Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2017.07.03. 22:23

És jól tették!

56%-al élet ls halál ura a társasházban!

Adjátok el neki a többi lakást is!

Hapciusz

A te elképzeléseid alapján a társasházak működéskéotelenek lennének!

Nem állitom hogy jó a társasházi törvény,de most ez van...

Régebben sokkal rosszabb volt!

Ballerina # 2017.07.03. 20:44

m2 alapon számolták ki az egyszerű többséget a lakógyűlésen..........

nonolet # 2017.07.03. 19:18

"Négyzetméter alapon van az egyszerű többsége, 56%."

A többséget TULAJDONI HÁNYAD alapján kell számolni...
Nem m2 alapon.

Akkor is többsége van?

Ballerina # 2017.07.03. 11:15

Mindenkitől elnézést kérek a félreértésért.....Megvett 3 lakást, ebből kettőt összenyitott, ebből lett 2 lakása.

Négyzetméter alapon van az egyszerű többsége, 56%.

Ebben az esetben valóban semmilyen jogorvoslat nincs? A kisebbség jogán akartunk bírósághoz fordulni, de 1/4 évenként 50 e Ft egy ügyvéd, és kb. 1-1/2 évig tart egy ilyen per. A nyugdíjasok ezt nem tudják fizetni, és beláthatatlanul hosszú idő. Van olyan szakmai szervezet ami számon kérheti? Jegyző esetleg?

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2017.07.03. 08:51

MajorDomus, Hapciusz

Itt alapjába véve egyetlen egy probléma van: a társasházak demokratikus döntési intézménye a lakógyűlés, amelyre sajna nagyon sok házban a lakók utálnak vagy lusták elmenni. Viszont pont az ilyen lakók jártatják sokszor utána legjobban a szájukat, ha nem a szájízüknek megfelelő döntés születik, pedig ők is beleszólhattak volna, ha jelen vannak.

Ez pontosan ugyanaz, mint a mindenféle országos választások. Ha elmégy, akkor hozzájárultál a döntéshez. Ha viszont otthon maradtál, akkor fogadd el azt, amit a többség határozott és ne károgj utólag, ha nem tetszik.

Hapciusz # 2017.07.03. 05:40

Elég baj, hogy úgy működnek a társasházak mint a részvénytársaságok, az 50+1%-ot sűrgősen fel kéne emelni legalább 80%-ra és az ismételt közgyűlésen létszámtól független határozathozatali lehetőségét azonnal törölni, helyette legyen írásbeli szavazás.

MajorDomus # 2017.07.02. 21:20

A társasházban a többségi tulajdonos dönt!
El kell költözni,vagy tudomásulvenni.pont.

Szomorú örökös # 2017.07.02. 17:37

Hapciusz

semmi érdeni információ vagy segítség eddig nem íródott le részedről

Te is csak rágalmazni tudod a közös képviselőket, más érdemi információ nem íródott le a részedről. Neked ez a lakásmaffia-becsípődésed kezd kicsit zavaros lenni, ideje lenne témát váltani, mert a végén még nem a közös képviselő, hanem te fogsz bíróságon kikötni.

Ja, és úgy gondolom, nem kéne más azonosítójával gúnyolódni, vagy ne csodálkozz, ha más is megteszi ezt veled!

Hapciusz # 2017.07.02. 15:25

Szörökös, miről beszélsz? Érthetetlen, zavaros hablatyolás, semmi érdeni információ vagy segítség eddig nem íródott le részedről. Minek vagy akkor itt?

Szomorú örökös # 2017.07.02. 14:33

Ballerina

Gondolom nem ez a közös képviselő volt mindig, hanem valaki a házból látta el ezeket a feladatokat. Miért nem váltotok vissza egy ilyen módozatra? Mondjuk egy felújítási alap fenntartása - akár Lakáskasszában kamatoztatva - sohasem haszontalan dolog a társasháznak, mert ha ilyen nincs, akkor az meg már inkább az a felelőtlenség kategória, amikor az illető nem köt biztosítást, aztán amikor romba dől a háza, akkor kezd siránkozni, hogy most mit fog majd kezdeni, hová fog menni lakni. Ezen azért érdemes elgondolkodni.

Szomorú örökös # 2017.07.02. 14:30

Hapciusz

ez már kb.az az eset, mikor ingatlanszerzési céllal megy a kiszolgáltatott, kisebbségbe szorult lakók ellehetetlenítése a zsebrevágott közösképviselő segedelmével

Vagy inkább az az eset, amikor raffer törli magát (vagy őt teszik ki) a fórumról, majd újra regisztrál és tovább osztja az üldözési mániájával kapcsolatos téveszméit, amelyek már olykor-olykor a BTK hatáskörébe tartozó rágalmazást is kimerítik.

