GYED,GYES, táppénz


Léda521 # 2010.09.14. 08:50

Bocsánat a "Gyed, Gyes, munkaviszony" topikba írtam :)

Léda521 # 2010.09.14. 08:45

Tisztelt Szakértők!

A "GYed, Gyes táppénz" topikba írtam a jó előbb. Segítséget szeretnék kérni alábbiakban:

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni az alábbiakban.
Gyes mellett mennék vissza régi munkáltatómhoz. Megírtam a fizetésnélküli szabadság megszüntetését kérő levelet, amit figyelembe is vettek.

Szóbeli értesítésük szerint szabadság kiadását követően visszamehetek 4 órába dolgozni, a meglévő 8 órás (adminisztrátori) munkaszerődésem módosítása mellett, ami a gyes letelte után vissza módosul a 8órás munkaszerződésre.

Mai napon küldött levelükben már az szerepel, hogy míg Gyeden voltam a munkaköröm átszervezésre került, régi munkámat kolléganőm vette át, így arra a pozícióra nem tudnak visszavenni, takarítónői állást tudnak csak felkínálni, amit én szóban el is fogadtam (közöltem, hogy ha segíteni kell, segítek, mint ahogyan régen is, kávét főzni, elmosogatni és rendet rakni a vendégek után).
Felajánlhatnak-e ilyen takarítónői munkát (két fő végzi azt is egyébként) az érvényes szerződésem ellenére?

Kérem, ha idejük engedi válaszoljanak.

Eddigi segítségüket is köszönöm, nem tudtam volna még idáig sem eljutni velük. Csak a jogszabályok segítségével vettek így is vissza.

nandy # 2010.09.14. 06:26

henri.
Valóban az lenne a legjobb, ha várnátok még egy évet.

nandy # 2010.09.14. 06:25

feheranna:

A havi 4.950,-Ft eü.szolg. járulék csak természetbeni ellátásra jogosít, azaz elmehetsz orvoshoz, kórházba stb... de pénzbeli ellátásban nem részesülhetsz.
Ha nem lesz aktív biztosítási jogviszonyod (jellemzően munkaviszony, munkanélküli, vállalkozói stb...), akkor csak gyes-re leszel jogosult. Mellette jár mindenkinek alanyi jogon az egyszeri anyasági segély és a családi pótlék.

nandy # 2010.09.14. 06:23

ivett:

Ha még idén keresőképtelenné válsz, akkor a táppénz alapja nagy valószínűséggel megegyezik a korábbi GYED-ed alapjával. A TGYÁS-t a szabadságos bér, és a keresőképtelenség első 15 napjára fizetett 70%-os betegszabadság alapján fizetik, a GYED-et szintén.

Ha jövőre leszel keresőképtelen, akkor viszont táppénzalap legfeljebb a minimálbér lehet, TGYÁS alapja marad a szabira, betegszabira fizetett bér, GYED-é szintén.

ivett1104 # 2010.09.13. 21:09

Tisztelt Szakértő!

2007. novemberében született kislányunk, tehát másfél hónap múlva jár le a GYES. Ezt követően ki kell vennem a 3 év alatt összegyűlt szabadságomat. Azonban - ha sikerül - még mielőtt visszamennék dolgozni, szeretnénk bevállalni a 2. terhességet. Veleszületett mozgásszervi probléma miatt veszélyeztetett terhesnek számítok, valószínűleg az első perctől kezdve ki is íratom magam táppénzre. Mindezt megtehetem? S ha igen: mit vesznek a táppénz alapjául? Válaszát előre is köszönöm!

feheranna # 2010.09.13. 19:29

Tisztelt Szakerto!

2008. januarjaban megszunt a munkaviszonyom, majd tavaly februarban a munkanelkuli segelyem. Ezt kovetoen fizetem magam utan a torvenyileg meghatarozott TB jarulekot. Jelenleg 17 hetes veszelyeztett terhes vagyok, szeretnem megtudni, hogy ezen esetben milyen jellegu jutattasra vagyok jogosult (tgys, gyes, tappenz).

