Önkorményzati rendelet életbeléptetése


entropia # 2024.09.10. 07:42

Megint egy kicsit elvont kérdés lesz, elnézést.

Kedves Fórumtársak!

A következőben szeretnék tisztán látni: Adva van egy önkormányzati rendelet, amelyet úgy léptetnek életbe, hogy az egy másik jogszabállyal (BM rendelet) ütközik. Az nem kérdés, hogy ez így Alaptörvény sértés. Viszont a BM rendelet hatálya egy idő után - mondjuk fél év múlva - megszűnik.

A kérdés az, hogy az önkormányzati rendelet ilyenkor automatikusan hatályba lép-e - mert az Alaptörvény sértő állapot megszűnik -, vagy újból neki kell futni a rendeletalkotásnak?

A válaszokat előre is köszönöm.

eulimen # 2024.09.10. 08:11

az önkormányzati rendelet ilyenkor automatikusan hatályba lép-e
az ör. az ör. kihirdetésével lép hatályba
ha az ör.-t kihirdették, az hatályos, és alkalmazni KELL.
Akkor is, ha nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes.
Már körbejártuk, hogy az ör. alaptörvény-ellenességét a Kúria fogja kimondani. Amíg erről nincs ítélet, az ör-t alkalmazni kell.

No persze, ha a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes ör. alkalmazása neked sérelmes, perelj és kérd a bíróságot a Kúria indítványozására, hogy az ör. alkalmazhatósága a perben kizárható legyen. Meg fogod nyerni a pert.

eulimen # 2024.09.10. 08:16

az ör. az ör. kihirdetésével lép hatályba ”-> bocs, ez félreérthető lett.... azt szerettem volna írni, hogy az ör. hatálybalépése a BM rendelettől független. Ha az ör-t kihirdették, akkor az ki van hirdetve, az ör. a hatályba léptető rendelkezése szerint lép hatályba, függetlenül a BM rendelettől.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.10. 09:46

ha a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes ör. alkalmazása neked sérelmes, perelj

  1. Nem kell annak nyilvánvalóan alaptörvényellenesnek lennie.
  2. Erre hivatkozással a kormányhivatal indíthat pert - magánszemély nem.
eulimen # 2024.09.10. 10:06

@KBS
Erre hivatkozással a kormányhivatal indíthat pert - magánszemély nem.
De ha már megindult a per, akkor lehetséges, hogy a bíróság észlelheti az alaptörvény-ellenességet, és onnan jut a Kúria Tanácsához.
https://kuria-birosag.hu/…mu-hatarozat

és olyan is előfordulhat, hogy végül, a Kúriáról felülvizsgálati kérelemként beadványozva kerül a Kúria Önkormányzati Tanácsához
https://kuria-birosag.hu/…mu-hatarozat