Ittas vezetés


jogoskodó # 2007.03.09. 22:03

Szszm, hamár megszólítottál:)
Engem május végén kaptak el, 2.14-es érték jött ki vérvétellel. Azóta megvolt az ítélet tárgyalás nélkül: 2 év jogsi (nem kategória, hanem járművezetéstől eltiltás, csak B-m van), 40e pénzbünti + 18e bűnügyi ktg. Kértem tárgyalást, ott ugyanazt az ítéletet hozták, mint tárgyalás nélkül. Megfellebbeztem. A bűnügyi ktg-ek ezzel nem nőnek, súlyosbítás nem várható, így vesztenivalóm nincs. Másodfok még nem volt.

szszm # 2007.03.10. 06:14

Kedves "jogoskodó"!

Ezeket mind értem, sőt azt is kiolvastam a hozzászólásaidból és kérdéseidből, hogy te is valahogy úgy vagy ezzel a kérdéssel, mint én: "közlekedni márpedig kell"!

Az ítélet igazi ereje a visszatartó hatás, azaz mi már tudatában vagyunk annak, hogy a cselekmény esetleges ismétlése esetén már biztosan dutyiba kerülünk, tehát egészen biztosan ilyen butaságot nem fogunk elkövetni.

Ami a költségeket illeti, én nem is a bűnügyi költségekre gondoltam, hanem a perköltségekre. Azokat a végén nem fogják veled megfizettetni?

Üdvözlettel: szszm

szszm # 2007.03.10. 06:42

Kedves Traffic!

Nagyon szépen köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és előbányásztad a régebbi levelezésünket. Én már sajnos nem emlékszem arra pontosan, említettem-e neked, hogy én kónikus szív- és érrendszeri betegségben, valamint kezdődő cukorbetegségben szenvedek, köszvényem meg egyéb apró nyavalyáim is vannak, amikre naponta tízféle gyógyszert szedek. Alkoholizálni rendszeresen nem szoktam, évente 1-2 alkalommal fordul elő, hogy ennyit iszom, mint amikor pechemre megbuktam. Egyrészt a gyógyszerek miatt sem szabadna, másrészt észrevettem magamon, hogy nem bírom már úgy az italt, mint fiatalabb koromban ...

Nekem van két tippem is arra, hogy miért lehet pont 110 eFt a pénzbüntetés. Az egyik verzió szerint azért, mert pont ennyi a havi jövedelmem (nyugdíjam). A másik verziómat kicsit félve vezetem elő éppen neked, kérlek ne vedd rosszindulatú feltételezésnek: mind az ügyész, mind a bíró hölgy volt, lehet hogy eleve útálják a részeg férfiakat ...

Üdvözlettel: szszm

helyszínelő # 2007.03.10. 16:22

T.Traffic!
Légyszi segíts nekem a következőbe. Időhiányban szenvedek nem érek rá a jogesetek között bogarászni!
0,86 ezrelékkel kollégát megfogták. "B"-s vezetői engedélye van. 1 évre "szeretnék" eltiltani a j.mű. vez-től. Küldj légyszives hivatkozással olyan esetet, amikor alkalmazták a kategórián belűli járműtípustól való eltiltást. Magyarul 3500kg. alatti tgk-val tudna közlekedni, ami a lényeg, na meg az UK alóli mentesülés.

Kösz: bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Traffic # 2007.03.10. 19:15

T. helyszínelő!

Btk.
58. § (1) A járművezetéstől el lehet tiltani azt, aki az engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követi el a bűncselekményt, vagy bűncselekmények elkövetéséhez járművet használ.
(2) A járművezetéstől eltiltás meghatározott fajtájú járműre is vonatkozhat.

