TIGÁZ kötbér


fravi # 2012.09.14. 19:44

Sziasztok!Mi már egy éve küzdünk a Tigázzal. A ködbér kiszabása után kértünk új szakértői vizsgálatot, ami el is készült. Ezt a Tigáz nem fogadta el. Fenyegető leveleket kaptunk a Tigáztól, majd az Energia Hivatalhoz beadtuk a felülvizsgálatot, most várakozó állásponton vagyunk, de azért jött egy levél, melyben értesítettek, hogy behajtócéghez adták az ügyet. Mi nem ültünk ölbe tett kézzel és felhívtuk a céget, akik közölték, hogy ezt a levelet vegyük semmisnek. A számlákat mindig fizetjük, de a ködbér tartozás mindig szerepel a számlán!

patrol # 2012.09.15. 08:20

potyi08!
Igazad van utána néztem és 2011 júliusban módosultak a lakossági fogyasztók ellátásból történõ kikapcsolására vonatkozó és a hatósági eljárást érintõ szabályok. Mégpedig olyan módon, hogy míg korábban csak három hónap után kapcsolhatta ki szolgáltatását egy cég és és csak a szolgáltatás nem fizetése miatt, mostantól ez úgy módosult, hogy 60 nap késedelmes fizetés után jogosult megtenni az elzárást. A késedelmes fizetés pedig már egy lényegesen tágabb jogi kategória, amelybe akár a kötbértartozás is bele illik.

Nekem már 2010 szeptembertől van kötbértartozásom.
Hozzáteszem nagyon sokszor hívtak telefonon a Tigáz ügyfélszolgálatról és közölték,hogy több százezres számla tartozásom van.Erre azt válaszoltam,hogy itt valami félreértés van nekem számla tartozásom nincs,amiről az kedves ügyintéző beszél az kötbér.

Ennek után már kaptam fenyegetést is kikapcsolásról(piros plomba).Erre azt válaszoltam,hogy semmi akadálya részemről de ne piros plombát hozzanak a munkatársai hanem szereljék le a gázórát és egyben a nyomáscsökkentőt is mert ilyen színvonalú szolgáltatásra a továbbiakban nem tartok igényt!
Egyébként ha jól belegondol valaki akkor 540 ezerből ki lehet építeni egy vegyes tüzelésű rendszer a Tigáz pedig egye meg a gázt!
Igaz én könnyebb helyzetben vagyok mint aki pl csak konvektorral vagy csak gázkazánnal tud meleget csinálni.Mert 1992'óta központi fűtésem van vegyes tüzelésű kazánnal.
Gázkazánt csak 2005-ben szereltük be a meleg vizet is van módom villany bojlerrel előállítani,főzni pedig lehet sokféle tűzhelyen arról nem is beszélve,hogy a vasárnapi húslevest már hajnalban oda kellet tenni a földgáz "kiváló hőértékének"köszönhetően!

patrol # 2012.09.15. 08:57

Gingin!
Én írtam a Fogyasztóvédelemnek,Energia hivatalnak,Tigáznak,továbbá kilátásba helyeztem a "független" igazsági szakértőnek,hogy panaszt teszek ellene etikai vétség elkövetésével a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamaránál.
Az én esetemben "csak" mágnesezés volt a vád.
Kifogásoltam minden szabálytalanságot(mert volt bőven)ezt hosszú lenne leírni.
Sőt olyan levelet is kapott a Tigáz mivel óra csere után(ami már tuti lopásbiztos) sem nőtt a gáz fogyasztásom,sőt csökkent akkor Önök szerint még most is lopom a gázt?Nem azt válaszolták,hogy igen még mindig lopom :-)
Szóval már korábban leírtam,hogy az 540.000 ezer már csak 150.000 és akár részletre is...olvass vissza.

Kenderice # 2012.09.15. 15:38

attis007:
Az előlapi plombák állapota nincs dokumentálva az óra felszerelésekor, ezért tehát annak eredetitől való eltérésére NEM HIVATKOZHATNAK!!!
Egyszerűen azt kell mondani nekik, hogy mutassanak fotót vagy írásos dokumentumot arról, hogy hogyan nézett ki az a plomba az óra felszerelésekor. Na, ilyet nem fognak tudni mutatni és elmehetnek az anyjukba.
Szánalmas próbálkozás ez részükről.

scriptor # 2012.09.17. 06:59

Az E.ON megirigyelte a Tigáz "sikereit"? – legyen résen, fotózzon!
Mivel a TIGÁZ tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával, illetve aggályos eljárásaival szemben a hatóságok (Gazdasági Versenyhivatal, Magyar Energia Hivatal, Nemzeti Fogyasztóvédfelmi Hatóság) érdemben nem lépnek fel és mivel így kis befektetéssel nagy extraprofithoz lehet jutni a TIGÁZ aggályos módszereit más szolgáltatók is átveszik.

A friss cikk itt olvasható:

http://www.dehir.hu/…/2012/09/05/

Nemrég cserélte le a szolgáltató (E-on) a villanyórát a Debrecen Televízió munkatársánál.

A kiérkező szakember szerint az órán lévő plomba nem volt szabályos, pedig egy évvel korábban, ugyanannak a szolgáltatónak egy másik szakembere cserélte le a plombát és ellenőrizte az órát. Czellár Anikót feldühítette az eset.

Ezen hírrel együtt olvasva következő cikk különösen érdekes:

Előzetesben az E.ON ellenőrzési vezetője!!!

Debrecen – Szervezett akció keretében, tettenéréssel leplezték le a rendőrök egy áramszolgáltató cég (az E.ON – a szerk.) területi ellenőrzési koordinátorát pénteken – közölte kedden Kelemen Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Beszámolója szerint a 35 éves debreceni férfi éppen százezer forintot vett át egy magánszemélytől, az első részletét annak a 400 ezer forintnak, melyet azért kért, hogy ő és társa elintézzék: ne kelljen befizetnie egy korábbi ellenőrzés alkalmával kiszabott kétmilliós kötbért. A kihallgatások, házkutatások során feltárt adatok és bizonyítékok alapján összesen három személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Az ellenőrzési koordinátort és felettesét, a regionális ellenőrzési szakterület vezetőjét – egy 34 éves nagyhegyesi férfit – bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. A két férfi előzetes letartóztatásban van, harmadik társuk szabadlábon védekezhet.

Reméljük, hogy rövidesen követik Őket a TIGÁZ azon vezetői akik a fogyasztók tömeges megrágalmazását és az ehhez kapcsolódó hosszadalmas, költséges, lényegét tekintve koncepciós eljárást kitalálták, kidolgozták.

A cikk itt olvasható:

http://www.haon.hu/…enorzesi-vez

scriptor # 2012.09.17. 07:10

Egy hozzászólás a

http://forum.index.hu/…/showArticle?… fórumrból:

mobi111
2012.09.12 21:27:17 © (234)

….. Teljesen igaza van. Nekik a lényeg a profit...

Az hogy becsületes embereket hoznak kellemetlen helyzetbe (és ez még enyhe kifejezés) az nem érdekel sajnos senkit.

Én ezért tértem át fatüzelésre.

Kicsit kényelmetlenebb, de jóval olcsóbb, és senki nem gyanúsít meg hogy tolvaj, bűnöző vagyok.

---
Hol van ilyenkor, illetve miért nem intézkedik a kiszolgáltatott fogyasztók védelme érdekében létrehozott Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya?
scriptor # 2012.09.17. 11:46

A Tiszántúli Gázszolgáltató (TIGÁZ) szakértői a gázóra vizsgálata során előszeretettel alkalmazzák az un. polarizációs fóliát.

Erről szól az alábbi, az index fórumán található bejegyzés:
http://forum.index.hu/…/showArticle?…

Előzmény: mélytengeri (231)

mélytengeri
2012.09.12 16:21:50 © (231)

A polarizációs fólia szakértői vizsgálatra alkalmatlanságát a gyártó illetve forgalmazó honlapja tartalmazza a következők szerint:

“Vékony műanyag fóliára felhordott és rögzített lágyferrit szemcsék. Alkalmas a mágneses terek kimutatására, a mágnes felületére helyezett fólia megmutatja a mágnes felületén elhelyezkedő erővonalakat, valamint a mágnes felületén a mechanikai, vagy gyártás során keletkezett repedéseket is könnyedén felfedezhetjük.

A fólia nem egy kalibrált termék, minden egyes használatnál változik a mágneses tér, és az abból eredendő, időlegesen maradandó mágnesezettsége, mely minden esetben, minden használatnál más képet nyújt, ezért alkalmatlan pontos mérések elvégzésére és bizonyítására.

Fólia kizárólag tájékoztató jellegű mérésekre alkalmas! (Szakértői bizonyító ereje nincs!)”

-----------------
Ennek ellenére a TIGÁZ szakértői a sajtóhírek és az interneten is elérhető TV riportok szerint rendszeresen alkalmazzák ezt, a gyártó nyilatkozata szerint is joghatás kiváltására alkalmatlan eszközt.

Akkor most hogy is van ez? Lehet, hogy a TIGÁZ szakértői egy bizonyító erővel nem rendelkező mérési eredményre alapozzák a szakvéleményüket?

Amennyiben igen úgy ezen eljárás ellen a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara, illetve a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya miért nem lép fel?

Tisztességes-e az a szolgáltatói szakértői eljárás, illetve az a szakvélemény, amelynek eredménye egy nem hiteles eszköz mérési eredményén alapul?

scriptor # 2012.09.17. 13:03

A nyilvánosság mindig jó eszköznek bizonyul egy ilyen esetben.

