozzászóló azt gondolja ellenőrzés alatt, hogy majd egy ilyen intézmény "hatósági áras" rendszert vezetne be és minden egyes munkatípusra megszabná, hogy mennyit lehet érte kérni. Na azt hiszem, akkor kevés mester maradna. Minden egyes ház, minden egyes munka a legtöbb esetben egyedi körülmények alapján van elvégezve, nehéz az ilyentől azt várni, hogy egységáras legyen.

Nekem pl. tegnap kifejezetten sikerült "alul" vállalnom egy kicsi házat, este fél 10-ig dolgoztam rajta, hogy készen legyen, de ilyenkor már nincs más választása az embernek, mint hogy megcsinálja és kész. Árajánlat előtt ugyanis nem mindig van lehetőség belelátni a dolgokba, azt sokszor muszáj úgy adni, hogy nagyjából bekalkulálod a költségeket és vagy könnyen megy, vagy nagyon megdolgozol vele. Aztán erre mondhatják - mikor túl könnyen megy - hogy mutyi volt benne, engem aztán nem érdekel. Ilyenkor kapod vissza a sorstól igazságosan azt a költséget, ami a másik háznál elúszott.

MajorDomus # 2017.03.09. 22:22

,,De abban a pillanatban, hogy egy külsős emberke vállalja el, egyből vannak, akik mutyit, svindlit sejtenek a háttérben. Pedig azért a legtöbb képviselő szerintem nagyon korrektül bánik a házakkal. Aki pedig nem, az úgyis kiszóródik idővel, ha híre megy, hogy miként dolgozik,,

Ez teljesen igaz!
Az elmúlt 15 évben megtisztult a szakma,akik saját zsebre dolgoztak jórészt kihullottak a rostán,mert az internet világábanan már nehéz átverni az embereket. Azonkivűl olyan technikai szint kell (e ház, multi ház programok stb)ehhez a munkához ,hogy arra már nem áldoznak!

Nem kell ehhez központi ellenőzés,főleg egy 9 lakásos házban.
Hivjatok össze egy közgyűlést,hozza el a képviselő a 2016-os könyvelést a számlákkal !

Egy óra alatt át lehet nézni!
Ez a munka hol volt elvégezve,miért 12 ezer ft egy zárbetét csere,miért volt 54 ezer ft kiadva erre,amikor nincs a költségvetésben!
Ennyi.

Szomorú örökös # 2017.03.09. 06:07

MajorDomus

Egyetértek, hogy nem jó, ha a házban lakik a közös képviselő. De abban a pillanatban, hogy egy külsős emberke vállalja el, egyből vannak, akik mutyit, svindlit sejtenek a háttérben. Pedig azért a legtöbb képviselő szerintem nagyon korrektül bánik a házakkal. Aki pedig nem, az úgyis kiszóródik idővel, ha híre megy, hogy miként dolgozik.

Én special azzal sem értek egyet, hogy ha van egy közgyűlés által elfogadott árajánlat egy munkára, akkor azt utólag akarják egyesek kétségbe vonni, hogy minek is kell az, meg hogy drágább, mint a valós ár és hasonlók. Többnyire pont azok szoktak így viselkedni, akik el se mennek a közgyűlésre, viszont amikor döntés születik, a jegyzőkönyvbe vagy annak tartalmába egyből belekötnek.

No én az ilyen embereknek szoktam ajánlani mindig, hogy vállalják el ők és akkor nem lesz több kibúvó a távolmaradásra, mert különben vagy kiteszik őket, vagy ha ez nem megy, akkor járhatnak a bíróságra magyarázkodni.

MajorDomus # 2017.03.08. 19:47

Saját házban tanulja meg mindenki a szakmát,én is,de ahogy lehet megszabadul tőle,mert pokol lesz az élete.

Én a saját házamat 20 éve leadtam,ahol az irodám van,ott meg az ötödik képviselőt koptatjuk,mkndig segitem őket,de nincs az a pénz,amiért elvállalnám.

Szomorú örökös # 2017.03.08. 06:39

raffer

Neked is szép reggelt! Én inkább ezt választom! Tudod, ez a mondatod nem túl sok intelligenciára utal és nem szándékozom azonosulni veled.

Tehát aki nem ad neked igazat, az „okoskodó hülye” lenne? Megértem a házat, amiért letojják a fejed és nem hallgatnak rád. Fogadd el, hogy egyedül maradtál! :-D

Én szolgáltató vállalkozóként minden házban találkozom többnyire ilyen fantasztikusan "okos" emberekkel, akikről azért velem együtt a házban a többi lakónak egészen más a véleménye. Sőt a legtöbb házban az ilyen lakókat szépen lassan kiközösítik mindenből, aztán ha felfogják az illetők, akkor inkább elköltöznek máshová, ha jót akarnak maguknak.

Mellesleg lassan gondolkodom már rajta, hogy alkalmazott pszichológiát kellene levelezőn tanulnom a kezelésetekhez. Bár az utóbbi időben egészen jól elboldogulok veletek. :-D

Szomorú örökös # 2017.03.08. 06:08

raffer

Én meg továbbra is fenntartom, hogy ahogy olvasgatlak, te inkább (félre)értelmezed a paragrafusokat, mint hogy beállnál a csatasorba és alkalmaznád őket, mint a ház közös képviselője. Tegyél javaslatot a ház felé, hogy te ezt nagyon szívesen elvállalnád és ne külső embert alkalmazzanak. Szerintem lehet egy év után sikítva menekülnél a beosztásból. Mindig könnyebb ugatni kívülről a dolgokat, mint belülről látni és csinálni. ;-)