TIGÁZ kötbér


Dr.Attika # 2012.08.08. 18:21

Szerintem a jogosan nem fizetők táborába.

Egyjogász # 2012.08.08. 16:54

"A fogyasztónak védekezésre, igaza bizonyítására nincs mód,"

De, van egy hely, ahol minderre mód van: úgy hívják, bíróság.

Zsolti8 # 2012.08.08. 14:16

Jokepu, melyik sorba állsz be? A fizető szerencsétlenekébe, vagy a nem fizető szerencsétlenekébe?

jokepu # 2012.08.08. 12:38

Ma voltam szakértői vizsgálaton, kétkedve ugyan de azt mondták az OMH plomba kismértékben (nem szabályosak a kúpok a plombán) ugyan de eltér. megmutatták, hogy milyennek kellene lennie. Szerintem egy laikus fogyasztó a mérő beszerelésekor nem hiszem, hogy számolgatja a kúpok számát a plombán. Kérdeztem erről miért nincs valami dokumentáció, válaszként azt mondták ezeken típusú mérőkön egységes az OMH plomba, amit a hivatal szakembere is tanúsítvánnyal lát el, ehhez viszont a fogyasztónak semmi köze.
Tovább nem kérdeztem, mert meg sem hallgattak. Átmentünk egy másik helyiségbe, közölték, hogy a fentiek alapján szabálytalanul vételeztem. 540 ezer kötbér+40 ezer szakértői díj - szerelők munkadíja. Mehetek panaszra Miskolcra másik szakértői véleményt kérhetek, de bizonyára nem fog változni semmi.

A fogyasztónak védekezésre, igaza bizonyítására nincs mód, jöhet a fizetés. Én is beállhatok a sorba annak ellenére, hogy a mérőt a havi diktáláskor szoktam csak megközelíteni.

Gáborbácsi # 2012.08.07. 02:11

Kedves Fórumozók!

Nekem a FŐGÁZ-zal gyűlt meg bajom. Kitalálták, hogy az OMH plomba és gyártóművi plomba és annak zsinórja eltérő az eredetitől. Nos arra nem voltak hajlandók, hogy az óra átvételétől számítva, az egyes szolgáltatóváltáskor készült képeket is elküldjék, így csak az óra átírásakor készült képet küldték el. Azon a képen alig látok valamit, és összehasonlítva az óra elvitelekor készült képpel(amit telefonról a párom csinált)nem tudom eldönteni, hogy tényleg kizárható az azonosság, vagy nem. Ezt sérelmeztem náluk, amire e-mailben azt küldte az ügyintéző hölgy, hogy ő megalapozottnak tartja most is a vádat.

Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan lehetne a rendelkezésükre álló képeket határos időn belül elkérni, és kit lehetne megkérni, hogy a képeket összevesse, továbbá az eredetiségüket(valóban az én órám) ellenőrizze?

Üdv:
Gábor

1lélekke # 2012.08.06. 08:45

1lélekke 07.30-án kérdeztem az új gázórával kapcsolatban. Senki nem tudja, hogy hány plomba, vonalkód kell, és a munkalapon is mindből kell másolat?
Üdv.

potyi08 # 2012.08.05. 16:10

Helló Mindenkinek!

Történetünk szokásos, amely napjainkban egyre többször fordul elő. Gázóránkat leszerelték, bedobozolták és elküldték. A jövőhét folyamán lesz a szakértői vizsgálat amelyen részt vehetünk. A kérdésem az, hogy a vizsgálat során készíthetünk e felvételt, ha esetleg peres eljárásra kerülne sor, meglegyen a vizsgálatról a felvétel. Bár tudom, hogy egy esetleges per során, újabb szakértői vizsgálat lesz.
Szeretnénk mindenre felkészülni. És olvastam valahol hogy nem igazán akarják engedélyezni a képi anyagok rögzítését a vizsgálat során.
Van e valamilyen jogszabályi hivatkozás amely alapján kötelesek engedélyezni vagy éppen megtiltani a felvételt. Természetesen a szakértői arcának rögzítése nélkül, hiszen mégiscsak védeni kell a személyiségi jogokat. Vagyis csak a gázóra és a rajta elvégzett műveleteket rögzítenénk.
Tud ebben valaki segíteni? Előre is köszönöm....

Dr.Attika # 2012.08.01. 15:30

Ezt a tevékenységet amit beidéztem csak ügyvéd végezheti, gazdasági társaság nem.

