Betegjogi probléma, segítség kérés


tom_p # 2024.06.25. 12:49

Tisztelt Fórumozók!

A következőben szeretnék tanácsot kérni, hogy hova fordulhatnék az ügyünkben, esetleg ha van konkrét tanács kihez, azt szivesen fogadnám.

Feleségem csomót talált a mellén, több centiméter nagyságút, ezzel magán ultrahangra mentünk, ahol nem talált semmit az orvos. Sem képalkotó, sem tapintásos vizsgálattal sem. A vizsgálatról nem kaptunk felvételt. Az asszisztens kiment, így az orvos egyedül volt. Sietett, mert utazása volt. Megnyugtatott minket, hogy annak ellenére, hogy kitapintható, nincs ott semmi. Hittünk neki, de nőtt a csomó, masik, ultrahangos orvoshoz elmentünk, azonnali mammográfiát javasolt. Beigazolódott, rossz indulatú daganat.
Ez a történet első fele. Az ezt követő időszak egy része nem releváns, csak pár szál fog ide kötődni.
Megkezdődött a kezelés, kemoterápia, genetikai vizsgálat. Ez kimutatta a brca1 génmutációt. Emiatt a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina es Ritka Betegségek Intezetehez került az eredmény. Próbálták elérni feleségem, de nem tudták. Kiderült, hogy a kórházban annak ellenére, hogy kb. 20 alkalommal kérték be az adatait, még sok évvel korábbi adatokat adtak tovább. A kezelések végeztével (ami szintén kalandos volt) feleségem sebészhez került, onkoteam megbeszélés után, ahol csak a beteg nem lehet jelen, nehogy kérdezni tudjon. Ekkor derült ki, hogy a javaslat emlő masztektomia. Ezt telefonon közölték akkor. Ráadásul két oldali. Közben sikerult a Semmelweis egyetemnek kiderítenie feleségem telefonszámát, személyes jelenésünk volt. Itt kiderült, hogy ők már 5 hónappal korábban tudtak a masztektomiáról. Tehát itt már elmaradt a tájékoztatás. A Semmelweisen nagyon készségesek voltak, rendes tájékoztatást kaptunk. Megtörtént a masztektomia. Ekkor felmondott feleségem kezelőorvosa. Hetekig, sőt 2 hónapig teljes bizonytalanság volt, nem volt orvosa. Műtét után 2 hónappal az onkológia vezetőorvosához került. Innen kezdődtek a fő gondok. Ő \"nagy ember\", aki többször szóban tudomásunkra hozta ezt nem ér rá. Ez beigazolódott, nem nézte az egészségügyi előzményeit, korábbi ellátásait feleségemnek. Kapott postai úton ajánlott levélben onkoteam véleményt. Ezt a vezető orvos és egy adjunktus írta alá. Sem szakorvos, sem más, mintha nem is lett volna, onkoteam, csak, egyedül ő írta volna meg a véleményt. Másnap ugyanez a levél újból ajánlottan megjött, már több orvos aláírásával. Előzőnél nem voltak még ott az orvosok? Milyen onkoteam ez?
Kemoterápiát javasolt a már megtörtént kemoterápia és masztektomia után. 3%os esély növekedést mondtak, ami kevesebb, mint amiért megéri ismét 7-8 hónapig rosszul lenni. Lesz még műtéte, így nem szerettük volna, hogy teljesen leépült immunrendszerrel vágjunk bele. Ezen az orvos megsértődött. Felajánlott egy kísérleti kezelést. Ehhez NEAK felé kérvényt kellett benyújtani. Ezt a NEAK elutasította, mert az ő esetében nem szignifikáns a változás, nincs szükség a szedésére. Ekkor ezt jelezni próbáltuk. Persze telefonon ez kb. 1 hét volt. Asszisztens vette fel. Ő közölte, hogy nem számít, a kórháznak van készlete, akkor is kap. Feleségem ezt megkérdőjelezte, az orvossal szeretett volna beszélni. Nem adta át a telofont, letette, majd később visszahívta, hogy akkor innentől másik kezelőorvosa lesz, menjen oda. Azért, mert kérdezni mert. Jelentkezett a másik orvosnál, kb 2 hét telt el ez után. Odamentünk, az új orvos nem tudta átvenni, mert nem lett lezárva az előzőnél a kezelés. Másnap visszamentünk az előzőhöz, ahol közölték minden el lesz intézve. Nem lett, az ambuláns lapját nem írták meg, ami volt azt is letörölték. Nem kapott semmit, EESZT-ben látszik a törlés ténye. Ekkor kérdezte meg feleségem, hogy miért mondták a gyógyszert, hogy kap, ha már a NEAK is elutasította. Tagadtak mindent, mintha sosem történt volna ilyen, sőt még hülyének is nézték, hogy egyáltalán jó számot hívott-e. Bár az előző meg hónapokkal korábban kiállított ambuláns lapon rajta volt a szám, azt hívta.
Visszament az \"uj\" orvoshoz, aki továbbra sem vette át, mert nem lett ambuláns lap, ugye letörölték. Tegnap ismét telefonált, ígéretet kapott, hogy megcsinálják neki. Nem csináltak semmit, ma, bent voltunk, az \"uj\" orvossal akarják az ambuláns lapot kiállíttatni, aki pedig nem veszi át addig, amig nincs ambuláns lap. Közben kiderült, hogy kellett volna 3. havi kontroll. Lassan 6 hónapja végét ért a kezelés, közeleg a 6. havi kontroll ideje, de még a 3. havi sincs meg. Nem látják el, mutogatnak egymásra. Sérülnek az egészségügyi ellátáshoz való jogai, mivel nem kap megfelelő kezelést. Sérülnek az emberi méltósághoz való jogai betegként, mivel folyamatosan, akadályoztatva van az ellátásban. Szándékosan nem adják ki az ambuláns lapot, pedig nem egy alkalommal kértük. A tájékoztatáshoz való joga is, nem kérdezhet, nem tájékoztatnak megfelelően.
Most tulajdonképpen az életével játszanak azzal, hogy akadályozzák az ellátását, nem kap beutalókat. Ha van bármi gond, miattuk nem derül ki?
Természetesen betegjogi képviselőt is felkeressük, de már most is totálisan sérült az ellátása, nem tudunk itt maradni, másik kórházba kell mennünk, mert szándékosan nem megfelelően látják el. Mert a vezető orvost megkérdőjelezte, aki tájékoztatást nem, de sertődést mutatott. Ez többletterhet okoz nekünk lelkileg is és anyagilag is. Nem beszélve arról, hogy az elpazarolt idő daganatos betegség esetén mennyit számíthat.
Tud-e esetleg valaki javasolni olyan ügyvédet, aki ilyen betegjogi illetve nem tusom, hogy ez műhiba kategória-e, de ha igen, akkor műhiba ügyekkel foglalkozik? Esetleg sikerdíjas, mert a betegség kiderülésekor elvesztette a munkahelyét is, ami komoly anyagi terhet is ró a családra. Rokkantnyugdíjas lett, így a TB ellátása folyamatos, ez nem lehet indok az előzőekben leírtakra.
Köszönöm, ha bárki tud javasolni valakit.

Tamás