BK 107. szám A járművezetésről eltiltásról

Jogesetek:
BH2002. 478.
BH1992. 149.
BH1986. 354.

woodoo # 2007.03.11. 13:53

Sziasztok!
Engem még 02.17.-én kaptak el ittas vezetésért. A seres műszer végülis 0.75 öt mutatott. de ezt sokáig nem is tudtam mert nekem még 0.65 és 0.55 ös blokkot adtak a rendőrök. de aztán kiderült hogy a legelsőt fogják jegyzőkönyvezttetni
ígyaz 0.75 lett. megvolt a kihalgatásom leírtam a vallomásom és jött a bírósági tárgyalásom. védőm kirendelt volt mert nagyon drága lett volna egy privát. Mivel jogsim munkámhoz kell irattam az ügyvezetőmmel egy kérelmet. ezt csatoltattam a papírjaim mellé. a Bíroság ítéletet hozott az ügyemben ami 8400forint +3500 perköltség. De a járművezetéstől nem tiltott el. Így már ma a kezemben is van a jogsim. Táhát a kételkedőknem szeretném jelezni ha őszinte megbánást tanúsít valaki akkor itt az élő példa hogy enyhe fokkal visza lehet szerezni a jogsit. Sok sikert mindenkinek. Woodoo

woodoo # 2007.03.11. 14:00

Bocsika 84000:-) lehagytam egy nullát :-))))) szép is lett volna ennyivel megúszni
bár szerintem nagyon olcsón megúsztam. így is. Szóval a lényeg hogy mindenki a bíróságon szedje ösze magát és ott győzze meg a bírót hogy mennyire megbánta és ha nem kapja visza a jogosítványát elveszti a megélhetését. A Bíró is ember meglágyul a szíve neki is ha látja az emberen a szándékot hogy ilyen többet nem fog előfordulni.

szszm # 2007.03.11. 19:46

Kedves "woodoo"!

Köszönöm a bíztató szavakat, most már én is kezdek arra hajlani, hogy mindenképpen tárgyalást kell kérni, hiszen a rendőrségi kihallgatáson nemigen kíváncsiak az egyéni nyavalygásaidra, legalább egyszer valaki hallgassa meg a problémáidat, hátha értékelni tudja ...

Az meg szerintem egy ember önbecsüléséhez egyenesen hozzátartozik, hogy nézzen bele a bírái szemébe, mondja el a véleményét, ne hallgasson, mint egy sült hal vagy egy birka.

Nem is értem, hogyan találhatták ki ezt a lealacsonyító és megalázó "tárgyalás nélküli" eljárást, egészen más lenne a helyzet akkor, ha legalább írásban lehetőségem lett volna a peranyagokhoz csatolni a méltányos ítélet iránti kérelmemet.

Azt sem nagyon értem, hogy hogyan tudtak egy ilyen "egyszerű" ügyben 65 oldalnyi peranyagot összehozni, csak nem oldalszámra mérik a teljesítményüket?

Mindenkinek üdvözlettel: szszm

malcsik # 2007.03.13. 09:10

T. Traffic!

Woodoo leírását olvastam, kételkedni kezdtem a leírtakban. vagy a magyar igazságügyben!!

Szerinted van ilyen??!

Üdv. Malcsik

moskvichman # 2007.03.13. 11:51

Mióta jobban belefolytam a témába én is egyre gyakrabban találkozok ellentmondásokkal. Ez nem csak ittas vezetés eljárásaira értendő.

Bizonytalanul ítélkeznek emberek pénze és sorsa felett a hivatalokban, okmányirodákban, rendőrségen, bíróságon. Lásd: Mór.

De nem akarok eltérni a témától.
Az én esetemben Cegléden a bírónő azért nem alkalmazott kategória-eltiltást, mert ezt csak akkor "szokás" (!), ha az elkövetőnek több érvényes kategóriája van.
Érzésem szerint ezt megadták volna más bíróságokon, ahol más a "szokás".
De mint írtam, más ügyintézésekben sincs országosan egységes ügymenet.
Az utánképzésről is csak azt hallottam, hogy tök sima, nem kell rinyálni. Amilyen szerencsétlen vagyok mostanába, pont nálam lesz a kivétel és jól lecumiztatnak, amíg mások nevetve átviszik. Gyakorlom a kreszt. 1 hét múlva megyek feltárásra.

Én is nagyon várom Traffic válaszát Malcsik hozzászólására. Nem tiszta ez az egész.

Üdvözlök minden sorstársamat!

malcsik # 2007.03.13. 13:33

Szerintem Woodoo csak "vuduzni" akar minket, ilyen gyorsan a rendőrség ill. a bíróság sem dönthet, vagy ez nem nemes országunkra jellemző módon történő ítélkezés:-))

Remélem lassan én is betudok számolni valami jó hírrel úgy április vége felé...drága dolog a jogosítvány!! Főleg az azért folytatott harc..de ez nem a reklám helye!!

