Ingatlanügyek


matthiasi # 2013.06.04. 17:44

Azért annyira nem rossz a helyzet, kár rémeket látni

viharvadász !!

matthiasi # 2013.06.04. 17:45

vagy té is a remegős fajtából való vagy ??

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.04. 18:35

Mert eddig nem lehetett kisajátítani?

TMOBIL # 2013.06.12. 12:44

Tisztelt Fórum!
Az lenne a kérdésem hogy banki jelzáloggal terhelt
ingatlant ki lehet-e adni albérlőnek, ha az adós nem
lakik az ingatlanban? Kell-e a bank hozzájárulása ehhez?
Köszönettel:

TMOBIL # 2013.06.12. 13:01

A lentihez még kapcsolódóan:
Ha az adós már évek óta nem fizeti a ház hitel törlesztést, a házat kiadja albérletbe, ennek diját nem fizeti vissza a banknak- a megkezdett végrehajtási eljárásnál ezen albérleti dijak foglalhatók-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.12. 16:11

Igen, igen.

Tank # 2013.06.17. 17:46

Tisztelt Szakértők!

Férjemmel 2012-ben házasságot bontottunk. Még a házasság idején elkezdtünk építeni egy házat, amelyet már ő fejezett be a különélésünk idején ill. a válásunk után. A ház tulajdoni hányada 1/2 - 1/2. Ő beköltözött a házba, de megállapodtunk szóban, hogy eladjuk a házat. Mindezek ellenére akadályozza az eladást, ellenséges az érdeklődőkkel, és kijelentette, hogy ő csak a teljes vételár kifizetése után hajlandó kiköltözni. Az általa megállapított árból nem hajlandó engedni. Az ár irreális, de nem hajlandó belátni. Kérdésem, hogy milyen lehetőségem van eladásra kényszeríteni, meddig gátolhatja az eladást, esetleg hogyan lehet a közös tulajdont megszüntetni, úgy, hogy a részem kifizetésre kerüljön, hiszen az ingatlant ő használja! Kérhetek-e bérleti díjat miután Ő lakik a házban, én viszont albérletben?

Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2013.06.18. 20:42

Pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt, akkor majd igazságügyi szakértő állapítja meg a forgalmi értéket, és árvereznek.
Többlethasználati díjat csak akkor követelhetsz, ha kizárt, vagy erőszakkal üldözött el.

sara.farkas0208 # 2013.06.20. 07:20

Kedves Fórumozók!

A párommal tervezzük az ingatlan vásárlást. Ha tudnátok segíteni egy-két kérdésemet megválaszolni, nagyon hálás lennék.
Még nem vagyunk házasok, hogyan tudjuk közös névre venni?
Fel kell tüntetni ki mennyivel van benne az ingatlan árában?
Vállalkozótól vesszük, jól tudom hogy nincs illeték így?
Ügyvédi díjjal már számoltunk, van e ezen kívül még a vétellel kapcsolatos költség?

Segítségeteket köszönöm.

Sári

myszilvi # 2013.06.20. 08:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsát szeretném kérni.A helyzet a következő:Megvásároljuk édesanyámtól a házát,ami egy ikerház egyik fele(közös osztatlan tulajdon 1/2-e).A hitelhez a bank kért egy használati megállapodást,amit a tulajdonosoknak alá kell írni.A másik fél rész egyik tulajdonosa csak úgy írta alá(hosszadalmas procedúra után),hogy 10000 Ft kért érte,és az ügyvédi költségét(ami szintén 10000.-Ft) is mi fizetjük. Ebbe mi bele is mentünk.Csakhogy megkaptuk az ügyvédtől a számlát(költségtérítés néven) és ez most 25400,-Ft-ról szól. Felháborítónak tartom,hogy a zsarolás után még áfát is fizetek és egy ügyvéd ilyet megtehet.Kérdésem az lenne,ha nem fizetem ki,milyen következményre számíthatok?

Köszönöm segítségét
Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 13:23

Sara.farkas, az adásvételi szerződésben közre kell működnie egy ügyvédnek, akit szokás szerint a vevők fizetnek. Szóval keressetek egyet, és ő mindent el fog mondani.

Egyébként teljesen rutinügy, semmi különös nincs benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 13:25

Myszilvi, a hibát az elején követtétek el. Nem kell ilyen ingatlant - pláne ilyen tulajdonostárssal megvenni. Anyóstól se.

Erzsi4812 # 2013.06.20. 14:36

Tisztelt Fórumozók!

Tény: Fiam és "el nem vált barátnője" közös ingatlant szeretnének vásárolni, amelyhez hiányzik 3 millió forint. A gyermekem nem hitelképes - van lakása, kocsija - a bank számára, mivel külföldön dolgozott és Mo-on nincs kimutatható jövedelme. A barátnője keresete pedig nem elég a hitelfelvételhez. Megkerestek engem. Azzal tisztában vagyok, hogy az adóstárs egyetemlegesen felel az adóssal együtt.
Kérdés: ha én lennék az adós és a barátnő az adóstárs, és ők nem fizetnék meg nekem a számlámról levont hitelt - gondolom az én bankszámlámról emelné le a bank, mivel én vagyok az adós - van-e arra lehetőség, hogy a banknak felajánlom azt a lakást, melyre a hitelt felvették (vagy inkább felvettem) vagy, mivel a számlámról teljesíthető a hitel összege, így a felvett hitelt a kamataival együtt nekem kell megfizetnem.

