TIGÁZ kötbér


Dödölle1 # 2011.08.07. 11:04

ius latratusius latratus
(és most nem kommentálom a fogyasztóvédelmes hozzászólást, mert ma jó akarok lenni...)

Kedves "ius latratus"!

  1. Köszönjük, hogy ma jó akarsz lenni!
  2. Javasolom elolvasni az előző hozzászólásokban hivatkozott linkeken található cikkeket, így pl. a MUOSZ konferenciák összefoglalóit és a debreceni fogyasztóvédelmi egyesület jogászának -mint elfogulatlan kívülálló(k)nak- az indexen is megjelent észrevételeit, talán azok után változik a véleményed.

Sajnálatosan a Magyar Energia Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, mint az eljárásában több ponton tisztességtelenül, jog és szakszerűtlenül eljáró szolgáltató szabályozó hatósága nem, illetve nem elég hatékonyan lép fel a kiszolgáltatott, alaptalanul megrágalmazott kisfogyasztók védelme érdekében, ezért teljesen felesleges is lenne ezen kormányhivatalok, kormánytisztviselők munkáját a védelmedbe venned.

Osztva Dr. Attika véleményét a szolgáltató eljárása álláspontom szerint is rosszhiszemű.

A Tigáz sajtó közleménye szerint az északi, észak-keleti régióban nagyon sokan lopják a gázt,
önmagában azonban ez nem jogosítja fel a szolgáltatót arra, hogy a fogyasztóit válogatás, alapos ok és főleg bizonyítékok nélkül megrágalmazza, velük szemben tisztességtelen és jogszerűtlen eljárást folytasson le.

Ezzel analóg attól, hogy Magyarországon magas a bűnözés még nem megengedhető, hogy a magyar állampolgárokat válogatás nélkül, a jogszabályokban előírt tisztességes eljárást mellőzve megrágalmazzák, illetve marasztalják.

A fent hivatkozott linkeken olvasható jogeseteken, cikkeken kívül az eddig hozzám eljuttatott panasz, illetve köszönő e-mailek, iratanyagok is azt támasztják alá, hogy egyrészt a szolgáltató egyre több esetben rágalmaz meg jogkövető, tisztességes fogyasztókat (állampolgárokat) másrészt a a szolgáltató eljárása aggályos, több ponton jog és szakszerűtlen, ellentétes a saját üzletszabályzatában foglaltakkal, harmadrészt a szabályozó hatóságok továbbra sem hajlandóak a multinacionális szolgáltatóval szemben érdemben fellépni.

Én is azt kérném, hogyha nem tudsz a rászorult, kiszolgáltatott, alaptalanul megrágalmazott embereken segíteni, részükre érdemi jogi tanácsot adni, úgy lehetőség szerint mellőzd "segítségkérés" topoc használatát.

Végezetül Te is érzékeny lennél, ha egy, a gazdasági erőfölényével visszaélő szolgáltató alaptalanul a becsületedbe gázolna, több százezer Forintos kötbért tartalmazó felszólító levelekkel bombázna, fenyegetne, több ponton aggályos, sőt jogszerűtlen és üzletszabályzattal ellentétes eljárást folytatna le.....

Javasolom azt is figyelembe venni, hogy az ártatlanul meghurcolt panaszos kisfogyasztók nagytöbbsége nem jogvégzett, ugyanakkor a több milliárdos bevétellel rendelkező szolgáltató egy jólfizetett jogászi gárdát alkalmaz, ami a kiszolgáltatottságot tovább növeli pláne ha ezen tudás, jogi ismeret birtokában a szolgáltató azzal nem csak élve, hanem visszaélve jár el a panaszosokkal szemben.

Sajnálattal tapasztaltam, hogy addig, amíg a Fogyasztóvédelmi Egyesületek, illetve a Magyar Újságírók Szövetsége eljutott odáig, hogy felismerte a szolgáltatók gyakorlata erősen aggályos, addig Te még mindíg ott tartasz, hogy nem tudod elképzelni azt, hogy a szolgáltató erőfölényével visszaélve, rosszhiszemű, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, pedig nagyon sokan szenvednek emiatt, ahogy Morvai Gábor fogalmazott "egymásnak adják a kilincset" a megrágalmazott fogyasztók. :(

A jogi ugatás helyett javasolom:

Non omne, quod licet, honestum est.

Illetve:

Imperitia culpae adnumeratur.