De aki annyit iszik, mint Woodoo bácsi annak nincs jogsija bármi papírt is lobogtat!!

Sz.v.sz. Malcsik

moskvichman # 2007.03.13. 19:47

Minden rosszban van valami jó.
A már meglévő jogosítványunkért folytatott harc felpörget, felébreszti a küzdeni akarást bennünk (akiben épp' nincs).
Mondhatnám, hogy jó érzés kiállni az igazunkért, de csak nagyon kis részben van igazunk.
Egy ilyen "apró" per nagy jogi tapasztalatot ad annak, akinek még nem volt dolga a törvénnyel. A jövőben ez hasznos lehet. Ki tudja, mit hoz a holnap!?

És azt is megtanultuk, hogy nem szabad ilyen butaságot csinálni, anélkül, hogy nagy baj történt volna.

Egy haverom nemrég 160-nal nekiment egy bazinagy fának.
Ittasan, többszöri visszaesőként.
Áprilisban telt volna le az eltiltása.
A dokik szó szerint úgy rakosgatták össze a srácot.
Csoda, hogy túlélte.
Nekem ez nem kell, remélem Nektek sem.

malcsik # 2007.03.13. 19:57

Mr. Moskvichman!

Jól beszélsz:))

No comment, csak az ilyen woodoo féle írások felba*?!ák az agyamat, amig meg nem nyugtat.... Mr. Traffic...., hogy ilyen sírólevél hatására a bíróság nem adja vissza 3 hét elteltével a jogsit..Mert akkor ebben az országban már mindent lehet!!??

Help us Traffic

moskvichman # 2007.03.14. 14:00

Tisztelt Malcsik!

Azt tudjuk, hogy ebben az országban mindent lehet, de nem bárkinek.
Ezzel nem Woodoot akarom bántani. Lehet, hogy Õ tavaly februárról beszélt?
Lényeg: én már nem lepődöm meg az ilyesmin.
Én is szerencsés vagyok, hogy a minimális 1 évet kaptam 1,61-1,64 véralkeszre.

Amit viszont nem vágok:
Ugye szabálysértés esetén is a törvénybe foglalt minimális eltiltás: 1 hónap.
A törvények alapján ítélkeznek felettünk a bírák, vagy azok csak tájékoztató jellegű irományok? A törvényeket csak azért írták valakik, mert nagyon unatkoztak, vagy azért, mert ezek szerint kell élnünk az éppen aktuális korban és társadalmi helyzetben?

Persze ez már a moskvichman alapfokú jogi bizonytalanságai című topicba jobban illene. De akkor is!
A redőr intézkedik ellenem, mert megszegem a törvényt.
Miért nem mondhatom neki azt, hogy az úgyis csak egy útmutatás, senki nem veszi komolyan, ezért inkább hagyjon engem békén?

Nem tudom, van -e olyan része a Fórumnak, amiben ilyesmivel foglalkoznak, mert ezt lehet, hogy ott kéne folytatnunk.

Vagy létrehozzuk a "Malcsik és Moskvichman vélekedései az élet nagy dolgairól" nevű topicot! :-)))

malcsik # 2007.03.14. 15:05

Alkoholban gazdag hétvégét kívánok a jogsit nélkülöző sorstársaknak!!

Traffic # 2007.03.14. 18:50

Üdvözletem!

Megesik, hogy a Bíróság ilyen enyhe ítéletet hoz, mint Woodoo esetében. A Bíróságok sok körülményt értékelnek, de a Bírósági gyakorlat is eltérő városonként, megyénként is. Woodoo szerencsés volt, remélem, hogy még egyszer nem teszi ki magát ilyen tortúrának.