Köszönöm a választ
Erzsi

hmmelinda # 2013.06.21. 04:36

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatosan:
Férjemmel válófélben vagyunk, van egy közös telkünk (1/2-1/2 arányban tulajdonosok). Erre a telekre annak idején én vettem fel hitelt, és egyedül én fizetem. Továbbá van két közös kisgyermekünk is, természetesen nálam kerültek elhelyezésre.
Mindezekre tekintettel szeretném, ha férjem lemondana a közös telek tulajdonjogáról (szerencsére ebben partner), azonban nem tudom, hogy ezt milyen formában lenne a legjobb megoldani. Ajándékozás, átruházás, eladás, lemondás? Nem tudom melyik illetékmentes, adómentes. Ha valamelyik gyermeknek ajándékozza a tulajdonjogát, az tudomásom szerint illeték- és adómentes, azonban azzal nem vagyok tisztában, hogy egy esetleges jövőbeni eladáskor nehézséget jelent-e majd ez (a felügyeleti jogot, így a gyermekek vagyonának kezelését kizárólagosan én gyakorlom).
Kérem szíves tanácsukat, segítségüket ügyemben!

vörös # 2013.06.21. 06:38

Szép napot! Segítséget szeretnék kérni.
Vásároltunk unokatestvéremmel 2 üzlethelyiséget . A megállapodás az volt, hogy mindkettő mindkettőnk nevén lesz.Ő sokat jár oda vidékre, és így intézheti a dolgokat nélkülem is. Az ügyvéd, az Ő barátja volt. Mikor a szerződés aláírására mentünk, láttam, hogy mindkét üzlet az én nevemen van, de Ő holtig tartó haszonélvezetet íratott Magára. Megjegyeztem, mire a válasz, így jó, hiszen úgyis hamar eladjuk, persze azóta sem lett eladva. Ő részben kiadta, viszont a költségeket nem fizeti. A vételárat fele -fele fizettük én 300000 illetéket, Ő 80 000-t fizetett. Az ügyvédnek megbízást nem adtam, a fizetésről számlát nem kaptunk. Mit tehetek? Most azzal fenyegetőzik, hogy a tartozásokat ráterheltetteti az üzletekre. Eladni , kiadni nem tudom, hiszen Ő magára írattatta a haszonélvezetet.A segítséget köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.21. 06:45

Úgy látszik, ez egy ilyen rovat. Neked is azt kell mondanom, amit Myszilvinek: a szerződés aláírása előtt kellett volna kérdezned.

Nem írod, hogy milyen költségeket nem fizet, de ha az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségeket, akkor attól függ, hogy te felelsz-e értük, hogy ki szerződött a szolgáltatókkal. Ha te, akkor valóban te tartozol a hitelezőknek, de követelheted a haszonélvezőtől, hogy térítse meg neked, amit kifizetsz. A távfűtés díjáért akkor is mögöttes felelősséged van, ha nem te vagy a szerződő.

(Üzlethelyiség bérbeadása esetén a közüzemi szerződéseket át szokták íratni a bérlőre.)

vörös # 2013.06.21. 07:33

Köszönöm a gyors választ. A közös költségekről van elsősorban szó. A mérők az én nevemen vannak, de akiknek Ő kiadta, meg sem kerestek engem. Úgy gondolom, alapból az adás-vételi szerződés, vagyis az átírás megtámadható, hiszen ügyvédi megbízás sem volt. Legalább is az eddig olvasottakból ezt vontam le. A közös költségen kívül csupán akkor van fogyasztás, ha valaki használja az üzletet. Sajnos több ügyben is becsapott kedves rokonom , sok millióval. Ez ügyben, mármint az üzletek ügyében, hogy az adás-vétel alapból támadható, hova fordulhatok? És kb. mennyibe fog fájni nekem,? Eddig azt az infót kaptam, hogy a közös költség a haszonélvezőt terheli és a mindenkori ingatlan adó sem terhelhető az ingatlanra az én beleegyezésem nélkül, az az Ő adótartozását növeli az állam felé. Mivel az első évben ezt velem irattatta alá, hogy én fizetem, meg is tettem, aztán felvilágosítottak, hogy már ez is csalás, hiszen nem nekem kell, az önkormányzat nekem vissza is fizette, Tőle pedig kérte, amit Ő azóta sem fizetett be, de szerepel Nála , mint adótartozás.
Köszönettel. Vörös

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.21. 10:18

A közös költség a tulajdonost terheli. Még a megtérítését sem biztos, hogy kérheted. Meglehetősen rossz üzletet kötöttél.

