Ittas vezetés


Traffic # 2007.02.23. 16:44

T. helyszínelő!

Jól emlékszel, 30 perc.

helyszínelő # 2007.02.23. 17:15

Voodoo!
Ahogy számolgatom a véredben kb. 1,0-1,15 ezrelék alkoholkoncentráció lehetett a cselekmény időpontjában ami enyhe fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg. Ez a Btk. 188.§.(1). bek alsó határ értékéhez közel eső mennyiség. Van még esélyed a kategóriás eltiltásra is, aminek nagyon sok előnye mellett a legfontosabb az, hogy nem kell utánképzésre menned. Tudod a sok lóvé!

Ne haragudj de az olvasatodban a "... kettő blokk.." nagyon aranyos hasonlat, csak vigyázz, hogy a csekk nehogy sok nullát tartalmazzon!


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

woodoo # 2007.02.24. 11:23

Köszönöm a jótanácsokat mindkét hozzáértő személynek. Hétfőn majd többet tudok remélem.
Tisztelt Helyszínelő! Mit értesz az alatt hogy kategóriás eltíltás? Ha jóltudom hat hónap után autómatikusan kell utánképzésre járnom. És mivel nekem legjobb esetben is egy évre fogják bevonni így akkor én ezt a határt jócskán túllépem.
És még egy kérdés azt halottam hogy a bírósági ügyek elhúzódhatnak két három hónapig is ez igaz vagy nem. Mert az én esetemben mikor előálítottak el is vették a jogosítványomat. De ha a tárgyalásom csak pl.három hónap múlva lesz akkor nekem ha jóltudom attól ketyeg az eltiltás így én ténylegesen egy év három hónapot leszek jogosítvány nélkül.
Várom válaszotokat üdvözlettel: Woodoo

malcsik # 2007.02.24. 14:22

SZERINTEM kár találgatnunk mi is lesz, ebben a szuper magyar rendetlenségben is...ki mikor kapja vissza a jogosítványát!!

A magyar jogrend és egyéb nyomozóhatóságainak működése egyenlő a "nagy bélsárral".

moskvichman # 2007.02.24. 14:49

Egyre gondolunk.

Lassan egy hónapja született ellenem ítélet, de még nem voltak képesek ezt írásban kipostázni, holott már a tárgyaláson megszületett írásban is (akkor kellett volna kérni egy példányt???).

A gáz az, hogy addig nem jelentkezhetek utánképzésre, amég nem tudok bemutatni dokumentumokat az eltiltás leteltéről, stb.

A csekkeket természetesen nem felejtették el kiküldeni 86000-ről :(((

Traffic # 2007.02.24. 15:28

T. woodoo!

Kérlek olvass vissza, részletesen leírtam mit jelent a kategória eltiltás. Ha felmerül ezek után még kérdésed, szívesen válaszolok.

Az eltiltás időtartamába beleszámít a vezetői engedély elvételétől eltelt idő. Hogy érthető is legyek:
Például: Az ítélet jogerőre emelkedésekor neked már 4 hónapja benn van a jogsid. A Bíróság 1 évre tilt el. Ilyekor már csak 8 hónap van hátra az eltiltás lejártáig.

Utánképzésre az eltiltás időtartama alatt is el lehet menni, ilyenkor -ha letelt az eltiltás- az utánképzésről szóló igazolás ellenében vissza is lehet azonnal kapni a vezetői engedélyt.

woodoo # 2007.02.24. 16:51

Szerintem a kategória eltiltás rám nem fog vonatkozni mivel nekem csak b kategóriás jogosítványom volt. Ha kérhetném valaki mondaja el hogy az utánképzés hogyan működik miből és milyen formában kell vizsgázni, mit kell újra tanulni ja és persze ezt milyen intézményben lehet megtenni?
és még annyit szeretnék kérdezni hogy az első seres mért értékhez tartozó tényleges alkohol fogyasztást ha bevallom azt mennyire vaszik mérvadónak a mért értékhez képest vagy csak a mért adatokból fognak kiindulni. Ezalatt azt értem hogyha kevesebbet vallok be az ront-e az ügyemben. Csak mert már nem tudom hogy hogy volt az alkoholfogyasztás időrendben órára pontosan és hogy pontsan mikor mit.

moskvichman # 2007.02.24. 17:16

Tisztelt Traffic!