A panaszokat kérjük küldjék a panasz(@)kp.hu email címre.

Tigáz átverés – Jogtalanul megkárosított tisztességes fogyasztók

2012. szeptember 17. hétfő Szerző hir.ma

http://hir.ma/…asztok/17846

Egy megdöbbentő, de elképzelhető, hogy nem egyedi esetről számolunk be Önöknek. Az megdöbbentő pofátlanságot a Tigáz követte el egy jól fizető ügyfelével szemben. De sajnos ma hazánkban a szolgáltatóknak szinte szabad keze van az ügyfeleivel szemben.

Egy család igaz története a Tigáz szolgáltatóval kapcsolatban:

A történet ott kezdődik, hogy a családnak korrekten minden csekkje be van fizetve a szolgáltató felé.
Ennek ellenére jön a Tigáz és kikötik a gázt.
Következő napon sűrű elnézést követően visszakötik a gázt.
Másnap újra jönnek, kikötik a gázt.
Eltelik egy óra, jön egy telefonhívás, melyben újra elnézést kérnek, mert jogtalan volt a kikötés, ezért újra visszakötik a gázt.

Most jön a lényeg: közben a ki- és bekapcsolásért kiszámláznak egy nagy összeget, ami felülvizsgálatuk szerint jogos és be kell fizetnie az ügyfélnek.

Közben mennek az egyeztetések, nyugtatják a Kedves Ügyfelet, hogy nincs semmi baj, minden megoldódik.

Nincs vége, mert a Tigáz megint jön, kikötik a gázt.
Következő nap újra elnézést kérnek, bekötik.

Nem hinnék el de újra kikapcsolás következik.

A ki és bekapcsolási díjat folyamatosan számlázzák és azzal fenyegetik a becsületes családot, hogy rendőrt hívnak, ha nem engedi meg, hogy elvágják a csonkot az utcán.

Természetesen a szerelőket és a cég érintett felelőseit nem lehet elérni, de a számlát küldik rendületlenül.

Az egyik visszakötő ember azt mondta, hogy csak neki kb. 10 visszakötése van aznap, ennek darabonként 38.000 Ft a beszedési költsége és van erre kb 60 emberük, aminek NAPI árbevétele: 22, 8 Millió ft!!!!!

Mire is fizetünk??? Kinek a zsebébe megy ez az összeg? Ki irányítja ezeket az embereket? Debrecenből utaznak fel állítólag, hogy kikössék a gázt, hiába mutatunk meg nekik bármit, Ők fel vannak hatalmazva, hogy ebbe ne szóljanak bele, ne nézzék meg, hogy nálunk minden rendben, ők csak egy Felsőbb utasítást kaptak és nem a TIGÁZ- tól, hanem egy velük együttműködő cégtől… tehát, aki kiköti az nem TIGÁZ- os, magyarul nincs köze semmihez, őt csak kiküldték és végrehajt.

És aki bekerül ebbe a körbe, soha nem jön ki!

Azért írtuk le ezt a cikket, hogy ha Ön is hasonló esetet tapasztalt akár a Tigázzal, akár más közműszolgáltatóval kapcsolatban, kérjük jelentkezzen nálunk és mi közzétesszük a panaszát itt az interneten, mert máshol nem tudja az érdekeit korrekten érvényesíteni. A nyilvánosság mindig jó eszköznek bizonyul egy ilyen esetben.

A panaszokat kérjük küldjék a panasz(@)kp.hu email címre.

http://hir.ma/…asztok/17846

Újabb Tigáz átverés http://hir.ma/…tveres/17856

2012. szeptember 17. hétfő Szerző hir.ma

Egy újabb Tigázzal kapcsolatos panasz érkezett hozzánk, melyet bemutatunk Önöknek.

Mostani beszámolónk arról tudósít, hogyha a gázóra ellenőrök hibát találnak, miként kell eljárnunk, hogy elkerüljünk egy valótlanságra alapított több százezres bírságot.

Csenget a Tigáz:

  • Tessék bejönni mondja az ügyfél. Két férfi jön be az ajtón. Messziről megállapítja, hogy az órát bemérik, hogy rendesen mér-e.

Kontroll mérés rendben, de a plomba véleménye szerint nem tuti 100-as, mert mintha eltérnének egy kicsit egymástól. Közlik is azonnal, hogy ezt a gázórát szakértői vizsgálatra küldjük, mert nem eredeti a plomba.

Megnézte az ügyfél is, kiderült, hogy teljesen egyformák azok, semmi különbség nincs a plombákban.

8-10 papírt alá is írattak a Kedves Fogyasztóval, melyből egy a plombára vonatkozott, de ezt nem is írta alá a Fogyasztó, mert nem értett vele egyet.

Miután az ellenőrök elmentek és a Fogyasztó telefonált ügyvédjének akkor döbbentették rá, hogy a szolgáltató jutalékot fizet a leszerelt órák bevizsgálásából.
Ha a szakértő hibás gázórát állapít meg, kifizettetik velünk a 32 000 Ft-os szakértői díjat és 500 000 Ft büntetést.

Az elmúlt egy évben állítólag több száz bejelentés érkezett a szolgáltató miatt a Fogyasztóvédelemhez.

Mindenkinek azt tudjuk tanácsolni, ha a gázórát leszerelik és kontrollra küldik, akkor a leszerelést és a bedobozolást vegyék videóra és fényképezzék le, de még a helyén is készüljön fotó, mert ez később jó bizonyíték lehet az ártatlanságunkról.

A jelenlegi jogállás a szolgáltatót védi, a vétlen fogyasztót nem, ezért legyünk mindig résen.

Azért írtuk le ezt a cikket, hogy ha Ön is hasonló esetet tapasztalt akár a Tigázzal, akár más közműszolgáltatóval kapcsolatban, kérjük jelentkezzen nálunk és mi közzétesszük a panaszát itt az interneten, mert máshol nem tudja az érdekeit korrekten érvényesíteni.

A nyilvánosság mindig jó eszköznek bizonyul egy ilyen esetben.

A panaszokat kérjük küldjék a panasz(@)kp.hu email címre.

http://hir.ma/…tveres/17856

Gingin # 2012.09.17. 14:50

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni!Nekem is megjött az 540.000,-Ft-os kötbér számlám.Történetem felháborító!2009-ben kikapcsolták a gázomat díjhátralék címen.Munkanélküliként nem tudtam befizetni.Kikötötték majd fizetés rendezés után visszakötötték a gázt.Majd ez év júniusában gázórakorszerűsítés miatt új órát szereltek fel.A régit le,majd a helyszíni jegyzőkönyv "a tester szerint az óra tökéletes.A gázmérő eleje karcos!"Majd szakértői behívás,amin ott voltam s szemrevételezés alapján az OMH plomba nem eredeti és a számláló rész átfestett.A szakértő aztmondta ezt ön otthon nem csinálhatta.Ezt szakember csinálta.Beírtam az észrevételben jegyzőkönyvbe,hogy "Nem tartózkodom a lakhelyen folyamatosan,ezért azt se tudom és elképzelésem sincs,hogyan keletkezett az,amit jelen iratban,vizsgálatban megállapítottak."Majd aztmondták várjam 2-3 hét múlva a szakértői véleményt.1 hónap elteltével megkaptam,melyben közlik, "A mérő működésének befolyásolásával szabálytalan gázvételezés történt.A szakértői vizsgálat során a szabálytalan vételezés pontos időtartama hitelt érdemlően nem volt megállapítható."
Azt se tudom hol volt és mit csináltak az órával 1 hónapig és miért nem vehettem részt a bevizsgáláson?Az órához nem nyúltam és nem csináltam semmi törvénybeütközőt.Majd elmentem a rendőrségre,hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tegyek,ahonnan elküldtek,menjek a bíróságra mert ez oda tartozik.Kifogásolásomat azért elküldtem,csatolva a kötbéres számlájukat és nem ismerem azt,amit nem követtem el.Mit tehetek még?SEGÍTSETEK!!!
Köszönöm előre is!!

Kata70 # 2012.09.17. 19:16

Tisztelt Fórumolvasók, ha ilyen jellegű gáz-, vagy áramos ügyekkel jogtalanul megvádolják Önöket, keressék az az Arte Legis Kft-t! Ez a cég ilyen esetekre szakosodott, segíteni fognak Önöknek is! Elérhetőségük: www.artelegis.hu

csemegebene # 2012.09.20. 11:48

"A Magyar Energiahivatal már több esetben is a kötbér visszavonására kötelezte a szolgáltatót, mert tévesen szabta ki a bírságot. A Tigáz szerint ilyen esetekben az igazságügyi szakértőt nem terheli felelősség és kártérítés sem jár a fogyasztónak."olvasható a

http://www.fogyasztovedonet.hu/…sabb-a-tigaz oldalon.

Most már csak az a kérdés, hogy a TIGÁZ állításával egyet ért-e a Magyar Energia Hivatal?

Hogyan fordulhat elő jogállami keretek között, hogy a TIGÁZ által egy előzetes pályáztatás során kiválasztott, a TIGÁZ által egyoldalúan, az ügyfél kihagyása nélkül felkért, a TIGÁZ által fizetett "hamis" szakvéleményre alapozott kötbér (bírság) esetén a valótlan (hamis) szakvéleményt adó szakértőt nem terheli sem etikai, sem büntetőjogi felelősség különös tekintettel arra, hogy nem egyedi, hanem sorozatosan előforduló esetekről van szó?