Egyébként Woodoo esetében feltehetően a bíróság elé állítást alkalmazták, amely azt jelenti, hogy gyorsított eljárás folyik, a tettenéréstől számított 15 napon belül ítélet is születik ilyenkor. Bíróság elé állítást akkor lehet foganatosítani, ha a cselekmény 8 évnél nem súlyosabban büntetetndő, az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és a terhelt teljes beismerő vallomás tesz. Vérvételes esetekben elvétve alkalmaznak bíróság elé állítást, mivel 2-3 hét kell, mire visszaérkezik a vérerdmény, ekkorra pedig már kicsúsznak a 15 napból.
Bíróság elé állítás esetén kötelező a tárgyalás tartása, kötelező a védő jelenléte a tárgyaláson. Ha a terheltnek nincs meghatalmazott védője, akkor az ügyész rendel ki a részére egy védőt. Ez magyarázza azt, hogy Woodoonak is volt védője.
Úgy vélem, hogy Woodoo a valót írta meg nekünk.

Traffic # 2007.03.14. 18:57

T. Moskvichman!

Az én esetemben Cegléden a bírónő azért nem alkalmazott kategória-eltiltást, mert ezt csak akkor "szokás" (!), ha az elkövetőnek több érvényes kategóriája van.
Nem csak nem "szokás", hanem eleve lehetetlen kategória eltiltást alkalmazni akkor, ha a járművezetőnek csak egy kategóriája van. Ha eltiltják egy kategóriától, akkor nem marad semmi, azaz tulajdonképpen minden jármű vezetésétől eltiltanak ilyenkor. Ebben igaza volt a bírónőnek, csak nem épp a megfelelő szavakat használta.
Bár... Ha valakit segédmotoros-kerékpárral kapnak el, akkor el lehet őt nemzeti kategóriától tiltani, ekkor még személygépkocsit vezethet. (Ebben azért nem vagyok teljesen biztos, hogy kategória eltiltás a megfelelő megfogalmazás, mert lehet, hogy inkább járműfajtától való eltiltásnak minősül).
A te esetedben járműfajtától eltiltást lehetett volna alkalmazni, azaz csak a személygépkocsiktól tiltanak el, egyebet, amit B kategóriával lehet vezetni, azt vezethetsz (smkp., kerti traktor, stb.).

moskvichman # 2007.03.14. 19:24

Kedves Traffic!

Köszönjük a mindent kimerítő válaszaidat!
Már bánom, hogy nem erőltettem jobban a járműfajtától való eltiltásomat. Vagyis egyáltalán nem erőltettem, mert arra számítottam, hogy legalább 1,5 évet kapok és akartam A kat. jogsit csinálni (ami általános eltiltás alatt nem lehetséges), erre hivatkozva kértem a kategóriaeltiltást (mint kiderült, helytelenül).

Meglepetésemre 1 év eltiltást kaptam -mindentől- , ami a tárgyalás után néhány nappal lejárt.

Viszont -szintén meglepetésemre- a pénzbírságot nem válthattam át közmunkára, ezért a nagymotor tervek is ugrottak.

Traffic! Mi lenne velünk nélküled...
Malcsik! Már boroztam egy jót délután. Le vagy maradva! :)))

malcsik # 2007.03.14. 19:36

Értem...kár, hogy nem engedtem vért adni!!
Örülök Woodoo, hogy így megúsztad!!

GUSZTUSTALAN..ez a véleményem Magyarországról..HA EZ IGAZ!!

Ha vége az ügyemnek megírom az egészet és nevetek rajta..csak az ilyen dolgok idegesítenek rohadtul, és a ki*a?!ott sok pénz, amit belelöltem!!

Traffic # 2007.03.14. 19:59

T. Moskvichman!

Nagyon szívesen!

Viszont -szintén meglepetésemre- a pénzbírságot nem válthattam át közmunkára, ezért a nagymotor tervek is ugrottak.

