rágalmazás, zaklatás, zsarolás


facsiga77 # 2018.02.26. 08:19

Ez csak akkor lenne az, ha te csinálnád, egyébként nem az. :)

Mivel valós számlakövetelés van a követelés mögött ezért nem zsarolás, mert jogos követelést követel.
Az egy más kérdés, hogy a jogosnak vélt követelés általa tudottan is csak részben igaz, és majd a jövőben vissza fogja neked téríteni.

Nagy valószínűséggel elhajt a tekintetes hatóság azzal hogy ez polgári ügy.

facsiga77 # 2018.02.26. 08:23

Lula:

írásban kérd, és írd bele hogy ekkor meg akkor irat betekintésedkor nem engedték, hogy megnézd.

Ha meg tárgyalás akkor mondd el, hogy szeretted volna megnézni és ezt most is szeretnéd és időt kérsz az erre való észrevételek, nyilatkozatok megtételét illetően.
Szigorúan legyen benne a jegyzőkönyvben hogy ezt elmondtad.

Szerintem, és nem vagyok jogász :)

sysak # 2018.02.26. 12:16

Kedves facsiga77 Köszönöm a tanácsot.

Bár nem értem hogyan lehet lehet jogosan pénz követelni mástól, tudván, hogy az a pénz nem illeti meg. A követelő fél tudja és egyetért vele, hogy a követelt összeg nem az övé, nem jár neki. Még is félelemben tart, ha nem fizetek.
Az idevonatkozó törvény szövegét olvasva ez inkább zsarolás, mint nem az, az én értelmezésemben.

Ez csak akkor lenne az, ha én csinálnám?
Eddig szinte biztos voltam benne, hogy egyenlőek vagyunk a törvény előtt.

Vadsuhanc # 2018.02.26. 14:40

Kedves sysak!

Nem írtad milyen szolgáltató. Nem írtad, hogy a beszélegetés egyszerre zajlott-e le vagy később hogyan mondta ....?

Amikor bementél a szolgáltatóhoz és reklamáltál a többlet számlázás miatt, akkor kellett volna kifizetni azt az összeget, amelyet elismert a szolgáltató...

Ugye nem így volt?

sysak # 2018.02.26. 15:26

Nem tartottam fontosnak, hogy melyik szolgáltató, hiszen egyik sem áll másképpen a törvény előtt. Ez egy tévéadás szolgáltató.
Telefonon beszélgetésem van, melyet rögzítettem. A beszélgetés alatt közlöm is, hogy rögzítem a beszélgetést.
A telefonbeszélgetésben a hölggyel egyetértettünk abban, hogy a pénz nem jár nekik. Ennek ellenére kijelentette, hogy, amennyiben nem fizetem be a pénzt, (amit majd a következő számlán jóváírnak) korlátozzák a szolgáltatást. A befizetés átutalással történik. A befizetésnek határideje van megadva. Ezek is elhangzanak a beszélgetésben.
Nincs jogos számla, még jogosnak vélt számla sem, mert mind a két fél egyetért abban, hogy a számla nem jogos, mivel a rajta szerepélő összeg nem jár a szolgáltatónak.

A beszélgetésben rögzítésre kerül még, hogy mi egy olyan cég vagyunk, ahol a szolgáltatás korlátozása jelentős anyagi kárt okoz. Rögzítésre kerül még, hogy a szolgáltatás díját eddig rendben befizettem (ami jár).

A szolgáltató azzal érvelt, hogy azért kell kölcsön adnom ezt a pénzt, mert ilyen a rendszerük. Továbbá, ha nem adom kölcsön, korlátozzák a szolgáltatást, ez is csak azért van, mert ilyen a rendszerük.

Most be fogom fizetni, mert félek, hogy veszélybe kerül a vállalkozásom.

Vadsuhanc # 2018.02.26. 16:16

Értem. Akkor, majd a kölcsönadott pénzre járó kamat miatt pereld be a szolgáltatót. Gondolom a pár száz forintos kamat miatt megéri pert indítanod, amely összeget egy-két év múlva meg is kapod, ha egyáltalán a bíróság megítéli. És nem a büntetőjog szerint, hanem a polgári jog szerint.