Felvetődik továbbá, hogy mi van azokkal a fogyasztókkal, akiket ugyanilyen alaptalan szakvélemény alapján kötelezett a TIGÁZ több, mint félmilliós kötbér megfizetésére, azonban a fogyasztó érdekérvényesítő képességének a hiánya miatt (öregség, betegség, árvaság, özvegység, alacsony iskolai végzettség stb.) ezek az ügyek el sem jutottak a MEH elé?

Elfogadhatatlan, hogy sorozatos, nyilvánvalóan valótlan szakvélemény adása esetén sem a szolgáltatót, sem az eljáró szakértőt nem terheli anyagi/büntetőjogi felelősség.

Szomorú, hogy a fogyasztók védelme érdekében létrehozott Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya az ilyen gyakorlat, illetve az ilyen szolgáltatói nyilatkozatok ellen nem lép fel.

Vajon ugyanez lenne-e a cikkben nyilatkozó Száraz Gábor TIGÁZ szóvivő, vagy a MEH Fogyasztóvédelmi Főosztályvezetőjének a véleménye, ha velük történne hasonló visszásság?

Miért engedi meg a MEH, illetve a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara a TIGÁZ és a szakértők ilyen következményekkel járó, nyilvánvaló összefonódását?

http://www.fogyasztovedonet.hu/…sabb-a-tigaz

Moni 82 # 2012.09.20. 16:10

Sziasztok!Nálam hétfőn voltak a Tigáz emberei.Leszerelték az órát, azt mondták, hogy megmágneseztük,Majd becsomagolás után közölték, hogy egy kis karcolás is volt rajta!Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes saját szakértőt vinni vagy tök mindegy mert ugyis az lesz a vége hogy megmágneseztem?Van esély ellenük? Én már arra is gondoltam, hogy össze kéne fogni itt a ahol lakom(bizti nem egyedüli vagyok sajnos) és a médiához fordulni?
Akkor az a lényeg, hogy semmit nem szabad aláírni, mikor megyünk a szakértői vizsgálatra?
Válaszotokat előre is köszönöm!

scriptor # 2012.09.21. 09:56

Moni 82 # e-mail 2012.09.20. 18:10
Sziasztok!Nálam hétfőn voltak a Tigáz emberei.Leszerelték az órát, azt mondták, hogy megmágneseztük,Majd becsomagolás után közölték, hogy egy kis karcolás is volt rajta!Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes saját szakértőt vinni vagy tök mindegy mert ugyis az lesz a vége hogy megmágneseztem?Van esély ellenük? Én már arra is gondoltam, hogy össze kéne fogni itt a ahol lakom(bizti nem egyedüli vagyok sajnos) és a médiához fordulni?
Akkor az a lényeg, hogy semmit nem szabad aláírni, mikor megyünk a szakértői vizsgálatra?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Kedves Móni!

Tisztázandó, hogy vételezett-e szabálytalanul.

Amennyiben nem, úgy álljon ki az igaza mellett.

Tekintettel arra, hogy a mind a TIGÁZ, mint profitorientált gazdasági társaság, mind gázszerelők, mind a szakértők, mind a TIGÁZ dolgozók abban érdekeltek, hogy minél nagyobb számú fogyasztónál kerüljön megállapításra a szabálytalan vételezés (magyarul gázlopás) ténye, továbbá figyelemmel arra is, hogy egy TV riport szerint a TIGÁZ az eljáró szakértőket előbb megpályáztatta, majd ezen, gondosan kiválasztott szakértők közül a fogyasztó bevonása nélkül, egyoldalúan választja ki a neki megfelelőt, akik a szakvéleményüket többnyire a gyártó nyilatkozata alapján joghatás kiváltására alkalmatlan polarizációs fólia elváltozásaira alapozzák érdemes a vizsgálatra saját szakértőt és a témában járatos jogi képviselőt vinni.

Természetesen akár egyedül, akár a sorstársaival összefogva érdemes a sajtón keresztül a nyilvánosság figyelmét is felhívni a TIGÁZ aggályos gyakorlatára.

A TIGÁZ döntése ellen fordulhat panasszal a Magyar Energia Hivatalhoz is, a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ők azonban az előírt ügyintézési időt nem tartják, a fogyasztók védelme helyett inkább a szolgáltatók érdekeit védik.

Igen van esély ellenük. Egy kicsit költséges, viszonylag hosszadalmas, és bosszantó, esetleg idegörlő eljárás elő néznek, de sajnos ma, Magyarországon a szabályozó hatóságok quasi impotenciája miatt a TIGÁZ következmények nélkül kényszeríthet bele becsületes, jogkövető embereket is egy, a már vázolt eljárásba.

Nem köteles és senki sem kényszerítheti olyan jegyzőkönyv aláírására, amelynek tartalmával nem ért egyet.

„Majd becsomagolás után közölték, hogy egy kis karcolás is volt rajta!” Ezt talán csomagolás előtt kellett volna közölni, illetve jegyzőkönyvezni a szakiknak.

Javaslom elolvasni az alábbi cikkeket, illetve az ezen topicban található összes hozzászólást és hivatkozást. Kérésére további anyagokat is tudok küldeni.

Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd szakértői vizsgálaton 2012.03.06 01:42:14

http://forum.index.hu/…/showArticle?…

Világunk és Elveink IX.

„Egy korábbi eset alkalmával azzal a panasszal fordultak hozzám, hogy jegyzőkönyvnek nevezett iratot toltak a fogyasztó orra alá, el sem tudta olvasni, a gázművek ügyintézői sürgették az aláírást és azt mondták: úgysem lehet más papírt aláírni.
A valóság azonban az volt, hogy a jegyzőkönyvben egy nyilatkozat szerepelt, miszerint a fogyasztó a szabálytalan vételezés (gázlopás) tényét elismeri, és a maximális kötbér összegét megfizetni vállalja. Ha tehát ilyen helyzettel, ilyen irattal szembesülünk, bátran tagadjuk meg a nyilatkozat („jegyzőkönyv”) aláírását, vagy húzzuk ki belőle azokat a részeket, melyekkel nem értünk egyet vagy amelyek nem felelnek meg a valóságnak.”

http://web.t-online.hu/…k_090312.pdf

A TIGÁZ által megrágalmazott fogyasztó a rendőrséghez fordult. Az eljárás során kiderült, hogy a TIGÁZ szakértője "hamis" szakvéleményt adott. A rendőrség által felkért szakértő nem állapította meg a szabálytalan gázvételezés tényét.

"Egy konkrét panaszosunk a kézhez kapott kötbérfelszólítás után – amelynek jogosságát nem ismerte el - bejelentést tett a rendőrségen. A megyei kapitányság rövid úton elérte, hogy végezzenek egy második vizsgálatot. ....a második vizsgálaton a panaszosunk mellett egy ügyvéd és egy műszaki szakértő is jelen volt. A vizsgálat rövid úton megállapította, hogy szabálytalan vételezés nem történt. A Tigáz elnézést kért."

http://fn.hir24.hu/…gazos-ugyek/

Jogvédők segítsége:

"Kozma József jogvédő azt tanácsolja minden igaztalanul megvádolt fogyasztónak, hogy ne menjen bele a szolgáltató által erőltetett játékba, vagy ha mégis, akkor kérjen jogi segítséget, nehogy csőbe húzzák."

TIGÁZ ellenes tüntetés:

http://www.szon.hu/…azan/1803423

Trükkös TIGÁZ Egy gyanútlan háziasszony története

http://www.torokbalintiujsag.hu/archivum/2010-
januar/341-truekkoes-tigaz

Újfehértó polgármestere tiltakozik a TIGÁZ eljárása ellen:

http://www.szon.hu/…rton/1788158

Parlamenti interpelláció a TIGÁZ rágalmazási gyakorlata ellen:

http://www.szoljon.hu/…iselo-432556

http://www.tapioregio.hu/…i-sport.html

Gabi14 # 2012.09.22. 14:45

TIGÁZ -AVAGY SEGÍTSÉGET KÉREK
Segítséget kérnék, hogy hová lehet fordulni:
Nyíregyházán gázszivárgás miatt leszerelték egy 20 lakásos társasház gázóráit. 2 hét után új órákat helyeztek ki, amiért fizetni kellett. / addig nem volt gáz/
Viszont ahol műanyag ablakok vannak, azokban a lakásokban lecsatolták a fürdőszobai gázbojlereket, mondván, hogy jogszabály írja elő. Állítólag nincs rá mód, hogy ezeket visszakössék, hiába raknának szellőztetőt. Zavaros, amit mondanak, és direkt nem adnak tanácsot. Az önkormányzatnál sem tudják, hogy mit tegyünk.
Nem tudjuk, mit tehetünk, a közös képviselő elérhetetlen.

forgomorgo1 # 2012.09.24. 09:41

Javaslom, hogy írásban keressék meg a TIGÁZ kereskedelmi igazgatóját (Hajdúszoboszló) és az előzmények felvázolását követően

  1. kérjék megjelölni azt a jogi normát,amely nem teszi lehetővé ezen bojlerek alkalmazását, illetve
  2. kérjenek részletes tájékoztatást arról, hogy a leszerelt bojler helyett milyen alternatív megoldást tesz lehetővé a jogszabály?

Amennyiben valóban "direkt" nem adnak tanácsot, vagy az írásban feltett kérdéseikre ésszerű határidőn belül nem válaszolnak, úgy forduljanak a sajtóhoz és azon kersztül kérjék meg a TIGÁZ illetékeseit, hogy kérdéseikre válaszoljanak.