Koszonettel es tisztelettel: F. Annamaria

henri # 2010.09.13. 16:47

Üdvözlök midenkit! Lehet hogy szeretnénk egy harmadik gyereket csak még át kell gondolnunk hogy anyagilag birnánk e.Ehhez kérnék tanácsot. Feleségem most ment vissza dolgozni gyes mellett kisfiunk 2éves. Mikor lenne optimális ha teherbe esne? Júniusig volt gyeden a maxot kapta most jelenleg már dolgozik 7órában igy kb 120000Ft bruttója van. Őrá hogyan vonatkozik az 1 éves biztositási jogviszony ami a gyedhez kell? Megkapná a gyedet meg a Tgyást? Vagy inkább várjunk 1 évet amikor tisztán csak dolgozik hogy a maximumot kapja a gyednél? Köszönöm előre is a választ!

nandy # 2010.09.13. 16:22

andus:

Ha egyáltalán nem mész vissza dolgozni, akkor TGYÁS alapja a szerződés szerinti béred lesz (125.000,-Ft), de max. a minimálbér kétszerese. GYED alapja pedig max. a MINIMÁLBÉR.

Ha visszamész dolgozni havi 70 ezerért, akkor az lesz a TGYÁS alapja. A GYED alapja pedig megegyezik majd a TGYÁS alapjával. Ezen persze ronthat az, ha táppénzre kényszerülsz, mert a betegszabadságos bér beleszámít az ellátások alapjába.

A legjobb talán az lenne, ha kivennéd a szabadságokat (a 125.000,-Ft-os bér alapján), és utána otthon maradnál. Ebben az esetben a TGYÁS alapja a 125.000,-Ft lesz, és a GYED alapja is, mert a TGYÁS 168 napjához hozzájön még a szabadságos napok száma, így együtt biztosan meglesz a 180 nap, így alkalmazható az előnyszabály.

mary76 # 2010.09.13. 15:22

Tisztelt Dödölle1!

Köszönöm 09.06-i válaszát a thgy és a gyed időtartamára vonatkozóan. 2001-től folyamatos és határozatlan idejű a kinevezésem.

Lenne még 3 kérdésem.

  1. Ha jól értetem a korábbi fórumozások alapján, hogy ugyan a 2010-es évben már nem lesz (illetve már nem is lehet meg) 180 bérezett napom, de az előnyszabály még lehet rám érvényes. Mégpedig a következőképpen: az áprilisi szüléstől thgy 168 napig, és előtte legalább 12 nap szabadságot kell kivennem (ami febr. 22 és a szülés közötti szabadsággal bőven meglesz) ahhoz, hogy a gyedem alapja ne a minimálbér legyen, hanem a korábbi ellátásom alapja, azaz a munkabérem? Ekkor meg fogom kapni a max gyedet?
  2. Ha nemcsak a gyes lejárta (2011.02.21.) után veszik ki szabadságot, hanem pl. már januártól, akkor az befolyásolhatná a thgy összegét? Ha igen, akkor hogyan?
  3. A második baba utáni thgy ideje alatt és utána még egy évig fognak újabb szabadságot számolni?

Köszönöm a segítséget!
Mariann

andus7852 # 2010.09.13. 11:53

Tisztelt Szakértő!

Aug. 16-tól vagyok GYES-en, márciusban megszületik a második babánk. Úgy volt, hogy szeptembertől visszamennék dolgozni, 4 órába. (előzőleg 125.000 bruttó fizetésről mentem gyed-re, most 70.000 lenne). Ma beszéltem a könyvelővel, aki azt mondta, hogy mégis rosszabbul járnék, ha visszamennék erre az időszakra dolgozni, mert a második baba után a gyed-et az előző évi keresetből (juttatásból) számolják ki, ami az én esetemben csak ez a szept-december időszak lenne. Így csak a max. gyed harmadát kapnám, és csak néhány hónapig. Valóban így van? Az előző évi gyed-et nem számolják bele? Ha visszamegyek dolgozni az tulajdonképpen megszakításnak számít?