Gondolom neked megéri. SOk szerencsét hozzá.

Tisztelettel.

sysak # 2018.02.26. 16:46

Itt természetesen a jogi oldalról kell megközelíteni. Nem az a kérdés, hogy mi éri meg, vagy mi nem. Hanem, hogy zsarolás, vagy nem.

Mert ha az akkor ez kiterjed az ország lakosságának a nagy részére. Valószínűleg országos szinten milliókról beszélünk.

Ezt érdemes lenne tisztázni. A mi érdekünk, hiszen köztudott, hogy a szolgáltatók egyoldalú szerződéseket íratnak alá. Valószínűleg a Te szolgáltatód is.

Ha egy szolgáltató elmehet a zsarolásig és nem teszünk semmit, akkor megérdemeljük a sorsunkat.

facsiga77 # 2018.02.26. 18:56

Igazad van, tegyél feljelentést.

Aztán majd írd meg hogy mi írtak rá, mert hogy ebből nem lesz semmi abban biztos vagyok.

sysak # 2018.02.26. 20:45

Azt reméltem, hogy kapok jogi érvelést valamilyen végkifejlet mellett.

Az "abban biztos vagyok" nem meggyőző jogi érv egyik végkifejlet irányában sem, így maradok egyenlőre tanácstalan.
Illetve továbbra is várom egy jogász érvelését valamely irányban.

facsiga77 # 2018.02.26. 21:13

Nézd, az hogy zsarolás-e amit leírsz az egy ügyész tudja egészen pontosan megállapítani.
Vagy egy büntető ügyvéd.

Ha feljelentést teszel (esetleg az ügyészségen), akkor egy valószínű megnézi hogy mi is a tényállás és hogy ez a hatályos törvények mellett a bírói gyakorlatban vajon mi.

FTWM # 2018.03.03. 20:26

Tisztelt Szakértők! Szeretném megkérdezni, hogy a következő esetben mi a helyes jogi álláspont! Nagykorú lányomat zaklatta a volt barátja, telefon, email, stb. útján, rendszeresen, nem fenyegetőzött, szerintem csak alapeset, miután telefonon határozottan eligazítottam, és kilátásba helyeztem a feljelentést, szerencsére befejezte, kb 2 hónapja. De mostanában megint küldött 2 smst. Ebben az esetben mivel e régi folyamatos, rendszeres, háborgatás után eltelt a 30 nap, megáll-e a zaklatás törvényi feltétele vagyis fel lehet-e eredményesen jelenteni, magánindítvánnyal vagy muszáj megvárni amíg ez is rendszeressé válik?

facsiga77 # 2018.03.05. 10:49

Ismeritek egymást, így nickről azonnal kiszúrva? :)

FTWM # 2018.03.05. 14:10

Az én lányom csak 19 éves és mindig itthon lakott, ezért ez egy másik idióta, de remélem őt is feljelentik!

Heell # 2018.04.17. 16:32

Jó napot.
Van sajnos egy nőszemély aki folyamatosan megkeseríti a napjainkat. Ettől a nőtől van egy 5 éves kisfia a páromnak.
Gyámhatósági eljárás és bírósági eljárás is folyik a nő ellen (gyerekelhelyezés).
A mai nap smsben leírta a nő ,hogy amennyiben nincs gyerektartás láthatás sem lesz. Mi nyilván tudjuk,hogy nem függ egyik a másiktól.. A gyerektartás meg fel van adva ...A lényeg,hogy vita lett az smsezés vége és odáig fajult,hogy engem ,mint kívülálló személyt is bele kevert a nő, és azt állítja emberöléssel fenyegetőztem. Hozzá teszem soha életemben egy szót nem váltottam vele semmilyen módon. Nem tudom súlyosbít e a dolgon,hogy az illető rendész ? Az elmúlt fél év folyamatos stresszben telt ,mert nem bírt magával,ha rajta volt a hülyeség irogatott és nem hagyott minket nyugton élni.Volt,hogy azzal zsarolta a párom és a saját tulajdon édesanyját,hogy ő és a munkatársai majd rendezkednek,hogy ne örüljünk magunknak és egyebek...vissza élt a pozíciójával. Minderről van bizonyíték. Érdemes feljelentést tennem/tennünk ?