Ezt a kff honlapjáról másoltam ki:

(Az utánképzésre jelentkezéshez szükséges iratok:

Az utánképzésre vonatkozó határozat;
A - "közlekedési eseményt" tartalmazó - szabálysértési határozat vagy bírói ítélet, amelynek rendszerint az "indokolás" része tartalmazza az esemény leírását;
személyazonosító és lakcímigazoló irat(ok).)

Ebből nekem az jön le, hogy kell a jogerős ítélet bemutatása utánképzésre jelentkezéskor. Ha téves ez a bekezdés, vagy rosszul értelmezem, légyszi írj!

Sok-sok köszönet érte!

moskvichman # 2007.02.24. 17:24

Egyébként a részletek velem kapcsolatban:

2005. nov. 26-án "bűnöztem"
2007. febr. 1-én ítéltek el jogerősen tárgyalással
2006. febr. 10-től 2007. febr 10-ig tiltottak el járművezetéstől (de ezt csak szóban hallottam, írásban nem kaptam meg).

Nem tartom lehetetlennek, hogy szándékosan késleltetik az ítéletek kipostázását felső utasításra...

De inkább nem gyártok összeesküvés - elméleteket.

Traffic # 2007.02.24. 20:10

T. woodoo!

A kategória-eltiltás valóban nem lehetséges, ha csak B kategóriád van. Ettől független járműfajtától is eltilthatnak. Javaslom, hogy a kihallgatásod alkalmával jegyzőkönyveztesd azt a kérésedet, hogy csak attól a járműfajtától tiltsanak el, amivel a cselekményt elkövetted (pl. személygépkocsi).
Annyi italfogyasztást vallj be a kihallgatáson, amennyire emlékszel. Mondd el, hogy nem tartod kizártnak azt, hogy ennél többet ittál, de sajnos nem emlékszel pontosan. Jelentsd ki, hogy a Seres által mért értékeket elfogadod. Ebben az esetben nem rendelnek ki orvosszakértőt (olcsóbban megúszod).
Az elsőként mért értéket veszik mérvadónak (kivéve, ha a második érték nagyobb az elsőnél).

Utánképzésre a jogerős bírósági végzéssel/ítélettel a megyei Közlekedési felügyeletre kell menni, moskvichman pontosan leírta, hogy miket kell még vinni.

T. moskvichman!

Ebből nekem az jön le, hogy kell a jogerős ítélet bemutatása utánképzésre jelentkezéskor.

Igen, így van. Annyit tanácsoltam az előzőekben, hogy nem kell megvárni az eltiltás lejártát az utánképzés megkezdésével, hamarabb is el lehet kezdeni. Remélem nem voltam félreérthető.
Javaslom, hogy menj be a Bíróságra és érdeklődj az ítélet után, hogy minél előbb megkezdhesd az utánképzést. Arra számítani kell, hogy 6számjegyű összeget kell érte fizetni.
Jó tanácsként mondom mindenkinek, hogy az utánképzés megkezdése előtt figyelmesen tanulmányozza át a hatályos (!) KRESZ-t, mert lesz egy szintfelmérő és minél jobban sikerül a KRESZ teszt, annál kevesebbe kerül az egész.

helyszínelő # 2007.02.24. 20:49

T. Woodoo !
Mielőtt megfogtak a rendőr bácsik, az előtt kb. 1-másfél órával megihattál 3 üveg sört.
Ha azt mondod , hogy nem emlékszel, akkor az ne arról szóljon, hogy olxan részeg voltam, hogy nem emlékszem, hanem arról, hogy ennek a pár napnak a hatása olyan mértékben befolyásolta az énedet, hogy egyfolytában csak ez a nagy bűn jár az eszedbe, mivel Te egy nagyon törvénytisztelő ember vagy.

