rágalmazás, zaklatás, zsarolás


ObudaFan # 2018.06.25. 04:04

Zaklatás miatt meg lehet próbálni egy feljelentést.

Alma85 # 2018.08.10. 09:24

Kedves Fórumozok!

Ha valaki egy quasi üzleti tárgyalás keretében folytatott emailváltásban azt írja két másik személynek, hogy amit én mondtam nekik az ő állaspontjáról az nem igaz, merthogy ő nem is említett nekem ilyet (ergo én hazudok) és ez vitát szült köztem és az egyik személy között, a másik előtt pedig nyilvánvalóan rossz véleményt alakított ki rólam, es egyébként bizonyítani tudom, hogy elhangzott amiket ő tagad, akkor megállhat-e a rágalmazás? Felszóltítottam, hogy helyesbítsen, de nem hajlandó rá.

ObudaFan # 2018.08.14. 19:15

Latni kellene a teljes szoveget, de nem tartom valószínűnek, hogy erre a bíróság megállapítsa a rágalmazást.

genergo # 2018.08.15. 03:46

Kedves Fórumozók!

Van egy társasházban egy üzletem, az egyik lakót zavarja az én tevékenységem, ezért kb. heti rendszerességgel jelent be valamelyik hatóságnál, különböző indokokkal. De természetesen mindenhol minden 100% -ig rendben. Ennek ellenére napi rendszerességgel sétálgat az üzletem előtt, nézeget befele, illetve fényképezget a lakó. Mi szándékosan hozzájuk sem szólunk, de ők indokolatlanul beszólogatnak és akinek csak tudják panaszolják, hogy én mekkora szemét vagyok, mert őket zavarom.
A folyamatos hatósági bejelentések és rossz hír keltés nem tesz jót sem az üzletnek sem az idegeimnek. Próbáltam egyezkedni is velük, de esélytelen.
Már konzultáltam jogi tanácsadóval, ő azt mondta, ennyiért már fel lehet jelenteni, hitelrontás, zaklatás, stb.
De nem szeretnék feleslegesen pénzt kidobni az ablakon.
Önök szerint el lehet érni valamit egy feljelentéssel? Vagy inkább törődjek bele?
Köszönöm előre is,

lilith_ # 2018.09.09. 17:00

Sziasztok.

Pár éve felvettek egyetemre, ahol az egyik tanáromnak megtetszettem. Amikor találkozni hívott, nemet mondtam, emiatt nem enged tanulni. Nem enged vizsgázni és a többi oktatót is rábeszélte, hogy tiltsanak le. Az érdeklődését elfogadtam úgy, hogy megírtam neki levélben, amiről azt hazudja, hogy szexuálisan zaklatom és bizonyítékként használja ellenem, pedig csak az érdeklődésére válaszoltam. Nekem nagyon fontos a tanulás, mert kizárólag ebben a szakmában szeretnék dolgozni. Ez az egyetlen egyetem. Mit tehetek?

SzAda # 2018.09.19. 15:35

A paromat azzal vadolja az ex baratnoje, hogy telefonon felhivta a neveloapjat, munkahelyet es azt mondta neki hogy ,,prostitualtkent" dolgozik es hogy a testebol el... Termeszermtesen ez mind nem igaz, elso fokon a birosag mar lezarta az ugyet, de a kisasszony nem bir magaval es fellebbezett. Tudom, hogy ez az ifo meg keves es hogy ebbol nehez barmire is kovetkeztetni, de most masodfokon beidezte a birosag a paromat ragalmzas miatt meghallgatasra, targyalasra. Szeretnem tudni, hogy mire szamithatunk, hogy milyen esetleges kovetkezmenye lehet, illetve hogy lehetne a leheto legjobban megoldani az ugyet, mert en nem szeretnem ha egy hiszterias hazudozo miatt tonkretennek a paromat!

lajcsó # 2018.09.20. 06:57

"pedig csak az érdeklődésére válaszoltam."
Esetleg nem arról van szó, hogy te valamit félreértettél?

"Mit tehetek?"
Egymásközt kellene tisztázni az ügyet!

Vadsuhanc # 2018.10.07. 12:23

Na vajon ez a kérdés miért merült fel ?

Véleménynyilvánítás az biztos, de hogy rágalmazás-e ennyi információ alapján eldönteni nem lehet.

Mi a konkrét probléma?

Vadsuhanc # 2018.10.07. 12:25

Közben eltűnt a kérdés.......

hap334 # 2018.10.07. 12:25

Sziasztok!

Ha valaki az interneten egy egyetemi szakról olyanokat ír, hogy "értelmetlen" , "semmire nem mész majd vele" stb, az rágalmazásnak minősül, vagy csak szimpla véleménynyilvánítás?

hap334 # 2018.10.07. 12:26

Újra kellett regisztrálnom, ezért írtam ki a kérdést újra.

hap334 # 2018.10.07. 12:28

Milyen plusz információ kéne még ahhoz, hogy megtudjuk, rágalmazás-e?

ObudaFan # 2018.10.07. 12:31

Rágalmazás biztosan nem, mert ebben nincs is konkrét tényállítás. És szerintem nem is becsületsértés.

hap334 # 2018.10.07. 12:53

Vannak emberek, akik az interneten folyton olyanokat írkálnak, hogy "Értelmetlen", "Nem is igazi egyetemi szak", "Semmit nem kell ahhoz tanulnod , hogy átmenj a vizsgákon", "semmire nem jó" , "csak x és y szak ér valamit, z nem" stb. Feltettem a kérdést, mert kíváncsi vagyok, hogy ez minek minősül.

