Számítógép lefoglalása - szerzői jog megsértése


kea4 # 2014.04.02. 20:55

Informatikusként azt mondanám, hogy ha a cucc tárolása, csomagolása, későbbi kibontása során nem volt technikailag kizárva (és ezen körülmény megfelelően dokumentálva) annak lehetősége, hogy a cucchoz hozzáférhessen valaki, akkor az ügyvédnek kuya kötelessége minden, később megszakértett adattartalomra épülő vádat lesöpörni. De, mondom, nem vagyok jogász. A bírók többsége meg sajnos nem informatikus...

Üdv:
KEA.

Agent Cooper # 2014.04.02. 15:31

Kedves andrasboy!

Azért én jóval óvatosabban bánnék a "...meg hát bármit tehetnek rá..." és "...a nézegető szakértőt is a hatóság kéri fel tehát velük van:)..." kifejezésekkel, mert ezzel a hozzáállással könnyen belecsúszhat egy hamis vádba is.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

andrasboy # 2014.04.02. 14:17

kea4!
igen így volna tökéletesen hiteles a jog elvileg írja is hogy a lefoglalást szenvedő ill képviselője aláírásával hitelesíteni kell a lezárt csomagot.vagy a helyszínen másolatot készíteni egy marad a védőnél egy a hatóságnál és máris nincs vita ..emlegetik még a hash kulcsos módszert csak ahhoz profi szakembert kellene alkalmazniuk.igy fogják bele rakták tőlem kért tescos zacsiba dobozba leírták a sorozat számát típusát és vitték ez a tökéletes lefoglalás szerintük.ráadásul az én eszközeimen tele volt modell lányok fotóival akik csak nekem engedélyezték a képek tárolását erre ezen mozizott az egész yard ez elég gusztustalan főleg egy viszonylag kis városban ahol azért minden 3.ember ismerőse valakinek.
meg hát bármit tehetnek rá és a mai technika korában az úristen nem mondja meg hogy az a valami nem volt rajta akkor amikor lefoglalták, főleg hogy a nézegető szakértőt is a hatóság kéri fel tehát velük van:) de ha nem is tesznek rá elég ha ide oda másolgatnak dolgokat ami miatt már esetlegesen bűncselekményhez használt eszköz és máris vissza tartható akár a tárgyalás végéig ami lehet 3év múlva is ezt szeretném kivédeni.

kea4 # 2014.04.01. 23:17

Nem vagyok ugyan jogász, és az ő észjárásukat néha furcsának találom, de természetes észjárás alapján a következőket mondanám:

Ha a bármilyen adathordozó eszközt (pendrive-tól laptopig) a helyszínen nem csomagolják be úgy, hogy a tárgyhoz semmi módon nem lehet a csomagolás felbontása nélkül hozzáférni, akkor a hordozón a későbbi vizsgálatakor talált tartalom megkérdőjelezhető, értelemszerűen.

Ide értem még annak lehetőségét is, ha egy laptopot pl. csak nylonzacskóba tesznek, ami nem teszi lehetetlenné a felbontás nélküli bekapcsolását, és akku lemerülésig a wifi használatát a zacskón keresztül...

Üdv:
KEA.

