Önkorményzati rendelet életbeléptetése


eulimen # 2024.09.10. 14:11
@entropia „Jól gondolom, hogy a törvényességi felügyeletnek közbe kellett volna avatkoznia?” Hivatalból? Biztosan nem! Beadványra? Biztosan igen! (legalábbis, ki kellett volna vizsgálnia
  • persze ha azt állapítja meg, hogy nincs alaptörvény-sértés, akkor ezzel lezárja a vizsgálatot
A törvényességi felügyeletnek (azaz, a kormányhivatalnak) biztosan nincs sem kapacitása, sem ütemterve arra, hogy az illetékességi területén működő 120-150 önkormányzat minden egyes rendeletét, vagy akár határozatát is átnyálazza. Kizárólag beadványra mozdulnak meg.

Jól értem, hogy akkor nem egy BM rendelettel való összhangot vizsgálunk, hanem a 2020. december 19-én hatályba lépett, 2021. május 31-én hatályát vesztett 609/2020. kormányrendelet 1§. (2) bekezdésével, azaz: „A veszélyhelyzet megszűnését követő kilencvenedik napig a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezéseitől eltérően az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakás tekintetében fennálló lakásbérleti szerződés, illetve az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiség tekintetében fennálló bérleti szerződés tartalma nem módosítható úgy, hogy az a bérleti díj megemelését eredményezze.
(a veszélyhelyzet 2021.02.07-ével megszűnt, így elvileg onnan számít a 90 napos moratórium, nem pedig május 31-től)

Tehát az önkormányzat rendeletében megemelte a bérleti díjat a kormányrendelettel szembemenve (vélhetően 2021. január 1-jétől). Ez az alaptörvény-ellenes állapot szűk 4 hónapig tartott, a veszélyhelyzet megszűntével pedig a megemelt díj alkotmányossá vált. Mivel a veszélyhelyzeti rendelet nem rendelt sem szankciót, sem semmisséget , semm visszafizetési kötelezettséget az önkormányzatok számára (ellentétben pl. a 308/2023. kormányrendelettel), az önkormányzat arra a pár hónapra a megemelt lakbért a saját rendelete alapján szedte és számlázta.
Egy jó kis botrány sosem árt, ha a jó ügyet segíti - egyébként arra már gondoltatok, hogy visszakéritek a különbözetet az önkormányzattól minden érintett számára? Mégiscsak olcsóbb, mint a per, amit egyébként simán megnyernétek.

entropia # 2024.09.10. 13:34

Jól gondolom, hogy a törvényességi felügyeletnek közbe kellett volna avatkoznia?

entropia # 2024.09.10. 13:31

Köszönöm a válaszokat.

Kicsit konkrétabb leszek, hátha közelebb jutunk a megoldáshoz.

Az önkormányzat módosítja lakásrendeletét, megemeli a bérleti. A hatályba léptetés időpontjában viszont érvényben van a COVID vészhelyzet rendelkezése, mely szerint a bérleti díj a vészhelyzet alatt nem emelhető.

Mekkora bérleti díj van érvényben a COVID vészhelyzet idejére?
Mekkora bérleti díj van érvényben a COVID vészhelyzet után?

eulimen # 2024.09.10. 13:16

viszont most már nagyon kíváncsi vagyok, mely önkormányzat mely rendeletét challengeljük teljes inkognitóban...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.10. 12:15

Az egy nagyon szűk körben állhat elő. Ha ugyanis az önkormányzat hatóságként járt el, közigazgatási határozatot hozott, és azzal szemben indít pert a polgár. Itt szerintem semmi ilyen nincs.

eulimen # 2024.09.10. 10:06

@KBS
Erre hivatkozással a kormányhivatal indíthat pert - magánszemély nem.
De ha már megindult a per, akkor lehetséges, hogy a bíróság észlelheti az alaptörvény-ellenességet, és onnan jut a Kúria Tanácsához.
https://kuria-birosag.hu/…mu-hatarozat

és olyan is előfordulhat, hogy végül, a Kúriáról felülvizsgálati kérelemként beadványozva kerül a Kúria Önkormányzati Tanácsához
https://kuria-birosag.hu/…mu-hatarozat

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.10. 09:46

ha a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes ör. alkalmazása neked sérelmes, perelj

  1. Nem kell annak nyilvánvalóan alaptörvényellenesnek lennie.
  2. Erre hivatkozással a kormányhivatal indíthat pert - magánszemély nem.
eulimen # 2024.09.10. 08:16

az ör. az ör. kihirdetésével lép hatályba ”-> bocs, ez félreérthető lett.... azt szerettem volna írni, hogy az ör. hatálybalépése a BM rendelettől független. Ha az ör-t kihirdették, akkor az ki van hirdetve, az ör. a hatályba léptető rendelkezése szerint lép hatályba, függetlenül a BM rendelettől.

eulimen # 2024.09.10. 08:11

az önkormányzati rendelet ilyenkor automatikusan hatályba lép-e
az ör. az ör. kihirdetésével lép hatályba
ha az ör.-t kihirdették, az hatályos, és alkalmazni KELL.
Akkor is, ha nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes.
Már körbejártuk, hogy az ör. alaptörvény-ellenességét a Kúria fogja kimondani. Amíg erről nincs ítélet, az ör-t alkalmazni kell.

No persze, ha a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes ör. alkalmazása neked sérelmes, perelj és kérd a bíróságot a Kúria indítványozására, hogy az ör. alkalmazhatósága a perben kizárható legyen. Meg fogod nyerni a pert.

entropia # 2024.09.10. 07:42

Megint egy kicsit elvont kérdés lesz, elnézést.

Kedves Fórumtársak!

A következőben szeretnék tisztán látni: Adva van egy önkormányzati rendelet, amelyet úgy léptetnek életbe, hogy az egy másik jogszabállyal (BM rendelet) ütközik. Az nem kérdés, hogy ez így Alaptörvény sértés. Viszont a BM rendelet hatálya egy idő után - mondjuk fél év múlva - megszűnik.

A kérdés az, hogy az önkormányzati rendelet ilyenkor automatikusan hatályba lép-e - mert az Alaptörvény sértő állapot megszűnik -, vagy újból neki kell futni a rendeletalkotásnak?

A válaszokat előre is köszönöm.