Vadsuhanc # 2018.10.07. 13:15

Véleménynek. Sok esetben sértődött, vizsgákon megbukott emberek véleményének.

Trudi_ # 2018.10.30. 16:26

Sziasztok!
Egyik családtagomnak évtizedekkel ezelőtt volt egy kapcsolata még gyerekkorában, nyugdíjas lenne. Állítólag összevesztek valamin, amiért kiterveltek bosszút, de nem ismerem a történetet. Az exbarátnő és pszichopata családja évtizedekkel ezelőtt zaklatni kezdte a családtagot és minket nagyon beteg módon. pl. évtizedek óta feljelentések, rágalmazás, okirat hamisítás, bírósági eljárások, bántalmazás, zsarolás, csendháborítás, meg még rengetegféle bűncselekmény. Sokak szerint másokat is zaklatnak, mert mindig azt hiszik, hogy sértegetik őket. A rokon tönkrement a zaklatástól, már nem is él. Magánügyi írásainkat ellopatták barátaikkal, akik eljátszották, hogy barátaink. Levelezésünket feltörik, mert barátaikkal megszerezték a jelszavakat, követnek minket az utcán. Barátaikkal telefonon hívogatnak minket, fenyegető leveleket küldenek. Nyilvántartják, hogy mikor mit csinálunk, mit vásárolunk, munkahelyeinkről kirúgatnak minket. Éveken keresztül dolgoznak egy rágalmukon és idejüket az ellenünk elkövetett bűncselekmények foglalják le. Nincs munkahelyük és magánéletük. Nagyon sok bírósági ügyünk volt, folyamatosan tárgyalásokra járunk. Azt se tudjuk mi bajuk lehet. Barátkoztak velünk pár évig, egy ideig túlzottan kedveskedtek, majd sértegettek minket, de nem voltak hajlandók elmondani problémájukat. Barátaik tagadják, hogy ismerik őket, sőt még a családtagok is letagadják egymást. Főleg másokkal intéztetik a zaklatást, akik tagadják, ezért jelenteni sem lehet. Próbálnak minket elítéltetni mindenféle rágalommal, hamis tanúkkal, mert az a kényszergondolatuk, hogy bosszúból tönkretegyenek minket, amikor közünk sincs a több évtizeddel ezelőtti eseményekhez. Néhány családtagom súlyosan beteg a zaklatástól. Tovább kellene lépniük gyerekkori ügyeiken és nem zaklatni egy csomó embert. Szerintetek hogyan tudnánk megoldani, hogy békén hagyjanak bennünket?

alfateam # 2018.10.30. 17:24

" Szerintetek hogyan tudnánk megoldani, hogy békén hagyjanak bennünket?”"
Ha keresnél magadnak egy pszichológust az talán segítene...

Trudi_ # 2018.10.31. 05:59

Attól még nem fejezik be a rágalmazást.

drbjozsef # 2018.10.31. 07:11

Ez elég kevéssé jogi kérdés.
Ha rágalmaznak, feljelentést tehettek.
Ha zaklatnak, feljelentést tehettek.
Ha kárt okoznak - akár vagyoni, akár nem vagyoni - perelhettek.

Ezek a jogi lehetőségek.

De ezektől sem fogják befejezni.

Én elköltöznék valahova messze.

alfateam # 2018.10.31. 08:10

Attól még nem fejezik be a rágalmazást.

Tehát már ezen is túl-vagy...
Ha vigyázol rá kitart ez az érzés egy életen át...

tanácstalan951 # 2018.11.06. 22:15

Ha a rágalmazási keresetemet a járásbíróság és az törvényszék is elutasítja (végzést ad ki arról, hogy álláspontjuk szerint nem történt bűncselekmény), felülvizsgálati keresetet nem adhatok be magánvádlóként (ügyvédi segítséggel), de az ügyészség sem nyújthat be felülvizsgálati keresetet?

Magyarán ha a járásbíróság és a törvényszék összejátszik, mások megúszhatnak egy bűncselekményt, mert a törvény nem ad lehetőséget a felülvizsgálatra...?

ObudaFan # 2018.11.07. 14:35

Szerintem az ügyész tehet. Más kérdés, hogy ha idáig nem vette át az ügyet, nem hiszem, hogy fog.

tanácstalan951 # 2018.11.08. 08:22

A Kúria szerint terhelt terhére csak az ügyészség adhat be rágalmazás kapcsán felülvizsgálati keresetet. Ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség szerint is a terhelt terhére csak ügyészség adhat be rágalmazás kapcsán felülvizsgálati keresetet, de ezt a jogosultságot magánvádas és pótmagánvádas eljárásoknál nem gyakorolhatja... Ebből számomra az következik, hogy ezek szerint azt SENKI sem adhatja be.
Ez viszont nem ALKOTMÁNYELLENES...?

tanácstalan951 # 2018.11.13. 20:19

Rágalmazás kapcsán tud valaki valami biztosat?
Rágalmazás kapcsán nem lehet a Kúriához fordulni???
Ha viszont az ügyészségnek erre van jogosultsága, és mégsem teszi, akkor az nem bűnpártolás...?

Ha egy rágalmazó kijelentés egy perben hangzik el, viszont aki ezt a kijelentést tette, kijelenti azt, hogy ezt a peren kívül kívánja megjegyezni, akkor az rágalmazás...?

ObudaFan # 2018.11.14. 08:46

Az nagy valószínűséggel nem rágalmazás.