andrasboy # 2014.03.29. 13:21

és még egy kérdés házkutatáskor és kihallgatáskor fel sem merült más vád csak ez a képekkel zsarolás ami végül is nem igaz, de ezt ugye nekem is bizonyítanom kell hogy történt .mi van akkor ha az adathordozók átvizsgálása után pl feldobnak egy tiltott pornográf képek tárolását hisz így bármit feltehettek rá ,esetleg saját magam készítette akt képeket vissza dátumozva néhány hónappal máris 18 év alá kerülhet néhány modell aktképe hisz metadata információkat már egyszerű otthoni felhasználó is meg tudja csinálni sok sok program tudja ezt.
a lefoglalás szabályaira csak ezt találtam
80. § Ha a házkutatás során a bűncselekmény nyomhordozóinak vagy tárgyi bizonyítási eszközeinek csomagolására kerül sor, a csomagot a házkutatást szenvedő, illetve megbízottja (képviselője) jelenlétében a helyszínen kell lezárni. A lezárást a nyomozó szerv eljáró tagjának és a házkutatást szenvedőnek, illetve megbízottjának (képviselőjének), valamint a hatósági tanúnak aláírásával és az aláírás időpontjának a feltüntetésével hitelesíteni kell. A hitelesítés megtörténtének, illetve megtagadásának tényét a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.
81. § (1) Ha a lefoglalt bűnjelek tételes felsorolása a házkutatás idejét indokolatlanul megnövelné, a lefoglalt dolgokat a házkutatást szenvedő, illetve megbízottja (képviselője), jelenlétében a 80. §-ban meghatározottak szerint kell becsomagolni, illetve hitelesíteni.
(2) A házkutatást szenvedőt, illetve képviselőjét értesíteni kell arról, hogy hol és mikor kerül sor a csomag felbontásra. A lezárt csomag bontatlanságát a nyomozó szerv épületében a házkutatást szenvedő, illetve képviselője jelenlétében kell megvizsgálni, erről a házkutatást szenvedőt, illetve képviselőjét nyilatkoztatni kell, majd a felbontást követően - külön jegyzőkönyvben - részletesen fel kell sorolni a lefoglalt tárgyakat. Ha a házkutatást szenvedő, illetve képviselője az értesítésre nem jelenik meg, a csomag felbontásakor célszerű hatósági tanút alkalmazni.
ez nem tér ki mi a számítástechnikai eszközöknél alkalmazható szigorú szabályzat viszont az én esetemben ezek közöl semmi nem valósult meg csak amit találtak lefotózták fogták vitték jegyzőkönyv. köszönőm

andrasboy # 2014.03.28. 17:16

Tisztelt Agent Cooper!
tehát ha végzett a szakértő és a jegyzőkönyvébe nincsen benne hogy a szigorú szabályozásnak megfelelően (az én szignómmal is ellátva)nem voltak lezárva a számítástechnikai eszközeim akkor ezeket nem használhatják fel az eljárásban a továbbiakban illetve azonnal vissza is adják. vagy ezt csak a bíróság fogja kizárni az ügyész próbálja vinni tovább vagy neki utasítani kell a rendőrséget ezek kizárására vissza szolgáltatására??

andrasboy # 2014.03.28. 16:51

Agent Cooper!
köszönőm a válaszokat

Agent Cooper # 2014.03.28. 16:00

Kedves andrasboy!

Minden "nézegetőt" egyedileg kell megítélni.
60+30 nap.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

andrasboy # 2014.03.28. 13:25

ezen a fórumon is olvastam hogy a kirendelt informatikai szakértőnek is jegyzőkönyveznie kell hogy miképpen kapta meg a számítástechnikai eszközöket.tehát ha nem azzal kezdi hogy a lefoglalást szenvedő aláírásával is hitelesített csomagot felbontotta akkor van esélyem megtámadni a lefoglalás szabályosságát.persze lehet nem lesz rajta semmi "belepiszkítás" csak vannak dolgok amit jobb megelőzni felkészülni rá.
arról megtudhatók valami információt mégis kinek van joga egyáltalán ezeket nézegetni abban az esetben ha minden szabályosan folyik?és meddig ül rajta az informatikai szakértő ?annak van valami felső határideje? köszönöm

Agent Cooper # 2014.03.28. 11:01

Kedves andrasboy!

Súlyos eljárásjogi jogszabálysértések történtek, de az egy dolog, hogy mi az ismerete, és az pedig egy másik dolog, hogy mit lehet bizonyítani! A bűnjelkezelésnek szigorú szabályai vannak.
Mindenképpen célszerű hozzáértő védő véleményét mielőbb kikérni, mert magától nem fogja tudni, hogy milyen indítványokat kell ilyen esetben az eljárásban előterjeszteni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

andrasboy # 2014.03.28. 10:00

Tisztelt szakértők!
egy exbarátnőm bosszúból feljelentett hogy zaklatom zsarolom a róla készült kompromittáló fényképekkel amit természetesen a beleegyezésével készítettem.
kijött a hatóság lefoglalt számítógépet adathordozókat kaptam róla egy jegyzőkönyvet más dolgom nem volt valamit zacskóztak valamit csak bedobtak egy dobozba és vitték.úgy olvastam ezeket le kellett volna zárniuk és aláírásommal hitelesítenem kellett volna majd ezt vizsgálja az informatikai szakértő.azóta tudomásomra jutott a rajta lévő felvételeket nézi az egész yard.fotózással foglalkozom van rajta jó néhány hölgy akiről voltak fotók.
ki nézhet bele egyáltalán a lefoglalt számítástechnikai eszközökbe és hogyan kell hitelesíteni lefoglaláskor.tiltott anyag nem volt rajta de mivel a hölgynek van rendőrségi kapcsolata akár már lehet is bármi oda nem illő.