Köszönöm a segítséget!
Andi

Rylie # 2010.09.12. 14:45

Köszönöm a gyors válaszát.
Természetesen igyekszem én is együttműködő lenni, de korábban olyan munkakört kérdeztek meg, hogy lenne-e hozzá kedvem, amihez se végzettségem, se munkatapasztalatom és hát kedvem sincsen. Marketinges voltam és pénzügyes állást kínáltak pl. Egyelőre azt érzem, hogy púp vagyok a hátukon :( pedig tényleg szeretnék visszamenni. Ezek szerint akkor abszolút nyugodtan "nyerő helyzetből" tárgyalhatok. Ez megnyugtató. Köszönöm.

nandy # 2010.09.12. 13:33

Jelenleg felmondási védelem alatt állsz, ezért nem tudnak elküldeni, kénytelenek lesznek megoldani a foglalkoztatásodat. Ha a munkaköröd megszűnt, akkor keressenek egy ahhoz hasonlót, ami számodra is elfogadható. Ne feledd, hogy neked is együttműködési kötelezettséged van!

Ha végképp nem akarnak másik munkakört adni (ami a végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő), akkor valóban kénytelenek felmenteni a munkavégzés alól. Az állásidő alatt otthon maradhatsz, és kapod a fizetést.

Rylie # 2010.09.12. 11:45

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg GYES-en vagyok, a bent maradt szabadságomat töltöm épp, ami nem sokára lejár. Mennék vissza dolgozni. Erről írásban is értesítve lett a cég, sőt még meg sem született a 2. gyermekünk már akkor szóban jeleztem, hogy 2010. szeptemberétől újra dolgoznék.
Időközben megszűnt a munkaköröm és úgy fest nem tudnak más munkakört felajánlani.
Ilyen esetben mi a teendő? Milyen lehetőségeim vannak? Az állásidő erre az esetre jár-e ? Az erre vonatkozó hivatalos passzust hol tudnám megtalálni, hogy hivatkozni tudjak rá a munkamegbeszélésen?
Eleddig azzal sem voltak tisztában, hogy kötelesek visszavenni és a gyermek 3 éves koráig védettséget élvezek. Szerencsére erre megtaláltam a hivatalos törvényi rendelkezést, igy mostmár tudják, hogy kötelezően vissza kell venniük. De az állásidő szerintük nem jár. Most akkor ilyenkor mit lehet tenni? Ez a 22-es csapdája? Nekem kell az állás a bér miatt persze, ők meg nem tudnak velem mit kezdeni...
Az állásidő alatt mik a kötelezettségeim? Bent kell ücsörögnöm pl egy üres asztal előtt napi 8 órában?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Rylie

nandy # 2010.09.12. 10:30

Kérlek, érts meg valamit! A GYED egy kifejezetten keresetpótló juttatás, azaz az otthoni gyermekápolás miatti elmaradt keresetet hivatott pótolni. A kereset nem csak munkabérből áll, hanem minden olyan juttatás is beleértendő, ami munkavégzés esetén járna. Tipikusan ilyen a jutalom is... Ebbe a kategóriába tartozik a - munkaviszony megszűnésekor - felmondási időre járó kereset, és a végkielégítés is.
Én továbbra is azt mondom, hogy nálad meg fogják szünetni a GYED-et. De konkrét válaszért keresd meg személyesen vagy írásban a REP Pénzbeli Ellátási Osztály vezetőjét (ne egy sima ügyintézőt!)

apalermoi # 2010.09.11. 23:53

Nandy!

Állítólag azért írtak "megállapodásos jutalmat", mert az, hogy "megállapodásos pénzösszeg" hülyén hangzik.

