Rendbírság és bűnsegéd?


Drevan # 2024.09.10. 11:07

Üdv!
Van egy cégem, elektronikai eszközöket (főleg telefonok) értékesítünk.

Pár hónapja el kezdtünk feltöltős SIM kártyákat is vásárolni, amit aktiválok a cég nevére, majd eladok kiskereskedőknek azért, hogy azokat kiállított telefonokba tegyék vagy ha akarják eladják magánszemélyeknek, akiknek 12 hónapjuk van átiratni a nevükre vagy különben letíltásra kerülnek.

Több rendőrkapitányság is most viszont el kezdte zaklatni a cégemet. Sajnos voltak akik bűncselekményhez használták a cégem nevén levő SIM kártyákat , pénzmosás, csalás meg hasonlók és tőlem követelik azt, hogy ki az akinél a SIM kártya van.

Mindegyiknek megírtam, hogy nem tudom, mivel eladásnál a cégem csak azt írja fel, hogy melyik cégnek hány darabot ad el, azt, hogy konkrétan melyik telefonszám kinek lett eladva azt nem írjuk fel, mivel senki se mondta, hogy kötelező lenne.

Volt rendőr aki elfogadta, viszont egy el kezdett fenyegetőzni, hogy én bűnözőknek adok el SIM kártyát, meg hogy én annak ellenére, hogy tudok róla ,hogy visszaélhetnek vele, mégse rögzítem hívószám alapján azt, hogy kinek adtam el, meg szerinte el sem adhatnám úgy a SIM kártyákat, hogy a cégem nevén van.

Megfenyegetett, hogy kerítsem elő a telefonszám tulajdonoasát, különben 1.000.000 Ft rendbírságot fog kiszabni, sőt azt mondta azzal, hogy a nevemen levő SIM kártyákat eladom másnak aki visszaélhet vele és mégse rögzítek a használóról adatot, így akár, még bűnsegéd is lehetek.

Kérdeztem tőle, hogy mégis mi alapján bírságolna meg és pontosan mondja meg mégis mi tíltja azt, hogy eladjam más cégnek vagy azon keresztül magánembernek az én cégem nevén levő SIM kártyát, meg hol van leírva, hogy nekem kötelező felírni azt, hogy xy telefonszám kinél van, de nem mondott semmit és lerakta a telefont.

Tényleg megbírságolhat és tényleg rám foghatja, hogy bűnsegéd vagyok?

Mégis mi lenne az ami tíltja, hogy a cégem nevén levő SIM kártyákat eladjam és mégis hol van leírva, hogy nekem fel kellene írni azt pontosan, hogy kinél van ?! Nem várhatják el, hogy egyenként felírjak több száz SIM kártyát telefonszám alapján, hogy kinek adom el, irreálisan jogtalan extra költséget jelentene ! Azt meg hogy mihez használják fel már nem az én hibám.

Igaza votl a rendőrnek vagy feljelenthetem fenyegetésért?
Ha igen, akkor mégis mi alapján van igaza?

Köszönöm !