bokros # 2014.03.24. 17:10

Ha nem piszkál bele a nagyfiúk üzletébe ( jelesül nem akar kínai piacot, vagy komolyabb biztonsági céget üzemeltetni, nincs törvényes öröklés útján megszerzett bányája vagy nagyobb termőföldje esetleg nincs jelentős befolyást biztosító érdekeltsége bizonyos stratégiai jelentőségű cégben)akkor nem áll fenn igazából a veszély, hogy gyerekpornó kerül fel a számítógépére.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

bobodog01 # 2014.03.24. 16:18

hát én is ebben reménykedem hogy nem vagyok ennyire fontos.de ki tudja az ördög nem alszik és történtek érdekes dolgok az ügyben a másik pedig mivel hitelesen azaz én vagy képviselőm által nem voltak lezárva szignózva az eszközök ezek szerint igy szabadon másolhatok a szerv részéről akár minden lefoglalt eszközömre így mint bűncselekménynél használt eszköz ugye bármeddig visszatartható sőt a végén tőrlik vagy vissza se adják.pedig elég lett volna vinni a fényképezőt és max a laptopot ha a konkrét ügyet nézzük....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.24. 14:33

Nem vagy te olyan fontos, hogy a rendőrség a kedvedért bizonyítékot hamisítson.

Egyébként a fényképek léte nem bizonyíték a kényszerítésre. Márpedig veled szemben azt kellene bizonyítaniuk.

Agent Cooper # 2014.03.24. 13:43

Kedves bobodog01!

A lefoglalásnak nagyon szigorú szabályai vannak, számítástechnikai eszközök lefoglalásánál pedig különös figyelemmel kell eljárni. Amennyiben az eljárási szabályok megsértése történt a nyomozóhatóság részéről, abban az esetben az ilyen módon nyert bizonyítékok az eljárás során nem használhatóak fel!
Amennyiben további segítségre lenne szüksége, keressen meg.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

bobodog01 # 2014.03.24. 12:40

a feljelentése szerint a róla készült fényképekkel kényszerítettem újfent szexuális kapcsolatra.ezért foglaltak le mindent fényképezőt telefont pendrivot laptopot tabletet mindent amire fotó kerülhetett elképzelésük szerint.vittek el cd lemezeket is meg fényképet is de ez ugye kézenfekvő azt nem lehet megváltoztatni.ugye más barátnőimről is vannak felvételek ilyen olyan, természetesen ők nem is vádolnak semmivel.az egyik kérdésem az volna kik nézhetik meg a felvételeket jogilag vagy az egész rendőrség ezen mozizhat a másik kérdésem lényegében az volna van e erre valami szabály a hatóság részéról hogy miképpen foglalhatnak le laptopot külső hdd t telefont miképpen hitelesítik ...vagy fogják saját kis pecsét rajta jegyzőkönyv mit vittek el és mennek is ...igy akár tiltott pornográf dolgokat is tehetnek rá ha büntetni akarnak... köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.24. 10:52

Az adathordozóval kényszerítetted a gyanú szerint a nőt? Vagy rögzítetted a kényszerítést?
(A laptop és a telefon nem adathordozó.)

bobodog01 # 2014.03.24. 08:09

januárban egy volt barátnőm megvádolt szexuális kényszeritéssel ennek okán lefoglalták minden adathordozómat laptop telefonok külső vinyok pendrive sd kártya fényképező,stb.a házkutatásnál nem voltam jelen éppen a kihallgatásom folyt családtagom engedte be őket, nem alkalmaztak hatósági tanút egy nyomozó volt erre a szerepre kijelölve a jegyzőkönyv szerint. tudomásom szerint ezeket az adathordozókat nem ugy kell lezárni mint ha pl egy fényképet vagy egyszer irható cdt foglalnának le hisz igy az adatok megváltoztathatóak káromra, bármit törölhetnek illetve feltehetnek rá. volt egy jegyzőkönyv amit a rendőrségen aláirtam abban az állt mit vittek el.kérdésem az volna szabályos volt e igy az eljárás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.09. 10:28

Volt védencem, aki 2 évig volt előzetesben piti, a szabálysértési határt át nem lépő csalások, lopások miatt. (Az üzletszerűség tette bűncselekménnyé.)

