Fogyasztó szándékos megtévesztése ?

Totyi63 # 2024.11.07. 19:05

Tisztelt Szakértők,
Egy szolgáltatás nyilvános, Google oldalára írtam negatív véleményt, megnevezve a személyt, aki miatt negatív lett az értékelés.
Az illető egy mailt küldött válaszul, amiben feljelentéssel és perrel fenyeget, és követeli az értékelés eltávolitását a vállakozás Google oldaláról, mert az sérti az ő és a cég jó hírnevét, és esetleges ügyfeleket tántoríthat el, ami miatt kár érheti a céget. Szerinte ez gazdasági károkozás. Hivatkozik GDPR-ra is, mondván az eset közzétételéhez nem járult hozzá. Az eset kapcsán az én saját problémámat írtam le, amivel a nevezett szolgáltatóhoz fordultam megoldásért és azután azt, hogy ő hogyan reagált. Nem voltam sértő, a tényeket irtam le. Érdekelne a véleményük a szabad vélemény-nyilvánitás kontra személyiségi- és cégjogok kérdésben különös tekintettel a nyilvános internetes értékelésekkel kapcsolatban. Ha csak jót irhatok, akkor minek az értékelés? Ha csak a pozitiv jelenik meg mert a többit töröltették, az korrekt üzleti magatartás ? Szerintem meg pont ez az ügyfelek félrevezetése, megtévesztése. Mert azt látja hogy 4,9/5, pedig dehogy. Köszönöm ha válaszol valaki (a jövőbeni miheztartás végett is).

osztap # 2024.11.07. 19:51

Totyi63,

Ptk. 2:45. § [A becsülethez és jóhírnévhez való jog]
(2) A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.

Az igazságot írtad le? Nem tüntetted fel hamis színben? Akkor nem sértettél jó hírnevet.

Hivatkozik GDPR-ra is, mondván az eset közzétételéhez nem járult hozzá.
Mely esetben nem kell alkalmazni az általános adatvédelmi rendelet előírásait?
Az általános adatvédelmi rendeletet nem kell alkalmazni, ha:
(1) az érintett már nem él,
(2) az érintett jogi személy,
(3) az adatkezelést nem a szakmája, üzleti tevékenysége vagy foglalkozása keretében eljáró személy végzi.

https://europa.eu/…index_hu.htm#…

Az embered helyében óvatos lennék a perindítással.