Üdv. :)

pepe78 # 2011.08.06. 15:15

Bütyike ment mail!

ius latratus # 2011.08.06. 05:14

Gondolom, a ne humorizálj, meg a félre a cinizmussal nekem szólt...
Pedig a lényeget a cinizmussal (érdekes, hogy mennyire érzékeny itt mindenki)teletűzdelt hozzászólásomban is elmondtam.

Dr. Attika

Továbbra sem tudom elképzelni, hogy a TIGÁZ szándékosan teszi tönkre az órákat, a "meg nem alapozott információk" szerinti feltételezés meg nem vezet sehová. Én inkább maradnék a valóság talaján, s ott keresném a megoldást, amibe lehet kapaszkodni. Mert arra, hogy "talán", "úgy hallottuk", nos, azokra nem lehet építeni. Ezért írtam neki, hogy most mást nem tehet, mint vár. Már nem. (...)
Aztán - szintén ahogy írtam -, nem kell elfogadni a szakértői véleményt, hadd nyújtsák be a keresetüket a bíróságra. De nem fogják...
Ilyen esetben nem, egyébként nem kell azt sem képzelni, hogy nem nyer a TIGÁZ pert, nyer, igaz, nem konkrétan a mágnesezésekkel kapcsolatban. (azért én meg olyan jogi képviselőt tudok, aki simán vesztette a pert még a mágnesezéses-mániás 2010-es évben, csak ez itt olyan illúzióromboló lehet, de azért leírom...)

Ha valakit megbántottam, akkor bocsánat. Egyébként.

(és most nem kommentálom a fogyasztóvédelmes hozzászólást, mert ma jó akarok lenni...)

Bütyike # 2011.08.05. 20:28

Pepe78!

  1. Ha egyeztetésre hív a szolgáltató NE MENJETEK EL!
  2. A szakértői vizsgálatra feltétlenül el kell menni!

Az ott megállapított "szakértői véleményt" nem szabad elfogadni, ill. jegyzőkönyvben ezt ott nektek írásba kell fektetni. Jó, ha nem egyedül mégy!

3. Ha a Tigáz, a látogatása után, szabálytalan vételezés "gyanúja" miatt kötbért ró ki rátok, ezzel egyidőben előzetes egyeztetésre invitál. Erre nem szabad elmenni, és nem szabad az illetőt felhívni!!! (Ha bele mennétek az egyezkedésbe, valamilyen szinten elismernétek a bűnösségeteket!)

A szolgáltatóval a levelezés a szakértői vizsgálat után kezdődik.

a.) Szolgáltató küldi a szakértői véleményt, mely továbbra is fenntartja a kötbér kiszabásának jogosságát és a megfizetésére kötelez(ne).
b.) Erre kell válaszolni a Tigáz felé, cáfolva a „szakértői” véleményt. Aki ismeri a gáz törvényt, az még itt meg tudja fogalmazni a válaszlevelet.
Aki ebben járatlan, már itt érdemes ügyvédhez fordulni, hogy lássa a szolgáltató, hogy nem akartok és nem is fogtok fizetni.
c.) Ezt a levelet el lehet küldeni a MEH-oz és a fogyasztóvédelemhez is.
d.) Ha nyerni akarsz ügyvédi segítség kell!

A Tigáznak nem érdeke a pereskedés, hiszen itt már neki kell bizonyítania a szabálytalan gáz vételezés tényét, és itt már a bíró rendelné ki a független, igazságügyi szakértőt.

Bp-en egy ügyvéd az első megbeszélést – tudtommal – ingyen tartja.
Nyíregyházán is van ügyvéd, aki ezzel foglalkozik, valamint Debrecenben és Tiszaújvároson is.
Nekik nem írhatom ki az elérhetőségeit a fórumban. Már négy fórumtársnak segítettek.
Érdemes elolvasgatni más – a témával kapcsolatos – fórumokat is, tanulságos lesz!

Ui.: Egyébként teljesen szabálytalanul jártak el a szerelők az esetetekben.
Érdemes elolvasni az üzletszabályzatukat és A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. Törvényt.

Írj privátban, ha tudok, még segítek!

Bütyike

bigdady # 2011.08.05. 19:47

kismukk: hjogász azt mondta hagyjuk hagy vigyék el bevizsgálni a csapot. Így engedtük.

pepe78 # 2011.08.05. 19:26

Sziasztok!