Akkor most véleményed szerint baj lehet belőle, vagy nem?
Ha azt mondom, hogy a jutalmat a még gyed előtti időszakom (4 évem) idején végzett áldozatos munkámért kaptam, akkor mosom kezeimet és mégis jogosult vagyok a teljes GYEDre??:)

a.

nandy # 2010.09.11. 21:34

TMónika:

TGYÁS alapja az idei jövedelmed lesz, azaz a szabadság idejére fizetett bér, és a keresőképtelenség első 15 napjára járó betegszabadság. De mivel nem lesz 180 bérezett napod, ezért a TGYÁS maximuma a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Jó lenne, ha vissza tudnál menni egy kicsit dolgozni, hogy meglegyen a 180 napod. (Számításaim szerint most kb. 140 + 20, azaz 160 napod lehet)

A GYED alapja pedig megegyezik majd a TGYÁS alapjával.

nandy # 2010.09.11. 21:30

apalermoi:

Eb. tv. 42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a jogosult - munkavégzés nélkül - megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj,

Én nem mondanám azt, hogy "megfoghatatlan" a jutalom... A jutalmat mindig egy adott időszakra fizetik, tehát úgy kell tekinteni, hogy amely időszakra kifizették, akkor GYED-re nem vagy jogosult!

apalermoi # 2010.09.11. 17:13

Nandy!

Gyeden vagyok, vissza akartam menni dolgozni, de nem tudtak ugyanabba a munkakörbe visszahelyezni és másik pozíciót sem tudtak felajánlani, ezért a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről állapodtunk meg (ugyebár felmondani gyed alatt nem lehet). Természetesen kiharcoltam egy kisebb összeget (címkéje: "megállapodásos jutalom"). Nos megijesztettek, hogy ezt az összeget én nem fogadhatom el, mert gyed alatt a törvény szerint nem kaphatok munkavégzésből származó pénzösszeget, utaljam vissza azon nyomban (OEP ügyintéző mondta), míg más cégek bérszámfejtői szerint nem lehet engem jogilag megfogni, mert ez munkaviszony megszüntetéséből származó pénzösszeg, ami nem ugyanaz a kategória. Kinek van igaza???
Egyébként még passzív gyeden vagyok, amíg nincs új meló.

Előre is köszi a választ
a.

anne01 # 2010.09.11. 15:57

elem11,

Az ellátásaid szempontjából teljesen lényegtelen információ az, hogy a gyermeked édesapja éppen milyen helyzetben van. Annál fontosabb kérdés az, hogy rendelkezel -e biztosítási jogviszonnyal. Enélkül táppénzt, gyedet, tgyást nem kaphatsz. Alanyi jogon a gyermek születésétől családi pótlékot, egyszeri anyasági támogatást igényelhetsz a Magyar Államkincstártól. Ha nincs biztosítási jogviszonyod, gyest a gyermek születésétől, ha van, akkor a gyedet követően a gyermek 2 éves korától igényelhetsz szintén a Magyar Államkincstártól.

TMónika # 2010.09.11. 13:30

december 5.

nandy # 2010.09.11. 09:26

Mikorra van kiírva a szülés?

TMónika # 2010.09.10. 22:52

köszönöm a válaszokat. Nandy, a 140 nap az naptári nap, a törvényben is erről beszélnek, egyet jelent a bérezett nappal? (febr. 22-júl 12 között) Abban tudnál-e még segíteni, hogy mi lesz ezek után a Tgyás ill. a gyed alapja?
előre is köszi.

nandy # 2010.09.10. 21:54

Illetve...

Ha valóban volt idén 140 bérezett napod (nem csak elírás?), és ehhez hozzávesszük a GYED 2009. évi időtartamát, ami 52 nap, akkor meglenne a 180 nap, így bejön az (5) bekezdés, tehát a GYED alapját képező jövedelem alapján kellene megállapítani a táppénzedet is.

nandy # 2010.09.10. 21:49

TMónika:

Ahogyan Anne is mondja, a táppénzed alapja valóban max. a minimálbér lehet.

Eb. tv. 48. § (1) 428
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.430 431
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.432
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem. (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.433