Agent Cooper # 2014.03.09. 09:30

Kedves majomlány!

Önnek két meghatalmazott ügyvédje van, velük kellene egyeztetnie. Milyen megbízási szerződést kötött velük, ne vicceljen már?! Miután az előzetes letartóztatás ideje lejárt, ezért annak hosszabbításáról már döntés született. Ha nem nem hosszabbították volna meg, akkor párja már szabad lenne. Ha 5-től 15 év terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekménnyel gyanúsítják, akkor a bűncselekmény súlya már önmagában indokolhatja, hogy akár egy évig (vagy még tovább is) előzetes letartóztatásban legyen. Egyébként most már három hónappal hosszabbíthattak, és az egy éves időtartamig minden alkalommal 3 hónapokkal hosszabbíthat a nyomozási bíró. Természetesen utána is hosszabbíthatnak majd, de arról már a törvényszék dönt egyesbíróként.
Még egyszer javaslom Önnek, hogy keresse fel a megbízott ügyvédeit, hiszen ők ismerik legjobban az ügyet, és nem csak ilyen általános tájékoztatást tudnak nyújtani, ha a konkrét cselekményről is teljes körűen beszámolhatnak (már amennyiben a párja ezt megengedte).

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

majomlány # 2014.03.08. 20:34

És én erről mikor fogok értesülni?vagy csak sz ügyvéddel fogják közölni? Ennyire biztos amugy,hogy hosszabítanak? Vagy ha nem tették volna akkor mikor szabadult volna? Mennyivel hosszabìthatnak ilyenkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 16:55

Már kellett dönteni a hosszabbításról.

majomlány # 2014.03.08. 13:46

Van 2 meghatalmazott védő is,csak érdeklődöm mi a tapasztalat ilyen esetekben. Sőt ma már az is foglalkoztat hogy mitől számít az első 30 napos határozat előzetes letartoztatáskor?és mikor tudjuk meg hogy hosszabìtják vagy szabadláb?
Febr 5-en délután vitték el,febr 8an volt a tárgyalás ahol megkapta a 30 napot. Köszönöm

Agent Cooper # 2014.03.08. 07:52

Kedves majomlány!

Miután párja előzetes letartóztatásban van, ezért az eljárásban a védő részvétele kötelező. Ha nem tud megbízott ügyvédet fogadni, akkor kirendelt védő látja el a védelmet. Sajnos ez nem az az ügy, amiben fórumon keresztül érdemben segítséget lehetne nyújtani!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

majomlány # 2014.03.08. 07:37

Sziasztok!
Problémám hasonlo. Házkutatás alkalmával elvittek mindenünket,páromat előzetesbe tették ártatlanul már 1 hónapja.egy kva bizonyíték sincs ellene.engem 40.000 ft-tal hagytak magamra hónap végén.Az összes lakásban talált pénzt (400e) elkoboztàk . (Ha igaz lenne a vád ami 5-15ös ügy,akkor ez csekély összeg sztem). Plusz a munkámhoz elengedhetetlen laptopomat is felpakolták. (Többi ezer dolog nem létfontosságú). Elkobzás után 1,5 héttel sikerült leigazolnom mindkét fontos dolgot (honnét származik), ügyvéd irt kérelmet. De még mindig csak az ìgérgetés jön. Mit tudok még tenni? 2 havi albidìj,lassan 2 havi rezsi tartozásom lesz,hitel kellett az ügyvédre és a munkámat 1 hónapja nem tudom ellátni,fizetés sztem 0, és várható az elbocsátás.....
Kérlek titeket,mondjatok okosat..... kikészültem