A négy említett kérdés konkrétan érdekelne , mivel Vasárnap hajnalban megint külföldre megyek dolgozni.

Jó lenne valamennyire felkészülten itt hagyni a családot.

Megismételném akkor a kérdéseket:

1, Mit tegyünk ha egyeztetésre hív a szolgáltató?
2, Érdemes-e elmenni a szakértői vizsgálatra?
3, Mikor, milyen válaszlevelet kell írni, és kinek?
4, Mikor kell ügyvédet fogadni?

Dr.Attika # 2011.08.05. 19:25

Ez a topic tényleg nem a humor helye. Nagyon sokan szenvednek ettől a problémától. Tendencia, hogy elhunyt személyek óráit a leolvasók rongálják meg és jelentik be a szabálytalan vételezést. Jutalékot kapnak a szakértőktől is meg nem alapozott információk szerint. A szolgáltató által megbízott szakértő véleménye perben nem sokat jelent. Lehet kérni igazságügyi szakértő kirendelését, de annak költségét meg kell előlegezni. Ez cca. 100 ezer forint. Sokan nem is kérik ezért. Ezt tudják a roszhiszemű szolgáltatók is. Nagyon sok pervesztesség van emiatt.

Bütyike # 2011.08.05. 19:14

Kedves Fórumtársak!

Arra kérek mindenkit, ha nem segítő szándékkal van itt, ne írjon bántó, cinikus megjegyzéseket a bajba jutott hozzászólóknak!

Javaslom mindenkinek egy kicsit JOBBAN tájékozódni arról, hogy mi a teendő akkor, ha ÁRTATLANUL szabálytalan gázvételezéssel gyanúsítják!

Pl. Mit tegyünk ha egyeztetésre hív a szolgáltató?
Érdemes-e elmenni a szakértői vizsgálatra?
Mikor, milyen válaszlevelet kell írni, és kinek?
Mikor kell ügyvédet fogadni? stb.

Remélem segítünk egymáson!

Bütyike

ius latratus # 2011.08.04. 14:49

Ja, ha direkt "összekaristolja", az tényleg gáz, ha már TIGÁZ...
:)
Jó poén, mi?

Lassan már magad sem tudod, hogy mi a tényleges bajod, mert most meg azt írod, hogy a barátnődnek sem szóltak, hogy álljon oda. Mert? Ha szólnak, akkor már minden rendben? Akkor már nem egy vadidegen személy?

Amint alant olvastam, az vicc. Maradjunk ennyiben. Itt mindenki tökéletesen ártatlan, az óráit mindenki majdhogynem vitrinben tárolta, s mégis, ez a büdös TIGÁZ mindig talál valamit. Nem azt mondom, hogy mindenki szabálytalanul vételez, azt sem, hogy a TIGÁZ jóhiszeműen jár el. Azt mondom, hogy az ilyen legendákba illő kijelentések, mint "simán kinézel belőlük bármit", azok nem vezetnek sehová. Már olyat is olvastam, hogy valamiféle sikerdíj illeti a mérőt leszerelőket, ami abszurdum. Mondom: most várnod kell, s ha neked nem tetsző szakértői vélemény születik, s biztos is vagy benne, hogy nem vagy vétkes a dologban, akkor majd jelentkezz. Van megoldás, de most előre ki, s mit mondjon neked?
Hogy nem volt joga bemenni a tigázosoknak az ingatlanodba? Nem hát! Annyi a bibi, hogy beengedték őket..., úgyhogy mondom: egyelőre nyugi.

pepe78 # 2011.08.04. 14:18

Félreértettél.

Kinek a nevén van az nekünk mind1.

Az nem stimmel, hogy nem voltunk ott amikor elvitték.
a barátnőmnek se szóltak hogy álljon oda.
Amiket itt olvastam simán kinézem belőlük bármit.
Ha leszerelés közben vagy utána akár direkt összekaristolja , mivel nem látja senki akkor azért elég kellemetlen helyzetbe tudnak hozni.