Zugírászat
248. § (1) Aki jogosulatlanul, üzletszerűen ügyvédi, jogtanácsosi vagy közjegyzői tevékenységet végez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a zugírászatot ügyvédi, jogtanácsosi vagy közjegyzői tevékenységre jogosultság színlelésével követik el.

Zsolti8 # 2012.08.01. 15:23

Kenderice, köszi a választ. Akkor ezek eszerint most ezek fognak zaklatni minket folyamatosan?

Hallott már valaki, valamit az Avexoról? Olyasmi "horror-sztorikra" gondolok, mint amiket az EOS vagy az Intrum művel (csak azt tudom róluk, amit itt a fórumon olvastam). Vagy mind ugyanazt csinálja? :)

Dr. Attika, mit jelent a zugírászat jelen esetben? :)

Dr.Attika # 2012.08.01. 15:12

"Jogi szolgáltatások, jogi út igénybevétele - A Megbízóinktól jogi eljárás megindítására átvett ügyeket jogi irodánk kezeli. A beadványok szerkesztésén és benyújtásán át a jogi eljáráson való megbízói képviselet ellátásáig teljes körű szolgáltatást és tanácsadást nyújtunk (fizetési meghagyásos eljárás, felszámolás, végrehajtás, visszaszármaztatás, polgári per, büntető feljelentés stb."

Részlet ennek az AVEXO-nak a honlapjáról.

Ezek szerint zugirászattal is foglalkoznak.

Kenderice # 2012.08.01. 14:42

Általában a behajthatatlan, elévült vagy a nem teljesen megalapozott (vitatható) követeléseket bagóért eladják behajtó cégeknek, amelyek azután folyamatosan fenyegetik, zaklatják az illetőt, amíg nem fizet.
Az ilyen kétséges követeléseket általában nem viszik bíróságra, mert nagyon bizonytalan a kimenetele.
Ha egy cég száz százalékban jogosnak találja a követelést, akkor maga indít pert a teljes összegre és nem fogja eladni 10-20%-ért követeléskezelő cégeknek.

Zsolti8 # 2012.08.01. 09:33

Senki?!

Zsolti8 # 2012.07.30. 11:11

Kapott már valaki olyan levelet a Tigáztól, hogy megbízták az Avexo Kft-t a kötbér behajtására? Egyáltalán miért adják át? És mit fog az Avexo csinálni? Gondolom próbálja behajtani, de mikor lesz ebből per (ha lesz egyáltalán)?

1lélekke # 2012.07.30. 08:08

Helló!
Segítséget szertenék kérni.
Lecserélték a gázórámat. Sajnos én is úgy jártam, mint sokan mások. A szerelő azt mondta, hogy a két plomba nem egyforma, amit aztán én is elismertem, aláírtam.Bedobozolta, aláírtuk, most várom a szakértői vizsgálatot. egyet biztosan tudok, hogy mi nem nyúltunk az órához, em csaltunk, most várjuk a szakértői véleményt.
Helyesen tettem, hogy aláírtam?
Tudja valaki, hogy az új DK G4 Mt órának a plombáinak, hogy kell kinézni?
A csöveknél a bekötéseknél van 4 sárga műanyag számokkal, aminek a vonalkódja rajta van a munkalapon.A számláló jobb oldalán van 2 plomba hely, a hátsón van gyári plomba, az első üres. A számláló fölé a szerelő ragasztott egy ezüst színú vonalkódot a tigáz dso emblémájával. Erről viszont, nincs semmi a munkautalványon, se eelenőrző vonalkód, vagy kézzel ráírva a száma. Megkérdeztem a szerelőt, azt mondta hogy nem kell, ezt bent tudják.
Hogyan lehetek ebben biztos, hogy ez így szabályos?
A választ köszönöm. Üdv.

Zsolti8 # 2012.07.28. 22:47

Szafika, nekünk még legutóbbi beszélgetésünkkor, 1 évvel a szakértői vizsgálat után is felajánlották a kedvezményt, ha befizetjük azt a majd' 600 ezret...

Zuzuapu, nálunk mindkét összeg fel van tüntetve (most már kb. egy éve) számlatartozásként minden havi számlán, bár egyiket sem ismertük el. Persze az nem érdekelte őket.

Kozkrisz, hasonló történet, a mi ügyünk most már másfél éve húzódik, mondanom sem kell csodás érzés azóta emiatt aggódni. Egy ötletem van, olvasd végig a fórumot, sok fontos infót találsz benne, jegyzetelgess, aztán levelezgethetsz a Tigázzal, illetve ha van pénzed, akkor fogadj egy ügyvédet, aki ezt megteszi helyetted.

Zephtyr Ez két külön dolog, az 516 ezer a fogyasztásodból adódó különbözet (ami azért elég soknak tűnik), az 540 ezerre pedig azért tartanának igényt, mert szerintük loptad a gázt. Természetesen ők azt szeretnék, hogy mindkét számlát befizesd, és szerintem még jön egy majd' 40 ezres számla is a szakértői vizsgálatról.

Milyen Tigáz bosszútól féltek? Olvasgasd ezt a topicot, megéri rászánni pár órát, aztán küldhetsz egy kifogást, esetleg kérd meg őket, hogy ugyan mutassák már meg hogyan is nézett ki a plomba, mikor felszerelték a gázórátokat.

Zephtyr # 2012.07.28. 21:38

Tisztelt Fórumozók! A Tigáz elvitette az órát, ig.szakértő bevizsgálta. Nem találtak mágnesezésre utaló nyomot és a kontroll mérés stimmelt. Kitalálták, hogy a plomba a mérőnél nem azonos (mutattak képen valami plomba szabványt, de nem ennek az órának a plombáját) és a fényezés (festék színe) is kissé elüt az órán állításuk szerint. Tovább nem is bontották a készüléket. Felújított, használt óráról van szó, ami már 4 éve felrakáskor is zörgött. Ugyanakkor az év folyamán befizettünk átalányban majd' 300.000,-Ft-ot gázszámlára és az óra leszerelése után 1 héttel kaptunk még 516.000,-Ft év végi különbözeti gázszámlát is. Azaz a "normál" fogyasztásunk az évre (szezonra) egy 120nm-es jól szigetelt cs.háznál 800.000,-Ft körül jött ki. (Tavaly kevesebb volt és tavaly előtt is.) Most azt állítják, szabálytalanul vételeztünk és küldtek egy 540.000-es kötbért mindehhez. Kérdésem: mind a kettőt meg kell fizetnem, azaz a kötbér 540e Ft-ot és az éves különbözet 516e Ft-os számláját is? Ebben az esetben már 1.300.000 környékén járnék. Havi családi átlagkeresetünk éves összegének 70%-a ez. Vagy csak kötbért, ekkor viszont figyelembe kell venniük az eddig befizetett átalányt, számlákat és levonni a kötbérből (ez esetben én járnék jól, mert kb 200e Ft maradna az 540e Ft-os kötbérből:)? Mi a teendő ebben az esetben? Nincs pénzünk a bíróságra, ügyvédre és új igazságügyi szakértőre, nem merjük bevállalni, félünk a Tigáz bosszújától és a nem elfogulatlan magyar bíróságtól. 2 kisgyerekkel nem szeretnénk télen fűtés nélkül maradni. Előre is köszönöm a gyors válaszukat!

Dr.Attika # 2012.07.28. 08:18

Nem kell fizetni. Indítson pert a szolgáltató. El fogja bukni. A gázt nem kapcsolhatja ki. Persze a kötbér számlát vissza kell küldeni kifogásolással.

Kenderice # 2012.07.27. 20:46

A számlapnál lévő plomba száma (ha van ilyen) és állapota nincs dokumentálva az óra felszerelésekor, csak a gázóracsonkon lévő plombá(k)é, tehát annak "másságára" hivatkozva nem lehet kötbért kiszabni.
A szolgáltatónak hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy az a plomba nem úgy nézett ki az óra felszerelésekor, tökmindegy hogyan néz ki most.

