Magyar Büntetőeljárás hibái


Slainte # 2022.04.20. 08:19

A filmből - noha több mint 10 perc hosszú - még az sem derül ki egyértelműen, hogy milyen típusú szabadságkorlátozás alatt állt az illető. Letartóztatás, előzetes kényszergyógykezelés, jogerős ítéletben elrendelt kényszergyógykezelés? Egész más szabályok vonatkoznak egyikre és másikra. Legvalószínűbb a kényszergyógykezelés, mert másfél évig nem tart egy ilyen ügy. Az viszont egy jogerős íntézkedés, így amiről írnak, az sem a büntetőeljárás, hanem legfeljebb a végrehajtás hibája lehetne.

Igaz, azt többször is mondják, hogy a veszélyeztető állapot már megszűnt. Igen, akkor a jog szerint is meg kellett volna szüntetni a kényszergyógykezelést. Csakhogy az ilyen jellegű cikkek jellemző "dramaturgiája" hogy kizárólag egy irányba mutató tényeket állítanak, ami alapján mindenki számára világos, hogy csak egyféle döntést lehetne hozni, a hatóságok azonban - legtöbbször puszta gonoszságnak, öncélú hatalomfitogtatásnak beállítva - kivétel nélkül mindig az azzal ellentétes, az érintettnek hátrányos döntést hozzák meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen esetben mindig megvan a hátrányos döntéseknek a kézenfekvő oka. Arról persze a riportban egy szó sincs, hogy a bíróság ugyan mégis mlilyen okból tartotta fontosnak az illető benntartását. Csak azért, mert gonoszak.

A dramaturgia része az is, hogy a kétségkívül büntetendő cselekmény elköv etőjét végig csak "történelemtanárként" említik, mintha ennek bármi köze is lenne ahhoz, ami miatt az eljárás folyt. És persze a borosüveg vágta meg a rendőrt, nem a vádlott, nyilván a saját elhatározásából. És még sorolhatnám. A cél az, hogy az jöjjön le, hogy adva van egy szegény, békés értelmiségi, aki sajnos egyszer rajta kívül álló, ismeretlen okból zavart lett, de az gyorsan elmúlt, és ennek ellenére másfél évig, a haláláig sanyargatták puszta gonoszságból. Pedig még alkoholt sem fogyasztott, a kezében lévő borosüvegből nyilván a virágokat öntözte naphosszat.

És ezzel még csak azt sem akarom mondani, hogy a rokonok nem lehet kisebb vagy nagyobb részben akár igaza is. Elfogult, egyoldalú, sőt kifejezetten hatásvadász cikkekből, riportokból azonban semmiféle következtetést nem lehet levonni.

Biztos vagyok benne, hogy a 4! fordított esetben ugyanilyen hatásvadász filmet tudott volna készíteni arról is, ha egy borosüveggel beszámíthatatlanul randalírozó, a rendőrt is megvágó személyt kiengednek és utána mást is megtámad. Akkor is ökölbe szorulna az olvasó keze, hogy a hatóságok mennyire nem védenek meg és tesznek a munkájukra!

drbjozsef # 2022.04.18. 09:42

Oké, tegyük fel, hogy a törvényesség itt maximálisnál is jobban volt betartva (bár olyan sok érvet nem írtatok, igaz, nem is szokás az). Rendben volt ez így tövényileg. De ésszerűség (méltányosság, jóérzés) tényleg fel sem merülhet, amikor tudhatóan 9-11 napja van hátra az életből, és nem pont a maffiafőnöknek néz ki se emberünk, se az ügye?

gerbera317 # 2022.04.18. 09:37

Nem kell ezt tanítani, az emberben előre kódolva van a recept: csak az egyik oldalt kell meghallgatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.17. 12:28

Tanítani lehetne ezt a sunyi manipulációt. Mondom ezt védőügyvédként.

Slainte # 2022.04.17. 12:15

"Amióta olvastam és megnéztem a rövid riportfilmet a hatása alatt vagyok."

Pontosan ez is a cél. Ezért ferdítenek és hazudnak folyamatosan.

KEJozsef # 2022.04.16. 20:25

Amióta olvastam és megnéztem a rövid riportfilmet a hatása alatt vagyok. Vérlázító milyen állapotok uralkodnak a büntetőjog és igazságszolgáltatás területén.

Se törvények, se az észszerűség nem indokolja, hogy börtönkórházban kellett meghalnia a végstádiumú rákos történelemtanárnak

Riportfilm itt megtekinthető: https://444.hu/…elemtanarnak

  • Az 54 éves miskolci történelemtanár, Kertész Ferenc, 2020. június 13-án zavartan kezdett el viselkedni. Szomszédai aggódtak érte, ezért hívták a központi segélyhívót.
  • A kiérkező rendőrök nem ismerték fel, hogy egy zavart emberrel van dolguk, Ferencet lefújták gázsprével és betörtek a lakásába. A tanár egy üres borosüveget szorongatott a kezében, ez a dulakodás közben összetört és megsebesítette az egyik rendőrt is.
  • Annak ellenére, hogy a rendőr sérülése saját bevallása szerint is csak kisebb karcolás volt, hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat.
  • A toxikológiai vizsgálat kimutatta, hogy Ferenc a letartóztatása idején nem állt alkohol vagy más szerek hatása alatt. Hogy mi okozta zavart állapotát, nem derült ki egyértelműen, mert Ferenc az elhúzódó eljárás alatt meghalt.
  • A letartóztatás után derült ki, hogy a férfinak rákja van. A daganat egész testében szétterjedt, ezért utolsó napjaiban már beszélni sem tudott. Másfél év fogva tartás után egy börtönkórházban halt meg, szeretteitől is csak online tudott elbúcsúzni.
  • Védője az eljárás ideje alatt többször kérvényezte, hogy a végstádiumú Ferencet helyezzék házi őrizetbe vagy közkórházba, hogy édesanyjával, testvérével és barátaival találkozhasson. A bíróság ezt annak ellenére megtagadta, hogy az elmeorvosi szakvélemény szerint Ferenc beszámíthatósága helyreállt.
  • Ferenc ügyvédei és családja még halála után is azért küzdenek, hogy rámutassanak a magyar igazságszolgáltatás súlyos tévedéseire. Bátyja, Kertész László a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult.