Ingatlan előtti járda


nanemaaa # 2024.04.18. 11:49

A járda - fal kapcsolat egy elismert és jó műszaki kapcsolat, persze a helyes szerkezeti kialakítás mellett. Tegyük fel, hogy szakszerűen végzik majd el, akkor abból bajod nem származhat. Ellentétben az általad is említett sövény gyökérzete általi szerkezet rongálással a járda ilyet sose fog csinálni.
A kérdéses sövény nem a tiéd, mivel önkormányzati tulajdonban álló közterületen van, így joggal írtja ki a tulajdonos, ha erre komoly szándéka van. Elvileg ilyen esetben a sövényt kézi erővel kellene kiszedni, hogy a szerkezet károsodást ne szenvedjen. Kérd, hogy legyen jelen a kivitelezés műszaki vezetője, vagy műszaki ellenőre.
Járdán történő közlekedés nem okoz olyan környezeti terhelést, hogy az épület falai megrepedjenek. Ha lenne ilyen, akkor már megrepedt volna a lakásban történő fapapucsos közlekedéstől is. De ezt ugyebár kizárhatjuk, mert ha így lenne, akkor már rég összedőlt volna a ház.

Nadett # 2024.04.17. 13:46

Üdv.!
A kisvárosi önkormányzat az családi házam előtti szakaszon járdát épít/cserél. A telekhatáron van a házfal, nincs előkert. Az új járda a munkásoktól kapott információ és rajz/nyomvonal alapján teljesen nekiérne a ház falának.
Jelenleg az általam ültetett, rendszeresen formára nyírt, némi "védvonalat" adó 80-100 cm magas tűztövis sor húzódik járdasor és a fal között.
Az a problémám, hogy kiírtanák (gondolom rakodógéppel) a növényt, aminek a gyökere talán már befonódott a lábazat alatt húzódó pince falába, ezáltal a géppel történő kitépése hatalmas problémát okozna az alagsori falazatban, valamint félek, hogy a kiszélesített járdán vonuló nagyobb forgalom miatti hang - amit az alagsor jelen állapotában is nagyon felerősít - nagyobb lenne és a megnövekvő roller, kerékpár, gördeszka stb. forgalom miatt a fal megrepedne.
Mit tehetnék?