A Kelet-Magyarország szerkesztősége valószínűleg nyitott lesz a segítség megadásában, hiszen a "Kelet-vita" során előttük is nyilvánvalóvá vált, hogy a TIGÁZ az un. mágnesezési és kötbérezési eljárása során fogyasztó ellenes,ill. tisztességtelen kereskerdelmi gyakorlatot folytat.

Ezen túlmenően fordulhatnak a Magyar Energia Hivatalhoz, mint a TIGÁZ szabályozó hatóságához, amely hivatal azonban a tapasztalatok szerint inkább szolgáltató és nem fogyasztóbarát.

Megjegyzem a tisztesség azt diktálná, hogyha valahol lehetetlenné teszik a melegvíz ellátást, akkor kérés nélkül, haladéktalanul és írásban teljeskörű felvilágosítást adjanak a fogyasztóknak.

Sajnos azonban a TIGÁZ nem a tisztességes eljárásairól híres. Erre talál bőven példát, ha visszaolvassa akárcsak az itteni, előző hozzászólásokat, de a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot jogerős közigazgatási határozatok is alátámasztják.

Kenderice # 2012.09.24. 18:16

Én ezt nem értem. A gázszolgáltatónak milyen hatásköre van a gázóra utáni hálózat tekintetében? Csak úgy bemehetnek lakásokba és kiköthetik a berendezéseket?
Nanemááá...

eutektikum # 2012.09.25. 09:27

Ez a történet a http://forum.index.hu/…/showArticle?… oldalon olvasható:

A TIGÁZ kikapcsolást végző alvállalkozói távollétemben betörtek az ingatlanomra!

A TIGÁZ levélben kér elnézést a félreértésért, miszerint összekevertek valakivel.

omaha80 2012.09.24 22:02:31

Pár hónapja már jeleztem itt a problémámat, ez lett belőle.

2012. március 27. A TIGÁZ kikapcsolást végző alvállalkozói távollétemben betörtek az ingatlanomra és a nyomásszabályzó lezárásával, leplombálásával kikötötték a gázt.

2012. július 3. A TIGÁZ levélben kér elnézést a félreértésért, miszerint összekevertek valakivel. Idézem,

"...legnagyobb sajnálatunkra azonban a legalaposabb gondosság mellett is előfordulhatnak hibák, ahogy az Ön esetében is történt.

A munkavégzés valós körülményeivel kapcsolatosan az alvállalkozónk szolgált számunkra információval az alábbiak szerint:"2012. március 27-én K.S. fogyasztót kerestük a munkautalványon szereplő címen, Szilvási út 6.

Az adott címen lévő ingatlan tulajdonosa közölte, hogy az általunk keresett személy nem a 6., hanem a 36. szám alatti ingatlan tulajdonosa és sajnálatos módon a Tigáz részéről már több alkalommanl keresték ezen a címen annak ellenére, hogy a Szilvási u. 6. szám alatt csak egy gázcsonk található.

A Szilvási út 36. alatt lévő ingatlannál (ez az én igatlanom 14 éve és nem K.S-nek hívnak. :) )nem találtunk otthon senkit sem, a meglérdezett két szomszéd!!! közlése szerint az ingatlan tulajdonosa valóban a keresett K.S, de csak ritkán látják és az ingatlant örző kutyát a sógora eteti. :)))

A szemben lakó fiatal hölgy javaslatára próbáltuk megkeresni valamelyik hozzátartozót, sajnos sikertelenül. Mivel a szomszédok is megerősítették, hog az általunk keresett ingatlan a 36-os szám így a fogyasztási hely kikapcsolását elvégeztük a kerítés mellett található nyomásszabályzó lezárásával.

Ez a lezárás a kerítésen kívülről, a kerítés mellé állított kislétra segítségével történt bármi féle károkozás nélkül. Az ingatlan területére nem törént belépés és a bent tartókodó nagytestű kutya a munakvégzés során mindvégig az ingatlan távolabbi részén tartózkodott békésen. (és gondolom a híreket olvasta)

Tájékoztatjuk, hogy az Ön fogyasztási helyének kikapcsolása tárgyában beérkezett reklamációja kapcsán a kikapcsolást végző alvállalkozó figyelmét ismételten felhívtuk a TOGÁZ-DSO Kft. érvényben lévő szabályozásának betartására és az előírás szerinti munkavégzésre.

Ezzel egy időben az illetékes szerelőket oktatásban részesítettük.

Az Önt ért kellemetlenségekért szíves elnézését kérjük."

Na ok, hogy összekevertek valakivel, na de szomszédok állítása alapján beazonosítani valakit, basszus, bemegyek az önkormányzatba és megkérdezem ki lakik ott.

Kislétra egy süppedős talajban a földtől 40 cm magasban lévő és kertíéstől legalább 60-70 cm-re lévő szabályzó eléréséhez, áthajolva a kerítésen, hát elég vicces lehetett.

Mikor visszakötötték legalább 15 percet babrálta a szerelő és ő is azt mondta, hogy be kell jönni, másképp nem lehetséges. A kikapcsolás óta legalább 10 féle szerelő járt nálam, a kutya miatt még a kapu közelébe sem mertek benne, érdekes, éppen a kikapcsolás napján a nem éppen türelméről ismert kutya békés volt és fagyizott, miközben már egy légy miatt is szétszedi a kerítést.

Plusz volt egy kiskutya is akkor, aki gyakorlatilag mindenre ugatott. A kerítés meg egész véletlenül a nyomásszabályzó vonalában van nem kicsit megrongálva.

Már úgy voltam, hogy túlteszem magam rajta és várom a visszakapcsolást....

...2012.08.27-én kapcsolták vissza, négy hónap elteltével!

És pofátlanul még nyárra is kiszámláztak havidíjat. A visszakapcsolás során kicserélték a régi órát is, gyanakvó voltam, gondoltam még rámvernek egy kis gázlopást is, de szerencsére csak kicserélték újra. Egy hét múlva műszaki ellenőrzés miatt hívott egy TIGÁZ-os. :) Mondom, most cseréltek órát egy hete, 0 köbméter van benne, válasz, nem baj, ez ettől független. Kijöttek, megnézték az új órát és elmentek. Egyértelmű, hogy be akartak próbálkozni egy kis szabálytalan vételezéssel. Gondolom már hamarabb megkapták a címet, csak nem szóltak nekik a mérőcseréről.

És a happy end. :) Mikor belépek az online-üszire, a következő fogad: 25 000 Ft tartozása van, 60 napon túli tételekkel. :) Csak kínomban röhögök, ezek a ge..ik kiszámlázták nekem a visszakapcsolást, mondván én kértem, hogy kapcsolják vissza.

A szerelő papíron nézem utólag, hogy az óra cserét végző beikszelte, hogy tartozás miatti visszakapcsolás, pedig teljesen tisztában volt a történtekkel, ez bekerült a számlázó rendszerbe és kezdődik előlről....Írásban és telefonon is kértem, hogy ez előzményekre tekintettel azonnal töröljék ezt a szart, de egyelőre semmi, a tartozás ott csücsül.

A telefonban még el is mondták, hogy hát én kértem kétszer is a visszakapcsolást, mondom persze bmeg, hogy kértem, mert hónapok óta nincs gáz miattatok. Én fogadni mernék, hogy még ki fognak valakit küldeni, hogy kössenek ki a tartozás miatt :), de az véres nap lesz a TIGÁZ-nál.

Eddig az idézet.

omaha80

Köszönjük a történetet.

A TIGÁZ ismét saját magát minősítette.

Aki dolgozik, az hibázhat. De ennyit? (magánlaksértés, rongálás, jogalap nélküli számlázás, jogalap nélküli gazdagodás, jogalap nélküli szolgáltatásból történő kizárás)

És semmi reparálás? (vagyoni és nem vagyoni kártérítés)

A TIGÁZ valóban úgy gondolja, hogy mindezt elintézte egy elnézést kérő levéllel?

Mikor tesz már végre valaki rendet a TIGÁZ háza táján?

Munkaidőben mivel foglalkoznak a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának a munkatársai?

Lehet, hogy a közszférát érintő 40%-os létszámleépítést várják?

Talán egy év múlva, az időközben elbocsátott kormánytisztviselők szemlélete is megváltozik és bátran eljárnának a TIGÁZ-zal szemben is csakhogy legyen végre munkájuk.

Ma azonban a fogyasztók érdemi védelme helyett még holmi hatáskörre, meg illetékességre és egyéb korlátokra hivatkoznak....

No nem baj, úgy tűnik, hogy a nem túl hatékony apparátus létszáma 2013-tól jelentősen csökkenni fog.

eutektikum # 2012.09.25. 10:56

Az alábbi, friss bejegyzés a http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/ oldalról való.

Solee:
2012. szeptember 23. 13:37

Gázóra csere volt nálam is!

A csere után ezt a levelet küldtem a szolgáltatónak!

A napokban időpont egyeztetés után, az Önök szakembere gázóra cserét hajtott végre!

Az úriembert szívélyesen fogadtam, kávéval kínáltam!

A kávékészítés során többször magára hagytam, hagy végezze dolgát, hisz ő a szakember tudja mit csinál!

A papírozás végén közölte, hogy sajnos az órán van egy pár mikrokarcolás, ezért neki kötelessége jegyzőkönyvet felvenni róla! Mondtam Ok, ha ez a módja hát legyen! Biztonsági okokból, mert nagyon sok rosszat hallottam a Tigáz szerelők ténykedéséről, az egész műveletet videóra rögzítettem! A felvételt megnéztem, és nem hittem a szememnek!

