Kormányhivatal - felügyeleti szerv


eulimen # 2024.08.08. 11:36

@nanemaaa
:O biztos vagy ebben?
568/2022. korm. rendelet 7.§ (6) bekezdése alapján a szakmai irányító miniszter, de konkrét ügyben ettől eltérő felügyeleti szerv is lehetséges.
7.§ (6) "Törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában a szakmai irányító miniszter jogosult az Ákr. szerinti, a felügyeleti szervre ruházott jogkörök gyakorlására, ha a döntés a kormányhivatal hatáskörébe tartozik."

A "szakmai irányító miniszter" fogalmát pedig a Kit tv. adja meg
40.§ (2) "Kormányrendeletben foglaltak szerint a kormányhivatal tekintetében a szakmai irányításban közreműködhet az a miniszter, aki – törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet alapján az adott feladatkörrel rendelkezik (a továbbiakban: szakmai irányító miniszter)."

Entrópia kérdésére tehát nem értelmezhető a konkrét válasz. Mivel a kormányhivatal alá be lett söpörve a bányászattól kezdve a hulladékgazdálkodáson át az élelmiszerbiztonságig minden, tessék megmondani milyen ügyben, és a statútum rendelet (182/2022. korményrendelet) fogja meghatározni, melyik szakmai irányító miniszter lesz a felettes szerv.

nanemaaa # 2024.08.08. 10:03

A közigazgatási bíróság.

entropia # 2024.08.08. 05:17

Kedves Fórumtársak. Egy nagyon rövid kérdés: Mi a kormányhivatal(ok) felügyeleti szerve? Előre is köszönöm a válaszokat.