Semmi olyat nem látok, ami miatt eredményesen támadhatnád a szerződést. Hogy nem te bíztad meg az ügyvédet? Hát Istenem. Így legalább a díját nem te fizetted.

vörös # 2013.06.21. 13:40

Köszönöm a választ, szerencsére, mielőtt kardomba dőltem volna , megtaláltam a törvényt, idézem.

A haszonélvezőnek természetesen nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak. Így például a haszonélvező köteles a dolog fenntartásával járó terheket viselni (a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével); a dolog használatához kapcsolódó kötelezettségeket teljesíteni (pl. közműdíjak, számlák kifizetése); viselni a dologhoz fűződő közterheket (pl. építményadó, telekadó stb.); a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról, a haszonélvezet gyakorlásának harmadik személy általi akadályozásáról értesíteni; tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárítására illetve a kár következményeinek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtegye; tűrni, hogy a tulajdonos a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizze; a haszonélvezet megszűntével a dolgot visszaadni. Egy dolog a haszonélvezeti jog vonatkozásában is biztos: először mindig békés megoldást keressünk egy esetleges jogvita megoldásához.

Ezek szerint a költségek a haszonélvezőt terhelik, nem a tulajdonost, aki soha nem használta és nem hasznosította az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.21. 13:57

Ez nekem nem tűnik törvényszövegnek. És nem egészen úgy kell érteni, ahogyan te érteni szeretnéd.

Magdi09 # 2013.06.22. 07:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítséget szeretnék kérni. Édesapám halála után fele-fele arányban örököltük a házat. Lassan 2 éve a testvérem a tudtom nélkül mindent kipakolt a házból, és lelakatolta az ajtót. Nem tudtam elérni, mert a telefonszámát is megváltoztatta. Nem sokkal utána lakókat engedett be, szintén a tudtom nélkül. Írtak egy albérleti szerződést, aminek nem tudom mi értelme volt, mert nem szerepel rajta szinte semmi. Se helyrajzi szám, se a ház alapterülete, se utcacím, csak a nevük, meg hogy 2012.jan.1-től 2013.jan. 1-ig szól, és még mindig ott vannak. De amúgy 2011-től laknak ott. A lakóktól kértem volna használati díjat, de azt mondták nem fizetnek nekem, mert a testvérem azt mondta nem kell, neki sem fizetnek, mert úgy beszélték meg hogy lakhatnak ott, legalább vigyáznak a házra. Írtam a testvéremnek levelet, hogy akkor ha így állunk, bírósághoz fordulok, vagy kifizeti a részemet, vagy közös tulajdon megszüntetéséhez folyamodok. Nem reagált semmit, pedig biztos hogy átvette mert ajánlva adtam fel, és a postán igazolták hogy felvette. Elindítottam a pert a közös tulajdon megszüntetésére, nem sokkal utána jött a bíróságról az értesítés, hogy amit küldtek a testvéremnek levelet, hogy mikor lesz a tárgyalás visszament, hogy ismeretlen helyre költözött. Azóta nem tudok róla semmit. Ügygondnokot ajánlottak fel, de arra nincs 30000 ft-om. A kérdésem az lenne, hogy az én részemre jogos-e ha albérleti szerződést írok,és írhatom-e visszamenőleg 2011-től, hiszen azóta laknak ott, azóta van ez a herce-hurca, vagy eladhatom-e a részemet másnak úgy hogy a testvérem nem tud róla, mert ezek a lakók lehet hogy megvennék? Ha mégse fizetnének nekem a lakók semmit, akkor a rendőrséghez forduljak, hogy kirakják őket? Egyébként egy gyerekkel költöztek be, azóta szült oda még egyet, eddig a gyerekekre voltam tekintettel, de már nagyon unom. Olyan nincs hogy valaki csak úgy lakjon a házban, az én hozzájárulásom nélkül!
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.22. 08:36

jogos-e ha albérleti szerződést írok
Szerinted aláírják?

Magdi09 # 2013.06.22. 09:12

Ha nem, akkor rendőrséggel megyek oda, rakják ki azok. Jogtalanul laknak ott.

ObudaFan # 2013.06.22. 09:50

Nem laknak ott jogtalanul, de még ha így lenne, akkor sem tenne semmit a rendőr, amíg nincs végrehajtás alatt álló bírói ítélet az ügyben.

Magdi09 # 2013.06.22. 10:17

Nem laknak ott jogtalanul? Semmilyen papírjuk nincs, hogy ott lakhatnak. Akkor akármilyen jöttment beköltözhet a házba? Az a kamu albérleti szerződés amiről nem is tudtam, amúgy is 2013.jan.1-ig szólt. Akkor ők most milyen jogon laknak még mindig ott? Ez nem jogtalan? Akkor addig míg nem fordulok bírósághoz, ki se rakhatom őket? Igaz nem értek a törvényhez, de nekem ez önkényes lakásfoglalásnak tűnik.