A szerelőjük, amíg a kávét készítettem, az órát megrongálta, összekarcolta, mágnesezte! Ez a felvételen tisztán látszik HD minőségű! Mélységesen fel vagyok háborodva a Tigáz ilyen fajta pénzszerzése ellen! Hány életet tesznek tönkre ilyen szarházi emberek! Neki 30000 akit büntetnek 540000! Normálisak! Családokat tesznek tönkre!

A videó iránt a média nagy érdeklődést mutat, de amíg a vizsgálat le nem zárul, nem adom ki a kezemből! A vizsgálat lezártával természetesen a média rendelkezésére bocsájtom, hogy tanuljon belőle mindenki milyen mocskos módszerekkel él a TIGÁZ!

Most befenyítettek, hogy ha a felvételen nem manipuláció bizonyítható és én ezt közzéteszem én húzom a rövidebbet! Ismétlem a felvétel tökéletes...aki eddig látta nagyon megdöbbent! Nem tudom mi tévő legyek!

qwastonn:
2012. szeptember 24. 12:11
Solee!

A leírtak alapján egyértelműen a bíróságon keressen jogvédelmet. Egy hozzáértő ügyvéddel és a bíróság által kirendelendő – valóban független – igazságügyi szakértővel tud érvényt szerezni megsértett jogainak és eltöröltetni a szolgáltató részéről várhatóan kivetésre kerülő kötbért és egyéb díjakat.

qwastonn:
2012. szeptember 24. 14:37
Solee!

Ha az a videó azt bizonyítja, amire gondolok, akkor célszerű haladéktalanul feljelentést tenni a rendőrségen. A média csak ez után következzen. Nem árt, ha másolat is marad Önnek a felvételről. A polgári per a büntető eljárás lezárása után indokolt.

scriptor # 2012.09.25. 13:18

http://hvg.hu/…_gazt_lopott

Mérőórája szerint ön gázt lopott

2012. szeptember 19., szerda, 15:20 • Utolsó frissítés: 2012. szeptember 19., szerda, 15:44

Szerző: Molnár Fruzsina

Feszült a helyzet a gázszolgáltatók és a fogyasztók között. Számos történet szól becsületes fogyasztókról, akiknek gázóráján sérüléseket talált a kiérkező szerelő, majd gázlopás ürügyén több százezres kötbérfelszólítással kellett szembesülniük. Az ügyfelek szerint a szolgáltatók így akarnak pluszbevételt szerezni, ők azonban tagadják, hogy „behajtócégek” lennének.

A Tigáz Zrt.-nél kipróbáltuk a csalási módszereket.

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szerelője óracserekor állapította meg, hogy olvasónk, Magyari Terézia tatabányai házánál a gázórán karcolások vannak, ami lehetséges visszaélésre utal.

Leírta a tényt, felszerelte az új órát, papírdobozba csomagolta a régit, és elvitte.

Olvasónkat egy hét múlva hívták fel a szolgáltatótól, hogy behívják a szerkezet szakmai bevizsgálására.

Magyari Terézia szóhoz sem jutott, mikor a vizsgálaton azt közölték vele, hogy a leszerelt mérőműszer a számlapnál karcos, emiatt „egyértelműen bizonyított, hogy manipulálták azt”.

A döbbenete még nagyobb lett, mikor közölték vele, hogy „szabálytalan gázvételezés miatt” 540 ezer forint kötbér, valamint 30 ezer forintos szakértői díj megfizetésére kötelezik.

Erről egyelőre csak szóban tájékoztatták. Az asszony azt mondta a hvg.hu-nak, ő „sosem babrálta a szerkezetet”, és „nem hajlandó a jogtalanul kivetett több százezer forintot kifizetni”, így a D.A.S. Jogszervizhez fordult.

Magyari Terézia úgy gondolja, azért lett „gyanús ügyfél” a szolgáltató szemében, mert az idei számlája 146 ezer forintra csökkent, a korábbi éves szinten 260 ezer – 300 ezer forintos gázszámlákkal szemben. A változás egy tavaly év elején üzembe helyezett cserépkályhának köszönhető.

Gáztolvajok országa lennénk?

A fenti történet nem egyedi. Olyannyira, hogy tavaly Nyíregyházán tüntetést is szerveztek a Tigáz ellenőrzési gyakorlata ellen.

A D.A.S. Jogszerviz jogtanácsosa, Vizi András azt mondta lapunknak, a lakossági fogyasztók „aránytalanul nagy részét” érintik ilyen ügyek. A Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) beérkező panaszok legnagyobb része a Tigázt érinti, igaz, ez a legnagyobb szolgáltató Magyarországon, a fogyasztók 35 százalékát látja el – írta megkeresésünkre a MEH.

„A Tigáz rendszeréből évente 70 millió köbméter gáz tűnik el. Ez 55 ezer család éves fogyasztása” − mondta el a hvg.hu-nak Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője. Ennek forrása lehet a vezetékből elszivárgó gáz is, de a legnagyobb részét szabálytalan vételezések teszik ki.

Ez abból is látható, hogy „jelentős különbség van a kiszámlázott és a vezetékekből fogyó gázmennyiség között”. A cég szerint egy tavalyi ellenőrzésnél olyan is volt, hogy egy egész lakópark lopta a gázt.

Tavaly a Tigáznál az 1 276 000 fogyasztóból több mint 10 ezer esetben állapítottak meg szabálytalan gázvételezést, de a cég úgy becsüli, hogy a szolgáltatási területükön 40-60 ezer ügyfél csapolja meg jogtalanul a vezetékeket.

Az Égáz-Dégáz földgázszolgáltató szolgáltatási területén tavaly több mint 12 ezer ellenőrzést végeztek, ebből 734 esetben állapítottak meg szabálytalan vételezést – ez arányaiban nagyságrendekkel több, mint a Tigáz értéke.

Az internetes fórumokon a fogyasztók azt állítják, a cégek a veszteségüket próbálják az ártatlan ügyfelek kötbérezésével csökkenteni.

Száraz Gábor szerint ugyanakkor évente csak körülbelül 800 millió forint kötbért hajtanak be!!!, míg a veszteség 9 milliárd forint körül van.

„Inkább tíz bűnöst kapjanak el, mint hogy egy ártatlant meghurcoljanak” – az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. osztályvezetője szerint.

Horváth János azt mondta lapunknak, ha a legkisebb jel is arra mutat, hogy valakit tévesen köteleztek kötbérre, inkább elállnak az ügytől.

Így csalnak

A MEH-hez döntően plombahamísítással és a mérő mágnesezésével kapcsolatban érkeznek be panaszok.

A Tigáznál bemutatták nekünk, hogy történik ez.

Kellően erős mágnes segítségével a mérőkamra belső mozgó membrántartó lemezét a külső fémburkolathoz tapaszthatjuk. Az alkatrész így nem képes mozgásra, tehát a számlálót sem pörgeti, a gáz azonban zavartalanul áramlik át a mérőn.

„A tartósabb használat azonban sérüléseket okoz a mérő belső felületén, a fém mágneses terébe történő beavatkozás is kimutatható. Emellett a lemez rendszeres megakasztása megsérti a belső műanyagburkolatot a mérő belsejében, bemaródást hagyva rajta” − mondta el a Tigáz munkatársa, Kállai László, aki szerint „számos ’tünetnek’ kell jelentkeznie, a szakértő egy karcolást még nem tekint bizonyítéknak a mágnesezésre”.

Ipari mágnessel befolyásolt készülék

A másik módszer, hogy a számlapnál lévő hatósági plombákat lefúrják, a plexit leemelik, a számlálót kiveszik, kézzel visszatekerik, majd mindent visszaraknak, és plombanyomóval rögzítik. Modern összehasonlító szoftverrel tudják bizonyítani, hogy a plomba nem egyezik meg az eredetileg felszerelttel. Emellett a plombát nem lehet nyom nélkül leszedni, típussérülések maradnak utána, melyre felfigyelnek a szerelők.

A D.A.S. jogtanácsosa szerint azonban számos plombahamisítási esetben nincs meg a mérőóra felhelyezéskor készített dokumentációja, ami elvileg kizárja, hogy a plomba sérülésére hivatkozzanak a szolgáltatók, mégis megteszik.

Van, aki nevetve fizet

A gáztörvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szól a szabálytalan vételezésről. Ha a szerelő visszaélésre utaló nyomot talál, kötelező fényképet készítenie, és jegyzőkönyvet felvennie a fogyasztó jelenlétében, majd aláíratnia azt.

A fogyasztónak nyilatkoznia kell, hogy elismeri-e a szerződésszegést.

A szabálytalan gázvételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés.

Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű (390, vagy 540 ezer forint) kötbér.

Bár elvileg az elcsalt gázmennyiséget kellene befizetni, ennek a pontos meghatározása sokszor lehetetlen, ezért a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni napi 13- vagy 18 ezer forintos összeget.

Ha valaki csak alkalmassá tette a gázórát szabálytalan vételezésre, akkor 390 ezer forintos kötbérre számíthat. „Bár komoly pénzről van szó, ez még mindig nem fedezi az ellopott gáz beszerzési árát. Több év szabálytalan gázvételezésért pedig nagyon aránytalan összeg. Van, aki nevetve rakja ki a kötbért az asztalra, hisz még így is megérte neki a szabálytalan vételezés” − tudtuk meg a Tigáz szóvivőjétől.

Ha a felhasználó vitatja a helyszínen készült jegyzőkönyv megállapításait, szakértői vizsgálatra kerül sor.