T. Traffic.

Ha megadod ( küldesz ) mailt akkor egy segéd programmal meglephetlek a piaszámítással kapcsolatban.

üdv: bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Traffic # 2007.02.24. 20:58

T. helyszínelő!

Köszönöm a kedvességed, de pár évvel ezelőtt Delphi programozási nyelv segítségével magam is készítettem egy szoftvert, amely vérvételi eredmények alapján is számít, nem csak az elfogyasztott italmennyiség alapján. A szoftver elkészítéséhez orvosszakértői segítséget vettem igénybe, valamint a 13. sz. módszertani levelet.

Árpi44 # 2007.02.26. 10:33

Sziasztok

Megtudtam egy rendőr ismerőstől a véralkoholmérés eredményét.
Ez állítólag 0.9-0.93-at dobott ki.Ellenben a légalkohol szonda 0.44-es értékkel.
Nos én ezt találtam az egészséglap oldalán a véralkohol szintre :

0,8 ezrelék=0,7-1,5 I sör vagy 5-7 kupica pálinka: a reakció lényegesen lelassul. Az ítéletalkotó képesség ás az önkritika csökkent.
— 1,0-2,0 ezrelék= 1,4-2,8 I sör vagy 8-15 kupica pálinka: kifejezett reakciózavarok, megszünik az önkontroll, euphoria mellett agresszivitás jelei mutatkoznak.

Én 2 sört vallottam be az intézkedő járőrnek.A leírtak szerint akkor beleesek ebbe a mennyiségbe.
A rendőr ismerősöm is ajánlotta hogy jelentsem fel az intézkedő járőrt mivel téves utasításokat adott és ezért vezettem ujra az autót.Erre 3 tanum van akik éppen velem voltak.A tanuvallomást írásban is megtettük.
Ellenben az internetes keresgélés közben ezek után most már tudom hogy nem csak 1.5 óra kell a testnek az alkohol lebontására.Én mint laikus akkor ezt nem tudtam.Így halgattam a rendőrre.Különben hívtam volna 1 taxit a hazautra.

Itt ellenben megtaláljátok a mérési eredmények különböző megbízhatatlanságait :
Javaslom bemutatni ezt mindenkinek aki esetleg bíróság elé kerül enyhe alkoholos befolyásoltság miatt :

http://www.police.hu/…vezetes.html

Pjotr # 2007.02.26. 13:34

Nem tudom hány százalékos a sör, de másfél üveg sör= 5 feles pálinka?

Egyébként pl. 1 üveg sör után fél órával nagyjából mit mutatna a műszer és mennyit lehetne érte kapni?

Pjotr # 2007.02.26. 13:35
Pjotr # 2007.02.26. 13:38

Ezek szerint nálm egy sör után 15 perccel 2 sörnél 2,5 óra múlva vezethetek

lacika12 (törölt felhasználó) # 2007.02.26. 14:17

Sziasztok!

2 hete megírtam lejebb a történetemet, és most szeretném mindenkivel tudatni a végeredményt:
0,61mg/l-t mértek nálam ami már bűncselekmény, és gyorsított eljárásban "elitéltek" 20 nap közmunkára!!!!
Semmi eltiltás, semmi pénzbírság!

További szép napot mindenkinek!

Árpi44 # 2007.02.26. 14:59

20 Nap közmunka az 200 ezer forint pénzbírság.Napi 10 ezerrel számolnak

Árpi44 # 2007.02.26. 16:34

Véralkohol szint 0.9-0.93-al számít büncselekménynek ha a légszonda tettenéréskor 0.44-et mutatott?
Kb.fél óra telt el a tettenérés és a vérvétel között miközben a tettenérés után 2 percel otthon lettem volna.

