szomszedok jogai


imo74 # 2009.04.21. 17:26

köszönöm a segitséget!!az ablakokból 2 szoba ablak ezek gondolom akkor nem szabályosak +1 kamra ablak!ez akkor ezekszerint igen!az én 2 épületem 10 illetve 12 m2 akkor ezek szerint az nekem jó!üdv:imó!

nanemaaa # 2009.04.21. 15:16

Első bekezdésben és = vagy

nanemaaa # 2009.04.21. 15:16

Az építésügyi szabályokat az építésügyi hatóságtól tudod meg. Ha viszont az épület bruttó alapterülete meghaladja az 50 m2-t és az építménymagassága a 2,50 m-t, az azt is jelenti, hogy egyben feljelented magad engedély nélküli építkezésért. Ez kb annyit jelent, hogy amynneiben szabályos helyen történt az építés, akkor a külön kérelmed alapján fennmaradási engedélyt kaphatsz, mellyel egyidejűleg építésügyi bírságot is fogsz fizetni. A bírság összege az építmény alapterülete *100.000 Ft-nak az 50 %-a.
Ugyanez a helyzet, ha a szomszéd feljelent.
Mindezek után, hogy az ő ablaka szabályos-e? A kérdés túl általános ahhoz, hogy válaszolni lehessen. Vannak ablakok, amik a közös telekhatáron álló határfalban lehetnek. Ezek jellemzően nem huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek ablakai, a létesítésükkor érvényes szabályok szerinti méretben (ha volt rá engedély).

imo74 # 2009.04.21. 10:35

tud valaki segiteni?:-(

nanemaaa # 2009.04.21. 05:55

A szomszéd telek fölé az oldalhatáron álló épület eresze lóghat át 2 m magasság felett max 50 cm-re. Más nem. Viszont ha az a klíma bizonyíthatóan ott van 10 évnél régebben, akkor azt az építési hatóság már nem szereltetheti le veled. Ebből az is következik, hogy ha nincs meg a 10 év, elméletileg leszereltethető. Ez azonban azon is múlik, hogy mennyire van képben az építési hatóság.
10 éven túli klíma esetén egyébként valószínűleg a bíróság sem hozna bontásra kötelező ítéletet, mivel az új szomszéd ezen tények birtokában vette a telkét. Ha zavarta a klíma látványa, akkor másik telket kellett volna vennie.

rabbit75 # 2009.04.21. 05:41

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni!
A Szomszédom eladta a telke hátsó részét nyeles telekként. Nem tudom hogy szabályosan-e de nem is érdekel. A lényeg,hogy az új tulaj az én szomszédom lesz,és az én házam mögött fog bejárni a telkére. Ez lesz a telek "nyele". Az első problémája amit ráadásul úgy üzent meg, hogy az azon a falon lógó klímám útban lesz neki a bejáráshoz. (kb50cm) Ha jól tudom a ház telekhatárra épült anno 1912-ben :) Kérheti-e vagy kötelezhet-e a klima leszerelésére, ill.az utcabeliek mind azt mondják hogy a szomszéd felé mindenkinek kötelessége 80cm-t biztosítani a ház rendbetételéhez. Erre nem találtam sehol semmit.

Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat!

nanemaaa # 2009.04.20. 15:30

A ház építéséhez nem kellett a szomszédok, így a szüleid hozzájárulása sem. Fellebbezési joguk volt, amivel vagy éltek, vagy nem. Mellesleg, ha szabályosan adták ki az engedélyt, akkor kár is lett volna fellebbezni.
A kerítéshez sem kell a szomszéd hozzájárulása, viszont szabályosnak kell lennie. Ez annyit tesz, hogy eltérő helyi építési előírás hiányában a tömör kerítés max 2,50 m magas lehet és teljes terjedelmével a saját telken belül kell állnia. Egyébként sem lenne cél börtönfalak között lakni, így nem baj, ha nem lehet pl 6 m magasat építeni.
Attól, hogy a szomszédban ház épült, még nem lesz kisebb a ti telketek értéke, ez a falusias, városias létforma, hogy az embernek szomszédja van. Ha a szomszédba lehetett "oyan magas" épületet építeni, az azt jelenti, hogy a ti telketekre is lehet (legalább is elméletben).
Árnyékolás, belátás...stb olyan polgári jogi igény, melyet nem az építési hatóságnál, hanem a bíróságnál lehet érvényesíteni. (vagy lehet a pert elbukni) A szomszéd beépítette a telkét, ezáltal megváltozott az eddig megszokott. Most ezt kell megszokni. Nincs ebben semmi különleges.