A fogyasztók és jogi szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy a szabálytalan vételezést egyetlen szakértő véleménye támassza alá, pláne mivel a felhatalmazott személyt a szolgáltató választja ki.

A D.A.S Jogszerviz szakértője szerint a hatályos szabályok nem megfelelően védik a fogyasztókat. „A szakvélemények rendre a fogyasztó hibáját állapítják meg, és ezekre hivatkozva szabja aztán ki a kötbért a szolgáltató. A szakértői vélemények egy része azonban vitatható szakmai alapokon nyugszik” − mondta Vizi András, a társaság jogtanácsosa.

Száraz Gábor szerint a szakértőnek nem érdeke bármelyik oldalnak is kedvezni.

A szolgáltató a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium oldaláról, a minisztérium által összeállított akkreditációs listából választja ki az igazságügyi szakértőt, aki (ha történt gázlopás) a fogyasztótól, ha nem igazolódik a szabálytalan vételezés ténye, a szolgáltatótól kapja.

„A szakértő határozza meg a bevizsgálás időpontját, az más kérdés, hogy praktikus okokból a szolgáltató telephelyén szokott sor kerülni rá.

A gáztörvény alapján a leszerelt gázmérőket a telephelyen, biztonságos körülmények között kell tartani, és mivel a kiérkező szakértő egy nap több esetet is kivizsgál, egyszerűbb neki a mérők tárolási helyén végezni a munkáját” – mondta a Tigáz szóvivője.

Nem érdemes perre menni?

Az Égáz-Dégáz tájékoztatása szerint ha a felhasználó nem fogadja el a társaság által kiválasztott szakértőt, joga van az országos névjegyzékből másik szakértőt választani. Ez esetben a vizsgálat költségét a felhasználó előlegezi meg az általa felkért szakértőnek.

Ha egy ilyen eljárás során a szakember megállapítja, hogy a mérőn semmilyen elváltozás nem látható, mely indokolta a vizsgálatot, akkor a költségeket a társaság megtéríti. Ha a mérő rongált, de a mérés befolyásolását nem látja bizonyítottnak a szakértő, a szolgáltató nem szab ki kötbért, de ilyen esetben is a felhasználó fizeti a vizsgálatot.

„Ez érthető is, hiszen a vizsgálatra a mérő sérülése adott okot, mely eszköz állagmegóvását és védelmét a törvény a fogyasztó feladataként határozta meg” – írták lapunknak válaszlevelükben. Az Égáz-Dégáznál a szakértők a vizsgálatok közel 60 százalékában látják bizonyítottnak a szabálytalanságot, és 20 százalék körüli a rongált, sérült, de nem befolyásolt mérők aránya.

A szabálytalan vételezés kimondásakor a gázszolgáltatást nem korlátozzák, kivéve, ha a manipuláció életveszélyes állapotot idézett elő. Ha kifizetik a kötbért, a szolgáltatás zavartalanul megy is tovább, ha viszont nem, 60 nap után kikapcsolják a gázt.

Ha kiszabják a kötbért, a fogyasztó a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) tehet panaszt, vagy méltányossági kérelemmel fordulhat a szolgáltatóhoz.

„A hivatal rendelkezésre álló valamennyi körülmény, adat együttes vizsgálata alapján hozza meg a döntését” – tájékoztatta a hvg.hu-t a MEH.

A fogyasztónak és a szolgáltatónak is minden dokumentumot, fényképet be kell nyújtania, fontos lehet például az egyéb energia felhasználásra áttérés bizonyítéka: vegyes tüzelésű kazán, fa, szén beszerzését bizonyító számla.

Megnézik az előző évek fogyasztását is.

Tavaly szabálytalan gázvételezéssel kapcsolatban valamivel több mint 1100 panasz érkezett be a MEH-hez, ezek 51 százalékát elutasították.

A D.A.S. Jogszerviz viszont úgy látja, a hatóságok passzívak sok esetben, ezért fordulnak hozzájuk. „Amennyiben látunk reális esélyt, akkor a peres eljárás összes költségét mi viseljük az ügyfeleink helyett, megbízunk egy szakértőt” – tudtuk meg Vizi Andrástól.

Több ügyvéd is foglalkozik szabálytalan vételezéses esetekkel.

A Jogi Fórum egyik topikjában, mely a Tigáz jogtalan kötbérkivetéseivel foglalkozik, az egyik felhasználó olyan ügyvédet ajánl sorstársainak, akinek már volt ilyen jellegű, sikeres ügye.

Váradi Judit szerint bírósághoz fordulás esetén számolni kell azzal, hogy az eljárás lényegesen hosszabb lesz, akár több mint egy év, a költségek is elérhetik a kötbér összegét. Ezért szerintük célszerű peren kívüli megállapodásra törekedni.

A MEH szerint az ilyen ügyek visszaszorításában a legfontosabb, hogy minél többen tisztában legyenek azzal: nem érdemes bizonytalan eredetű a számlájuk csökkentésére alkalmas eszközöket elfogadni, semmilyen mágnest vagy mágnest tartalmazó eszközt (mobiltelefon, hűtőmágnes) ne rakjanak a mérőknek még a közelébe se, a „mérőórákat ne használják más célra (üzenő fal, virágállvány), hisz állapotuk megőrzése, sérülésektől való védelme a felhasználó kötelessége”.

A D.A.S. szerint a jogszabályi környezet komoly módosítására lenne szükség az energiaszolgáltatók esetében. A megoldás független kivizsgáló testület lenne, mert „a jelenlegi rendszer nem pártatlan és számos kötbérkövetelés nem megalapozott”.

http://hvg.hu/…_gazt_lopott

Észrevételek:

„Száraz Gábor szerint ugyanakkor évente csak körülbelül 800 millió forint kötbért hajtanak be”: Szép summa. A baj csak az, hogy aggályos körülmények között az alapvető jogelveket figyelmen kívül hagyó eljárás keretében, a gazdasági erőfölénnyel visszaélve…

„Inkább tíz bűnöst kapjanak el, mint hogy egy ártatlant meghurcoljanak” – az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. osztályvezetője szerint. -Ezzel szemben a Tigáz boldog-boldogtalant megrágalmaz…

„A D.A.S. Jogszerviz jogtanácsosa, Vizi András azt mondta lapunknak, a lakossági fogyasztók „aránytalanul nagy részét” érintik ilyen ügyek.” - Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a TIGÁZ az 1950-es éveket idéző, koncepciós eljárás keretében dönt a szabálytalan gázvételezésről…

„A szabálytalan gázvételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés.” Ugye viccelni tetszenek?” - A lopás nem bűncselekmény? Mióta?

„Ha a felhasználó vitatja a helyszínen készült jegyzőkönyv megállapításait, szakértői vizsgálatra kerül sor.” –Na igen, és természetesen a TIGÁZ által előzetes pályáztatás során kiválasztott, a TIGÁZ-zal megbízási szerződéses jogviszonyban álló szakértő általi vizsgálatra. Csak pártatlanul, hiszen jogállamban élünk.

„A szakvélemények rendre a fogyasztó hibáját állapítják meg”-Ez csak természetes. Mit várnak egy olyan szakértőtől, aki a szolgáltatóval áll megbízási jogviszonyban és mint ahogyan azt a PTK. vonatkozó szakaszából tudjuk

474. § (2) A megbízást a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően kell teljesíteni.

„A szakértői vélemények egy része azonban vitatható szakmai alapokon nyugszik” –Ilyen például a polarizációs fólia, ami ugyan a gyártó nyilatkozata alapján sem alkalmas joghatás kiváltására a szakértők mégis szinte kivétel nélkül minden esetben alkalmazzák. Vajon miért?

„Száraz Gábor szerint a szakértőnek nem érdeke bármelyik oldalnak is kedvezni.” –Ezt ugye Száraz Gábor Tigáz szóvivő sem gondolja komolyan. Ezen koncepciós eljárásban a TIGÁZ a bíró szerepére a szakértőt jelöli ki. Ki választotta ki a szakértőt? A TIGÁZ. Mi történik, ha a szakértő nem a TIGÁZ érdekeinek megfelelően szakért? A TIGÁZ mással fog szerződést kötni. Milyen következménnyel jár ez a szakértőre nézve? Komoly megbízási díjtól esik el. Mit tesz ezért a szakértő? A TIGÁZ javára szakért. Miért? Mert anyagilag ebben érdekelt. Igazat állít tehát Száraz Gábor? Döntsék el maguk. Azért a válaszadáskor lebegjen a szemük előtt a PTK. rendelkezése is, miszerint:

474. § (2) A megbízást a megbízó …. érdekének megfelelően kell teljesíteni.

Hogyan is van ez akkor kedves Száraz Gábor? Nyugtasson meg, hogy csak viccelt!

„A szakértő határozza meg a bevizsgálás időpontját, az más kérdés, hogy praktikus okokból a szolgáltató telephelyén szokott sor kerülni rá.” –Hol is van az a mérő miután elhozták a fogyasztótól? Az ellenérdekű fél telephelyén. Az ellenérdekű fél miben érdekelt? A profitban, azaz a kötbér kiszabásában. Mi történik az órával az elhozataltól a szakértői vizsgálatig? Azt nem lehet tudni. Lehet, hogy ipari mágnes mellett tárolják? Mit lehet tudni? Mindenesetre félmillió forint nagy pénz.

„A gáztörvény alapján a leszerelt gázmérőket a telephelyen, biztonságos körülmények között kell tartani -mondta a Tigáz szóvivője”. –Na igen ezt írja elő a jogszabály, azonban sajtócikkek és jogerős közigazgatási határozatok szerint a TIGÁZ dolgozói több esetben nem tartották be a hatályos jogszabályokat. Mi a garancia, hogy most az ellenérdekű, a tetemes kötbér kiszabásában érdekelt fél betartja azokat? Álláspontom szerint sajnos semmi.