Szomorú örökös # 2017.07.02. 14:24

nonolet

teljesen világos, hogy csak 5 lakás van ÖSSZESEN

Én ebben nem lennék annyira biztos:

A szomszéd házban lakó megvett 3 lakást a társasházban másfél éve

v.s.

az 5-ből 3 lakásban kispénzű lakók laknak

Tehát feltehetően a 3 lakásban lakó kispénzű nem a megvásárolt 3 lakás...ergo akkor már csak 2 lakás marad. Most akkor hogy is van ez? :-)

Hapciusz # 2017.07.02. 14:03

ballerina, ez már kb.az az eset, mikor ingatlanszerzési céllal megy a kiszolgáltatott, kisebbségbe szorult lakók ellehetetlenítése a zsebrevágott közösképviselő segedelmével. Most jön az, hogy emelik folyamatosan a közösköltséget, aki nem bírja fizetni, előbb vagy útóbb elárvereztetik a lakását , olcsón megveszik.
Fogalmam sincs, hogy védhetők ki az ilyen lakásmaffia módszerek

nonolet # 2017.07.02. 13:45

Ajjaj, teljesen világos, hogy
csak 5 lakás van ÖSSZESEN... hmm?

Szomorú örökös # 2017.07.02. 05:09

Ballerina

Nem igazán jön le a hozzászólásodból, hogy miként is került egyszerű többségbe ez a 3 lakással rendelkező lakó, akinek többek között a magatartását kritizálod. Ugyanis ezt írod: „az 5-ből 3 lakásban kispénzű lakók laknak”, tehát ebből az jön le, hogy van másik 5 lakás a társasházban, ergo ha mindenki ott lenne a lakógyűlésen, akkor simán le lehetne szavazni ezt az új tulajt a 3 lakásával együtt, de sajna az érdektelenség ellen nincs orvosság. Lehet egy-egy felújításnál utána kéne járni a dolgoknak, árajánlatokat bekérni több vállalkozótól, azt benyújtani a lakógyűlésen, stb. Ha ezt mindig ráhagyjátok a közös képviselőre, akkor ő nyilván mindig azoktól fog kérni, akiket ismer, ez pedig számotokra mindig felveti a mutyi gyanúját. Sokszor egyébként ajánlatos nem csak a végösszeget nézni, érdemes egy-egy árajánlat tartalmát is megvizsgálni, mert sosem biztos, hogy az olcsóbb egyben a jobb is.

Hozzá teszem, hogy azt írtad, „A lakásokat a közös képviselő által ajánlott cégek újítják fel”, ez meg aztán végképp nem a többi lakóra tartozik, hogy egy-egy lakást (belülről) ki is újít fel, mert az mindig a lakás tulajdonosának a dolga, ő dönti el, hogy az ő magántulajdonában ki dolgozhat.

Ezen kívül volt már a vállalkozói praxisomban (nem közös képviselő vagyok) olyan ház is, ahol a közös képviselőnek megnevezett személy semmilyen felújítási alapot nem hozott létre, mindig beszedte a pénzeket, amelyeket aztán szó nélkül kifizetett a számlákra, ezért megkapta a havi járandóságát, és ezzel el volt rendezve, ráadásul még szabályos is volt így. Viszont bármilyen nagyobb tételű probléma felmerült a házban, akkor abból már gáz volt, mert nem volt olyan tétel, amihez ilyenkor hozzá lehet nyúlni. Nem biztos, hogy annyira „érdektelen” az a képviselet, lehet csak előrelátó, ezért is emelte meg a közös költséget. Talán meg kéne kicsit részletesebben vizsgálni, hogy mire is szedi azt a pénzt, utána kritizálni a munkáját.

Burn Out # 2017.07.02. 03:44

A lakásokat a közös képviselő által ajánlott cégek újítják fel, látszik a többi lakó számára érdek(telen)képviseleten.” - nem értem, hogy ez miért probléma. igazából közöd sincs ahhoz, hogy ki végzi a munkát.

Ha valakinek lenne ötlete arra, hogyan tudnánk "hatékony panaszt tenni" a közös képviselő ellen, megfizethető módon, nagyon hálás lennék.” - max. le kellene váltani, de az se fog menni.

Ballerina # 2017.07.01. 20:58

Tisztelt Fórum!

Egy régóta húzódó problémáról van szó, téma a közös képviselő hanyag magatartása és az érdekképviselet hiánya.

11 éve lakunk a társasházban, békés, csendes ház VOLT. A szomszéd házban lakó megvett 3 lakást a társasházban másfél éve, így egyszerű többsége lett, könnyen megszavaztatta a közös ktsg emelését illetve egyszeri befizetést.