Gyanusítotti papíron egyébként ez szerepel :

Önt a fenti számu büntetőügyben a Btk.188 §- (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő közuti jármű ittas vezetése vétségének megalapozott* gyanuja miatt

Kérdésem hogy mi ez most büncselekmény,szabálysértés?Miért raktak csillagot a megalapozott után?
Kocsim faterom nevén van.A paragrafus erre vonatkozó lenne?Az engedélye az elvitelre miatt.Vagy hogy tudta e hogy iszok?Eltiltva nem voltam a kocsitól.Mint előrébb írtam járőr kopasz volt.
Törvényben mást nem találtam.

moskvichman # 2007.02.26. 19:13

Egyre több itt az érdekesség.
Lacikát közmunkára "ítélték".
Én kértem a bírónőtől a pénzbüntetésem közmunkán való ledolgozásának lehetőségét, de erre nem adott módot.
Két lehetőséget ismertetett velem:

  1. fizetek (69e+17e Ft)
  2. ülök (300 nap)

Felajánlott részletfizetést is, de nem éltem vele.
Jogilag mi a különbség a 2 eset között?
Vki meg tudja mondani, én miért nem "kaphattam" közmunkát?

Árpi44 # 2007.02.26. 19:33

Bocs az elöbbi félreírásomért.
1nap =5000 ft vagyis 10 napot kapnék ha nem tetszene az összeg.
Most néztem meg a határozatom.
Rosszul emlékeztem.
Egyébként érdekes az a 300 nap.
Nekem 50000ft-nál 50 nap elzárás szerepel.

malcsik # 2007.02.26. 20:02

Szerintem ilyen nincs!! :-))

K.A.M.U.

Ha valaki bűncselekmény mennyiségűt iszik, az meg is issza a levét:-))

Árpi44 # 2007.02.26. 20:30

Szerintem nem vagy képben.Ez az első büntetésem,aminél 0.45-öt mutatott az alkoholszonda,és aminél a rendőr rosszul járt el a megtévesztő kijelentése miatt.Persze kifogásoltam e határozatot.
A másik ellenőrzés ügye még folyamatban van.Jövő héten megyek kihallgatásra.Készülök rá szorgalmasan.Ez talán huzósabb ügy lesz mert még az is lehet hogy megvizsgálják az ügyben a rendőr intézkedésbeni felelősségét.
Engem a kérdéseim izgatnak inkább.Mivel egy jogidoki is az interneten azt írja hogy nem mindegy mikor intézkednek alkohol szondával és nem mindegy hogy mikor vesznek vért,mivel nagy lehet az eltérés.És ugyebár a tettenérés számít,nem pedig az hogy fél órával vagy 1 órával utána milyen is a te leleted.Erre nem valószínű hogy fel fogják hívni a feigyelmét az embernek,csak ha készül rá.Azért sem mindegy mert a 0.44 amit a második ellenőrzésnél mértek az pont 0.8 vérezrelék alá esik.Főleg ha csak 1 vérvétel volt,nem kettő.És a vételezés közben nem állapítottak meg klinikai tünetet.Még a rendőr is kijelentette hogy nem vagyok részeg.Sajnos aznap 6 órás vezetés állt mögöttem,így keveset is ettem és ittam.Ez is számít.

malcsik # 2007.02.26. 21:08

Hihetetlen, mert a kopók a büntire mennek.
Példa statuálásra..bosszús vagyok magamra tettem miatt, de az ügy lefolyása végett nevetségesnek és szánalmasnak tartom, az ittas vezetés nyomozását és lefolyását...Vihar a biliben!!

Nézem a kékfényt autótolvaj gyerekek szabad lábon védekeznek...röhely!!

moskvichman # 2007.02.27. 10:23

Bocs. Én is hülyeséget írtam.

"Csak" 230 napot kellett volna ülnöm. 1 nap 300 Ft, így jön ki a 69000.

Időközben a bíróság méltóztatott kiküldeni az ítéletet (remélem, azt). Megyek a postára és felveszem a küldeményt. Biciklivel.