Büntetőeljárásban ez nem lehetséges, csak szabálysértésiben, de csak akkor, ha nem rendelkezel jövedelemmel, hogy adók módjára behajthassák a bírságot. Ekkor marad a közérdekű munka. Ha jól emlékszem, erről valamikor írtam.
A legjobbakat az utánképzésre! :)

woodoo # 2007.03.16. 00:44

Sziasztok!
Látom kellő indulatokat váltot ki itt az én enyhe ítéletem.
A következőket szeretném hozzáfűzni a dolgokhoz. Mikor én ezt a fórumot megtaláltam őszinte szívemből örültem hogy itt legalább választ kapok a kérdéseimre hogy mire számíthatok. Ez az oldal volt az ami egy kis reményt keltett bennem azokban a nehéz hetekben. És ezért is tartottam fontosnak leírni hogy végződött az esetem. Nem pedíg azért hogy menőzzek hogy mekkora szerencsém volt másokkal szemben. Azért írtam le hogy másoknak segítsek átvészelni azt az időszakot amit én abban a kéthétben átéltem. mert azt nem kívánom senkinek. Szóval egyet leszögeznék senkit nem ismertem nem kentem meg senkit ez a tiszta lefolyása volt az ügyemnek. És mint írtam meghatalmazott védőm sem volt, hanem kirendelt. És amit leírtam az a valóságot tükrözi. Az meg hogy a bíroság enyhébben döntött mint a szabálysértési osztályon szoktak ennél sokkal enyhébb ügyekben. Azért lehet, mivel bűncselekmény esetén a járművezetéstől való eltiltás esetén a legalsó határ egy év. Ez törvény. de mivel az én esetemben a bíró úgygondolta hogy az nem lenne méltányos ha eltiltana egy évre és ezért az állásomat is elveszíteném így úgy döntött hogy nem alkalmazott mellékbüntetést esetemben. Nem ismerem az erre vonatkozó törvényt de biztos vagyok benne hogy erre lehetősége van. Mert a bíró mérlegel a szabálysértési eljárás esetében meg szerintem sztenderd esetek vannak így ott nem mérlegelnek hanem egyből döntenek. Üdvözlettel Woodoo

malcsik # 2007.03.16. 15:23

Keves Woodoo!

Én nekem is nagy szükségem van a jogsimhoz a munkám megtartása végett, de ezt belső körben sikerült megoldani, emellett nagyon örülök, hogy megtarthattad a jogsid!

Most tudnék nagyon csúnyát írni a magyar igazságügy jellemzésére, de úriemberként nem teszem.

Ezek után meg van a vélményem a magyar jogrendről. Beszélgetni lehet ki mit kap ha elkapják de ezek után bebizonyosodott, hogy nem sokat ér:-((

A vicc kategória, ami a bélsárnál nem ér többet..éljen a rendszer!!

semmi # 2007.03.18. 06:52

Tisztelt emberek kik ittasan vezettek s enyhe büntetést várnak!Arról beszélnek, hogy milyen az igazságszolgáltatás!
Nekem elég szomorú tapasztalatom van amit az egész életem kevés lesz, hogy kiheverjem.
Az én fiam 19 évesen egy ilyen ittas ember miatt halt meg a nyáron, ő teljesen vétlen volt!
Mi lenne ha így fordítanák le a dolgokat, ha az ilyen tragédiákba is belegondolnák!
Az olyan ember aki ittasAN VEZET s elkapják nem érdemli meg, hogy a közlekedésben részt vegyen.Nálunk Magyarországon egyébként is rossz a közlekedési morál s az ilyen emberek még ezt rontják is.
A fiam halálát egy 26 éves férfi okozta akinek 1.98 volt a véralkohol szintje s természetesen ehhez még gyorshajtás.
Véleményem szerint ezen inkább így kéne elgondolkodni, hogy családokat tehetnek így tönkre.Ha valaki iszik s ittasan vezet nagyobb az esély a balesetre.
Személy szerint engem nem vigasztal, hogy mennyi és milyen büntetést kapott ez a fiatalember, mert a fiamat nem hozza vissza!SAJNOS!Egy 19 éves fiú hal meg meggondolatlan ember miatt s tönkre megy egy komplett család miatta lelkileg.
Uraim!
Próbáljanak meg így hozzá állni a dolgokhoz!Az hogy nem okoztak balesetet s csak elkapták az még a jobbik eset, de nagyon komoly tragédiákat tudnak okozni.MI LENNE , mi lenne a véleményük ha egy ilyen ember miatt kéne eltemetni gyermeküket!
Senkit nem akarok megbántani illetve sértegetni, de ezen érdemes lenne elgondolkodni s nem háborogni!
KINEK GYERMEKÉT NEM FEDI SÍRHALOM? NEM IS TUDJA MI A FÁJDALOM!

moskvichman # 2007.03.18. 16:43

Tisztelt Semmi!