A lakásokat a közös képviselő által ajánlott cégek újítják fel, látszik a többi lakó számára érdek(telen)képviseleten.
Azóta nem tudunk elérni szinte semmit, egyszerű kérdésekben sem tudunk dönteni, mert esélyünk sincs.A közös képviselő nem áll szóba velünk, semmit nem intéz amire megkérjük(hosszas kérelmező levelek hatására sem), csak az új lakó kéréseire ugrik azonnal.
A házban több a nyugdíjas, a kétszeresére emelt közös ktsg nem indokolt, ők valóban nem tudják kifizetni.
Ügyvédet nem tudunk megfizetni, mert az 5-ből 3 lakásban kispénzű lakók laknak, nem tudják az akár 1 évig húzódó per költségeit fedezni előre, ráadásul bizonytalan a kimenetel.
Ha valakinek lenne ötlete arra, hogyan tudnánk "hatékony panaszt tenni" a közös képviselő ellen, megfizethető módon, nagyon hálás lennék. Szeretnénk nyugalomban élni ismét! Köszönöm!

siórét # 2017.07.01. 09:46

Üdv mindenkinek!
A lakásszövetkezet gazdálkodásával kapcsolatban (kintlévőségek be nem hajtása, felújítási alap nincs elkülönítve és a számlák kiegyenlítésére fordítják, hiányos tájékoztatás) miatt a jegyzőnek van-e lehetősége vizsgálatot folytatni, ha bejelentést teszünk?
Amennyiben nem jogosult, hova lehet fordulni?

MajorDomus # 2017.06.21. 19:37

Akkor igyatok rá hideg vizet!

  1. Ködösitesz,nem irod konkrétan miről van szó!
  2. Nem tudod mit jelent a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások köre!
  3. Ami ide tartozik,az nem oldható meg félmillió forintból!
  4. Ugyanakkor félmillió forint kifizetésére a közös képviselőnek nincs joga közgyűlési felhatalmazás nélkül!

Ez akkor is igaz,ha a képviselő kifizetésijogköre nincs szabályozva!

zuglói_ # 2017.06.21. 07:06

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni.

Társasházunk közös képviselője a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokat vállalt közgyűlés összehívása nélkül az egyik lakó utasítására. Ez fél millió Ft-ba került. Hiába jelezte a lakók egy része, hogy ez az eljárás nem szabályos, a közös képviselőt nem érdekelte.
Az egyik számla kifizetése előtt közgyűlési jegyzőkönyvben mindez rögzítésre került ill. vannak mail levelezések is az ügyről. A közös képviselő azt mondta a lakóknak, ha az eredeti állapotot vissza akarják állítani, akkor ez a társasház költsége lesz.
Kis társasház lévén a költségvetésben jelentős hiányt okozott a fél milliós kiadás, a következő nagyobb összegű számlát nem tudta kifizetni a társasház. Rendkíüli befizetést szavaztak meg, közgyűlési határozat született róla. A lakók nagy része befizette az előírt összeget.
Úgy gondolom, hogy a közös képviselő törvényt sértő magatartása vezetett a rendkívüli befizetés elrendeléséhez, ezért - bár formailag szabályos a rendkívüli befizetés előírása - az igazságérzetemet bántja a közös képviselő eljárása.
A közös képviselővel több kört futottam az ügyben (törvényi hivatkozás stb), de lepereg róla.

Kérdésem, hogy mit tehetünk az ügyben?

SZMSZ-ünk nincs, a fél milliós számla kifizetése után döntött a közgyűlés arról, hogy milyen összegről dönthet saját hatáskörben a közös képviselő.

Köszönettel várom a válaszokat.

MajorDomus # 2017.06.09. 20:04

De miért a közös képviselőt nyaggatod ezzel?

Neki fizeted a fűtésdijat ?

És 4 éve várod a csodát?

ragyasdezso # 2017.06.09. 16:37

katimama1933
A szolgáltatóhoz.

katimama1933 # 2017.06.09. 10:57

Ki tud tanácsot adni?
A fűtőtest cirkulációjával van problémánk már 4. éve nem müködik és a közös képviselőnk nem hajlandó a fűtési problémánkat megoldani . Hová tudok fordulni a segítségért?

MajorDomus # 2017.06.07. 21:21

Ha nem született határozat, tökmindegy.

stilmotoros # 2017.06.06. 22:18

Tisztelt MajorDomus.
Köszönöm a gyors választ, de a dolog tovább bonyolódott, mert közben a másik is megtagadta az aláírást, sőt azt követelik, hogy az egyebek részletes leírása kerüljön törlésre, és helyette az kerüljön bele, hogy kötetlen beszélgetést folytattunk a lépcsőházzal kapcsolatos ügyekről.
Mivel a jegyzőkönyv leíró és a levezető elnök ugyanaz a személy, akit határozattal meg is szavaztak a jelenlévők a hitelesítők személyével együtt, a leíró nem követ-e el okirat hamisítást, ha a nyomásnak engedve megváltoztatja az eredeti jegyzőkönyvet, amelynek tartalmát email-be a hitelesítők megkapták és ki tudja ki látta még.