Külföldi állampolgár kemping működtetése


perika80 # 2024.10.16. 09:05

Üdvözlet Mindenkinek.
Egy kis faluban élek (nem üdülőfalu) és az itt élő külföldi állampolgárok (EU tagok) a telkükön kempingeztetnek és/vagy úgy hirdetik magukat külföldi portálokon, hogy náluk lehet tanulni az önfenntartást.
Ezzel nem lenne gond, de mivel nem éppen kulturált emberek jönnek, eléggé elszabadultak az indulatok a falusiak és az idegenek között.
A kérdésem, hogy a külföldi állampolgár, a saját telkén bejelentés vagy engedély nélkül ezt megteheti-e? Elég szép összegeket kérnek érte.
Vagy egyáltalán ezt hogyan lehetne kezelni, mert egyenlőre azt sem tudjuk, hogy kiknek van regisztrációja vagy hogy ki kivel van, mert állandóan cserélődnek az emberek.
Köszönöm szépen előre is.

drbjozsef # 2024.10.16. 09:15

perika80,

Saját telkén bárkit sátoroztathat, ha azt nem üzletszerűen csinálja. Hanem ingyen, barátoknak mondjuk.
De ha üzletszerűen csinálja, haszonszerzés céljából, pénzt kér érte, akkor ahhoz valszeg kell egy csomó engedély, annak feltételei vannak, mondjuk közegészségügyi is, önkormányzatnál bejelenteni, cég/vállalkozást indítani, adózni, satöbbi.
Bejelentést tehettek a kormányhivatalnál.
Hogy lehet kezelni? Hát jogi úton hosszadalmasan és nehézkesen, az biztos (mondanám, hogy a gyakorlatban szinte sehogy)...

perika80 # 2024.10.16. 09:26

Kedves drbjozsef,

Mivel pénzt kérnek érte, ez haszonszerzés, de nyilván ezt bizonyítani senki nem tudja.
Nem tettek bejelentést, ennyit tudok.
Igen, ettől féltem, hogy nem tudunk mit tenni.
Köszönöm a válaszát.

drbjozsef # 2024.10.16. 09:56

Ezzel nem lenne gond, de mivel nem éppen kulturált emberek jönnek, eléggé elszabadultak az indulatok a falusiak és az idegenek között.

Hát ha ez a gond, erre amúgy sem alkalmas önmagában az ilyen eljárás.
Ha ezek az "idegenek" a táborozók, akik úgyis elmennek, azzal nem lehet mit kezdeni, csak akkor és ott, rendőrt hívni, ha zajosak, garázdák mittudomén.
Az ott lakókkal pedig a közös együttélést kell számon kérni, de ezt nehéz jogi eszközökkel hosszú távon. Én inkább valami összefogásra gondolnék, a többi lakó között, valahogy kikényszeríteni ezeket. De ez sose könnyű sajnos.

eulimen # 2024.10.16. 10:07
@perika80 Az önkormányzatok törvényi felhatalmazást kaptak a közösségi együttélés alapvető szabályainak és ezek megsértése esetén a szankcionálásának megalkotására, helyi rendeletben. Ebben akár már most is benne lehet, hogy a településen kempingezni, ideiglenes szálláshelyet létesíteni még haszonszerzési céllal is tilos
  • de ha nincs, és a település képviselő-testülete is partner a probléma megoldásában és felszámolásában, akár bele lehet venni ezt is.
Ehhez persze kell képviselői/polgármesteri akarat, némi jegyzői segítség meg egy összehívott települési közgyűlés. Onnan meg már simán megy.
perika80 # 2024.10.16. 10:12

Kedves Eulimen!
Röviden: nem minket képvisel az önkormányzat.