„egyszerűbb neki a mérők tárolási helyén végezni a munkáját”-Aha. Egyszerűbb. Az ügyésznek is egyszerűbb lenne leültetni a vádlottat holmi tisztességes bírói eljárás nélkül, mégsem teszi, ugyanis nem az egyszerűség a döntő. Ami a TIGÁZ-nak és vele összefonódó szakértőnek egyszerű, az a fogyasztónak tisztességtelen.

„Ha kiszabják a kötbért, a fogyasztó a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) tehet panaszt”-Azaz mehet a sóhivatalba. Az energia hivatal ugyanis az előírt 60 nap helyett esetleg fél, egy év múlva dönt. Persze a szolgáltatót megállapított jogsértés esetén sem marasztalja. Nesze neked tisztességes eljáráshoz és határidőben történő döntéshez való jog.

„A szolgáltató a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium oldaláról, a minisztérium által összeállított akkreditációs listából választja ki az igazságügyi szakértőt, mondta a Tigáz szóvivője.”-A szóvivő úr elfelejtett kitérni arra, hogy ezen szakértők közül a TIGÁZ egy előzetes pályáztatás során már kiválasztotta a neki megfelelő szakértőket és csak ezekkel dolgoztat. Nehogymár mással, az még a végén ellenünk szakért. Mi lenne akkor ezzel a jó kis kötbérbiznisszel?

„A hivatal rendelkezésre álló valamennyi körülmény, adat együttes vizsgálata alapján hozza meg a döntését” – tájékoztatta a hvg.hu-t a MEH”-Engem érdekelne, hogy a MEH az utóbbi két évben hányszor marasztalta a szolgáltatót, hány esetben és összesen milyen összegben marasztalta a szolgáltatót? Ez miért nincs fenn a MEH honlapján? Ha pedig ilyen nem történt, úgy érdeklődnék, hogy miért?

„D.A.S. Jogszerviz viszont úgy látja, a hatóságok passzívak”-Az nem kifejezés. Vajon mi lehet ennek az oka? A MEH Fogyasztóvédelmi Főosztályának nem a fogyasztóvédelem a fő feladata? Ha mégis akkor miért a szolgáltatót és miért nem a fogyasztót védik? Van ennek talán valami kézzelfogható oka?

„A MEH szerint az ilyen ügyek visszaszorításában a legfontosabb, hogy minél többen tisztában legyenek azzal: nem érdemes bizonytalan eredetű a számlájuk csökkentésére alkalmas eszközöket elfogadni”-Én a MEH Fogyasztóvédelmi Főosztálya helyett a hangsúlyt a TIGÁZ visszaéléseinek a visszaszorítására és a jogszerű, szakszerű ellenőrzési gyakorlat megteremtésére helyezném.

„A D.A.S. szerint a jogszabályi környezet komoly módosítására lenne szükség az energiaszolgáltatók esetében.”-Ezt mondjuk már egy ideje, de amíg az energia lobbi erősebb, mint a MEH, sőt amíg a MEH Fogyasztóvédelmi Főosztálya a fogyasztóvédelem helyett a szolgáltató védelmet tartja fő feladatának nehéz lesz.

„A megoldás független kivizsgáló testület lenne, mert a jelenlegi rendszer nem pártatlan és számos kötbérkövetelés nem megalapozott”.- Ez bizony így van, csak sajnos senkit nem érdekel.

septem signis obsignatum # 2012.09.26. 07:02

A HVG ismét foglalkozott a TIGÁZ és más szolgáltatók kötbérezési gyakorlatával

Címe: Mérőórája szerint ön gázt lopott "

Feszült a helyzet a gázszolgáltatók és a fogyasztók között. Számos történet szól becsületes fogyasztókról, akiknek gázóráján sérüléseket talált a kiérkező szerelő, majd gázlopás ürügyén több százezres kötbérfelszólítással kellett szembesülniük. Az ügyfelek szerint a szolgáltatók így akarnak pluszbevételt szerezni, ők azonban tagadják, hogy „behajtócégek” lennének."

"Tavaly szabálytalan gázvételezéssel kapcsolatban valamivel több mint 1100 panasz érkezett be a MEH-hez, ezek 51 százalékát elutasították."

-Ezek szerint 440 fogyasztót alaptalanul gyanúsítottak meg, illetve alaptalanul köteleztek 540.000 Ft.- kötbér megfizetésére.

Ez már döfi! Csak így tovább!

http://hvg.hu/…_gazt_lopott

septem signis obsignatum # 2012.09.26. 07:06

539

s hufnágel # 2012.10.02. 13:44

Az index fórumán találtam:

http://forum.index.hu/…/showArticle?…

http://www.szon.hu/…gazt/1908518

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, Ibrány

Perelt a család, visszakapcsolták a gázt

Az ibrányi Gégény Béla és felesége nem gondolta, hogy idős korára, így meg kell harcolni az igazáért.

A történet 2011. március 1-én kezdődött: a gázmérő óra számlálója 4000-re nem tudott átfordulni.

A feleség azonnal telefonált a Tigáz ügyfélszolgálatának. Két nap múlva megjelent egy szakember, s leszerelte, lefotózta az órát.
Jegyzőkönyvet vett fel, melyben szerepelt, hogy a készüléken semmiféle külsérelmi nyom nincs.

Mégis, ekkor kezdődött a család "kanosszája". Április 1-én kaptak egy papírt, hogy 20-án vizsgálatra viszik az órát Miskolcról Debrecenbe, melyen a családból valaki részt vehet.

  • Fogalmunk sem volt miért van szükség a vizsgálatra – erősíti meg a mindig pontosan fizető, alapos, a csekket több éve megőrző feleség.
  • Idős korunk és egészségi állapotunk miatt nem tudtunk elmenni, hisz nem tartottunk semmitől, gondoltuk, nincs is félnivalónk. Kilenc nap múlva a hajdúszoboszlói Tigáz-Dso Földgázelosztó Kft.-től megkaptuk a szakvéleményt:

megállapították, hogy a "...a sérülések a mérő működését befolyásolása következtében keletkeztek, s szabálytalan gázvételezés történt". (Holott a helyszínen felvett jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy semmilyen külsérelmi nyom nincs az órán.)

Igaz erről kiderült, hogy ez egy "sablon" szöveg! Az igazi ok "a számláló szerkezeti burkolat és a gázmérőház érintkezési pontjában visszamaradó mágnesesség mérhető"! 540 ezer forint kötbér megfizetésére köteleztek bennünket.

  • A feleség levelek tömegét írta, mindenhova, ahova csak lehetett – erősítette meg dr. Kokas Karolina ügyvéd.
  • S mivel nem fizették be az összeget, azonnal ki is kötötték a gázukat. Se fűteni, se főzni nem tudtak.

    Be kellett állítani egy kályhát, PB palackot, gáztűzhelyt venni stb. Mikor megkerestek, bírósághoz fordultunk.

Több kérdés is felmerült: pl. a szakértő milyen jogviszony alapján végzi a vizsgálatokat?

Pontosan mire terjed ki a kompetenciája?

Közben megkerestük egy levéllel az Energia Hivatalt is. Kértük foglaljanak állást, hogy ki lehet-e mutatni a mágnesezést un. "polarizációs fóliával"?

A tárgyalásra a Tigáz jogtanácsosa el sem jött, csak egy átiratban ismertette a cég véleményét, mely szerint ők mindenben a törvényeknek megfelelően jártak el, s nincs jogi eszköz mely lehetőséget adna a döntésük megváltoztatására.

Ami viszont mindennek ellent mond: január 23-i keltezéssel kapott a család egy levelet, melyben az említett kft., a Magyar Energia Hivatalnak küldött panasz alapján, az eljárást felülvizsgálta és saját hatáskörben megszüntette. A kötbértől, valamint a "rongálással kapcsolatos 33 943 Ft összegű számlától eltekintenek, s a gázszolgáltatást azonnal visszaállítják.

  • Így az ez irányú keresetünket visszavontuk, de mindenképpen kártérítési pert indítunk – tette hozzá az ügyvédnő.

S mi az eset tanulsága?

A Tigáznál – mivel vannak valóban "gázlopási" esetek, akik ellen jogosan indítottak háborút – könnyen áldozatul esnek idős, védtelen helyzetben lévő emberek is.- Dankó Mihály -

http://www.szon.hu/…gazt/1908518

Eddig a cikk.

Köszönjük a TIGÁZ-nak, hogy becsületben megöregedett fogyasztókat rágalmaz és hurcol meg.

Köszönjük a Tiszántúli gázszolgáltatónak, hogy idős embereket arra kényszerítettek, hogy szerény nyugdíjukat/megtakarításaikat PB palack, gáztűzhely és kályha vásárlására fordítsák.

A TIGÁZ dolgozóit és vezetését minősíti, hogy sem a Kelet-Magyarország c. megyei naplap által szervezett un. Kelet vitára, sem a fenti ügyben tartott bírósági tárgyalásra sem mernek elmenni.
Gondolom kellemetlen lett volna a jogász kollegák szemébe néznie, különös tekintettel a jogászi eskü tartalmára.

Mi az oka annak, hogy a Magyar Energia Hivatal az ilyen nyilvánvaló jogsértés és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt csupán megszünteti az eljárást, de a TIGÁZ-t nem kötelezi a jogsértés abbahagyására?

A Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya miért nem bírságolja a TIGÁZ-t? Van-e ennek valami oka? Ha igen mi?
Miért lehetséges az, hogy jogállami keretek között, a TIGÁZ folytatólagosan és következmények nélkül választhat magának áldozatául idős, özvegy, árva, elesett, kispénzű, az érdekérvényesítésre alkalmatlan fogyasztókat?

Mi az oka annak, hogy a fogyasztók védelme érdekében létrehozott Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya nem végez átfogó ellenőrzést a TIGÁZ-nál, illetve nem lép fel ezen koncepciós eljárással szemben?

Alkalmas-e a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője fogyasztóvédelmi feladatok ellátására?

Amennyiben nem –érdemei elismerése mellett- miért nem történik meg a leváltása?
Miért fizetünk olyan kormánytisztviselőket, akik képtelenek ellátni a jogszabályban előírt feladataikat?

Jogállami keretek között hogyan fordulhat elő, hogy "A Tigáznál ... könnyen áldozatul esnek idős, védtelen helyzetben lévő emberek is."

Milyen intézkedéseket tett a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője azért, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő?

Mikor történik már valami TIGÁZ ügyben? A kérdés költői. Demján Sándor 2012.10.02-i nyilatkozata szerint (Metropol 2. oldal) "A magyar bürokrácia 1990 óta egyre gyengébb teljesítményt mutat, és egyre döntésképtelenebb"

Ez sajnos így van. A nagyvállalkozó állítása nyilvánvaló a TIGÁZ kötbérezési/mágnesezési ügyeiben is. Sem a Magyar Energia Hivatal, sem a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság nem áll helyzet magaslatán ezen panaszügyek kezelésekor.

Konklúzió: Igaz az IMF véleménye, azaz hogy 40%-kal több kormánytisztviselő van, mint kellene és a feladat ellátás sem kellően hatékony.

Mindezek alapján szükségünk van-e nekünk ennyi adóforintért, ilyen kormánytisztviselőkre, ilyen fogyasztóvédelemre, ilyen energia hivatalra?

http://www.szon.hu/…gazt/1908518

NorbiL # 2012.10.07. 12:48

Állítólag lopom a gázt!

2012.08.08-án reggel megjelentek nálunk a TIGÁZ "szakemberei" állításuk szerint csak leellenőrizni a gázóránkat. Egyedül édesanyám tartózkodott otthon, és már a vizsgálat elején tájékoztatta őket, hogy a gázóra nem az ő nevén van, így ő nem igazán járhatna el ez ügyben, de erre csak annyi volt a válaszuk, hogy az nem probléma.
Pár pillanat múlva édesanyám csak arra lett figyelmes, hogy az óránkat leszerelik és bedobozolják, azzal az indokkal, hogy meg van karcolva. A kontrollmérésnél a gázóra hibátlanul mért (ez egyébként a jegyzőkönyvben is szerepel), mégis elvitték.
Azóta hivatalos levelet nem kaptunk még róla, de egy hölgy már felvilágosított minket, hogy a gázóráról megállapították a szabálytalan gázvételezést. Állítólag majd egy hónap múlva kapunk a szakértői véleményről -a vizsgálatról és az arra való, egyébként kötelező megjelenésről nem is kaptunk értesítést, így részt se tudtunk venni rajta- és büntetésről levelet. Így már körülbelül 3 hónapja lesz, hogy leszerelték a gázórát.
Ez ügyben szeretnénk sürgősen segítségek kérni, és esetleg hasznos tanácsokat azoktól, akik ezen a tortúrán már keresztül mentek, mivel nem loptam meg ezt a kedves tigáz-t!
A segítséget előre is nagyon köszönöm!

NorbiL # 2012.10.07. 12:50

2012.08.08-án reggel megjelentek nálunk a TIGÁZ "szakemberei" állításuk szerint csak leellenőrizni a gázóránkat. Egyedül édesanyám tartózkodott otthon, és már a vizsgálat elején tájékoztatta őket, hogy a gázóra nem az ő nevén van, így az aláírása sem lenne túl hivatalos, de erre csak annyi volt a válaszuk, hogy az nem probléma. Pár pillanat múlva édesanyám csak arra lett figyelmes, hogy az óránkat leszerelik és bedobozolják, azzal az indokkal, hogy meg van karcolva. A kontrollmérésnél a gázóra hibátlanul mért (ez egyébként a jegyzőkönyvben is szerepel), mégis elvitték. Azóta hivatalos levelet nem kaptunk még róla, de egy hölgy már felvilágosított minket, hogy a gázóráról megállapították a szabálytalan gázvételezést. Állítólag majd egy hónap múlva kapunk a szakértői véleményről -a vizsgálatról és az arra való, egyébként kötelező megjelenésről nem is kaptunk értesítést, így részt se tudtunk venni rajta- és büntetésről levelet. Így már körülbelül 3 hónapja lesz, hogy leszerelték a gázórát. Ez ügyben szeretnénk sürgősen segítségek kérni, és esetleg hasznos tanácsokat azoktól, akik ezen a tortúrán már keresztül mentek. A segítséget előre is nagyon köszönöm!

scriptor # 2012.10.08. 06:16

Tigáz, mert megteheti.

Újabb TIGÁZ esetek kerültek elő a Jászságból!

Pócs János ismét felszólalt a TIGÁZ visszaéléseivel szemben

Pócs János polgármester, országgyűlési képviselő ingyenes jogi védelmet biztosít mindazon fogyasztóknak, akiket a TIGÁZ (Tiszántúli gázszolgáltató) ártatlanul hurcolt meg!

Újságcikk, TV riport és bejegyzés a http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/#… fórumon:

qwastonn:

2012. október 6. 17:52

Ez a videó sok megkötbérezett ártatlan fogyasztót érdekelhet:

http://jttv.hu/…aszt%C3%B3-0

Különösen az utolsó mondatra hívnám fel az alacsony jövedelmű károsultak figyelmét. Ennek lényege: Pócs János polgármester, országgyűlési képviselő ingyenes jogi védelmet biztosít mindazon fogyasztóknak, akiket a TIGÁZ (Tiszántúli gázszolgáltató) ártatlanul hurcolt meg!

http://jttv.hu/…aszt%C3%B3-0

TIGÁZ /kontra/ FOGYASZTÓ
v, 2012-06-10 09:38 | Erdei Gábor

Korábban már beszámoltunk arról, hogy szerte a Jászságban hallani olyan esetekről, hogy becsületes gáz-fogyasztók szembe kerülnek a szolgáltatóval.
Mostanra újabb esetekkel keresték meg a Pócs János országgyűlési képviselőt,
aki június 2-án, pénteken a TIGÁZ jászberényi központja előtt tartott sajtótájékoztatót a témában.

Lopott gáz, pénzbehajtás, törvényesség, vagy szakmai hiba? Ezek voltak előző anyagunk kérdései. Közel 2 hónapja ezekre kerestük a válaszokat.

Közben persze nem állt meg az élet, így újabb TIGÁZ esetek kerültek elő a Jászságból! Pócs János országgyűlési képviselő, már korábban is kiállt a fogyasztók mellett.

Még a parlamentben is felhívta képviselőtársai figyelmét, hogy szerinte milyen pénzbehajtás folyik a jászsági ügyfelek körében.

A képviselő korábbi információi szerint megyénkben 170 ezer háztartásból már 4500 mérőhely felmondta a szolgáltatást. Ezért jelentős bevételtől esik el a szolgáltató, amit indokolta a vizsgálatokat.

A sajtótájékoztatón 2 károsult is jelen volt, aki elmondták, hogy az ismert ellenőrző procedúra után meggyanúsították őket, hogy illegálisan vételezik a gázt, és kicserélték a gázórát.

Innentől hosszú hetek várakozása következik, aztán a döbbenetes kötbér. A politikus arra is kitért, hogy a szolgáltató a vélt illegális fogyasztóknak kiszámlázott összegekre megpróbál alkut kötni, annak fejében, hogy elhagyják az eljárást.

Tehát valóban nem viselkedhet hatóságként a szolgáltató, de kötbért a törvényben leírtak szerint beigazolt szakértői vélemény alapján kiszabhat.

Ezután 60 napon túli lejáratú tartozás esetén pedig lekapcsolhatja a szolgáltatásról a fogyasztót. A szóvivő telefonos interjúban, hozzátette, hogy azért próbálnak inkább egyezkedni ezekben az ügyekben, hogy erre ne kerüljön sor.

A TIGÁZ itt gyakorlatilag le is zárja az ügyeket. Arra sajnos nem kaptunk választ, hogy innentől Ők tesznek-e feljelentést az Energia Hivatal felé a fogyasztóval szemben?

A polgármester azt is aggályosnak tartja, hogy az elbeszélések alapján, az eljárás közben a vidéki ember szényen érzete mellett, még méltatlanul is bánnak vele. Ezért a fogyasztók mellé állva ajánlotta fel segítségét.

A TIGÁZ szerint Ők ragaszkodnak a hatályban lévő energiatörvényekhez, melynek felülvizsgálata folyamatban van. A képviselő szerint minden olyan esetben, amikor ártatlanul vádolnak valakit, azonnal az Energia Hivatalhoz kell fordulni jogorvoslatért.

http://jttv.hu/…aszt%C3%B3-0

Pócs János polgármester, országgyűlési képviselő ingyenes jogi védelmet biztosít mindazon fogyasztóknak, akiket a TIGÁZ (Tiszántúli gázszolgáltató) ártatlanul hurcolt meg!