Birtokvédelem


geer0s # 2023.05.16. 09:34

Tisztelt Fórumozók!

A szomszédom háza kb. 1 méterre van a kerítéstől. Ezen a falon van két kis ablaka (az egyik a wc a másik meg a közlekedőé - az ablak mérete kb. 60x40). Mivel a WC ablaka (hiába van lematricázva beletásgátlóval) folyamatosan nyitva van, így látjuk,hogy mikor, mit csinálnak ( illetve a hangokról meg ne is beszéljünk). Az a szép az egészben,hogy időnként még át-át is nézeget a család,hogy mit csinálunk a teraszon mind a wc mind a közlekedő ablakából.

Az lenne a kérdésem,hogy mit tehetek,hogy nem keljen a wc-süket nézni ill. hallgatni?
Tehetek e sötétítő fóliát / belátásgátlót az ablak elé (amennyiben igen, akkor milyen távol kell lennie a kerítéstől)?
Illetve a tr. engedi e azt,hogy a mellékhelyiség ablaka tárva-nyitva legyen , ha már azt korlátozták,hogy annak átláthatatlannak kell lennie.

Köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2023.05.09. 20:53

Lössz....

nanemaaa # 2023.05.09. 09:52

Pör lesz a vége...
Ha autentikusak akarunk lenni, akkor: "Pör lösz..." ;)

Majordomus # 2023.05.08. 19:45

Pör lesz a vége...

nanemaaa # 2023.05.08. 07:57

Birtokvédelmi ügyben tök mindegy, hogy hol van a telekhatár. Az a kérdés, hogy hol volt a kerítés, és hogy jogosult volt-e áthelyezni? Illetve hogy ezzel a már kialakult telekbirtoklásban sérelme ért-e? Akkor is visszahelyeztetheti, ha a kerítés most került a valós telekhatárra.
Ha a kérdés telekhatár vitává fajul, azt a jegyzőnek valóban el kell utasítania, hiszen telekhatár kérdésben kizárólag a bíróságnak áll jogában dönteni.

Majordomus # 2023.05.06. 19:52

A krokodil jó ötlet...

Szomorú örökös # 2023.05.06. 19:51

Majordomus

első körben bérelj Egy BOBCAT rakodót és ásd körbe a házát

Jó szélesen, hogy egy vizesárok krokodilokkal elférjen benne. :-D

Majordomus # 2023.05.06. 19:37

Safranek
.
És még nem ütötted le?
.első körben bérelj Egy BOBCAT rakodót és ásd körbe a házát.

Szomorú örökös # 2023.05.06. 19:30

Safranek

A szomszéd azzal is előállt, hogy mi fizessük a fölmérő felét.

Na ja, miután önkényesen felülbírálta a telekhatárt? Ugye viccel?

Safranek # 2023.05.06. 18:54

Üdv.
A szomszédom önkényesen áthelyezte a mi telkünkre a kerítését. kb. 1 méterrel beljebb 15 méter hosszan. azt a részt fel is ásta.
Velünk nem egyeztetett arról, hogy ő úgy gondolja, hogy szerinte nem jól van a régi kerítés. Kihívtuk a jegyzőt azért, hogy kérje meg a 'kedves'
szomszédot, hogy helyezze vissza a kerítést oda ahol addig volt és ha kihív egy földmérőt aki igazolja, hogy hol van a telekhatár akkor oda teheti a kerítést. nekünk nincs ezzel semmi problémánk ha esetleg neki több rész jár. a jegyző nem tetette vissza amit azzal indokot , hogy ő most honnan tudja hol ment régen a kerítés. A kérdésem az lenne, hogy önhatalmúlag nem jogsértő ez a cselekedet, hogy áthelyezi a telekhatárt minden hivatalos papír nélkül?? Most van egy domborulat a kerítésben ahogy átrakosgatta. Kikértem a térképmásolatot a földhivatalból amin látszik, hogy egyenes a telek. Ez elég bizonyíték lehet a jegyzőnek? Be szeretnénk nyújtani a jegyzőnek egy birtokvédelmi kérelmet. Mit tegyek, hogy meghozza ezt a döntést, hogy felszólítsa a szomszédot, hogy addig helyezze vissza a kerítést amíg nincs hivatalos földmérőtől kiállított papír?? A szomszéd azzal is előállt, hogy mi fizessük a fölmérő felét. Amit persze ezek után nem szeretnénk, hogy így járt el. Önhatalmúlag áthelyezni a telekhatárt. Segítségüket előre is köszönöm.

Juszti69 # 2023.05.06. 05:40

Újabb kérdés- ha a jegyzői határozat ellen (mely szerint jár a kulcs) bíróságra megy a másik fél, akkor addig semmit sem tehetek, hogy kulcsot kapjak? Mennyi idő egy ilyen per? Köszönöm

Majordomus # 2023.04.22. 19:09

A saját tulajdonából senkit sem lehet kizárni.
Ha nem érzi magát biztonságban "itt", akkor lakjon bztonságban "ott" ahol életvitelszerűen lakik.

Szomorú örökös # 2023.04.22. 17:39

Juszti69

Az egyik fél pedig kizárja a másikat, azzal, hogy nem érzi magát biztonságban az életvitelszerűen lakott ingatlanban. A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárás elindul.....A jegyző milyen döntést hozhat?

Jogszerűen nem zárhatod ki a másik felet önkényesen a tulajdonából.
Feltehetően kötelezni fognak a jogsértés megszüntetésére.
Ha ezt nem teszed meg, akkor komolyabb büntetés is lehet belőle

Juszti69 # 2023.04.22. 11:11

Az adott ingatlan házastárs közös tulajdona, de nem tartózkodtak itt életvitelszerűen, máshol élnek életvitelszerűen. Az egyik fél pedig kizárja a másikat, azzal, hogy nem érzi magát biztonságban az életvitelszerűen lakott ingatlanban. A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárás elindul. A házastársak között sem bontó per, sem vagyonjogi per nincs folyamatban, csupán levelezés és törekvés a vagyonjogi szerződésre. A jegyző milyen döntést hozhat? Érvelhet -e azzal a kizáró fèl, hogy vagyonjogi vita van és nem birtokvédelmi? Mi alapján születik meg egy ilyen határozat?