imo74 # 2009.04.20. 15:19

segitséget szeretnék kérni!a problémám a következő:2006 szeptemberében vásároltunk magánházat,az akkori álapot szerint volt a telekhatáron 1 garázs+1 sufni!ezek állapota meglehetőssen rossz volt.én mindkettőt felujitottam(a beton alap kivételével mindent kicseréltem)a két felépitmény nagyságra ugyanakkora mint az eredeti volt!és a felhasznált anyagok is hasonlóak.(deszka helyett osb-lap)most a szomszédom állandóan zaklat hogy ne barkácsoljak ott mert őt zavarja ha én napközben ott tevékenykedek(flex,fútó,stb)van erre szabály hogy hol lehet ilyen sufni?az elöző tulajdonos semmiféle kifogást nem támasztott mert a lányától vettük meg a házat és az a 2 épület már 10 éve is ott ált!továbbá azt is kérdezném hogy el kell fogadnom azt hogy az én telkemre nézzen a szomszédom 3 ablaka is?igy bármikor nézelődhessen az udvaromba!? előre is köszönöm a választ!
üdv:imre!

monalisa1 # 2009.04.20. 07:53

... és legyen róla

monalisa1 # 2009.04.20. 07:52

Annyiban igaza van a szomszédnak, hogy bizonyos fák/növények bizony jó magasra tudnak nőni, így a beárnyékolásra figyelemmel csak bizonyos távolságra ültethetők a keritéstől - a későbbi vitákat elkerülendő.

Azonban egy tuja esetében melyet rendszeres gondoznak/formáznak ez szóba sem jöhet.

Én továbbra is a 80-100 cm-es oldaltávolságot tartom megfelelőnek és elégségesnek, de hogy biztosra menj egy legyen róla hivatalos papírod is: pár soros levélben kérd ki az önkormányzat hivatalos állásfoglalását - és akként majd. És akkor mehet panaszra a sóhivatalba...

A másodkerítés + tuja más sok pénz, sok munka...
Igaz, a falazás kompletten megvan gyorsan, ezzel szemben a növény csak pár év múlva biztosítja az át nem látás nyugalmát.

Annonim # 2009.04.20. 07:27

monalisa1:
Köszi szépen, nálunk elméletileg 50cm az ültetési távolság legalábbis pár helyen megkérdeztük akik régebben laknak itt (7végén sajnos hivatalos emberektől ugye nem tudjuk), de a szomszéd köti az ebet a maga 3méteréhez és feljelentéssel fenyeget, ha közelebb rakjuk.
Ezért is érdekel, hogy ha második kerítést építünk az övé mellé, amin nem tud átnézelődni, akkor azt lehet illetve beleköthet-e?

A tuják gondozásával meg tisztában vagyunk, de köszönjük, hogy még erre is kitértél :)

monalisa1 # 2009.04.19. 18:48

A kerítéstől 80 - 100 cm-re már nyugodtan ültetheted a tujákat és egymástól is nagyjából ekkora tőtávolságra. (Nálunk is így van és jól is van.) A tuját SOKAT kell öntözni mert kezdetben hajlamos a kiszáradásra, azaz a tövébe naponta-másnaponta legalább egy vödörnyi víz jusson - egyben a növekedésben meghálálja. (Télen is önzötni kell, fagymentes időben.) Miután megnőtt metszeni/gondozni elég évente két alkalommal., előszőr is a szomszéd kerítésének oldalánál intenzívebb a visszavágás, valamint az egyéb alakformálás. Úgy szép ha az egyik zöld a másik ezüstös tuja - egymást váltogatva. 4-5 év múltával már csak áthallás lesz de átlátás pro és kontra többé nem. Nálunk 160 db van és nagyon szépek.

Egy ami gond lehet, hogy ahogy fordul a nap esetleges beárnyékolja a szomszéd telkének egy bizonyos részét 2-3 m területen a kerítéstől, de ahogy írod: téged meg az ő téglarakása nem zavar - így egálban vagytok...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Annonim # 2009.04.19. 14:59

Sziasztok!

