Haszonélvezeti jog eltörlése


moncsimacs # 2004.07.26. 20:40

Lehet, hogy ez rémhír, de a mostani szabályok sem kevésbé rosszak. Én két éve jártam pórul, de nagyon. Még gyermekkoromban vettek a szüleim egy telket egy romos házzal egy kis faluban, amit az én nevemre irattak. De megtartották maguknak a holtig tartó haszonélvezeti jogot. Azt mondták, azért kapom, hogy legyen miből elindulnom, ha férjhez megyek. Na ebből nem lett semmi. Nem olyan férjet választottam, akit ők gondoltak, ezért megmakacsolták magukat, és nem engedték eladni a házat. Sajnos soha nem volt felújítva, az állapota csak romlott. Hiába volt az én tulajdonom, haszonélvezettel terhelten nem tudtam eladni. Pedig nem volt rá szükségük, volt másik saját lakásuk, az enyémben soha nem laktak. Nem is volt olyan állapotban, víz, villany, fűtés híján lakhatatlan volt. Mivel mi rokonoknál laktunk egy félszobában, szerettem volna eladni, hogy saját lakást vehessünk a férjemmel. Évekig húzódott az ügy, egy súlyos agyvérzés kellett ahhoz, hogy édesanyám beleeggyezzen az eladásba. Félt, hogy egyedül marad, és ügyvéd előtt lemondott a haszonélvezeti jogról. Na ebből lett később a probléma. Egy év múlva jött a levél az illetékhivataltól, hogy fizessek ki 15 napon belül 63000-ft illetéket, mert 600000-ft jövedelmem keletkezett. Én az egész eladásból származó összeget lakásvásárlásra fordítottam saját részre, de a haszonélvezeti jog lemondásából származó összegre nem vonatkozik ez az adókedvezmény. Az ügyvéd azt mondta, ha édesanyám csak akkor mondott volna le, mikor már van vevő, és nem az én javamra, akkor megúszom. De ő erre nem volt hajlandó. Kedves édesanyám ezzel a húzásával több mint 200000- ft-ot kivett a zsebemből, de még ma is azt állítja, hogy mindent készen kaptam, nekem egy fillért sem kellett fizetni. Csak azt felejti el, hogy mindenről lemondtam, hogy ápolhassam őket ( édesapám rákos betegként évekig feküdt) férjhez is csak 36 évesen mentem. Van egyáltalán ebben az országban egy olyan törvény, ami a kisembereket szolgálja? Mert én nem nagyon találkozom ilyennel.

Easydancer # 2004.06.13. 12:43

Hát nem én találtam ki, elhiheted!
Mindenesetre annyit b...gatják a kormányt, hogy a legerkölcstelenebb illeték az örökösödési illeték, hogy miért ne találhatnák ki helyette ezt.
Mindenesetre ha kacsa az egész, annak én csak örülök.

Bubó # 2004.06.12. 19:37

Honnam veszed ezt a „rémhírt”? Én nem látom semmi értelmét!

Easydancer # 2004.06.12. 09:32

Igaz-e, hogy megszüntetik az örökösödési illetéket, helyette viszont irgalmatlanul magas illetéket kell fizetnie a tulajdonosnak a haszonélvezeti jog eltörléséért, függetlenül attól, hogy az a haszonélvező lemondásával, vagy halálával szűnt meg.

Konkrétan: előrelátó szüleink minden ingatlanukat az öcsém és az én nevemre iratták, még a saját házukat is, hogy nekünk a tesómmal ne kelljen majd örökösödési illetéket fizetnünk, de minden ingatlanra haszonélvezeti joguk van.(És remélem marad is még sokáig....)
A fenti váltás csak rémhír, vagy ez a terv, vagy a tesómmal -finoman és nőiesen szólva - megszívtuk?
A választ előre is köszönöm!