Lakásszövetkezet


PajtiP # 2024.06.09. 16:34

Lakásszövetkezet utalásai kettős aláírásánál az ügyvezető mellett lehet-e egy felügyelő bizottsági tag

osztap # 2024.06.10. 06:47

PajtiP,

Az együttes aláírás (ügyvezető elnök (vagy ügyvezető igazgató) PLUSZ még egy ember) a Lakszövtörvény 7. § (2)-be ütközik, ami szerint a tisztségviselő cégjegyzési (= írásbeli képviseleti) joga önálló. Az alapszabály nem írhatja ezt felül. Ezért nincs szükség más aláírására, csak az ügyvezető elnökére.

Ha az alapszabály mégis előírja, az harmadik személlyel szemben hatálytalan, 7. § (1). Tehát a bank akkor is megcsinálja az utalást, ha csak az ügyvezető elnök írja alá. (Ha pedig az ügyvezető elnök együttes aláírónak van bejelentve a banknál, azt meg tudja változtatni önállóra.)

Az pedig szerintem nem működik, hogy az alapszabály azt írja elő, hogy az FB-tag legyen a másik aláíró. Akkor hogyan tudná az FB mint testület az ellenőrzési jogkörét gyakorolni (26. § (1)), hiszen a saját tagjának döntéseit kellene ellenőriznie?

PajtiP # 2024.06.11. 09:30

A közgyűlési határozat kiadásának követelménye-e a jegyzőkönyv megléte? Tudomásom szerint nincs olyan előírás, hogy annak is meg kell lennie 30 napon belül

osztap # 2024.06.12. 06:23

PajtiP,

Mivel a határozatokat a jegyzőkönyv tartalmazza (Lakszövtörvény 18. § (5) e) pont) , és a határozatokat 30 napon belül közölni kell a tagokkal (18. § (7)), a jegyzőkönyvnek korábban el kell készülnie.
Különben honnan lehetne tudni, hogy mik a határozatok? Úgy emlékszünk?

Mi a valódi probléma, amit meg akasz oldani? Látom, hogy különboző random témákban kérdezel a lakszövtörvény kapcsán. Szerintem többre mennél, ha nem ilyen mikro-kérdéseket tennéd fel, hanem az alapproblémát próbálnánk megoldani.

PajtiP # 2024.06.12. 09:18

Ki adja ki annak a rendkívüli közgyűlésnek a határozatait és jegyzőkönyvét, amit a felügyelő hívott össze

borsika # 2024.06.18. 09:28

osztap köszönöm szépen a válaszodat. A két igazgatósági tag, aki az elnökünk halála után viszi a szövetkezet ügyeit, megbizatásuk 2 év mulva jár le. Természetesen törekszünk új elnököt választani, ki is írtunk pályázatot, amire két jelentkező volt, de egyiket sem fogadta el a közgyűlés. Az alapszabályunk nem ír elő határidőt az elnök választásra, úgy írtad a törvény sem.
Azt a mondatodat nem értem, hogy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet egy tulajdonos, hisz törvényellenesen működünk. Miért? Mitől törvényellenes ez a működés?
Hamarosan új pályázatot készülünk kiírni.
Másik kérdésem, hogy a közgyűlési határozatok megtámadhatóak-e ahogyan a törvényben olvastam és milyen indokkal?
Erre a közzététel alkalmával fel kell-e hívni a tagság figyelmét?
Az előző vezetés ezt nem tette,de én olvastam a törvényben és szeretném segítségedet kérni, hogy ez így helyes-e, hogy 60 napon belül megtámadható?

osztap # 2024.06.18. 18:19

Mitől törvényellenes ez a működés?
Az igazgatóság legalább háromtagú. Ezt a Lakszövtörvény 22. § (1) és a Ptk. 3:343. § is kimondja. Meg, gondolom, az alapszabályotok is.

Másik kérdésem, hogy a közgyűlési határozatok megtámadhatóak-e ahogyan a törvényben olvastam és milyen indokkal?
Megtámadhatóak, Lakszövtörvény 9. §, indokok az (1)-(2) bekezdésben.

Erre a közzététel alkalmával fel kell-e hívni a tagság figyelmét?
Nem tudok arról, hogy lenne ilyen kötelezettsége az igazgatóságnak. Hol olvastad ezt?