Először is részvétemet szeretném kifejezni Fiaddal kapcsolatban.

Olvastam már a korábbi hozzászólásaidat, nem szeretnék hasonló lavinát elindítani, mint korábban tették itt a fórumozók.

Ha figyelmesen olvasod a topicot, meglátod, hogy az itt jelenlévők többsége hozzád hasonlóan elítéli az ittas vezetést. Nincs olyan ember a Földön, aki ne tett volna olyan dolgot életében, amit nem tart helyesnek. Tudom, elsőre ellentmondásos ez, de ha belegondolsz, rájössz, hogy így van. Különösen igaz ez ittas állapotban lévő emberekre. Alkohol hatása alatt néha megteszünk olyan dolgokat, amik alapjában nem illenek össze személyiségünkkel.

Félreértések elkerülése érdekében mondom, hogy elismerem bűnösségem. Nem mentegetőzni akarok, ittasan vezettem és kész.

Az én véleményem az, hogy Fiad balesetének nem az alkohol volt a fő okozója. Én inkább a felelőtlenséget tenném első helyre.

Kapásból két fajta ittas vezetőt különböztetnék meg:

1. Az, aki felelőtlenül vedel, annak ellenére, hogy tudja, vezetni fog, és veszélyt nem ismerve szabályoknak hátatfordítva száguldozik, mert ettől tartja magát menőnek.
Egyik haverom pl. nagyon "hányós fajta", sűrűn öklendezik részegen. Õ nem áll meg vezetés közben hányni (0,5 km-enként kellene), hanem menet közben kinyitja az ajtót, kihajol(!), és úgy oldja meg.

2. Az a tisztességes állampolgár, aki elindul vhová és ott megkínálják ezzel-azzal, amit sértésnek vennének, ha elutasítana, majd hazamegy.
Vagy ha valaki betintázik, és ezt követően váratlanul helyváltoztatásra lesz szüksége, és 40-nel eldöcog az úticélba mellékutakon, nagy körültekintéssel, mert máshogy nem tudja megoldani.
Pl. nekem nem hitték el az ismerőseim, hogy ez miatt adtam le a jogsim, mert annyira nem jellemző rám, és régóta mindenkit lebxxzok, ha ilyet tesz.

Ezzel nem azt mondom, hogy a 2. kategória nem büntetndő, hanem arra szerenék rávilágítani, hogy a fő veszélyforrás a legtöbb esetben nem az alkohol.

És tudom, hogy a 2. kategóriából könnyű átcsúszni az 1.-be, egyrészt ezért kell büntetni őket is.

És ha a mi probémánk csak porszemnyi is a tiédhez képest, muszáj belőle jól kijönnünk. Azért fórumozunk, hogy minél kevesebbet adjunk az államnak, és minél hamarabb visszakapjuk a jogsinkat. Sajnos a törvényeink nem teszik lehetővé az előbb említett két eset elkülönítését, és ezt bizonyítani is nehéz lenne.

Hidd el nekem, akik itt vannak, pont nem azok, akik mégegyszer ittasan autóba ülnek!

Remélem, idővel gyógyulnak majd sebeid és enyhül a fájdalmad.

Minden jót kívánok!

moskvichman # 2007.03.24. 19:20

Ezt jól megmondtam múltkor.
Nem is akar válaszolni senki.

Akkor írok a velem kapcsolatos fejleményekről.
Nyomom nagyban az utánképzést. A feltáráson ki kellett töltenem egy kresz tesztlapot. 3 hibapontom lett. Mondjuk gyakoroltam is, mintha muszáj lett volna. Vezetésen egy kicsit hibáztam. Vagyis egy nagyot, meg sok kicsit. De az Úr, az oktató, vagy vizsgabiztos, vagy kicsoda nagyon rendes volt, azt mondta, rendben vagyunk, nem problémázott semmin és nem kért érte semmit. A pszichológussal jót ökörködtem. Tiszta hülyeségeket kérdezett. Hülye kérdésre meg csak hülye választ tudok adni. Most nyomom a terápiákat. Hát az sem semmi.

To be continued... ...ha akarjátok...