Ennyi az egész. Nem kell félreérteni.

ius latratus # 2011.08.04. 14:00

Azért az nem semmi, hogy már úgy érzed, hogy nem várható el hogy felelj az óra épségéért, mert az a nagyapád nevén van.
Eddig meg jó volt minden, most hogy baj van, már a nagyapádé...
Ez így úgy sem vezet sehová, mert mondhatsz bármit, az órát bevizsgálják. Az előbb már írtam: az, hogy mit érzel most sértőnek, az egy dolog, s egy teljesen másik dolog, hogy mit állapítanak meg, s mi lesz a következménye. Majd akkor ráérsz levegőért kapkodni, most nem tehetsz semmit.

pepe78 # 2011.08.04. 13:35

A gázóra a tíz éve halott nagyapám nevén van.
A nagymamám nevére írása nem volt megoldható, mert már nagyapám halálakor időskori elbutulásban szenvedett, gyámság alá is került.

Nekem nem fér a fejembe, hogy várhatják el hogy feleljünk az óráért amikor nem a mi jelenlétünkben szerelték le. Aki meg itt volt azt sem tudta mi történik, nem volt felvilágosítva arról, hogy álljon oda stb stb.
Hogy képzelik ezt..

ius latratus # 2011.08.04. 08:00

Pepe78

Több sebből nem vérzik azért...
Az van, hogy a TIGÁZ szakemberei kimentek ellenőrizni, s karcolást találtak a mérőn. Na, hát ezek után kutya kötelességük az órát leszerelni, MÁSIKAT RAKNI a helyére, s bevizsgáltatni. (a rendőrös hatósági tanús dolgot most nem említem, nem akarom megint a halálba röhögni magam)

Az, hogy a barátnőd mit írt alá, az egy dolog.
Megint más az, hogy mit fognak találni. Mert az lesz az origó.
Addig: türelem.

parapali # 2011.08.04. 07:54

PEPE!
Kinek a nevén van a gázóra?
Azt macerálják akinek a nevén van!
Ha átirattad akkor voltak e a fotósgázosok?

pepe78 # 2011.08.04. 07:16

a szóban forgó ház anyám öröksége, mamám tavaly máj. ban halt meg. Én nyáron költöztem oda egy felújítást követően.A hagyatéki eljárás jelenleg zajlik ráadásul. kb ennyi...

A legfontosabb kérdés az az , hogy jogi felelősség
itt most kit terhel egyáltalán?

A szüleim( pontosabban anyámnak van jogilag köze a házhoz) távollétében egy számukra nem is annyira ismert ember(barátnőm, pár hetes kapcsolat..) aláír egy papírt(jegyzőkönyvet), és most ugye erre a hivatkozva akarnak majd sarokba szorítani.
Amiben mint tudjuk az áll , hogy ott volt jelen volt stb stb..

Nincs ott a család egyetlen tagja sem, csak egy 25 éves lányt aki be van szarva, mert már rendőrrel is fenyegetik.. Sőt ha nem ír alá, nem szerelnek fel gázórát sem a régi helyére!

Most meg gondolkodjunk, hogy mi legyen.

  • nem tudjuk , hogy az órán okozott esetleges sérülések a felújítás során kerültek rá vagy ezek a szemétládák csináltak rá pár sérülést gondolván a kis leányka úgy se érti mi folyik itt..

    tiszta vicc az egész.

Jól érzem, hogy már itt több sebből vérzik az egész?

ius latratus # 2011.08.04. 05:08

pepe78

A rendőrt hív hatósági tanúnak - résznél ki kellett töröljem a könnycseppet a szememből.
Az új óra szerződője a barátnőd -nél már feladtam. Sírtam...

Édesanyád az örökös, májusban meghalt? Mi van? ...
Kinek a nevén volt a fogyasztásmérő, kié most az ingatlan?

Egyébként veszett fejsze mostmár, lesz szakértői, meg minden, ami éppen annyira számít, mintha te mondanál véleményt az órádról. Ha megy a kötbér-értesítő, akkor kérd, hogy nyújtsák be a keresetüket a kötbér igényre, mert te nem ismered el az igényt. Vagy fmh lesz, akkor mondj ellent, akkor is polgári lesz, a büntetőtől, meg egyéb baromságoktól amit itt olvas az ember nem kell tartanod.

Ja, de polgári sem lesz, el sem jut ez odáig...

Általában...

pepe78 # 2011.08.03. 22:44

Sziasztok!

Szokásos sztori.
Jöttek, karcos , most várunk.

Ami kérdésem lenne:

  • az ingatlan ahonnan elvitték az órát jelenleg hagyatékolás alatt áll, édesanyám az örökös.

A házat tavaly nyár óta használom, Májusban halt meg mamám.

