Közös tulajdon rendezésének kötelezettsége

Örökös67 # 2024.11.27. 16:40

Üdvözletem!

Édesanyám és édesapám halála után mi, három testvér megörököltünk egy hat hektáros szántót. Előbb édesanyám hunyt el, akkor örököltük meg a felét, aztán édesapám is, akkor a másik felét. Az édesanyám 1/6 része az én nevemen maradt, viszont az édesapám örökségéről lemondtam a két gyermekem javára. (Mindkét öröklés 2022 előtt történt.)
Az egyik testvérem a maga örökrészét eladta. A másik testvéremet nemrég elveszítettük, leszármazottja nem lévén mi, a testvérei örököltünk utána, ketten, fele-fele arányban. Az örököstárs testvérem minden bizonnyal eladja a maga részét, ha eladhatja. (Ugyanannak, akinek a szülőktől örökölt részt eladta.)
A kérdésem az lenne, hogy esetünkre hogyan vonatkozik a közös tulajdon rendezésének kötelezettsége? Hiszen tulajdonképpen már mindannyian tulajdonosok voltunk 2022 előtt is, most csak a föld területi eloszlása változott meg és eggyel kevesebb lett a tulajdonos.

drbjozsef # 2024.11.27. 18:32

Örökös67,

Az új szabályok 2023. január 1-én léptek hatályba, tehát az új rendelkezéseket az ezt követően történt haláleseteknél kell alkalmazni.

Rátok tehát nem vonatkozik, nincs teendőtök.

Kötelezettség tehát nincs a közös tulajdon megszüntetésére, de ha bármelyik tulajdonostárs szeretné, az továbbra is - megegyezés hiányában - jogosult elindítani a megszüntetése iránti pert.

Örökös67 # 2024.11.27. 18:44

A testvérem részét most örököltük meg 2024-ben és a Földhivataltól kapott összefoglaló határozaton már szerepel a "közös tulajdon rendezésének kötelezettsége".

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.27. 19:00

Föld közös tulajdonának a rendezése egy nem peres eljárás. Úgy lehet, azt indította meg a tulajdonostárs.

Örökös67 # 2024.11.27. 19:18

Most emelkedett jogerőre az elhunyt testvérünk hagyatékátadó végzése, amiről a Földhivatal is értesült. A nevünkre írták az örökséget, és ott szerepel a közös tulajdon rendezésének kötelezettsége. Nem indított senki eljárást.

drbjozsef # 2024.11.27. 19:19

Örökös67,

Bocsánat, felületesen olvastam.

De a válasz változatlan : a 2020. évi LXXI. törvény 18/A.§ szerint a közös tulajdon megszüntetési kötelezettsége akkor van az örökösöknek, ha a föld az örökhagyó 1/1 tulajdonában állt, és MOST keletkezne egy új közös tulajdon.

Örökös67 # 2024.11.27. 19:35

Ó, értem! Akkor ezt a Földhivatal automatikusan odaírja mindenhová és akinek nem inge, az járjon utána.
drbjozsef, köszönöm szépen a választ!

drbjozsef # 2024.11.27. 20:15

Örökös67,

Hát ha a földhivatal írta, akkor csak van relevanciája.

És sajnos van is, megint bocsánatot kell kérjek, nem olvastam tovább.
A 18/B.§ pont ezt taglalja :

Ha a 2022. december 31. napját követően megnyílt hagyaték tárgya osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanban fennálló tulajdoni hányad és a törvényes öröklés szabályai szerint több örököstárs közösen örökli, – ideértve a csupán kötelesrészre jogosult, de a kötelesrészét az ingatlanból természetben megkapó törvényes örököst is –, annak érdekében, hogy az ingatlan tulajdonostársainak száma ne növekedjen,
...

és itt jön a rendezés.
Vagyis mégiscsak vonatkozik rátok is.
Olvasd el milyen lehetőségeitek vannak. Legfeljebb öt éven belül meg kell oldanotok.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…