A következő problémánk lenne:
Nem szeretnénk, hogy a szomszéd állandóan átnézzen hozzánk, ami elég zavaró tud lenni, ezért az ő kerítése mellé tujákat szeretnénk ültetni, esetleg egy második kerítést építeni. Ezt megtehetjük, vagy mindenképp bele kell egyeznie? Tegnap felvetettük neki a tuja ültetést, amire közölte, hogy kizárólag 3m-re a telekhatártól engedné (magasságra nem haladnák meg az ő kerítését, folyamatosan nyírva lenne, miután megnő és 60cm-re a kerítéstől szeretnénk elültetni).
Ugyanakkor az ő telkén legalább 2,5m magasságban egy 2-3m hosszú téglarakás található a kerítés tövében, ami természetesen nem zavarja és mi sem hoztuk szóba, pedig nem nyújt szép látványt.
A másik gondunk, hogy a mi telkünk állítólag jobban fel van töltve, mint az övé és ezáltal állítólag az esővíz is átfolyik és követeli egy vízelvezető rendszer megépítését. Ehhez lehet joga?
A telke hátsó részén egy veteményeskert található, az első része le van betonozva. Megfigyelésünk alapján sehol nem folyik át semmiféle víz az ő területére.

Válaszotokat előre is köszönöm!

adzam # 2009.04.15. 07:12

A zavarás teljesen szubjektív dolog, úgyhogy az a zajszinttől független, az ingatlan használata során a szomszédot érintő szükségtelen zavarástól kell, hogy tartózkodjál, márpedig a hangos zenélés, próba szükségtelen zavarásnak minősül.
Úgyhogy nyugodtan kihívhatja a rendőrséget, bejelenthet a jegyzőnél, birtokvédelmet kérhet. Más kérdés, hogy a bizonyítás őt terheli, vagyis ha valamilyen rögzítővel rögzíti - rögzítheti - azt, hogy zajt csaptok, már bizonyíték is van a kezében.

vezerhangya # 2009.04.14. 19:07

Tisztelt Fórumozok!
A problémám az lenne, hogy barátaimmal amatőr zenekarba próbálunk nálunk.Szerintem a zajszint nem haladja meg az előírtakat, de a szomszéd állandóan átjön és szól, hogy zavarja a "próbálásunk"(mellesleg a szomszéd kapujából tényleg nem sok minden hallatszódik.) Kb heti 1-2 alkalommal du. 3-7 óráig szoktunk próbálni.
Érdeklődni szeretnék van-e még csendháborítás, a szomszéd mit tehet?Mi mit tehetünk, mert már minket idegesít, hogy állandóan szól nekünk. Esetleg kihívhatja a rendőrséget és pénzbírság vagy ilyesmi?
Ha nem jó helyre írtam elnézést kérek.Remélem kapok választ a kérdéseimre.
Nagyon szépen köszönöm: Vezerhangya

nanemaaa # 2009.04.02. 13:55

Önbíráskodást a törvény büntetni rendeli, így ettől ódzkodnék. A birtokháborítás akkor áll meg, ha van bizonyíték.

kadaj01 # 2009.04.02. 13:17

Bártan tegyen feljelentést jegyzőnél vagy rendőrségen birtokháboritás miatt. Nem kell itt cicózni. Amúgy én simán kivágnám a telkemről ami így belóg.

nanemaaa # 2009.04.02. 12:03

Általában így szokták. Alegolcsóbb és legegyszerűbb megoldásokat tartalmazó megoldásokat alkalmaznak. Talán nem ütközik jogszabályba, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy el is kell tűrnöd.
Az meg nem kérdés, hogy a tudtod és beleegyezésed nélkül beléphettek-e a telkedre.
Fordulj ügyvédhez. Én biztos, ami biztos, küldenék nekik egy felszólítást, hogy kössenek veled bérleti szerződést a telked használata tárgyában. Elsőre egy szerényebb havi használati díjat kérj. Szerintem már másnap ott lesznek a szerelők, és áthelyezik. :)

Persze ha jó magasan magy a vezeték, akkor némely mértékben romlanak az esélyeid. De azért érdemes megpróbálni.
Főleg ha ezzel a többiek is egyetértenek. ;)

openhouse # 2009.04.01. 19:28

Sziasztok!

A következő kérdésben szeretném a segítségeteket kérni:
Van egy nyaralóm, ami nincs kerítéssel körbekerítve, a telekhatárt egy általam telepített akácfasor jelzi. A T-Home-osok úgy vezették be a szomszédnak a tv-t, internetet, hogy a kábelt a telkem fölött vezették el, anélkül, hogy erről megkérdeztek volna. A szerelők a tudtom és beleegyezésem nélkül dolgoztak a telkemen...
Milyen lépéseket tehetek annak érdekében, hogy ez a kábel eltűnjön a tulajdonom fölül? (A szomszéd sajnos nem tűnik túl együttműködőnek.)
Egyáltalán a szerelőknek joguk volt a telkemre belépni és ott dolgozni a tudtom nélkül?

