Adózás értelmezés segítség kérése.


pappkri # 2023.01.14. 15:02

@osztap: " Ez neked (gondolom) jó hír." - sajnos nem, mert csak akkor tartozott volna a régi kata alá a bevétel, ha belépek az új katába (amire viszont nem vagyok jogosult..).

Majordomus # 2023.01.14. 20:41

Nem vagy egyedül.

kissildi # 2024.03.03. 11:36

Mi a véleményetek az alábbi linken található tájékoztató írásról? Helytálló-e a következtetés?
Konkrétan Katá-s egyéni vállalkozó magányszemélyeknek tart edzéseket (ÖVTJ 855101). Kifizetővel köthet-e napi 2 órára munkaszerződést, vagy létesíthet-e munkavégzésre irányuló jogviszonyt (megbízási szerződést) edzői munkakörben (FEOR 2717)?
https://kata.jogkoveto.hu/…abalyok-2024

Szomorú örökös # 2024.03.03. 12:29

kissildi

Katá-s egyéni vállalkozó magányszemélyeknek tart edzéseket (ÖVTJ 855101).
Kifizetővel köthet-e napi 2 órára munkaszerződést, vagy létesíthet-e munkavégzésre irányuló jogviszonyt
(megbízási szerződést) edzői munkakörben (FEOR 2717)?

Ha a heti 36 órát nem éri el ez a foglalkoztatás még együttesen sem, akkor miért ne? Elolvastad azt, amit belinkeltél?

A kisadózó vállalkozók tételes adója szerinti adózás választására tehát kizárólag az az Evectv. szerinti egyéni vállalkozó jogosult,
aki az egyéni vállalkozói nyilvántartásban rögzített tevékenységeit főfoglalkozású egyéni vállalkozóként folytatja.
.....
nem főfoglalkozású az egyéni vállalkozó, ha a tárgyhónap egészében heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll
(a heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani)

kissildi # 2024.03.03. 13:48

Szomorú örökös

Igen elolvastam
Kérdést tettünk fel a NAV-hoz, melyben azt kérdeztük, hogy asztalos KATA-s egyéni vállalkozó elhelyezkedhet -e asztalos munkakörbe, természetesen heti 26 órát meg nem haladó munkaidőben. Szó szerint ez a válasz érkezett, amit belinkeltem.
"A fentiek együttes olvasata szerint egy, az Evectv. szerinti egyéni vállalkozó olyan esetben teljesítheti adókötelezettségeit a Kata tv. rendelkezései szerint, ha az egyéni vállalkozói nyilvántartásba rögzített tevékenységeit kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozóként végzi. Ebből következően, ha a katás egyéni vállalkozó kéri egy adott ÖVTJ-kód alá sorolt tevékenységnek az egyéni vállalkozói nyilvántartásba történő bejegyzését, akkor ezt a tevékenységet kizárólag egyéni vállalkozóként folytathatja, nincs arra lehetőség, hogy e tevékenység végzésére egyes kifizetőkkel munkaszerződést kössön.

Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szerinti atipikus munkaviszony, vagyis arra sincs mód, hogy a katás egyéni vállalkozó valamely, az egyéni vállalkozói nyilvántartásban rögzített tevékenységet egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony keretében végezzen."

kissildi # 2024.03.03. 13:50

Ezt elírtam
nem heti 26 órát meg nem haladó, hanem heti 36 órát meg nem haladó