Földhivatali benyújtás később


Marosipal # 2024.08.12. 07:28

Üdv! Lehetséges-e egy adásvételi szerzodesben kikötni, hogy csak egy bizonyos feltétel bekövetkezése esetén (amikor a másik fél már fizetőképes lesz, kb. fél év múlva, mire el tudja adni a saját ingatlanát) kerüljön benyújtásra a földhivatalban? Tehát amikor a vételár megérkezik a megjelölt számlára (vagy ügyvédi letétbe ha van erre lehetőség). Nem szeretném, hogy addig széljegyen legyen (a rokonok miatt) de kizárólag ennek az illetőnek szeretném eladni, viszont olyan progresszív betegségben szenvedek, ami miatt lehet addigra már nem írhatnék alá. Köszönöm!

osztap # 2024.08.12. 09:20

Marosipal,

Nem, az ügyvédnek az Inytv. 26. § (4) szerint a szerződés keltétől számított 30 napon belül kötelező azt benyújtani a földhivatalba. Az ebből eredő károkért (pl. a késlekedés miatt végrehajtási jog kerül az ingatlanra, a vevő tulajdonszerzése előtt) az ügyvéd felel, ezért nem várható, hogy enged ettől eltérni.

A helyedben tulajdonjog-fenntartással adnám el, bőséges határidőt szabva, mondjuk 9 vagy 12 hónapot. A bejegyzési engedélyt már most letétbe helyezed az ügyvédnél, és megállapodtok, hogy a vevő a vételárat az ügyvédnek fizesse meg, letétbe. Amikor a vevőd aztán eladta a saját házát, akkor megfizeti a vételárat az ügyvédnek, ő meg beadja a bejegyzési engedélyt a földhivatalba, és kiutalja a számládra a pénzt.

Ennek az is előnye, ha teljesítéskor Te nem vagy cselekvőképes, esetleg nem is élsz, a vevőd akkor is tulajdonos lesz, ha fizet, a szerződött feltételek szerint.

Hátránya viszont, hogy tulajdonjog fenntartással történő eladás ténye látszani fog a tulajdoni lapon. Nem marad széljegyen, hanem a III. részben lesz, a terhek között. Tehát nem tartja fenn más széljegyek elintézését, ha ettől tartasz. Viszont szerintem nincs olyan megoldás, aminek ne lenne nyoma a tulajdoni lapon.