Köszönöm a segítséget!
oh

mina13 # 2009.04.01. 16:48

Mégegyszer köszönöm a segítséget!
Szép estét mindenkinek! :)

nanemaaa # 2009.03.31. 22:26

nem kell semmilyen távolságot tartania, a saját telkén "otthon van". A kapu hangja ellen vélhetőleg nem sok mindent tudsz tenni, ha nem lenne pénz kérdése, javasolnék korszerű műanyag nyílászáróra történő cserét. De gondolom nincs a mellényzsebben erre elszórni való.
Az, ha a szomszédokban van, önmagában nem teremt jogalapot arra, hogy te is szabálytalnul szigetelj. Bár elég sok helyen így csinálják, a lényeg, hogy nem szabályos, így az építési hatóság akár le is szedetheti. Megoldás lehet, hogy meg kell venni a szomszédtól azt a bizonyos 8-10 cm-t és a telkedhez csatoltatni. Akkor már a szigetelést jogszerűen is megcsinálhatod.

mina13 # 2009.03.31. 17:31

nanemaaa

Köszönöm a segítséget! Akkor nincs meghatározva, hogy milyen távolságot kell (illetve ezek szerint nem kell) hagynia a tűzfal mellett?
A kapu hangján a zsírozás nem segít, mert nem nyikorog, hanem mély, zengő-dübörgő hangot ad, amikor nyitják, csukják. Vascsövekből van.
A szigeteléssel kapcsolatban: a környéken szinte minden ház a telekhatárra van építve, többet szigeteltek az elmúlt években, de sehol nem láttam, hogy a szomszéd felőli falat kihagyták volna! Akkor ez most a szomszéd "jóindulatán" múlik, hogy beleegyezik-e?

Köszi,
Mina

nanemaaa # 2009.03.31. 13:57

mina
Sajnos rosszul tudod. Ha telekhatáron áll a házatok, akkor a szomszéd kapuja, kerítése az ő telkén áll, amihez joga van. Ha zajos, meg kell zsírozni.... a hibát el kell hárítani. Ha ezt nem hajlandó megtenni, akkor a jegyzőhöz fordulhatsz birtokvédelemért.
És a végére a hideg zuhany! Az utólagos hőszigetelés sem nyúlhat át a szomszéd telkére. Ha utána akarsz olvasni, akkor 253/1997. (XII.20) Korm rendelet (OTÉK) 35. § (8) bekezdés.

nanemaaa # 2009.03.31. 13:50

ryan
Egy jó tanács. Először is fogadj szakértőt. Nézze át a terveket és az építési naplót. Ha szükséges, akkor sajnos a szerkezeteket is fel kel tárni. Utána lehet perelni, az ügy hátterében vélhetőleg tervezési és kivitelezési hiba is van. A perben kérhetsz hiba javítást (ami sajna sok esetben nem lehetséges, mivel az mégsem várható el, hogy az épületet akár földszintig visszabontsák...), de egy kis káretérítésre még jók lehettek. A hiba oka az lehet, hogy helytelen rétegrendek miatt nincs hanggátlás a szerkezetek között, így az egész ház gyakorlatilag nem elnyeli, hanem vezeti a hangot. Ehhez jön pluszban, hogy a vezetékek vélhetőleg a lakás elválasztó falba kerültek. A lakás elválasztó fal céljára külön gyártanak hanggátló téglákat, azt kellett volna beépíteni. Igaz, azt meg nem szabad vésni... így abba pláne nem tudták volna a csöveket vezetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.31. 13:34

Haj....

Jegyzői hatáskör.

Keress egy ügyvédet!
Azt kell első körben megnézni, hogy az építési engedélyhez képest, hol van kialakítva a szomszéd fürdőszobája. Ha eredetileg is oda lett tervezve és a kicsitek szobája egy későbbi átgondolás eredménye, akkor nagyon nem tudsz mit tenni, de ezért kell átnézni az engedélyt, hátha hiba történt a tervezésben, vagy a kivitelezésben.

Akkor tudsz eredményt elérni, ha valami eltér az építési engedélyhez képest, vagy szabálytalanság történt és az átadáskor nem derült ki.

Ez a mosdótál zaj nem természetes. Valami felerősíti a zajokat, itt nanemaaa vagy gitron a fej, talán idetalálnak.