Burn Out # 2018.04.17. 17:13

ha még jobban szeretnéd elmérgesíteni a helyzetet, akkor feltétlenül érdemes feljelentést tenni.

Heell # 2018.04.17. 17:21

Nem elmérgesíteni akarom ,hanem ennek véget vetni. Én eddig nem voltam ebbe bele keverve,de most átlépett egy határt.

Burn Out # 2018.04.17. 17:35

miből gondolod azt, hogy egy feljelentés hatására meg volt változni, vagy hogy rendeződni fog a helyzet?

Heell # 2018.04.17. 17:45

Ez a kérdezgetés olyan,mint ha nekem kötelességem lenne lenyelni egy ilyen ember hazugságait. Már majdnem én érzem magam a rossznak. Igenis kapja meg azt ami neki jár.Volt már veszélyben a munkahelye a viselkedése miatt.Egy újabb veszély forrás lenne a munkahelyét tekintve,amit amúgy meg úgy félt...Egy ilyen alak ne teljesítsen szolgálatot a rendőrségen.

Burn Out # 2018.04.17. 18:11

Jó akkor leírom konkrétan: pitiáner szarságon rágódsz, ez így nem bűncselekmény, nem érdemes feljelentést tenni. Férfiként ha ennyire gyengék az idegeid és nem tudsz egy szarságot lenyelni, akkor gyenge vagy.

Azt állítja, hogy emberöléssel megfenyegetted. Oké. Hol állította ezt? Mikor? Miért? Tanúk? Stb? Ha nem tudja igazolni és Te sem tudod igazolni az állításod, akkor ennyi.

Vadsuhanc # 2018.04.18. 07:39

Heell

Alapvetően ott rontjátok el, hogy leálltok vele sms-ezni. Minek? A megállapított tartásdíjat pontosan és igazolhatóan fel kell adni, a gyermekelhelyezéséről pedig majd dönt az illetékes hatóság.

És a párod mit szól ahhoz, hogy fel akarod jelenteni a gyermeke édesanyját, aki szerinted egy " nőszemély ", aki ezáltal majd elveszti a munkáját esetleg és a párod gyermeke nélkülözni lesz kénytelen...

Vagy ez a célotok? Elég gyermekes viselkedés. Mellesleg erősen hajlok Burn Out által leírtakra, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, de még szabálysértési alakzat is nehezen,