kozkrisz # 2012.07.27. 09:36

Kedves Fórumozók!
Sajnos a Tigázal én is megjártam. Anyósom volt itthon amikor a szerelő leszerelte az órát mert 10 éves múlt.
Még a kedves mama a kertben tevékenykedett addig a bácsi a kazánházban...egyedül. Mire haza értem már az utcán a szerviz autó tetején mutogatta az órát, hogy a plomba a számlapnál nem egyezik és ő jegyzőkönyvet ír és nagy gondok lesznek...stb. A leszerelési jegyzőkönyvet az anyósommal íratta alá a vizsgálatit pedig velem, és az óra a férjem nevén van aki egyikönket sem hatalmazott meg, hogy eljárjunk helyette.
Ma megvolt a szakértői vizsgálata plomba eltérő, kézzel festett és fennáll az illegális vételezés ténye. Megjegyzem az óra felújítottan került föl 2002-ben. Azt is elmondták, hogy ez nem fordulhatott elő a felújításnál.
A büntetés 30 napra napi 18 ezer .
Évek óta kandallóval fűtünk, a gázóra számlapján a plombát most láttuk életünkben először.
Nem tudom mi tévő legyek, ha valakinek van ötlete kérem ossza meg velem...
Sajnos nincs 540 ezrem ilyesmire...

misso # 2012.07.22. 05:43

Zuzuapu!

Bár nem vagyok szakértő, "csak" érintett :( nálam már kikapcsolás is volt (lsd. lentebbi hozzászólásaimat). Nekem is kötbér + szakértői díj tartozásom van, erre kikapcsolták, majd utána visszakapcsolták annak ellenére, hogy a mai napig nem fizettem be egyiket sem! Aki visszakapcsolta csak annyit mondott, hogy jogellenesen kapcsolták ki, azért kapcsolják vissza. Szóval ezek alapján azt gondolom joggal feltételezhetem, hogy a a szakértői díj azonos kategória a kötbérrel, végül is egyik sem fogyasztás utáni számla. De ahogy olvasgattam itt, a kötbér miatt tavaly óta már kikapcsolhatnak, csak ennek a bírói megítélése még vitás ha jól értelmeztem az itt olvasottakat.

szafika # 2012.07.19. 09:42

Én ismerni nem ismerek ilyet, csak pont olyanok , akik ebbe dolgoznak híresztelnek olyan visszásságokat , amit pedig csak egy hozzáértő szakember tud elvégezni ,mint pl a hatalmas belső medence fűtése , ahogy egy olyan villanyszerelési munkát , ahol a kocsifeljárót fűti villany télen , h még havat lapátolni se kelljen , mert elolvad rajta a hó ! Aztán , h ebből mi a valóság ? azt tényleg csak egy szakember képes eldönteni , de ha a páciensnek sok pénze van , lehet , h neki akkor szabad ! De h fűt-fát meggyanusítanak az azért meredek , mindenki nem lop !

zuzuapu # 2012.07.19. 08:58

Tisztelt Fórumozók!

A TIGÁZ kiküldött nekem 540 ezer forintos kötbért és 40 ezer forintos csekket a szakértői vizsgálatról, és az óra cseréről. A kérdésem az volna , ha nem fizetem be a 40 ezres csekket az számlatartozásnak minősül
kiköthetik a gázt miatta? A kötbér azt úgy tudom nemszámit számla tartozásnak.

Előre is köszönöm a választ.

Kenderice # 2012.07.19. 07:12

Ebből is látszik, hogyha vitathatatlan lenne a követelés, akkor egy fillért sem engednének belőle és foggal-körömmel ragaszkodnának a kötbér összegéhez.
Gáztolvajok biztos, hogy vannak és lesznek is. Én személyesen ismerek jól menő vállalkozót, akinek a gázórát megkerülő vezetéke van.

szafika # 2012.07.19. 00:31

Engem végtelenül felháborított a gázosok levelében egy olyan részlet, h lehet egyezkedni , + telefonszám ?! ha nem vagyok sáros , miért egyezkednék, ha meg az volnék akkor ragaszkodniuk kellene a teljes összeghez ! De mindenki számára az lenne a megnyugtató, ha megtalálnák a valódi gáztolvajokat , ha vannak egyáltalán .

scriptor # 2012.07.12. 08:36

-Most akkor hogy is van ez? Ha biztos, hogy másfajta kerék volt az órában akkor a TIGÁZ miért nem tett büntetőfeljelentést?

Ha viszont nem történt szabálytalan vételezés, akkor a szolgáltató miért büntet, miért rágalmaz, miért fenyegetőzik?

Hol van ilyenkor a Magyar Energia Hivatal?

Nem kellene hivatalból vizsgálatot indítania?

A "becsúszott hiba" miatti nem vagyoni kárt nem kellene a Tiszántúli Gázszolgáltatónak reparálni?

Hogyan történhet meg az, hogy egy profitérdekelt, multinacionális magáncég sorozatosan és következmények nélkül sértheti meg a fogyasztók jó hírnevét?