  • a gázos gázosok a barátnőmet találták a ház udvarán.Kérésükre beengedte őket, azt hitte leolvasni jöttek.
  • Folyosó végén található kb 1,2m2 -es gardrób falán van az óra.Oda bement az egyik szerelő a másik a gardrób ajtajában állt.Barátnőm leült a nappaliban tv-t nézni. Pár perc múlva szólnak neki: baj van, loptuk a gázt. valljuk be, kevesebb lesz + részlet is lehet. :))))
  • barátnőm, aki 3 hete lakik itt felhív, hogy ez meg ez van. Mondom adja oda a szerelőt. Mondom neki ne vicceljen. Nem vicc ez van. Elviszik, dobozolják alá kell írni. Mondtam jó.

2 perc múlva visszahívom a barátnőmet, kérem a szerelőt..
Mondom neki, úgy tudom, hogy azért akár ki nem írhat alá azért egy ilyen papírt, ne vigyenek semmit sehova , jöjjenek vissza.
Erre: ok, de az órát nem rakja fel vissza, szolgáltatás nélkül hagy, ha nem kap aláírást.
+
rendőrt hív hatósági tanúnak stb stb..
Barátnőm elcsuklott hangom kérdezi, hogy mit tegyen..
Aláírta, mert nem hagytak más választást számomra 300km ről.

Na most akkor az új óra szerződője a barátnőm?
Nem is láttuk az órát, a barátnőm se látta mit csináltak ott benn, nem is fért volna be/oda.
Meg is volt ijedve rendesen, soha nem akartak még rendőrt hívni hozzá.
Aláírta a jegyzőkönyvet is, hogy ott volt stb stb.

De!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

az én családom/anyám akinek a kötbért majd küldik. Pedig ott se voltunk. Nem láttunk semmit.
Ki tudja mit csináltak az órával , amíg gyanútlanul üldögélt a párom. 43m2 re 15.000 ft általányt fizetünk, és nem is lakjuk a házat folyamatosan.

Hivatkozhatunk arra, hogy a megfelelő személy / édesanyám akinek köze van egyáltalán papíron a házhoz nem volt jelen??

Mit javasoltok????

adele 60 # 2011.08.01. 17:54

Dödölle1!Optimista vagyok ,a becsűletességemet ne kérdőjelezze meg senki.A bevizsgálásra űgyvéddel megyek a biztonság kedvéért.Polgáriperes eljárást fogok kezdeményezni ,ha vége ennek a rémálomnak.Az MR1 Napközben műsorában elhangzottakhoz lett volna hozzáfűzni valóm,de mint érintettet nem hivtak meg.Én csak egy mezei fogyasztó vagyok,akinek csak fizetési kötelezetségem van.Űdvözlettel:R.né

julcsi02 # 2011.08.01. 16:13

Sziasztok!
Megtudná mondani valaki,hogy tulajdonosváltáskor kötelesek-e újraplombázni a gázórát?
Mert a mi gázóránkon 2003-as plomba van és mi 2009-ben vásároltuk a lakást.Elvileg ha ellenőrizték akkor 2009-esnek kellene rajta lenni.Nem?
Köszönöm a válaszokat előre is!

DrRettegi # 2011.08.01. 09:45

Most volt az MR1-en egy műsor. Félelmetes a rádió részéről ez a tájékozatlanság. Gyakorlatilag Tigáz reklám volt. A fogyasztóvédelmis nyusziságáról nem beszélek. Ki véd meg bennünket a hatalmaskodástól?
Miért nem beszélnek, kérdeznek a szerelők és szakértők anyagi érdekeltségéről?

kismukk # 2011.07.31. 19:45

bigdady:

Kié volt az a csap, a tietek? Mit mondott a jogász, hogy akkor is viheti a Tigáz?

ius latratus # 2011.07.31. 18:35

Ja, s nem hagyhatom ki: mégis, milyen "papírt" vársz? Amiben az szerepel, hogy ..."ott voltunk, Ön nem volt otthon, lekapcsoltuk?"

ius latratus # 2011.07.31. 18:27

Magdi09

Nem voltál otthon? Bementek a házba? Kerítésen át, falat bontva, netán: tankkal?

Mit tegyél?
Ezt nem hiszem el...

Magdi09 # 2011.07.31. 18:06

Még eddig semmit, gondoltam küldenek róla valami papírt, de nem történt meg.

végrehajtó1 # 2011.07.31. 17:53

Mit tettél eddig?