Ujivik # 2018.04.29. 12:35

Üdv,
Leírnám az ügyemet. Egy facebookos babaruhás adásvételi csoportban vettem egy anyukától néhány ruhát,postán küldte el nekem. Vásárlás előtt direkt külön rákérdeztem, hogy milyen állapotúak a ruhák.Erre ő azt válaszolta, sőt biztosított róla,hogy hibátlanok. Ez a babaruhás csoportban azt jelenti,hogy folt-és szakadásmentes, max egy picit bolyhos lehet a ruha,de nem foltos,nem lukas,nem kinyúlt,stb. A hibátlan az hibátlan. 2000ft-ot fizettem neki előreutalással,2bodyért és egy póló+rövidnadrág szettért,plusz 600.-postaköltséget. Amikor megkaptam a csomagot, kibontottam, azonnal láttam,hogy a rövidnadrág kivételével minden egyes darab foltos,az egyik body még lukas is,a póló kinyúlt,ráadásul a 80-as méretűnek mondott szett csak 74-es. Úgy éreztem magam mint akit leforráztak. Becsapottnak éreztem magam,ott álltam elkeseredve,tehetetlenül,hogy most mit kezdjek ezekkel a porrongynak való ruhákkal,kidobtam 2600ft-ot az ablakon. Azonnal jeleztem az anyukának(eladónak),hogy szeretném ha kártalanítana,visszautalná a pénzemet a használhatatlan ruhákért. "Természetesen"erre ő nem volt hajlandó,sőt nagyon gúnyos,lekezelő volt a stílusa, és váltig tagadta a nyilvánvalót, hogy látta volna milyen állapotúak a ruhák. Figyelmeztettem őt,hogy a csoportban kiírom a nevét a falra,hogy a többi anyuka ne vásároljon tőle,mert félő hogy őket is becsapja, hisz nem volt korrekt velem sem.A babaruhás adásvételi csopikban ez teljesen bevett szokás,hogy jóindulatból figyelmeztetik egymást az anyukák,hogyha valaki megjárta egy eladóval,a többiek ne járjanak úgy. Ez sem hatotta meg az eladót,sőt bíztatott,hogy írjam csak ki bátran. Hát én kiírtam. Szóval megfenyegetett,hogy feljelent rágalmazásért, mert igaz a kiírásban nem becsméreltem őt,csupán egyszer írtam azt rá,hogy gerinctelen,egyébként a valós tényeket írtam le,hogy foltos ruhákat adott el nekem, és nem hajlandó kártalanítani, senki ne vegyen tőle semmit. Viszont a magánbeszélgetésünkben(írásban zajlott a Messengeren), ott egyszer csalónak is neveztem,meg egyszer becstelennek meg hazugnak. Meg a végén odaírtam neki,hogy többé nem írok neki,de tudjon róla,hogy undorítónak tartom őt. Ennyi volt kb. Ja és miután a kiírásomra nem reagált kb senki,pedig ilyen esetekben az admint is értesíteni szokás,ezért írtam privát az adminnak is,és neki ugyanúgy jellemeztem az eladót(csaló,hazug,gerinctelen, tolvaj,hisz kvázi meglopott,illetve hazugsággal csalt ki tőlem pénzt). A kiírásom a csopiban 2-3napig volt kint,utána töröltem,sőt a facebook profilomat is. Mert utánaolvastam a rágalmazás btk-nak, és rájöttem,hogy ez valószínűleg valóban rágalmazás amit elkövettem,bár azt is olvastam,hogy ha tudom bizonyítani hogy valós tényeket állítottam,akkor nem követtem el bűncselekményt. Márpedig tudom bizonyítani,a ruhák a bizonyítékaim,meg hogy szándékosan provokált még az eladó,azért hogy olyanokat írjak,amikért feljelenthet. Megvan az egész beszélgetésünk. Az általam használt jelzők pedig nem voltak annyira durvák,szerintem valóban fedik a valóságot.Hazug hiszen hazudott, csaló hiszen kicsalt pénzt,becstelen hiszen hazudott,átvert,megkárosított,stb,gerinctelen ugyanezekért plusz mert még ő beszélt velem lekezelően ezek után, és tolvaj mert meglopott. Az pedig hogy undorítónak tartom őt,ez a véleményem, ami szerintem teljesen jogos. Ezekután a kérdésem az lenne,hogy szerezzek-e magamnak egy ügyvédet,ha valóban úgy dönt a hölgy hogy feljelent, vagy alapból hülyeség az egész,és ha ez valóban rágalmazás volt a részemről,viszont tudom bizonyítani az igazamat,akkor mire számíthatok? Köszönöm hogy elolvastátok.

Burn Out # 2018.04.30. 05:41

ennyi sületlenséget... ilyen pitiáner dolog miatt szerintem nem fog eljárást kezdeményezni.

Ujivik # 2018.04.30. 12:06

Miért sületlenség? ????

drbjozsef # 2018.04.30. 20:49

Ne foglalkozz az egésszel. Ha feljelent, vagy kiröhögik, vagy, ha valami fura okból neki hinnének, legrosszabb esetben is kapsz egy figyelmeztetést. De ha igaz amit írtál, ez is szinte kizárt. Ne izgasd magad. Kinevetik majd őt a rendőrségen is. Ha odamenne. De nem lehet ennyire hülye.

PestiEtus # 2018.04.30. 21:01

Amit magánban írtál, az max becsületsértés lehet.
Ahogy írták nem lesz nagy következménye, ha feljelent.
Ha mégis, és mész meghallgatásra, ne mondj semmit.
A magánvádlónak kell bizonyítania.